Informacijsko komunikacijska tehnologija

 

Globalni trendi na področju IT storitev

 
V analizo IT storitev so zajete BPO storitve (Business process outsourcing), aplikacijske storitve in storitve informacijske infrastrukture.

Globalna panoga IT storitev je v obdobju 2017-2022 rasla po 10,5 % povprečni letni stopnji ter leta 2022 ustvarila skupne prihodke v višini 1.422,3 milijarde USD, kar je približno 1.350,7 mlrd EUR.

Sprememba v uporabi tehnologije je odraz prevladujočih trendov v gospodarstvu. Nedavni dogodki so pospešili sprejetje digitalnih tehnologij, poudarili pomen prožnih dobavnih verig in povečali nujnost imperativa trajnosti. Vsaka od teh priložnosti lahko pomaga pri širitvi podjetja in celotnega ekosistema. 

Trenutno podjetja, vlade in družba delujejo na način, ki vključuje digitalno preobrazbo. Zunanje izvajanje poslovnih in informacijskih operacij je še en pomemben dejavnik povpraševanja. Podjetja so v poslovnem letu 2022 več oddajala zunanjim izvajalcem zaradi številnih dejavnikov, vključno s potrebo po zmanjševanju števila zaposlenih in stroškov. Trenutno je tehnologija bistvena za vsako organizacijo. Tehnologija je postala tako zasidrana v poslu, da si vsako podjetje prizadeva biti tehnološko podjetje. Tehnološke platforme uvajajo zavarovalnice za svoje ekosistemske partnerje in ustvarjajo nove tokove prihodkov iz tega vira. Največje banke na svetu vlagajo v fintech zagonska podjetja in se nanje zanašajo pri spodbujanju njihove prihodnje širitve. Spletna prodaja je glavni vir zaslužka trgovcev na drobno. Vse to so nedavni strukturni trendi. 

Segment infrastrukturnih storitev je leta 2022 predstavljal največji delež v industriji, s skupnimi prihodki v višini 891,7 mlrd USD (846,81 mlrd EUR), kar predstavlja 62,7 % celotne vrednosti industrije. Segment storitev BPO je leta 2022 ustvari prihodke v višini 295,9 mlrd USD (281 mlrd EUR), ali 20,8 % skupne vrednosti industrije.

Infrastrukturne storitve so bile leta 2022 najuspešnejši segment globalne panoge IT storitev. Večina največjih podjetij je razvijalcev in ponudnikov aplikacij in infrastrukture v oblaku. Operacije, ki temeljijo na oblaku, podjetjem omogočajo takojšnjo razširitev poslovanja, obvladovanje nihanj v povpraševanju ter dostop do sistemov in storitev prek različnih naprav po nižji ceni. Globalna industrija računalništva v oblaku naj bi po napovedih analitikov do leta 2025 dosegla 446.079,3 mio USD (423.627,06 mio EUR).

Zunanje izvajanje podjetjem omogoča znižanje operativnih stroškov, dostop do usposobljenih virov, diverzifikacijo, ter dostop do inovacij in tehnologije. Te prednosti povečujejo povpraševanje po storitvah BPO v različnih panogah končne uporabe, vključno z zdravstvom, farmacijo, proizvodnjo in maloprodajo.

Analitiki ocenjujejo, da bo globalna industrija IT storitev v prihodnjih 5 letih rasla po 10,1 % povprečni letni stopnji, ter leta 2027 dosegla vrednost 2.304,8 mlrd USD, kar je približno 2.188,79 mlrd EUR.

Industrija IT storitev naj bi v prihodnjih letih močno rasla, saj naj bi se povpraševanje še povečevalo. Rast bo poganjala rastoča digitalizacija, povečane zahteve strank in večje naložbe v digitalne storitve in infrastrukturo, ter prizadevanje za delo na daljavo.

 

Tržna segmentacija glede na kategorijo za leto 2022 (v odstotkih)


 

Regijska segmentacija za leto 2022 po vrednosti (v odstotkih) 


 

Največja borzna podjetja na področju IT storitev

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022) Država
SK, Inc. 101.256,27 Južna Koreja
IBM Corp. 57.483,38 ZDA
Tata Consultancy Services Ltd. 26.052,91 Indija
NTT DATA Group Corp. 24.966,01 Japonska
CDW Corp. 22.553,37 ZDA
Capgemini SE 22.354,27 Francija
Infosys Ltd. 16.959,73 Indija


Panožna združenja/portali
   

Strokovne publikacije/portali
 
 • IT for Business
  • Revija je namenjena nosilcem odločanja in določevalcem o IT rešitvah v podjetjih in ponuja svoje analize o najnovejših novicah in trendih na tem področju. Vsak mesec objavlja tudi intervju z referenčnim strokovnjakom, nudi povratne informacije, posebne izdaje in načrte o prihajajočih dogodkih in imenovanjih.
  • Država porekla: Francija
  • Pogostost Izhajanja: mesečno
 
 • IT-Business News
  • Tednik za prodajalce IT in ponudnike rešitev, ki zagotavlja dobro utemeljene in raziskane novice s trga IT in ponuja osnovne informacije, potrebne za vodenje uspešnega IT podjetja. Ciljne skupine: Top določevalci v IT specializirani trgovini, maloprodaja sistemskih rešitev, ponudniki e-rešitev.
  • Država porekla: Nemčija
  • Pogostost Izhajanja: tedensko
 
 • APP Advice
  • Informacije s področja programske opreme in aplikacijskih storitev
  • Država porekla: ZDA
  • Pogostost Izhajanja: mesečno
 
 • Cloud Hosting
  • Revija članke s področja gostovanja spletne strani in upravljanja podatkov
  • Država porekla: Združeno kraljestvo
  • Pogostost Izhajanja: mesečno
 
 • Cloud Computing . Insider.de
  • Profesionalni portal, ki se osredotoča na storitve v oblaku, platforme in tehnologije
  • Država porekla: Nemčija
  • Pogostost Izhajanja: mesečno


Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022

 
Viri: Factiva, MarketLine Industry Profiles, oktober 2023

 

Informacijsko komunikacijska tehnologija po državah