Egipt je pomemben regionalni trg z velikim potencialom

četrtek, 30. november 2023
 

V Egiptu je napovedana upočasnitev domačega povpraševanja 

Egipt je zaradi velikega prebivalstva in razmeroma močne gospodarske rasti, poleg Južne Afrike in Nigerije, eden največjih trgov v Afriki.

EIU napoveduje, da bo egiptovski funt leta 2024 devalviral za približno 15 %, kar bo povzročilo padec rasti BDP iz 3,8 % v letu 2023, na 2,9 % v letu 2024.

Vendar pa bo zaradi močnejše gospodarske rasti egiptovsko gospodarstvo do leta 2028 za 20 % večje kot leta 2023, povečal pa se bo tudi BDP na prebivalca glede na pariteto kupne moči.

Velik del povečanja BDP bo izhajal iz izvozno usmerjenih sektorjev.

Visoka inflacija in strogi kreditni pogoji bodo vplivali na zasebno povpraševanje. Po EIU ocenjuje, da se bo leta 2024 potrošnja gospodinjstev zmanjšala in si bo šele do leta 2027 opomogla na raven iz leta 2023.

Po ocenah se bo v letih 2023 in 2024 močno zmanjšal tudi uvoz, čemur bo sledilo okrevanje, skupaj z okrevanjem celotnega gospodarstva. 
 

Egipt je trg z velikim potencialom 

Egipt je država z mladim in naraščajočim prebivalstvom, velikim in rastočim srednjim razredom ter hitro rastočim digitalnim gospodarstvom. Država je zaradi svoje velikosti pomemben regionalni trg z velikim potencialom.

Egiptovska vlada si je zastavila cilj podvojitve deleža zasebnega sektorja v celotnih naložbah na 65 % do leta 2025. To pomeni morebitno prodajo državnega premoženja, nove naložbe pa bodo spodbujali z racionalizacijo predpisov. Velik del novih naložb bo prišel iz tujih podjetij, proces privatizacije pa bo spodbudil kapitalski trg.
 

Najbolj perspektivna področja na egiptovskem trgu: 

  • Maloprodajni sektor v Egiptu je premalo nasičen, sredstva pa so podcenjena. To kaže na številne naložbene priložnosti, pri čemer bi e-trgovina končno začela pridobivati pomembnejšo veljavo. Tudi novi urbani razvoj bo prav tako zagotovil številne priložnosti za maloprodajne naložbe.
  • Egiptovski trg e-trgovine hitro raste in naj bi do leta 2025 dosegel vrednost 10 mlrd USD. To rast spodbujata vse večja uporaba pametnih telefonov in vse večja priljubljenost spletnega nakupovanja. 
  • Fintech sektor v Egiptu hitro raste in naj bi do leta 2025 dosegel vrednost 2 mlrd USD. Rast spodbuja vse večje povpraševanje po digitalnih finančnih storitvah, kot so mobilna plačila in spletno bančništvo. 
  • Egiptovski EdTech sektor naj bi do leta 2025 dosegel vrednost 1 mlrd USD. Rast spodbuja veliko povpraševanje po spletnem izobraževanju, zlasti med mladimi. 
  • Hitro rast HealthTech sektorja v Egiptu spodbuja vse večje povpraševanje po digitalnih zdravstvenih storitvah, kot so spletna zdravniška posvetovanja in tele-medicina. Sektor naj bi do leta 2025 dosegel vrednost 500 mio USD. 
  • Veliko priložnosti ponuja tudi egiptovski logistični sektor, ki naj bi po ocenah do leta 2025 dosegel vrednost 10 mlrd USD. Rast spodbujata vse večje povpraševanje po storitvah prevoza in skladiščenja ter vse večja priljubljenost e-trgovine.
 

Viri: Factiva, Economist Intelligence Unit


 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Egiptovska vlada je sprejela 22 novih ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na egiptovski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: