Srbija

Gospodarske panoge Srbije


Preučite predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje


Gospodarstvo ter možnost vstopa na srbski trg

Vpogled v trg

Srbija je največje in najuspešnejše gospodarstvo na Zahodnem Balkanu. Je regionalno središče in odskočna deska številnim podjetjem, ki želijo dostopati do večjega regionalnega trga.

Srbija je država z velikim tržnim potencialom, predvsem zaradi dinamičnega domačega povpraševanja ter odprtosti za trgovanje in tuje investitorje. 

Gospodarstvo je odvisno od proizvodnje in izvoza, predvsem zaradi tujih naložb.

Najmočnejši sektorji srbskega gospodarstva so avtomobilska in strojna industrija, ter rudarstvo in kmetijstvo.

Primarni industrijski izvoz predstavljajo avtomobili, navadne kovine, pohištvo, predelava hrane, stroji, kemikalije, sladkor, pnevmatike, oblačila in farmacevtski izdelki.


Po podatkih IMF je BDP v letu 2023 realno zrasel za 2 %, predvsem zaradi močnejšega neto izvoza in investicij, ter okrevanja zasebne potrošnje. IMF napoveduje, da naj bi se gospodarska rast leta 2024 dvignila na 3 % in leta 2025 na 4,5 %. Ta skok gre predvsem pripisati pospešenemu tempu rasti zasebne potrošnje, ki ga spodbuja znižana inflacija, ter povečanju investicijske dejavnosti.

Srbija je bila v letu 2023 11. največja trgovinska partnerica Slovenije, ter 8. najpomembnejši izvozni trg.
 
Slovenija je v letu 2023 v Srbijo največ izvažala farmacevtske izdelke (15 % celotnega izvoza), stroje in strojno opremo (15 % celotnega izvoza) ter vozila in njihove dele (13 % celotnega izvoza).


Industrijski sektor

Industrijski sektor v BDP države prispeva 30 % in zaposluje približno 1/4 delovne sile. 

Med najpomembnejše industrijske panoge spada avtomobilska industrija, ostale pomembne industrijske panoge pa so še strojna, kemična, kovinska, živilska, pohištvena, tekstilna in farmacevtska industrija.

Po podatkih srbskega statističnega urada, se je industrijska proizvodnja v Srbiji v letu 2023 povečala za 2,5 %, v letu 2022 pa za 1,7 %.

 

Tržni izzivi

Kljub znatnemu napredku pri gospodarskih in upravnih reformah, se država sooča s številnimi izzivi, kot so: 
 
 • šibka pravna država
 • politično vmešavanje v gospodarstvo
 • organiziran kriminal in korupcija
 • počasen pravosodni sistem, podvržen političnim pritiskom
 • zapletena birokracija
 • ne-transparentni razpisni postopki
 • težave pri zbiranju plačil od javnih in zasebnih subjektov

Poslovna in naložbena klima v Srbiji je težavna, ter zahteva previdnost in potrpežljivost tujih podjetij.
 

Priložnosti na trgu

 • Nastajajoče srbsko gospodarstvo ponuja številne priložnosti za izvoz in naložbe v številnih sektorjih, zlasti v infrastrukturi, IKT, zdravstvu in okoljskih tehnologijah. 
 • Srbija leži na križišču med Evropo, Bližnjim vzhodom in Afriko. Zaradi ugodnih logističnih povezav je privlačna destinacija za tuja podjetja.
 •  Srbska vlada dejavno podpira tuje naložbe ter zagotavlja spodbude in davčne olajšave.
 •  Povpraševanje na srbskem trgu je večinoma osredotočeno na funkcionalne izdelke in ne na luksuzne predmete.
 •  Spletna prodaja v Srbiji hitro raste, zaradi česar je država zanimiv rastoči trg za tuje spletne ponudnike.

Vstop na trg 

 • Na srbskem trgu so zelo pomembni osebni stiki, ki jih je priporočljivo vzpostaviti že pred vstopom na trg. 
 • Za uspešen prodor na trg je priporočljivo poiskati lokalnega partnerja, ki dobro pozna trg. 
 • Prodajna podpora in poprodajne storitve so ključnega pomena. 
 • Srbski potrošniki so zelo občutljivi na ceno. 
 • Zlasti za potrošniško blago je lahko agresivna promocija izdelkov zelo učinkovito orodje. Učinkoviti promocijski kanali so televizija in družabni mediji.
 • Ponudba financiranja izdelkov je uspešna strategija. Srbski kupci se tudi pri nizkocenovnih izdelkih pogosto raje odločijo za plačevanje v mesečnih obrokih.
 • Sejmi so priljubljen in učinkovit način za predstavitev izdelkov na srbskem trgu.


 

Gospodarske panoge Srbije – Avtomobilska industrija 

Vpogled v trg

Zgodovina srbske avtomobilske industrije se je začela v mestu Kragujevac, ki je bilo nekoč središče jugoslovanske avtomobilske industrije. V Kragujevcu je bila tovarna avtomobilov Zastava, ki je proizvajala fiate in lastne modele.

Proizvodnja se je v devetdesetih letih skoraj ustavila, vendar je tovarno pozneje prevzel Fiat Chrysler Automobiles (kasneje Stellantis ) v okviru skupnega podjetja s srbsko državo.

Danes je avtomobilska industrija eden od proizvodnih segmentov, ki prejema največje prilive NTI v Srbiji.

Lokalni trg za nove avtomobile ni tako velik, glede na relativno majhno populacijo Srbije, ter nizko kupno močjo v primerjavi s srednjo ali zahodno Evropo.

Leta 2023 je bilo v državi prodanih približno 30.000 novih vozil. Približno četrtino avtomobilov na cestah v državi predstavljajo uvoženi rabljeni avtomobili, predvsem iz Nemčije in Italije.
 

Tuje naložbe

Srbija je postala privlačna destinacija za proizvodnjo avtomobilskih delov za izvoz. Vlagatelje privablja kombinacija nizkih stroškov, razpoložljivih delavcev in državnih spodbud za naložbe.

Skoraj vsak mesec je država priča novim naložbam v širitev obstoječih tovarn za proizvodnjo avtomobilskih delov in Srbija postaja vse pomembnejši del evropskih avtomobilskih dobavnih verig.

Skoraj polovica največjih 20 srbskih izvoznikov je proizvajalcev avtomobilskih delov in komponent.

V srbski industriji avtomobilskih delov trenutno več kot 200 podjetij zaposluje okoli 100.000 ljudi, pri čemer je večina proizvodnje usmerjena na tuje trge. Največ, kar 50 % avtomobilskih delov Srbija izvozi v Nemčijo.
 

Največje naložbe v zadnjem letu

 • Kitajski proizvajalec Jiangsu Lianbo Precision Technology je aprila 2024 odprl svojo prvo evropsko tovarno blizu Novega Sada. Naložba je vredna 80 mio EUR. Podjetje proizvaja kovinske dele (rotorje in statorje) za vse vrste motorjev v avtomobilski industriji.
 • Japonska korporacija JFE Shoji je marca 2024 v Inđiji začela graditi tovarno za proizvodnjo kovinskih komponent. Naložba je vredna približno 50 mio EUR. Nova tovarna bo proizvajala kovinske dele za elektromotorje, vključno z rotorji in komponentami za glavne avtomobilske znamke. JFE Shoji Srbija sodeluje tudi z uveljavljenima japonskima podjetjema Toyo Tires in Nidec, ki že poslujeta v Srbiji.
 • Nemški velikan kovinske industrije PWO je maja 2024 v Srbiji začel graditi veliko tovarno. PWO, ki je ključni akter v sektorju kovinske industrije, že upravlja tovarne za proizvodnjo avtomobilskih komponent v Nemčiji in na Češkem.
 • Aktivna pa so tudi lokalna podjetja. Feka Automotive, proizvajalec avtomobilske razsvetljave s sedežem v Srbiji, namerava izboljšati svojo operativno učinkovitost in povečati razpoložljivost zanesljivih svetlobnih naprav po vsem svetu, pri čemer bo uporabil 15 mio EUR posojila Evropske banke za obnovo in razvoj ( EBRD ). Feka, hčerinska družba turškega Feka Otomotiv AS, ima dobavne pogodbe z velikimi avtomobilskimi proizvajalci, kot so Toyota, Volkswagen in Stellantis. Načrtuje tudi izgradnjo novega energetsko učinkovitega proizvodnega obrata ob svoji glavni proizvodni lokaciji blizu Ćuprije v osrednji Srbiji.
 • Italijansko podjetje Aunde je oktobra 2023 odprlo vrhunsko tovarno za proizvodnjo avtomobilskih prevlek v srbskem mestu Leskovac.
 • Kitajski proizvajalec avtomobilskih delov Minth Automotive Europe je objavil načrte za dodatni proizvodni obrat v srbskem mestu Šabac, ki bo se osredotočal na proizvodnjo aluminijastih in baterijskih ohišnih komponent, prilagojenih električnim vozilom (EV).
 • Nemško podjetje Auto-Kabel, ki proizvaja napajalne prevodnike za avtomobilsko industrijo, je maja 2023 objavilo, da gradi novo tovarno v srbski Mionici, pri čemer namerava zaposliti dodatnih 300 delavcev.
 • Continental Automotive Serbia je februarja 2023 odprl novo tovarno v Novem Sadu.
 
Srbija se vse bolj osredotoča na sektor elektro-mobilnosti.
 
 • Leta 2022 je ameriški proizvajalec električnih vozil Rivian odprl tehnološki center v Beogradu. 
 • Stellantis, lastnik tovarne avtomobilov v Kragujevcu, se je začel pripravljati na prehod na proizvodnjo električnih avtomobilov.
 • Septembra 2023 je slovaški InoBat podpisal memorandum o soglasju s srbskim ministrstvom za finance in občino Ćuprija, za izgradnjo giga tovarne in obrata za recikliranje. InoBat je specializiran za električne baterije po meri za industrije, kot so avtomobilska industrija, gospodarska vozila, moto šport in vesoljska industrija. Projekt Lion, kot se imenuje srbski projekt, si je od srbske vlade zagotovil 419 mio EUR vreden paket spodbud.
 • Dobavitelji Tesle in kitajskega proizvajalca električnih avtomobilov BYD prav tako razmišljajo o proizvodnih obratih v Srbiji, saj jih privlači rastoči evropski trg EV.


Največje trgovinske partnerice Srbije v avtomobilski industriji  

Največ je srbska avtomobilska industrija v letu 2023 izvozila v Nemčijo, Bosno in Hercegovino, Francijo, Črno goro in na Madžarsko. Slovenija je v izvozu zasedla 14. mesto.
 
Največ izdelkov avtomobilske industrije je Srbija v letu 2023 uvozila iz Nemčije, Češke, Kitajske, Francije in Italije. Pri uvozu je bila Slovenija prav tako na 14. mestu.
 

Slovenija je v letu 2023 v Srbijo izvozila za 159,58 mio EUR izdelkov avtomobilske industrije, uvozila pa jih je za 21,34 mio EUR.

 

Vrednost blagovne menjave na področju avtomobilske industrije (Slovenija-Srbija; v 1.000 EUR)

(Kombinirana nomenklatura: 87 - Vozila, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovi deli in pribor)
 

 

 

 

Ostale perspektivne panoge na trgu 
 

IKT

 
V zadnjih letih je Srbija postala nastajajoča sila v sektorju informacijske tehnologije, kar je pomembno prispevalo k ponovnemu gospodarskemu vzponu države.
 
Ta sektor, ki je bil nekoč skromen del srbskega gospodarstva, je doživel izjemno preobrazbo in je zdaj v ospredju njenega gospodarskega razvoja.
 
V primerjavi z drugimi evropskimi državami ponuja Srbija ugodnejše gospodarsko okolje za podjetja z nižjimi operativnimi stroški, vključno z delovno silo, komunalnimi stroški in pisarniškim prostorom. Zaradi te stroškovne učinkovitosti je Srbija postala privlačna destinacija za tuje naložbe in večnacionalna podjetja, ki želijo ustanoviti ali razširiti svoje tehnološke oddelke. Strateška geografska lega države, ki omogoča enostaven dostop do evropskih, bližnjevzhodnih in severnoafriških trgov, dodatno povečuje njeno privlačnost kot poslovnega središča.
 
Srbska vlada je izvedla vrsto politik in pobud, namenjenih spodbujanju uspešnega tehnološkega ekosistema. Ti vključujejo znatne davčne spodbude za IT podjetja, namenjene spodbujanju rasti in inovacij. Vlada je veliko vlagala tudi v razvoj tehnoloških parkov in podjetniških inkubatorjev, s čimer je ustvarila fizične prostore, ki olajšajo sodelovanje, inovacije in delitev virov med zagonskimi in uveljavljenimi tehnološkimi podjetji.
 
Vladna prizadevanja za izboljšanje internetne povezljivosti, digitalizacijo javnih storitev in podporo sprejemanju novih tehnologij v različnih sektorjih, so postavila močne temelje za rast IT sektorja. 
 
Na trgu narašča povpraševanje po IT storitvah, zlasti na področjih, kot so razvoj programske opreme, računalništvo v oblaku in kibernetska varnost. 
 
Srbija ima potencial, da postane regionalno središče za IT inovacije. Njena strateška geografska lokacija, skupaj z usposobljeno delovno silo in podpornimi vladnimi politikami, ustvarja ugodno okolje za uspevanje IT podjetij.
 

Igralništvo

Srbska igralniška industrija je eden najhitreje rastočih sektorjev v Srbiji. Po podatkih Srbskega združenja iger na srečo, je v Srbiji več kot 70 studiev in podjetij, ki zaposlujejo več kot 1.500 strokovnjakov. Med vodilne konkurente na trgu sodijo Nordeus, 3Lateral, GameCredits in OriginTrail. 


Medicinska oprema

Največji kupec medicinske opreme in farmacevtskih izdelkov v Srbiji je Nacionalna blagajna za zdravstveno zavarovanje. V primerjavi z drugimi državami v regiji ima Srbija razmeroma visok delež izdatkov za zdravstvo, ki znaša 10 % BDP.

Na srbskem trgu obstajajo priložnosti za proizvajalce napredne diagnostične opreme.

Veliko povpraševanje je tudi po opremi za zdravstveno informatiko, opremi za zdravstveno nego, rehabilitacijo na domu ter sistemih za spremljanje bolnikov.

Ministrstvo za zdravje in zdravstvena blagajna iščeta inovativne načine sodelovanja z dobavitelji medicinske opreme, med drugim tudi sklenitev javno-zasebnih partnerstev, v katerih bi podjetje opremilo in upravljalo določen zdravstveni dom ali bolnišnično enoto.Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • bne IntelliNews
 • SeeNews
 • Statistični urad RS 
 • The International Trade Centre (ITC) 
 
 
Posodobljeno: maj 2024
 


Poglejte si tudi: