Egipt

Gospodarske panoge Egipta


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

 
Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na egiptovski trg
Gospodarske panoge Egipta – Potovalna in turistična industrija
Ostale perspektivne panoge na trgu


Gospodarstvo ter možnost vstopa na egiptovski trg

Vpogled v trg

Egipt ima raznoliko gospodarstvo, v katerem imajo pomembno vlogo predvsem storitve in energija.
 
Večina gospodarskih dejavnosti se odvija ob rodovitni dolini Nila. 

Storitveni sektor predstavlja 54 % egiptovskega BDP in zaposluje približno polovico prebivalstva. V storitvenem sektorju prevladujeta segmenta IKT in turizma.

Slovenija je v letu 2022 v Egipt izvozila za 90 mio EUR blaga, uvozila pa ga je za 316 mio EUR.

Največ je Slovenija v letu 2022 v Egipt izvozila električnih strojev in opreme in sicer v vrednosti 21,74 mio EUR, kar predstavlja 24 % celotnega slovenskega izvoza v Egipt.

Največja uvozna kategorija iz Egipta v Slovenijo, so bila v letu 2022 mineralna goriva in olja. Teh je Slovenija uvozila za 215,3 mio EUR, kar predstavla 68 % celotnega uvoza Slovenija iz Egipta.
 

Vrednost blagovne menjave Slovenije in Egipta v kategoriji električnih strojev in opreme (v 1.000 EUR) 

(Kombinirana nomenklatura: 85 Električni stroji in oprema ter njihovi deli, aparati za snemanje ali reprodukcijo slike in zvoka ter deli in pribor za te izdelke)

Industrijski sektor

Industrijski sektor v Egiptu ustvari 35 % BDP in zaposluje približno 1/4 delovne sile. 

Najpomembnejše industrijske dejavnosti so naftna industrija, proizvodnja avtomobilov, proizvodnja jekla, pridelava bombaža, proizvodnja tekstila in gradbeništvo. Država je tudi velika proizvajalka plina.
 
Industrijska proizvodnja je v letu 2022 zrasla za 6,8 %. V letu 2023 EIU napoveduje 1,5 % rast industrijske proizvodnje, v letih 2024 in 2025 pa 5,3 % in 4,6 % rast.

Tržni izzivi

 • počasno reševanje gospodarskih sporov, ki v povprečju traja od 3 do 5 let
 • pretirana birokracija
 • pomanjkanje kvalificirane delovne sile
 • omejen dostop do posojil
 • počasni in okorni carinski postopki
 • korupcija

 
Priložnosti na trgu

 • Egipt je najbolj naseljena država na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Zaradi svoje velikosti je pomemben regionalni trg z velikim potencialom. Trg je tudi dobro izhodišče za prodor na trge Bližnjega vzhoda in ostale Afrike.
 • Prebivalstvo je lahko dostopno, ne nazadnje se nahaja na izjemno strnjenem geografskem območju. Vendar obstajajo velike razlike v dohodkih med bogatimi in revnimi.
 • Maloprodajni trg je premalo razvit, kar predstavlja potencialne naložbene priložnosti.
 • Večje poslovne priložnosti so na trgu opreme za obnovljivo energijo (ta je vreden več mlrd EUR), na gradbenem trgu, ter v zdravstvenem sektorju. 


Vstop na trg 

 • Priporočljivo je poiskati uglednega in zanesljivega egiptovskega partnerja, ki zastopa tuje podjetje na lokalnem trgu.
 • Pri vstopu na trg je potrebno gledati dolgoročno.
 • Regionalni sejmi ponujajo priložnosti za srečanje z egiptovskimi kupci in potencialnimi partnerji za tuja podjetja, ki razmišljajo o vstopu na egiptovski trg.

 
Gospodarske panoge Egipta – Potovalna in turistična industrija

Vpogled v trg 

Potovalno in turistično industrijo sestavljajo prihodki, ki jih ustvarijo potniški letalski prevozniki, potniški železniški promet, gostinske storitve, hoteli in moteli, potovalni posredniki, ter trg iger na srečo.
 
Egiptovska potovalna in turistična industrija je v obdobju 2017-2022 rasla po 2,8 % povprečni letni stopnji ter v letu 2022 ustvarila prihodke v višini 18,5 mlrd USD (17.56 mlrd EUR).
 
Turistični sektor je bil eden izmed sektorjev, ki jih je pandemija Covid-19 leta 2020 najbolj prizadela. Da bi zajezila širjenje virusa, je egiptovska vlada leta 2020 zaprla ozemeljske meje in uvedla strogo blokado, kar je leta 2020 povzročilo upad mednarodnega turizma.
 
Hotelirski sektor je eden ključnih segmentov egiptovske potovalne in turistične industrije. Ta segment naj bi v obdobju 2023-2027 rasel po 13,6 % povprečni letni stopnji.

Največ hotelov v Egiptu je nizkocenovnih hotelov, ki imajo na trgu 28,4 % tržni delež. Sledijo hoteli srednjega cenovnega razreda s 26 %, luksuzni hoteli s 25,3 %, ter hoteli višjega cenovnega razreda z 20,4 % tržnim deležem. 

V državi gradijo številne nove hotele, saj različne domače in mednarodne hotelske verige širijo svoj srednje-cenovni in luksuzni sektor. 

 
Napovedi trga 

Analitiki MarketLine napovedujejo, da bo egiptovska potovalna in turistična industrija v obdobju 2023-2027 rasla po 10 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegla vrednost 29,9 mlrd USD, kar je približno 28,39 mlrd EUR.
 
Egiptovsko ministrstvo za turizem izvaja številne pobude za promocijo države kot ključne turistične destinacije.

Egipt je zelo dejaven tudi na področju športnega turizma. 
Novembra 2022 je na primer začel kampanjo, namenjeno imetnikom navijaških kartic »Hayya«, da bi privabil navijače ekip, ki sodelujejo na svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju. Oktobra 2022 je začel oglaševalsko kampanjo za promocijo države med tekmami angleške Premier League. 

Takšne pobude bodo povečale število obiskovalcev po vsej državi in podprle rast potovalne in turistične industrije v prihodnje.


Segmentacija trga

Egipt predstavlja 11,1 % vrednosti potovalne in turistične industrije na Bližnjem vzhodu. 

Regijska segmentacija potovalne in turistične industrije (v % vrednosti, za leto 2022)

Konkurenti na trgu: 

Vodilni konkurenti v prehrambni industriji:
 
 • Njam!
 • McDonald's 
 • Mo'men
 • Cook Door
Vodilni konkurenti v hotelirskem segmentu:
 
 • AccorHotels
 • Marriott International
 • Steigenberger Hotels
 • Hilton Worldwide 

 

Največja egiptovska podjetja v hotelirskem sektorju

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Mirage Hotels And Touristic Development 1.182,57
Royal Makadi For Investment 473,03
Orascom Development Egypt SAE 440,68
Fairmont Nile City Hotel 177,39
Four Seasons Hotel Alexandria At San Stefano 177,39
Semiramis Intercontinental Cairo 146,64
Le-Meridien Pyramids Hotel 118,81
  

Ostale perspektivne panoge na trgu

IKT

Egiptovska vlada je trenutno osredotočena na digitalizacijo gospodarstva in pospeševanje digitalne preobrazbe države. To ponuja tujim podjetjem z inovativnimi tehnologijami in konkurenčnimi cenami različne priložnosti.

Najbolj perspektivna področja so:
 • rešitve pametnih mest
 • programska oprema za e-izobraževanje
 • fintech
 • umetna inteligenca
 • spletna varnost
 

Obnovljivi viri energije

Egipt ima veliko zemlje, sončno vreme in visoke hitrosti vetra, zaradi česar je odlična lokacija za projekte obnovljive energije.

Egiptovski trg opreme za obnovljivo energijo je potencialno vreden več mlrd EUR.

Egipt si prizadeva povečati oskrbo z električno energijo, proizvedeno iz obnovljivih virov, na 48 % do leta 2035, pri čemer naj bi vetrna energija zagotavljala 14 %, vodna energija 1,98 %, fotovoltaika (PV) pa 21,3 %.

Zasebni sektor naj bi zagotovil večino te zmogljivosti.
 

Gradbeništvo

Egiptovski gradbeni sektor je v zadnjih 10 letih doživel precejšnjo rast. V obdobju 2023-2024 naj bi po ocenah rasel po 9 % povprečni letni stopnji. Rast bodo poganjali predvsem aktivna javno-zasebna partnerstva in širitev zelene gradnje za povečanje energetske učinkovitosti in vrhunske infrastrukture.

Egiptovska vlada je velik vlagatelj v gradbeni sektor. Odmeven primer je gradnja velike nove upravne prestolnice egiptovske vlade, nekaj km vzhodno od Kaira.

Vlada prav tako posodablja letališča, pristanišča in prometna omrežja. Glavna prednostna naloga vlade je povezovanje mest, ter razvoj cest in pristanišč za industrijsko širitev.

Egipt ima načrt za izgradnjo do 14 novih pametnih mest po vsej državi.

Priložnosti predstavlja tudi širitev maloprodajnega sektorja, saj v državi rastejo nova nakupovalna središča.
 

Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.
 
Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • Market Line Industry Profiles
 • Statistični urad RS 
 
 
Posodobljeno: junij 2023
 

Poglejte si tudi: