Egipt

Poslovni obisk Egipta

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Egiptu

 
v letu 2021  
7. januar koptski božič
25. januar dan revolucije 25. januar
25. april dan osvoboditve Sinaja
1. maj praznik dela
2. maj koptska velika noč
3. maj festival pomladi
13. maj Eid al-Fitr (konec ramadana)
14. in 15. maj Eid al-Fitr (dela prosta daneva)
30. junij dan revolucije 30. junij
19. julij dan Arafata
20. julij Eid al-Adha (praznik žrtvovanja)
21., 22. in 23. julij Eid al-Adha (dela prosti dnevi)
23. julij dan revolucije 23. julij
10. avgust muharram (islamsko novo leto)
6. oktober dan oboroženih sil
19. oktober obletnica rojstva preroka Mohameda

V Egiptu je uradni vikend petek in sobota. Datumi islamskih praznikov, ki so vezani na gibanje Lune, niso fiksno določeni in se lahko zamaknejo za en dan.

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

220 voltov, 50Hz

 

Poslovni običaji

Osrednjega pomena za poslovanje v arabskem svetu so intenzivni osebni stiki. Zelo pomembno je dobro spoznati poslovnega partnerja in mu omogočiti, da spozna slovensko poslovno okolje in poslovne običaje. Vzpostavitev medsebojnega zaupanja je namreč temelj za sklenitev posla. Pogosto je medsebojno hvaljenje in izražanje spoštovanja.

V splošnem se v Egiptu velik pomen pripisuje religiji, dostojanstvu, ponosu, družbenemu stanu, časti in slovesu. Lojalnost družini je najvišja vrednota in družinski interesi imajo prednost pred individualnimi.

Nekaj napotkov za uspešno poslovanje

 • Seznanite se z lokalno kulturo. Spoštujte islamsko vero. Naučite se osnovnih arabskih izrazov in pozdravov.
 • Obnašajte se spodobno. Ko obiščete poslovnega partnerja, ne preidite takoj na posel. Če partnerja poznate, se pogovarjajte o splošnih stvareh, lahko o otrocih.
 • Egipčani so zelo ponosni, samozavestni in neskromni. Upoštevajte to, ko se vam predstavljajo ali ko vam predstavljajo svoje podjetje. Realnejšo sliko o podjetju lahko dobite s postavljanjem podrobnih podvprašanj. Po drugi strani nikoli ne izpostavljajte svojih slabih lastnosti ali omejitev, saj sogovorniki tudi sami tega niso navajeni početi in tozadevno resnicoljubnost dojemajo kot šibkost in nezanesljivost.
 • Bodite iznajdljivi. Egiptovski trg je kompleksen in konkurenčen. Dober lokalni agent vam bo pomagal na poti k uspehu.
 • Bodite fleksibilni, saj se egiptovski trg hitro spreminja. Raziskujte še druge trge. Ne pričakujte, da bodo veljala določila pogodbe cel čas trajanja pogodbe.
 • Zavedajte se, da je vsaka stvar lahko predmet pogajanj. Pri pogajanjih je potrebno biti vljuden, a trden. Dogovorjeno je potrebno spoštovati, spreminjanje pogajalskih izhodišč na slabše ne pride v poštev (bolje je začeti na višjem nivoju in potem po potrebi popuščati). Na splošno ni priporočljivo, da ste odvisni od egiptovskega (arabskega) tržišča; vstop na ta trg naj sledi predhodnim uspešnim izkušnjam na področju mednarodnega poslovanja.
 • Birokracija je zelo počasna, zato vam priporočamo veliko mero potrpežljivosti.
 • Precej učinkoviti so pogosti poslovni obiski ter oseben odnos s tistimi, ki sprejemajo odločitve.
 • Obleka za poslovna srečanja: za moške sta priporočljivi obleka in kravata, dolge hlače in srajca z dolgimi rokavi. Poleg tega ni priporočljiv viden nakit, posebej okoli vratu. Za ženske velja, da naj v javnosti vedno nosijo spodobna oblačila. Srajca z dolgimi rokavi (vsaj do komolca), krilo naj sega vsaj pod kolena. Pri obisku mošeje se priporoča naglavna ruta.
 • V kolikor glede na situacijo pride do prehranjevanja z rokami (kar je izjemno redko), uporabljajte samo desno roko.
 • Kazanje podplatov na čevlju Egipčani razumejo kot žalitev. Zato odsvetujemo prekrižanje nog.
 • Račun v restavraciji običajno v celoti poravna tisti, ki je povabil.
 • Če pustite nekaj hrane na krožniku, za gostitelja to pomeni, da ste se najedli. Če ne pustite nič, vam bodo na krožnik znova naložili.
 • Bodite točni na poslovni sestanek, a pričakujte, da vaš gostitelj ali drugi partnerji ne bodo. Promet v Egiptu je kaotičen in predstavlja upravičen, a tudi priročen izgovor za zamudo.
 • Poslovna srečanja so velikokrat prekinjena zaradi telefonskih klicev, obiskov prijateljev in družine.
 • Poslovne vizitke naj bodo natiskane na eni strani v angleškem jeziku, na drugi strani v arabskem.
 • Napitnina oziroma "baksheesh" je običajna. Zato svetujemo, da imate vedno pri sebi drobiž. Taksi vozniki in natakarji ponavadi pričakujejo 10 odstotkov vrednosti računa (v kolikor postrežba ni že vključena v račun). Nikoli ne ponujajte bakšiša pripadnikom srednjega in višjega sloja.

Več informacij o poslovnih navadah lahko najdete na strani World Business Culture.

 

Jezik

Uradni jezik je arabski. V uporabi sta tudi angleški in izjemoma francoski jezik (bolj izobraženi ljudje). Pisani jezik se razlikuje od pogovornega. Moderni, standardni arabski (knjižni) jezik se uporablja na radiu in TV ter v uradnih govorih.