Egipt

Predstavitev gospodarstva Egipta

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Jumhuriyat Misr al-Arabiyah / Arabska republika Egipt

RG / EGY

Kairo

997.739

100,1

Arabski

Muslimani 90 %, ostali 10 %

2.857 EUR (2019)

Egiptovski funt (EGP)

Slovenija +1

+ 20


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Kairo s širšo okolico 22.900.000
Alexandria 4.990.000
Port Said 689.529
Suez 649.697


Politični sistem

Politični sistem:

Zvezna republika devetih dežel

Pravni sistem:

Temelji na novi ustavi, ki je bila potrjena na referendumu januarja 2014. 

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament, po prehodu na v januarju 2014 spremenjeno ustavo. Poslanci služijo petletni mandat. V novem parlamentu je 568 izvoljenih članov in do 28 članov, ki jih imenuje predsednik z namenom povečanja števila zastopanih manjšin, kot so ženske in kopti.

Volitve:

Zadnje predsedniške volitve so potekale od 26-28.marca 2018. Zmagal je dosedanji predsednik Abdel Fatah al Sisi. Naslednje predsedniške volitve so načrtovane za leto 2022, parlamentarne pa bodo leta 2020.

Vodstvo države:

Predsednik Abdel Fattah el-Sisi.

Izvršilna oblast:

Svet ministrov vodi premier Mostafa Madbouli (od junija 2018). Egipt je včlanjen v WTO (World Trade Organization), GAFTA (Greater Arab Free Trade Area) in je član Vzhodno-Afriške skupine, ki se z združenjem COMESA (Common Market of Eastern and Southern Europe) pogaja o carinski zvezi. Od leta 2004 ima tudi podpisano (prosto carinsko) pogodbo o sodelovanju z EU. Podpisan ima tudi trgovinski sporazum z 21 državami iz Sao Paulo skupine GSTP (Global System of Trade Preferences among Developing Countries).

Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Režim predsednika Abdel Fattah el-Sisija želi okrepiti poslovno okolje in konsolidirati javne finance z davčnimi reformami. Po napovedih EIU se bo gospodarska politika še naprej oblikovala v skladu z dogovori Mednarodnega denarnega sklada, po uspešnem zaključku razširjenega sklada v višini 10,7 mio EUR v obdobju 2016-2019. EIU napoveduje, da se bo Egipt z Mednarodnim denarnim skladom v letu 2020 dogovoril o ohlapnejšem, ne-finančnem sistemu, ki bo zagotavljal tehnično podporo. Egiptovska vlada je od leta 2016 sprejemala velike reforme, vključno z uvedbo davka na dodano vrednost (DDV) in zniževanjem subvencij za gorivo. Na nadaljevanje reform bodo v prihodnje vplivali številni politični pomisleki in politične prioritete, ki bodo lahko zaustavile prizadevanja za izboljšanje spodbud zasebnega sektorja, kar lahko vpliva tudi na davčno osnovo.

Glavno gonilo gospodarske rasti v prihodnje bosta gradbeni in energetski sektor. V sodelovanju z zasebnimi izvajalci vlada nadaljuje z različnimi stanovanjskimi shemami za prebivalstvo z nizkimi dohodki, pa tudi gradnjo novega, upravnega glavnega mesta na vzhodu od Kaira, ki naj bi se zaključila leta 2020.

Vir: EIU; Factiva, marec 2020
Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge