Egipt

Prodaja v Egipt

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Egipt ima najrevnejšo in najmlajšo populacijo v arabskem svetu. Nakupne navade egiptovskih potrošnikov so se v Egiptu po gospodarski krizi precej spremenile. Potrošniki so znižali stroške za oblačila, zabavo, ogrevanje in elektriko. Cena ima pri nakupni odločitvi prednost pred vsemi drugimi merili. Prodaja luksuznih izdelkov in izdelkov s prepoznavno blagovno znamko je drastično padla. Egipčani iščejo ugodne akcijske ponudbe, zmanjšali so število nakupov, pa tudi količino kupljenih živil. Večkrat kupujejo na neformalnih prodajnih mestih v neposredni bližini.
 

Tržne poti, distribucija

Na egiptovskem maloprodajnem trgu prevladuje veliko število malih družinskih trgovin. Ta segment predstavlja približno 70 % maloprodajnega trga. V zadnjih letih so se odprle številne zasebne mini trgovine z večjim skladiščnim prostorom, pojavile so se tudi manjše trgovine/kioski in trgovine na bencinskih črpalkah.
Razvoj množične distribucije je precej nov trend in pokriva le majhen del prebivalstva z višjimi dohodki. 
 
Prodaja v hipermarketih se je v Egiptu v letu 2019 povečala za 28 % in dosegla 1,3 mlrd EUR. V prihodnjih petih letih naj bi se prodaja v hipermarketih letno povečevala po 20 % povprečni letni stopnji. Glavni konkurent v segmentu hipermarketov je Carrefour, ki je v upravljanju lokalnega podjetja Majid Al Futtaim Hypermarkets in je imel v letu 2019 66 % tržni delež. Drugi večji konkurent na trgu je Hyper1, ki ga upravlja Al Hawary Co.
 
Prodaja v diskontnih prodajalnah se je v letu 2019 povečala za 20 % in dosegla 1,8 mlrd EUR. Po napovedih analitikov bo segment diskontnih trgovin v Egiptu v prihodnjih petih letih rasel po 16 % povprečni letni stopnji. Največji konkurent v segmentu diskontov je lokalni Kazyoun, ki ga upravlja Tawfeer for Food Products SAE in je imel v letu 2019 68 % tržni delež. Po državi ima več kot 1000 prodajnih mest. Drugi večji ponudnik v tem segmentu pa je trgovsko podjetje Bim. Tudi obstoječi hipermarketi in drugi trgovci, kot sta Seoudi in El-Mahmal, že postavljajo svoje diskontne centre.
 

Spletna prodaja


Vrednost e-trgovine se je v Egiptu v letu 2019 povečala za 49 % in dosegla 740 mio EUR. V prihodnjih petih letih analitiki napovedujejo 23 % povprečno letno rast prodaje preko spleta. Največji spletni ponudnik v Egiptu je Jumia Technologies AS, ki je imel v letu 2019 13 % tržni delež.

Novi trendi spletnega nakupovanja spodbujajo obstoječe trgovce na drobno, da ustvarjajo lastne spletne nakupovalne portale. Zara je na primer svoj spletni portal v Egiptu uvedla v začetku leta 2019, novi ponudniki na trgu pa ponujajo določene storitve, kot sta Ubuy in MeezaShop, da bi pridobili delež na trgu. Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno, saj se vse več Egipčanov odloča za bivanje v zaprtih prostorih in se izogiba gneči na ulicah in slabemu vremenu. Zato številni trgovci na drobno v Egiptu veliko vlagajo v promocijo svojih spletnih trgovin. Eden vodilnih proizvajalcev in trgovcev z elektroniko, El Araby Group, aktivno promovira spletno maloprodajo in nenehno proučuje digitalizacijo svojih maloprodajnih dejavnosti. Tudi številne trgovine z oblačili, kot sta Zara in Bella Donna, ponujajo svoje izdelke preko spleta. Zelo so priljubljene tudi spletne trgovine z mobilnimi telefoni in elektronskimi napravami.

 
Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2019)
Metro Markets For Trading & Distribution 1.766,41
Ragab Sons Company 1.542,38
Souq.Com For E Commerce Ll.C 760,98
Delta R.S For Trading Radioshack 372,66
Town Team 259,35
Noon E Commerce 253,66
Samir And Aly Stationary Houses Company 190,24
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Izvozniki običajno zahtevajo od egiptovskih kupcev akreditive (l/c), ki jih je kupec uredi preko egiptovskih bank ali pa avansno plačilo. Možne so tudi transakcije preko SWIFT-a. Običajni plačilni roki so 90 dni, a so zamude pri plačilih pogoste.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Svetovni gospodarski forum (WEF) uvršča v svojem poročilu za leto 2019 Egipt na 44. mesto z vidika razvitosti transportne infrastrukture
 
Egiptovski transportni sektor je v obdobju 2015-2019 rasel po 6,1 % povprečni letni stopnji in v letu 2019 ustvaril vrednost 6,8 mlrd EUR.
 
Kljub slabemu vzdrževanju cestnega omrežja, pa je zaradi njegove razvejanosti in povezave z večjimi mesti Egipta, cestni transport najprimernejši način tovornega prometa. Visoka stopnja preobremenjenosti pogosto povzroča logistične težave, zlasti zamude.
 
Egipt je druga država, ki je uvedla železnico za Združenim kraljestvom. Kljub temu egiptovski nacionalni železniški sistem nima ustrezne varnosti, predvsem zaradi pomanjkanja naložb in slabega upravljanja. Projekti za širitev egiptovskih železniških omrežij, kot sta železniški projekt za visoke hitrosti v Aleksandriji in Asuanu in projekt Kairo Metro Line 3, bi lahko v prihodnosti izboljšali železniški transport v državi.
 
Segment cestnega transporta je v Egiptu v letu 2019 ustvaril prihodke v višini 6 mlrd EUR, kar predstavlja 89,2 % celotne vrednosti sektorja. Pomorski segment je v tem obdobju ustvaril prihodke v višini 515 mio EUR ali 7,6 % celotne vrednosti sektorja.
 
Analitiki napovedujejo, da bo egiptovski transportni sektor v obdobju 2020-2024 rasel po 5 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 ustvaril vrednost 8,1 mlrd EUR. Izbruh pandemije COVID-19 bo v letu 2020 v veliki meri vplival na industrijo. Poraba bencina je v času pandemije drastično upadla, saj so številna večja mesta po svetu uvedla stroge blokade, ki prepovedujejo nepotrebno gibanje. Poleg tega so se cene nafte znatno znižale. To bi lahko izboljšalo operativne marže ponudnikov prevoznih storitev. A zaradi pandemije morajo ponudniki upoštevati strožja pravila in ukrepe za svoje osebje in procese, kar lahko poveča stroške. Kasnejša gospodarska recesija bi lahko zmanjšala tudi povpraševanje po prevoznih storitvah.
 


Tržna segmentacija za leto 2019
 
Segment Odstotek
Cestni transport 89,2 %
Pomorski transport 7,6 %
Letalski transport 2,6 %
Železniški transport  0,6 %
 


Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Posodobljeno september 2020.

_