Srbija

Poslovni obisk Srbije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
Prazniki, ki so dela prosti:  
1. in 2. januar Novo leto
7. januar Božič
15. in 16. februar Sretenje, Dan državnosti
26., 27., 28. in 29. april Velikonočni prazniki
1. in 2. maj Praznik dela
11. november Dan premirja v I. svetovni vojni

Prazniki, ki niso dela prosti:
 
27. januar Sveti Sava
22. april Dan spomina na žrtve holokavsta, genocida in druge žrtve fašizma v II. svetovni vojni
9. maj Dan zmage
28. junij Vidovdan, spomin na Kosovsko bitko
21. oktober Dan spomina na srbske žrtve v II. svetovni vojni


Vir: www.nbs.rs

 

Priporočena dnevnica

Polna dnevnica znaša 32 EUR, znižana pa 28,8 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Električna napetost

V Srbiji imajo enako električno napetost kot v Sloveniji - 220 V.

 

Poslovni običaji

Splošni kodeks poslovanja je podoben poslovnemu bontonu v ostalih evropskih državah. Rokovanje na začetku in koncu sestanka je v skladu s srbskimi pričakovanji. Pomembno je, da se rokujemo z vsemi prisotnimi na sestanku. V primeru, da je na sestanku udeležena ženska, se moramo najprej rokovati z njo, potem pa še z moškimi predstavniki. Pogostokrat se poslovni dogovori odvijajo ne le v poslovnih prostorih, ampak tudi v restavracijah v sproščenem ozračju.

Poslovno oblačenje v Srbiji je podobno kot v evropskih državah.

Pomembno je, da na sestanku najprej predstavite funkcijo (vašo in vaših kolegov), šele nato se predstavite s priimkom. Glede na kasnejše dolgoročno sodelovanje lahko vaše poslovne partnerje kličete tudi po imenu. Srbi so gostoljubni narod in se lahko zgodi, da vas povabijo k sebi domov. Običajno darilo, ki odraža vašo hvaležnost, je darilo majhne vrednosti: izbrano vino, bonbonjera.

Potrebno je vedeti, da je prepovedano fotografirati vojaške in policijske objekte. V poletnih mesecih (julij in avgust) ter v času državnih praznikov se je potrebno izogibati delovnim obiskom v Srbiji.

Srbski poslovneži dobro govorijo angleški jezik, nekoliko manj pa nemškega. Vsekakor boste pustili dober vtis, če z njimi spregovorite nekaj besed v srbščini.

Vir: Worlwide-tax

 

Jezik

V Srbiji se uporabljata obe pisavi, latinica in cirilica. Za prevod cirilice v latinico lahko uporabite spletni konverter: www.preslovljavanje.com.