Turizem, šport in prosti čas

 

Oglejte si predstavitev globalnih trendov po področjih:
 Več o globalnih trendih na področju turizma, športa in prostega časa po državah je na voljo na tej povezavi.


Globalni trendi na področju športnega turizma

 

Velikost trga in ključni dejavniki rasti 


Športni turizem je ena najhitreje rastočih panog v turizmu.

Globalni trg športnega turizma je bil leta 2022 ocenjen na 558,28 mlrd EUR. Po napovedih naj bi vrednost trga do leta 2030 rasla po 17,5 % povprečni letni stopnji.

Znatna rast priljubljenosti športnih dogodkov, kot so olimpijske igre, svetovno nogometno prvenstvo, NBA košarka in podobni dogodki, je eden glavnih dejavnikov, ki spodbujajo rast trga. Dodatno rast pa spodbujata tudi povečanje izdatkov za športno infrastrukturo s strani vlad različnih držav, ter vse več športnih turnirjev za ženske.

Naraščajoče vladno financiranje in pobude za spodbujanje športnega turizma ter povečanje števila mladih igralcev naj bi po napovedih pomembno vplivali na sektor po vsem svetu in organizatorjem potovanj ponudili priložnost za prodor na nove trge.
 
Različne vlade spodbujajo športne počitniške destinacije, da bi privabile domače in mednarodne turiste in s tem povečale svoje devizne prihodke .
 
Športna industrija je največja zabavna industrija na svetu, pri čemer najbolj priljubljeni športi in ekipe poudarjajo pozitiven vpliv na gospodarstvo. Nogomet, košarka, baseball, hokej, kriket in nogomet so najbolj priljubljeni športi, ki se igrajo in gledajo po vsem svetu. Znatna rast oglaševanja in ponudb, ki jih nudijo podjetja za športna potovanja, igra ključno vlogo pri povečanju turizma v določeni regiji ali športu.
 

Segmentacija trga

 
Kar zadeva prihodke, je na trgu v letu 2022 prevladoval segment nogometa, z več kot 37 % deležem.
 
Regijsko je imela v letu 2022 največ prihodkov Evropa. Njen delež prihodkov je znašal 38,01 %. Največji trgi v Evropi, vključno z Nemčijo, Francijo in Združenim kraljestvom, predstavljajo največji potencial v regiji.

V prihodnjih 10 letih naj bi trg športnega turizma najhitreje rasel v azijsko-pacifiški regiji, kjer naj bi povprečna letna rast v prihodnjem desetletju presegla 18 %. K rasti azijsko-pacifiškega trga pozitivno prispevata Kitajska in Indija. Rastoča industrija športnih dogodkov, naraščajoči dohodek na prebivalca, rastoče prebivalstvo srednjega razreda in naraščajoči razpoložljivi dohodek, so le nekateri dejavniki, ki prispevajo k rasti industrije. Poleg tega naj bi znatna rast priljubljenosti mednarodnih športnih dogodkov, kot sta svetovno prvenstvo v kriketu in olimpijske igre v Tokiu, dodatno spodbudilo rast trga.
 

Največja podjetja in organizacije na področju športnega turizma 

 • BAC Sports
 • Inspiresport
 • Gullivers Sports Travel Ltd
 • Dream Team Sports Tour
 • Navigo Sports Tour, LLC
 • Allsports Travel
 • Australian Sports Tours
 • Premium Sport Tours
 • La Vacanza Travel
 • XL Sports Tours
  
Panožna združenja/portali
 

 
Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.


Vir: Factiva, marec 2023

Globalni trendi na področju potovalnega turizma

Potovalno in turistično industrijo v analizi sestavljajo prihodki, ki jih ustvarijo potniški letalski prevozniki, potniški železniški promet, gostinske storitve, hoteli in moteli, potovalni posredniki, igralnice in trg iger na srečo.
 
Svetovna potovalna in turistična industrija je v obdobju 2017-2022 rasla po 0,5 % povprečni letni stopnji ter leta 2022 ustvarila skupne prihodke v višini 6.922,6 mlrd USD, kar je približno 9.138,3 mlrd EUR.
 
Turizem je bil eden izmed sektorjev, ki jih je leta 2020 najbolj prizadela pandemija Covid-19. Da bi zajezile širjenje virusa, so vlade različnih držav leta 2020 zaprle teritorialne meje in uvedle stroge zapore, kar je povzročilo upad mednarodnega turizma. Po podatkih Sveta za turizem UNWTO, se je leta 2020 število mednarodnih prihodov po vsem svetu zmanjšalo za -74 % v primerjavi z letom 2019, pri čemer so nekatere države v razvoju dosegle padec celo za -90 %. Tudi po odpravi omejitev potovanj v različnih državah, so stopnje turizma ostale nizke, saj so bili potniki še vedno zaskrbljeni glede varnosti potovanja med pandemijo.
Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) je med januarjem in septembrom 2022 po vsem svetu potovalo približno 700 mio turistov, kar je 63 % ravni iz leta 2019. Med vsemi regijami je v tem obdobju pri oživitvi mednarodnega turizma prevladovala Evropa, s 477 mio prihodov turistov.
S ponovnim odprtjem meja in odpravo omejitvenih covid ukrepov, se je število potnikov na čezmorskih poteh povečalo in doseglo 62 % ravni iz leta 2019, kar je posledično povečalo rast industrije potovalnega turizma.
 
Storitve prehrane so bile leta 2022 največji segment industrije s skupnimi prihodki v višini 3.355,2 mlrd USD (3.183,5 mlrd EUR), kar ustreza 48,5 % celotne vrednosti industrije. Segment hotelov in motelov je leta 2022 prispeval prihodke v višini 978,7 mlrd USD (929,4 mlrd EUR), ali 14,1 % skupne vrednosti industrije.
 
Po napovedih MarketlIne bo globalna potovalna in turistična industrija v prihodnjih 5 letih rasla po 6,6 % povprečni letni stopnji, ter leta 2027 dosegla vrednost 9.530,3 mlrd USD ali približno 9.050,6 mlrd EUR.

Globalna potovalna in turistična industrija je s prihodom novih tehnologij podvržena velikim spremembam. Mednarodne hotelske verige ponujajo izlete v navidezni resničnosti, ki strankam omogočajo, da doživijo in raziščejo svoje hotele prek avatarja, preden opravijo rezervacijo. Različne države začenjajo različne kampanje, gostijo dogodke in izvajajo znatne naložbe v razvoj turistične infrastrukture, ki naj bi spodbudila potovanja in turizem v predvidenem obdobju. Inovacije, izboljšana uporabniška izkušnja in vladne pobude skupaj ponujajo znatne priložnosti za rast potovalne in turistične industrije v napovedanem obdobju.
 

Največja borzna podjetja na področju turističnih agencij

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022) Država
TUI AG 11.076,12 Nemčija
Expedia Group, Inc. 11,079,77 ZDA
China Tourism Group Duty Free Corp. Ltd. 7.528,72 Kitajska
Trip.com Group Ltd. 2.834,92 Kitajska
Global Business Travel Group, Inc. 1.757,83 ZDA
Flight Centre Travel Group Ltd. 1.442,98 Avstralija
Transat A.T., Inc. 1.144,42 Kanada


Največja borzna podjetja na področju hotelirskega sektorja 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022) Država
MGM Resorts International 12.466,75 ZDA
Caesars Entertainment, Inc. 10.276,35 ZDA
Hilton Worldwide Holdings, Inc. 8.367,52 ZDA
Hyatt Hotels Corp. 5.594,49 ZDA
Genting Bhd. 4.825,41 Malezija
Accor SA 4.292,99 Francija
Las Vegas Sands Corp. 3.903,13 ZDA

Panožna združenja/portali
 


Strokovne publikacije/portali
 

 • Néorestauration
  • Specializirana revija za gostinske delavce, ki analizira vse vidike tega sektorja, vključno z nišnimi podjetji, naložbami v novo opremo in splošnimi nasveti. Prav tako obravnava vprašanja s področja institucionalnega in komercialnega cateringa, operaterjev in dobaviteljev ter ekonomskega in regulativnega področja.
  • Država porekla: Francija
  • Pogostost Izhajanja: mesečno
 • LeChef.com
  • Novice tega spletnega portala so specializirane za restavracije in catering.
  • Država porekla: Francija
 • Hospitality Technology
  • Novice in informacije za vodilne delavce s področja tehnologije na gostinskem trgu.
  • Država porekla: ZDA
 • Hotel Development
  • Novice s področja razvoja/gradnje hotelov.
  • Država porekla: Kanada
 • Hotel Marketing
  • Spletna revija pokriva vsebine s področja hotelirstva za hotelske tržnike, hotelirje in spletne tržnike potovanj.
  • Država porekla: ZDA
 • Air Transport World
  • Poslovna revija za vodilne v marketingu in nabavi v letalski industriji. Pokriva zakonodajo, trge, gospodarske trende, potnike ter letalske prevoznike in zaposlene.
  • Država porekla: ZDA
  • Pogostost Izhajanja: mesečno 
 

Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.


Viri: Factiva, MarketLine Industry Profiles, oktober 2023
.

Turizem, šport in prosti čas po državah