Srbija

Poslovni obisk Srbije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Srbiji

 
v letu 2024  
1. – 2. januar novo leto
7. januar pravoslavni Božič
15. in 16. februar dan državnosti Srbije
1. in 2. maj praznik dela
3. do 6. maj pravoslavni velikonočni prazniki
11. november dan premirja v I. svetovni vojni



Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

 

Celotna dnevnica za Srbijo (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 40 EUR, nad 8 do 14 ur pa 30,00 EUR.

Dnevnice za Srbijo (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
EUR 40,00  36,00 22,00 8,00 30,00 25,50 13,50 6,00 10,00

 
Vir: racunovodstvo.net 
 

Lokalni čas in delovni čas 
 

Lokalni čas

GMT + 1, oziroma enako kot v Sloveniji.
 

Delovni čas 

Običajni delovni čas državnih ustanov je od 8.00 do 16.00 od ponedeljka do petka, v zasebnem sektorju pa od 9.00 do 17.00.
 
Banke in pošte so med tednom odprte od 08.00 do 19.00, ob sobotah pa od 8.00 do 15.00. V Beogradu in drugih velikih mestih v Srbiji so nekatere banke in pošte odprte tudi ob nedeljah.
 
Živilske trgovine so odprte vsak dan od 6.00 do 21.00 , vključno s sobotami. Ob nedeljah so odprte od 8.00 do 14.00. Nekatere trgovine so odprte 24 ur na dan.
 
Julij in avgust sta rezervirana za poletne počitnice, zato se v teh dveh mesecih poslovna aktivnost precej upočasni. Enako velja za obdobje okoli pravoslavne velike noči. Mnogi Srbi so odsotni prva 2 do 3 tedne januarja, zaradi šolskih počitnic in smučanja.

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Valuta

Uradna valuta v Srbiji je srbski dinar (RSD). Vrednost RSD glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.

Gotovino lahko dvignemo z debetno ali kreditno kartico na lokalnem bankomatu. V mestih je veliko mednarodnih in lokalnih bank s svojo mrežo bankomatov (Raiffeisen, Banca Intesa, OTP/Societe Generale, Komercijalna, UniCredit itd.). Bankomati običajno zaračunavajo nominalno provizijo imetnikom kartic drugih bank.
 
Tuje valute je možno zamenjati na letališču, v bankah, na poštah, v večini hotelov in v licenciranih menjalnicah v velikih mestih. V središču mesta so tudi manjše menjalnice (menjačnice). Pri menjavi gotovine potrebujemo potni list.

 

Električna napetost in telekomunikacije 

Srbija ima 3 glavne operaterje mobilne telefonije. To so MTS (Telekom Srbija), Telenor in A1. Mobilni telefoni delujejo v frekvenčnih pasovih GSM (900/1800), UMTS in LTE. Vsi 3 operaterji imajo 4G/LTE pokritost pri 800 in 1800MHz. Storitve 5G še niso komercialno na voljo.

Lokalne predplačniške kartice SIM z lokalno telefonsko številko je mogoče enostavno in ugodno kupiti v večini trafik in v trgovinah z živili.

Glavna poslovna središča (Beograd in Novi Sad) imajo dobro komunikacijsko infrastrukturo.

Razpoložljivost internetnih storitev je  za mednarodne poslovne potnike zelo razširjena Približno 80 % gospodinjstev v Srbiji ima dostop do interneta. SBB in MTS sta največja ponudnika storitev interneta, telefona in kabelske televizije.

Brezžične dostopne točke so na voljo v restavracijah in kavarnah v Beogradu in Novem Sadu ter v drugih večjih mestih, pa tudi na nekaterih mestnih avtobusih v Beogradu, na letališču in na nekaterih letalih.

Tako kot drugod, tudi v Srbiji poslovno komuniciranje pogosto vključuje neposredno mobilno sporočanje prek WhatsApp, Viber, Signal in drugih platform.

Standardna električna napetost v Srbiji je 230 V, standardna frekvenca pa 50 Hz. Vtiči in vtičnice so tipa F.


Poslovni običaji

Poslovna praksa v Srbiji je podobna kot v drugih državah zahodne Evrope.

Najvišje vodstvo je običajno tudi ključno pri odločitvah.

Poslovni odnosi v Srbiji temeljijo na zaupanju in na začetku je potrebno kar veliko časa in energije vložiti v razvoj odnosov.

Srbski poslovneži hitro prepoznajo dobre priložnosti in se lahko v takih primerih tudi zelo hitro odločajo. Po drugi strani pa se lahko nekateri procesi premikajo precej počasi.

Poslovne večerje so običajna praksa pri sklepanju poslov s srbskimi poslovneži. Če smo povabljeni na večerjo, je priporočljivo, da gostitelju ali gostiteljici prinesemo majhno darilo kot znak hvaležnosti.

Poslovni slog oblačenja je primerljiv z ostalimi zahodno-evropskimi državami. 

 

Jezik

Prevladujoči jezik v Srbiji je srbščina.

Govorci srbskega, bosanskega in hrvaškega jezika se zlahka razumejo, čeprav morajo izdelki, ki se tržijo v regiji, paziti na uporabo lokalnega jezika pri pakiranju, trženju in označevanju.

Večina srbskih poslovnežev, zlasti mlajših, govori angleško. Veliko poslovnežev govori tudi nemško, francosko ali italijansko. V severni Vojvodini veliko državljanov tekoče govori tudi madžarsko.

Srbščina uporablja cirilico za večino uradnih namenov, čeprav se uporablja tudi latinica, zlasti v urbanih območjih. Latinica je prevladujoča v vsakodnevni poslovni rabi, čeprav so nekatere pogodbe lahko napisane tudi v cirilici. Nekateri časopisi in revije izhajajo v cirilici, drugi v latinici. Vladne publikacije, glasila, objave in zakoni so pretežno napisani v cirilici, kot tudi nekateri drugi uradni dokumenti v bančništvu.
 
 
Posodobljeno: februar 2024.
 

Poglejte si tudi: