Egipt

Gospodarske panoge Egipta

Priložnosti na trgu

Egiptovsko gospodarstvo je raznoliko, velik pomen ima kmetijstvo, proizvodnja, energetika in storitve. Egipt ima dober strateški geografski položaj in ponuja dobro izhodišče tudi za prodor na trge Bližnjega vzhoda in ostale Afrike.

Perspektivna področja:

Zdravstveni sektor: vlada si prizadeva za nadgradnjo celotnega zdravstvenega sistema, zato bodo dolgoročno priložnosti na naslednjih področjih:
 • dobava medicinskih pripomočkov in laboratorijske opreme
 • gradnja, upravljanje in sanacija bolnišnic in podeželskih zdravstvenih ustanov
 • programi usposabljanja za zdravnike, medicinske sestre in laborante
 • vzpostavitev bioloških in laboratorijskih centrov
 • razvoj standardov kakovosti za bolnišnice, laboratorije in zdravstvene ustanove
 • izboljšanje zmogljivosti in svetovalne storitve za regulativne in akreditacijske organe
Energetika in obnovljivi viri energije: Egipt ima veliko kopnega, sončno vreme in velike hitrosti vetra, zaradi česar je glavna lokacija za obnovljive vire energije. Egipt namerava povečati ponudbo električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov, na 20 % do leta 2022 in 42 % do leta 2035. Vetrna energija naj bi dosegla 14 %, hidroenergija 2 %, sončna pa 25% delež. Posledično je največ tržnih priložnosti na področju vetrnih turbin, foto-voltaičnih panelov in sorodnih tehnologij ter pri opremi in tehnologijah za koncentrirano sončno energijo.
 
Gradbeništvo: Gradbeni sektor je v zadnjih 10 let beležil močno rast. Med leti 2020 in 2024 naj bi v povprečju zrasel za 9 % letno. Ta rast bo v glavnem posledica aktivnih javno-zasebnih partnerstev in širitve zelene gradnje za povečanje energetske učinkovitosti in vrhunske infrastrukture. Vlada obnavlja tudi letališča, pristanišča in prometna omrežja ter načrtuje gradnjo številnih novih pametnih mest po vsej državi. Prizadeva si tudi za gradnjo cenovno dostopnih hiš za državljane in obnovo barakarskih naselij. Ker je v razcvetu tudi maloprodajni sektor, v Egiptu gradijo številna nova nakupovalna središča.
Najboljše priložnosti so na področjih projektnega svetovanja, vodenja projektov ter dobave gradbene opreme in gradbenega materiala.

 
Gospodarstvo

 
Večina gospodarskih dejavnosti se odvija ob rodovitni dolini Nila. Egiptovsko gospodarstvo je bilo močno centralizirano med vlado nekdanjega predsednika Gamal Abdel Nasserja, a se je precej odprlo pod vlado predsednikov Anwar El Sadatom in Mohamed Hosni Mubarakom. Kmetijstvo, naftna industrija, predelovalna industrija, turizem in drugi storitveni sektorji vplivajo na sorazmerno raznoliko gospodarsko dejavnost države. Kljub različnim ukrepom za privabljanje tujih naložb v zadnjih desetletjih, so v Egiptu slabi življenjski pogoji ter omejene možnosti za zaposlitev. 
Egipt je ena redkih držav, ki je v letu 2020 beležila pozitivno stopnjo gospodarske rasti.

 

Struktura BDP

 
Kmetijstvo prispeva 12 % BDP in zaposluje 23 % aktivnega prebivalstva. Ta sektor je bil v preteklosti zelo pomemben za Egipt in še danes predstavlja približno 20 % celotnega izvoza in deviznih prihodkov. Toplo podnebje in reka Nil omogočata več letnih letin. Glavni kmetijski pridelki so žita, bombaž, sladkorni trs in rdeča pesa.

Storitveni sektor predstavlja 54 % egiptovskega BDP in zaposluje 49 % prebivalstva. V storitvenem sektorju prevladujeta segmenta telekomunikacij in turizma.

 

Vir: EIU; Factiva, marec 2021.

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor v Egiptu ustvari 34 % BDP in zaposluje 28 % delovne sile. Najpomembnejše industrijske dejavnosti so naftna industrija, proizvodnja avtomobilov, proizvodnja jekla, pridelava bombaža, proizvodnja tekstila in gradbeništvo.
Država je 13. največja proizvajalka plina na svetu, njena proizvodnja pa se je v proračunskem letu 2019–2020  povečala za 12,4 %.


Egipt vsa zadnja leta beleži pozitivno rast industrijskega sektorja. Ta je v letu 2020 znašala 2 %. Tudi za prihodnja tri leta analitiki napovedujejo pozitivno rast industrijskega sektorja in sicer 3,8 % v letu 2021, 4,4 % v letu 2022 in 5 % v letu 2023.


Predstavljamo dve gospodarski panogi na egiptovskem trgu:
 

 

Turizem - hotelirski sektor

Pandemija COVID-19 je v letu 2020 močno vplivala tudi na hotelirski sektor v Egiptu. Vrednost hotelirskega sektorja je po ocenah v letu 2020 v Egiptu medletno upadla za -50 % na 80,3 mlrd EGP, kar je približno 4,3 mlrd EUR.

Po napovedih analitikov naj bi vrednost egiptovskega hotelirskega sektorja v obdobju 2020-2025 rasla po 12 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegla 143,9 mlrd EGP ali 7,7 mlrd EUR. Po ocenah bodo po krizi najhitreje okrevali nizkocenovni hoteli.

Pandemija COVID-19 je močno prizadela egiptovski hotelirski sektor, saj so ukinitve mednarodnih letov in zaprtje meja preprečile prihod tujih turistov. Hoteli so se morali v državi marca 2020 zapreti, nato pa so postopno spet smeli obratovati s 25 % zmogljivostjo, od 1. junija dalje pa s 50 % zmogljivostjo. A številne države še vedno odsvetujejo potovanja v Egipt, številni leti pa še vedno niso vzpostavljeni. To še posebej velja za bogate trge Zahodne Evrope, ki so bili ključni za nastanitve v resortu Sharm El-Sheikh.

Egiptovska vlada je pomagala turističnemu sektorju v državi, tako da je za šest mesecev od marca 2020 oprostila davke na nepremičnine v hotelih in turističnih obratih, banke pa je spodbudila, da so hotelom pomagale pri financiranju z nizkimi obrestmi, da bi jim pomagale obdržati zaposlene in izplačati plače. Izgube delovnih mest v sektorju pa so izjemno velike, zato bo ponoven zagon dejavnosti, ko se bodo turisti počasi začeli vračati, pravi izziv, saj nimajo več dovolj osebja.


Največji ponudniki hotelskih storitev v Egiptu:

 • Accor Hotels SAE                        
 • Azur                                    
 • Baron Hotels & Resorts Egypt           
 • Carlson Rezidor Hotel Group,
 • The  Dusit Hotels & Resorts LLC              
 • Four Seasons Hotels Ltd                
 • Helnan International Hotels            
 • Hilton Worldwide Holdings Inc           
 • Hyatt Hotels Corp                       
 • InterContinental Hotels Group Plc       
 • Kempinski AG                           
 • Marriott International Inc              
 • Meliá Hotels International SA           
 • Mövenpick Holding AG                    
 • Orascom Hotels Management AG            
 • Pickalbatros Group                      
 • Red Sea Hotels Group                    
 • Ritz-Carlton Hotel Co LLC        
 • Rixos Group                             
 • Rotana Hotels Management Corp PJSC      
 • Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc 
 • TOLIP Hotels & Resorts                   
 • Travco Group Holding SAE                
 • Tropitel Hotels & Resorts               
 • TUI AG                                  
 • Windsor Hotel                           

 

Največja podjetja na področju hotelirskega sektorja v Egiptu (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR 
Mirage Hotels And Touristic Development 1.032,04
Hurghada Marriott Beach Resort 518,43
The Egyptian Company For International Touristic Projects S.A.E 249,60
Orascom Development Egypt SAE 248,73
Baron Hotels & Resorts 155,53
Savoy International For Resorts 155,53
Fairmont Nile City 154,81


Vir: Factiva, november 2020.


Energetika - obnovljivi viri energije

Leta 1986 so v Egiptu ustanovili nov zakonodajni organ za nove in obnovljive vire energije, za spodbujanje obnovljivih virov, zlasti sonca, vetra in biomase.

Egipt je leta 2014 sprejel zakon o obnovljivih virih energije, ki določa različne sheme za zasebni razvoj projektov, vključno z javnim konkurenčnim postopkom javnih ponudb IPP, podpornimi shemami FiT in prodajo zasebnikov električne energije iz obnovljivih virov zasebnim uporabnikom.

Leta 2016 so v Egiptu sprejeli integrirano strategijo trajnostne energije do leta 2035. Ta določa, da v državi do leta 2022 20 % proizvodnje električne energije predstavlja energija iz obnovljivih virov. Leta 2035 naj bi proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov predstavljala že 42 %, od tega 25 % iz sončne energije, 14 % iz vetrne in 2 % iz vodne energije. Strategija predlaga znatno udeležbo zasebnega sektorja, kjer naj bi namestili večino novih zmogljivosti.

Da bi povečala prispevek zasebnega sektorja pri projektih sončne in vetrne energije, je vlada objavila več konkurenčnih ponudb. Leta 2015 je objavila ožji izbor 110 kvalificiranih ponudnikov za postavitev sončnih PV in vetrnih projektov za prvo regulativno obdobje (2015–2016) svoje nove FiT sheme.

Konec leta 2020 je bilo v Egiptu v gradnji približno 0,8 GW vetrnih objektov, 5,5 GW pa jih je še načrtovanih. Med večje projekta spadata gradnji vetrnih parkov v Sueškem zalivu ter na obali Rdečega morja.

Podjetje Lekela Power je z EETC podpisalo memorandum o sporazumu o postavitvi vetrnega parka z močjo 250 MW v Sueškem zalivu. Z EETC je podjetje podpisalo pogodbo o partnerstvu, medtem ko je bilo zemljišče v Ras Gharibu kupljeno že leta 2019. Projekt je leta 2019 prejel 252 mio USD finančnih sredstev od EBRD, IFC in OPIC (Overseas Private Investment Corporation). Vetrni park naj bi predvidoma začel obratovati v letu 2021.

Elsewedy Electric in Marubeni sta z EETC podpisala memorandum o soglasju za razvoj vetrnega parka kapacitete 500 MW na obali Rdečega morja, severno od Hurgade, na območju Gabal Elzeit. Razvoj projekta bo potekal v dveh fazah, po 250 MW. Komercialno delovanje parka je predvideno še za letu 2020.

 
Največja podjetja na področju proizvodnje električne energije v Egiptu (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Middle Egypt Electricity 629,74
Upper Egypt Electricity Production Company 434,01
Beheira Electricity 429,71
Cairo Electricity 185,32
Schneider Electric Egypt Sae 108,50
Port Said East Power Sae 95,97
Infinity Solar 5,45


Vir: Factiva, november 2020.

 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje