Srbija

Gospodarske panoge Srbije


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na srbski trg
Gospodarske panoge Srbije – Avtomobilska industrija
Ostale perspektivne panoge na trgu 


Gospodarstvo ter možnost vstopa na srbski trg

Vpogled v trg

Srbija je največje in najuspešnejše gospodarstvo na Zahodnem Balkanu. Je regionalno središče in odskočna deska številnim podjetjem, ki želijo dostopati do večjega regionalnega trga.

Srbija je država z velikim tržnim potencialom, predvsem zaradi dinamičnega domačega povpraševanja ter odprtosti za trgovanje in tuje investitorje. 

Gospodarstvo je odvisno od proizvodnje in izvoza, predvsem zaradi tujih naložb.

Najmočnejši sektorji srbskega gospodarstva so avtomobilska in strojna industrija, ter rudarstvo in kmetijstvo.

Primarni industrijski izvoz predstavljajo avtomobili, navadne kovine, pohištvo, predelava hrane, stroji, kemikalije, sladkor, pnevmatike, oblačila in farmacevtski izdelki.


Srbija je 4. največja prejemnica kitajskih naložb v Evropi, zlasti v nove projekte, in je aktivna udeleženka kitajske pobude Belt & Road.

Srbija je bila v letu 2022 12. največja trgovinska partnerica Slovenije, ter 8. najpomembnejši izvozni trg.


Industrijski sektor

Tudi industrijski sektor potrebuje posodobitev in tuje naložbe. Industrijski sektor v BDP države prispeva 32 % in zaposluje približno 1/4 delovne sile. 

Med najpomembnejše industrijske panoge spada avtomobilska industrija, ostale pomembne industrijske panoge pa so še strojna, kemična, kovinska, živilska, pohištvena, tekstilna in farmacevtska industrija.

V letu 2022 je industrijska proizvodnja medletno zrasla za 1,7 %.
 

Tržni izzivi

Srbija je še vedno trg v razvoju.

Kljub znatnemu napredku pri gospodarskih in upravnih reformah, se država sooča s številnimi izzivi, kot so:
 
 • šibka pravna država
 • politično vmešavanje v gospodarstvo
 • počasen pravosodni sistem, podvržen političnim pritiskom
 • korupcija
 • zapletena birokracija
 • ne-transparentni razpisni postopki
 • težave pri zbiranju plačil od javnih in zasebnih subjektov

Pri javnih naročilih običajno zmagajo ponudniki, ki ponudijo najnižjo ceno.

Poslovna in naložbena klima v Srbiji je težavna, ter zahteva previdnost in potrpežljivost tujih podjetij.

Srbija zaostaja na področju infrastrukture, tako železniške kot cestne.

Sooča se tudi s pomanjkanjem in znanjem srbskega delovnega prebivalstva.

 
Priložnosti na trgu

Nastajajoče srbsko gospodarstvo ponuja številne priložnosti za izvoz in naložbe v številnih sektorjih, zlasti v infrastrukturi, IKT, zdravstvu in okoljskih tehnologijah.
 
 • Vlada se loteva obsežnega javnega infrastrukturnega programa, ki bi lahko ponudil obsežne priložnosti za NTI in javno-zasebna partnerstva. Program Srbija 2025 je vreden 14 mlrd EUR.
 • V IKT obstajajo priložnosti za oskrbo javnega sektorja z izdelki, storitvami in rešitvami e-uprave.
 • Srbska vlada je zavezana vlaganju v zdravstvo, zlasti v sektor medicinskih pripomočkov in rešitev e-zdravja.
 • Sektor okoljske tehnologije je šele v povojih in ponuja znatne priložnostmi na področju sanacije, komunalnih in industrijskih odpadkov, predelave odpadne vode, recikliranja in kakovosti zraka. 

Vstop na trg 

 • Na srbskem trgu so zelo pomembni osebni stiki, ki jih je priporočljivo vzpostaviti že pred vstopom na trg, saj to omogoča vzpostavitev mreže ustreznih poslovnih stikov ter spoznavanje birokratske strukture. 
 • Novi konkurenti na trgu so srečujejo z vse večjo konkurenco kitajskih izvoznikov, ki dobavljajo nizko-cenovno blago različnih kakovosti in nudijo dobro podporo strankam. 
 •  Za uspešen prodor na trg je priporočljivo poiskati lokalnega partnerja, ki dobro pozna lokalni trg. 
 • Prodajni agenti, zastopniki in distributerji imajo pomembno vlogo na srbskem. 
 • Prodajna podpora in poprodajne storitve so ključnega pomena. 
 • Srbski potrošniki so zelo občutljivi na ceno. 


 

Gospodarske panoge Srbije – Avtomobilska industrija

 

Vpogled v trg

Srbsko avtomobilsko proizvodnjo še vedno obvladuje Stellantis Serbia (prej znan kot Fiat Chrysler Automobile Serbia), ki upravlja proizvodni obrat v Kragujevcu.

Aprila 2022 sta srbska vlada in Stellantis podpisala 190 mio EUR vredno pogodbo, ki zagotavlja prihodnost srbske avtomobilske proizvodnje in izboljšuje tudi srednjeročne obete za dobavitelje delov in druga povezana podjetja.

Decembra 2021 je japonsko podjetje Nidec začelo z gradnjo svojega novega obrata v Novem Sadu, vrednega 1,6 mlrd EUR. Naložba bo zagotovila financiranje izgradnje dveh tovarn, ene za EV motorje in druge za EV inverterje. Nidec ocenjuje, da bo ustvaril 1.200 delovnih mest in vzpostavil letno proizvodnjo 200.000 enot.

Novembra 2022 je nemški proizvajalec avtomobilskih delov Tristone Flowtech vložil 30 mio EUR v novo tovarno v Paraćinu. Gradnja novega obrata, ki bo predvidoma ustvarila 1.000 delovnih mest, naj bi začela delovati do konca leta 2023. Tristone proizvaja akumulatorje, sisteme za hlajenje motorja in sisteme za polnjenje zraka.

V prihodnjih letih bo Srbija postala vse bolj pomembna za evropske proizvajalce originalne opreme, saj ima vire litija, ki je ključna sestavine baterij za EV.

Srbija je postala priljubljena lokacija za proizvodnjo manjših avtomobilskih komponent z nizko maržo. Pandemija Covid-19 je pospešila večjo regionalizacijo dobavnih verig s pozitivnimi posledicami za trge, kot je Srbija, ki že ima obstoječo proizvodno infrastrukturo in ugodne pogoje poslovanja. Država je v dobrem položaju, da izkoristi globalno preusmeritev v dobavnih verigah, ter poveča naložbe v naslednjih nekaj letih.

Glede na nizke stroške dela v Srbiji, ter bližino države zahodni Evropi, kjer povpraševanje po EV hitro narašča, bo po ocenah analitikov v Srbiji v prihodnjem desetletju verjetno več tovrstnih naložb. 

Avtomobilska industrija v Srbiji, v 1.000 enotah (2021-2032)

Indikator 2021 2022 2023* 2024* 2025* 2026* 2027* 2028* 2029* 2030* 2031* 2032*
Proizvodnja avtomobilov 21.136 21.767 18.185 18.088 20.385 22.864 25.312 27.716 30.005 32.165 34.158 36.094
% spremembe -9,3 3 -16,5 -0,5 12,7 12,2 10,7 9,5 8,3 7,2 6,2 5,7

Viri: podatki srbskega statističnega urada in napovedi Fitch Solutions (*)


Največje trgovinske partnerice Srbije v avtomobilski industriji  

Največ je srbska avtomobilska industrija v letu 2022 izvozila v Nemčijo, Italijo, Francijo, Bosno in Hercegovino ter v Črno goro. Slovenija v izvozu zaseda 16. mesto.
 
Največ izdelkov avtomobilske industrije je Srbija v letu 2022 uvozila iz Nemčije, Češke, Kitajske, Francije in Italije. Pri uvozu je Slovenija na 17. mestu.
 

Slovenija je v letu 2022 v Srbijo izvozila za 232 mio EUR izdelkov avtomobilske industrije, uvozila pa jih je za 11,43 mio EUR.
 

Vrednost blagovne menjave na področju avtomobilske industrije (Slovenija-Srbija; v 1.000 EUR)

(Kombinirana nomenklatura: 87 - Vozila, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovi deli in pribor)
 

 

Konkurenca na trgu 

V srbski avtomobilski proizvodnji prevladuje Stellantis Serbia, ki je bil ustanovljen januarja 2021 po združitvi skupine PSA in Fiat Chrysler Automobiles. Stellantis Srbija upravlja proizvodni obrat v Kragujevcu. Trenutno se pripravlja na začetek proizvodnje EV leta 2024. 

Novo EV bo nadomestilo Fiatov model 500L, po katerem je v zadnjih letih upadlo svetovno povpraševanje, tovarna v Kragujevcu pa je delovala precej pod svojo zmogljivostjo. To je povzročilo odpuščanja v tovarni.
 

Ostale perspektivne panoge na trgu 
 

Infrastrukturni projekti

Vlada je pripravila obsežen program javne infrastrukture, ki bi lahko ponudil obsežne priložnosti za NTI in javno-zasebna partnerstva. Program Srbija 2025 je vreden 14 mlrd EUR. Velik del sredstev bo namenjen gradnji in obnovi cest, železnic, mostov in letališč.

 
IKT

Srbski IKT sektor ustvari 10 % BDP in spada med 4 največje izvozne sektorje, skupaj z jeklom, avtomobili in kmetijstvom. V letu 2022 je bilo v srbskem IKT sektorju več kot 3.354 podjetij, ki so zaposlovala 47.609 ljudi.

Srbska tehnološka podjetja proizvajajo programsko opremo za industrije, od kmetijstva do medicine, pa tudi za sledenje in aplikacije v oblaku, spletne igre in testiranje.

Srbska vlada si prizadeva za prepotrebne naložbe v digitalizacijo v vseh sektorjih, vključno s celotno vlado in digitalno infrastrukturo države. Vse več vladnih platform se seli na splet.

Projekt e-uprave Srbije vključuje 3 velike infrastrukturne projekte: e-šole, srbski podatkovni center v oblaku in e-inšpektor. Priložnosti predstavljajo tudi kibernetska varnost, blockchain tehnologija in pametna mesta.


Igralništvo

Srbska igralniška industrija je eden najhitreje rastočih sektorjev v Srbiji. Po podatkih Srbskega združenja iger na srečo, je v Srbiji več kot 70 studiev in podjetij, ki zaposlujejo več kot 1.500 strokovnjakov. Med vodilne konkurente na trgu sodijo Nordeus, 3Lateral, GameCredits in OriginTrail. 


Medicinska oprema

Največji kupec medicinske opreme in farmacevtskih izdelkov v Srbiji je Nacionalna blagajna za zdravstveno zavarovanje. V primerjavi z drugimi državami v regiji ima Srbija razmeroma visok delež izdatkov za zdravstvo, ki znaša 10 % BDP.

Na srbskem trgu obstajajo priložnosti za proizvajalce napredne diagnostične opreme.

Veliko povpraševanje je tudi po opremi za zdravstveno informatiko, opremi za zdravstveno nego, rehabilitacijo na domu ter sistemih za spremljanje bolnikov.

Ministrstvo za zdravje in zdravstvena blagajna iščeta inovativne načine sodelovanja z dobavitelji medicinske opreme, med drugim tudi sklenitev javno-zasebnih partnerstev, v katerih bi podjetje opremilo in upravljalo določen zdravstveni dom ali bolnišnično enoto.
 

Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.


Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • Fitch Solutions
 • Statistični urad RS 
 • The International Trade Centre (ITC) 
 
 
Posodobljeno: april 2023
 


Poglejte si tudi: