Srbija

Poslovni obisk Srbije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Srbiji

 
v letu 2023  
1. – 3. januar novo leto
7. januar pravoslavni Božič
15. in 16. februar sretenje, dan državnosti Srbije
14. – 17.  april Pravoslavna velika noč
1. in 2. maj praznik dela
11. november dan premirja v I. svetovni vojni


Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

 

Celotna dnevnica za Srbijo (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 40 EUR, nad 8 do 14 ur pa 30,00 EUR.

Dnevnice za Srbijo (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
EUR 40,00  36,00 22,00 8,00 30,00 25,50 13,50 6,00 10,00

 
Vir: racunovodstvo.net 
 

Lokalni čas in delovni čas 
 

Lokalni čas

GMT + 1, oziroma enako kot v Sloveniji.
 

Delovni čas 

Običajni delovni čas državnih ustanov je od 8.00 do 16.00 od ponedeljka do petka, v zasebnem sektorju pa od 9.00 do 17.00.
 
Banke in pošte so med tednom odprte od 08.00 do 19.00, ob sobotah pa od 8.00 do 15.00. V Beogradu in drugih velikih mestih v Srbiji so nekatere banke in pošte odprte tudi ob nedeljah.
 
Živilske trgovine so odprte vsak dan od 6.00 do 21.00 , vključno s sobotami. Ob nedeljah so odprte od 8.00 do 14.00. Nekatere trgovine so odprte 24 ur na dan.
 
Julij in avgust sta rezervirana za poletne počitnice, zato se v teh dveh mesecih poslovna aktivnost precej upočasni. Enako velja za obdobje okoli pravoslavne velike noči. Mnogi Srbi so odsotni prva 2 do 3 tedne januarja, zaradi šolskih počitnic in smučanja.

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Valuta

Uradna valuta v Srbiji je srbski dinar (RSD). Vrednost RSD glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.

Gotovino lahko dvignemo z debetno ali kreditno kartico na lokalnem bankomatu. V mestih je veliko mednarodnih in lokalnih bank s svojo mrežo bankomatov (Raiffeisen, Banca Intesa, OTP/Societe Generale, Komercijalna, UniCredit itd.). Bankomati običajno zaračunavajo nominalno provizijo imetnikom kartic drugih bank.
 
Tuje valute je možno zamenjati na letališču, v bankah, na poštah, v večini hotelov in v licenciranih menjalnicah v velikih mestih. V središču mesta so tudi manjše menjalnice (menjačnice). Pri menjavi gotovine potrebujemo potni list.

 

Električna napetost in telekomunikacije 

Srbija ima 3 glavne operaterje mobilne telefonije. To so MTS (Telekom Srbija), Telenor in A1. Mobilni telefoni delujejo v frekvenčnih pasovih GSM (900/1800), UMTS in LTE. Vsi 3 operaterji imajo 4G/LTE pokritost pri 800 in 1800MHz. Storitve 5G še niso komercialno na voljo.

Lokalne predplačniške kartice SIM z lokalno telefonsko številko je mogoče enostavno in ugodno kupiti v večini trafik in v trgovinah z živili.

Glavna poslovna središča (Beograd in Novi Sad) imajo dobro komunikacijsko infrastrukturo.

Razpoložljivost internetnih storitev je  za mednarodne poslovne potnike zelo razširjena Približno 80 % gospodinjstev v Srbiji ima dostop do interneta. SBB in MTS sta največja ponudnika storitev interneta, telefona in kabelske televizije.

Brezžične dostopne točke so na voljo v restavracijah in kavarnah v Beogradu in Novem Sadu ter v drugih večjih mestih, pa tudi na nekaterih mestnih avtobusih v Beogradu, na letališču in na nekaterih letalih.

Tako kot drugod, tudi v Srbiji poslovno komuniciranje pogosto vključuje neposredno mobilno sporočanje prek WhatsApp, Viber, Signal in drugih platform.

Standardna električna napetost v Srbiji je 230 V, standardna frekvenca pa 50 Hz. Vtiči in vtičnice so tipa F.


Poslovni običaji

Poslovna praksa v Srbiji je podobna kot v drugih državah zahodne Evrope.

Najvišje vodstvo je običajno tudi ključno pri odločitvah.

Poslovni odnosi v Srbiji temeljijo na zaupanju in na začetku je potrebno kar veliko časa in energije vložiti v razvoj odnosov.

Srbski poslovneži hitro prepoznajo dobre priložnosti in se lahko v takih primerih tudi zelo hitro odločajo. Po drugi strani pa se lahko nekateri procesi premikajo precej počasi.

Poslovne večerje so običajna praksa pri sklepanju poslov s srbskimi poslovneži. Če smo povabljeni na večerjo, je priporočljivo, da gostitelju ali gostiteljici prinesemo majhno darilo kot znak hvaležnosti.

Poslovni slog oblačenja je primerljiv z ostalimi zahodno-evropskimi državami. 

 

Jezik

Prevladujoči jezik v Srbiji je srbščina.

Govorci srbskega, bosanskega in hrvaškega jezika se zlahka razumejo, čeprav morajo izdelki, ki se tržijo v regiji, paziti na uporabo lokalnega jezika pri pakiranju, trženju in označevanju.

Večina srbskih poslovnežev, zlasti mlajših, govori angleško. Veliko poslovnežev govori tudi nemško, francosko ali italijansko. V severni Vojvodini veliko državljanov tekoče govori tudi madžarsko.

Srbščina uporablja cirilico za večino uradnih namenov, čeprav se uporablja tudi latinica, zlasti v urbanih območjih. Latinica je prevladujoča v vsakodnevni poslovni rabi, čeprav so nekatere pogodbe lahko napisane tudi v cirilici. Nekateri časopisi in revije izhajajo v cirilici, drugi v latinici. Vladne publikacije, glasila, objave in zakoni so pretežno napisani v cirilici, kot tudi nekateri drugi uradni dokumenti v bančništvu.
 
 
Posodobljeno: januar 2023.
 

Poglejte si tudi: