Srbija

Poslovni obisk Srbije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Srbiji

 
v letu 2022  
1. januar novo leto
3. januar novo leto (drugi dan)
7. januar božič
15. februar sretenje, dan državnosti Srbije
16. februar sretenje, dan državnosti Srbije (drugi dan)
22. april veliki petek
23. april velikonočna sobota
24. april velikonočna nedelja
25. april velikonočni ponedeljek
1. maj praznik dela
2., 3. maj praznik dela (dela prosta dneva)
11. november dan premirja v I. svetovni vojni


Vir:

 

Priporočena dnevnica

Polna dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

V Srbiji imajo enako električno napetost kot v Sloveniji - 220 V.

 

Poslovni običaji

Splošni kodeks poslovanja je podoben poslovnemu bontonu v ostalih evropskih državah. Rokovanje na začetku in koncu sestanka je v skladu s srbskimi pričakovanji. Pomembno je, da se rokujemo z vsemi prisotnimi na sestanku. V primeru, da je na sestanku udeležena ženska, se moramo najprej rokovati z njo, potem pa še z moškimi predstavniki. Pogostokrat se poslovni dogovori odvijajo ne le v poslovnih prostorih, ampak tudi v restavracijah v sproščenem ozračju.

Poslovno oblačenje v Srbiji je podobno kot v evropskih državah.

Pomembno je, da na sestanku najprej predstavite funkcijo (vašo in vaših kolegov), šele nato se predstavite s priimkom. Glede na kasnejše dolgoročno sodelovanje lahko vaše poslovne partnerje kličete tudi po imenu. Srbi so gostoljubni narod in se lahko zgodi, da vas povabijo k sebi domov. Običajno darilo, ki odraža vašo hvaležnost, je darilo majhne vrednosti: izbrano vino, bonbonjera.

Potrebno je vedeti, da je prepovedano fotografirati vojaške in policijske objekte. V poletnih mesecih (julij in avgust) ter v času državnih praznikov se je potrebno izogibati delovnim obiskom v Srbiji.

Srbski poslovneži dobro govorijo angleški jezik, nekoliko manj pa nemškega. Vsekakor boste pustili dober vtis, če z njimi spregovorite nekaj besed v srbščini.

Vir: Worlwide-tax

 

Jezik

V Srbiji se uporabljata obe pisavi, latinica in cirilica. Za prevod cirilice v latinico lahko uporabite spletni konverter: www.preslovljavanje.com.