Turizem, šport in prosti čas

Turizem, šport in prosti čas po državah

Globalni trendi na področju turizma

Globalna turistična industrija se je v letu 2017 okrepila, predvsem zaradi močne rasti v azijsko-pacifiški regiji. Naraščajoči življenjski standard ter povečana kupna moč kitajskih in indijskih turistov sta veliko prispevala k rasti industrije. Napovedi predvidevajo, da bo globalna turistična industrija v prihodnjih petih letih še ohranila sedanjo stopnjo rasti. Kitajska in Indija sta trenutno gonilni sili v globalni turistični industriji. Na zahodne trge prihaja vedno več turistov iz Azije, posledično pa se povečuje rast trga v teh državah. Zaradi globalne politične nestabilnosti in terorizma nekatere turistične destinacije, kot sta Egipt in Turčija, postajajo prepoznane kot nevarne za potovanje, kar nekoliko negativno vpliva na rast industrije.

Globalna turistična industrija je v letu 2017 ustvarila 5.896,9 mlrd EUR prihodkov, kar predstavlja 4 % CAGR (skupna letna stopnja rasti) v obdobju 2013-2017. Azijsko-pacifiški trg je v obdobju 2013-2017 rasel po 5,1 % CAGR in v letu 2017 dosegel vrednost 2.647,3 mlrd EUR, medtem ko je ameriški trg v tem obdobju rasel po 3,4 % CAGR in v letu 2017 dosegel vrednost 1.199,9 mlrd EUR. Indijski in kitajski turisti zaradi povečane kupne moči postajajo vse bolj pomembni za turistično industrijo po vsem svetu. Japonska vlada se v zadnjih letih aktivno prizadeva pritegniti kitajske turiste, da bi s tem spodbudila gospodarsko rast. Sprejeli so že številne ukrepe, med drugim enostavnejši plačilni sistem, hitrejši postopek vizumskega procesa ter več kitajsko govorečih vodnikov in prodajnih predstavnikov. Najbolj donosen segment v globalni turistični industriji v letu 2017 je bil segment prehrambnih storitev, ki je v letu 2017 ustvaril 3.351,6 mlrd EUR ali 56,7 % celotne vrednosti industrije.

Po napovedih analitikov bo globalna turistična industrija v obdobju 2018-2022 rasla po 5 % CAGR in v letu 2022 ustvarila vrednost 6.872,8 mlrd EUR. Turistična industrija v azijsko-pacifiški regiji bo v prihodnjih petih letih po napovedih rasla po 6 % CAGR in v letu 2022 ustvarila 3.234,8 mlrd EUR, medtem ko naj bi ameriška turistična industrija v obdobju 2018-2022 rasla po 3,8 % CAGR in v letu 2022 ustvarila 1.297,3 mlrd EUR.

Možnost vstopa novih konkurentov v turistično industrijo se razlikuje od sektorja do sektorja. Omejitve vstopa so najnižje v restavracijah, hotelih ter v motelih. Kljub temu, da obstajajo veliki nacionalni in globalni sistemi, je industrija razdrobljena, kar kaže, da je mogoče uspešno delovati tudi v majhnem obsegu. Možnost vstopa novih konkurentov v segment hotelov in motelov je odvisna od razpoložljivosti nepremičnin na določeni lokaciji, pa tudi od dobavnih pogojev. Tudi nekateri letalski prevozniki imajo precejšnje finančne podpore iz drugih industrij in uspešno vstopajo na trg. Na primer bogate letalske družbe na Bližnjem vzhodu, kot so Etihad, Qatar Airways in Emirates, ki imajo močno vladno podporo. Možnost vstopa novih konkurentov na trg turistične industrije je ocenjena kot zmerna.
 

Tržna segmentacija po sektorjih za leto 2017 po vrednosti (v odstotkih) 

Prehrambne storitve 56,7 %
Potovalne agencije in organizatorji potovanj  12,1 %
Hoteli in moteli 11,4 %
Letalski potniški prevoz 9,7 %
Casinoji in igre na srečo 6,3 %
Železniški potniški prevoz 3,8 %
 

Tržna segmentacija v svetu za leto 2017 (v odstotkih)

 
Azijsko-pacifiško področje 44,9 %
Evropa 24,2 %
ZDA 20,0 %
Bližnji vzhod  2,7 %
Ostali svet  8,2 %
 

Največja borzna podjetja na področju turistične industrije (2017)  
 
Podjetje Prihodki EUR m Država
The Walt Disney Co 54.943,00 ZDA
TUI AG 19.858,15 Nemčija
McDonalds Corp. 18.566,76 ZDA
Starbucks Corp. 18.211,54 ZDA
Sodexo SA 18.106,33 Francija
Thomas Cook Group Plc 11.076,46 Združeno kraljestvo
Las Vegas Sands Corp. 10.480,84 ZDA
 


Panožna združenja/portali
 


Strokovne publikacije/portali
 

 • Néorestauration
  • Specializirana revija za gostinske delavce, ki analizira vse vidike tega sektorja, vključno z nišnimi podjetji, naložbami v novo opremo in splošnimi nasveti. Prav tako obravnava vprašanja s področja institucionalnega in komercialnega cateringa, operaterjev in dobaviteljev ter ekonomskega in regulativnega področja.
  • Država porekla: Francija
  • Pogostost Izhajanja: mesečno
 • LeChef.com
  • Novice tega spletnega portala so specializirane za restavracije in catering.
  • Država porekla: Francija
 • Hospitality Technology
  • Novice in informacije za vodilne delavce s področja tehnologije na gostinskem trgu.
  • Država porekla: ZDA
 • Hotel Development
  • Novice s področja razvoja/gradnje hotelov.
  • Država porekla: Kanada
 • Hotel Marketing
  • Spletna revija pokriva vsebine s področja hotelirstva za hotelske tržnike, hotelirje in spletne tržnike potovanj.
  • Država porekla: ZDA
 • Air Transport World
  • Poslovna revija za vodilne v marketingu in nabavi v letalski industriji. Pokriva zakonodajo, trge, gospodarske trende, potnike ter letalske prevoznike in zaposlene.
  • Država porekla: ZDA
  • Pogostost Izhajanja: mesečno 

Letne vrednosti trga so preračunane iz USD v EUR po povprečnih letnih tečajih EIU, letne stopnje rasti (CAGR) pa se nanašajo na dolarske vrednosti.


Vir: Factiva, marec 2018.