Predstavitev države

Spoznaj državo

v

Vas zanimajo aktualne informacije o poslovnem okolju katere izmed 53-ih izbranih držav?

Aktualno

Trenutno ni aktualnih novic.

posodobljeno: 06.10.2013

 Iran

 

Na kratko

Uradni naziv: Jomhuri-ye Eslami-ye Iran / Islamska republika Iran
Mednarodna oznaka: IR / IRN
Glavno mesto: Teheran
Velikost (km2): 1.648.195
Prebivalci (mio): 79,9 (ocena 2013)
Politični sistem: Islamska republika
Uradni jezik: Perzijski (iranski)
Vera: Muslimani (šiiti) 89%, muslimani (suniti) 9%, ostali 2%
BDP na prebivalca: 4.907 EUR (2012)
Denarna enota: Iranski rial (IRR)
Čas: Slovenija +2,5
Klicna številka: + 98

Vir: EIU; Factiva, maj 2013.
 

 

Osnovni podatki

Iran meri 1,65 milijona kvadratnih kilometrov in ima 79,9 milijonov prebivalcev. Po etnični pripadnosti je večina - 61 % - Irancev (Perzijcev), 16 % predstavljajo Azeri, 10 % Kurdi, 13 % pa ostali.
 


89 % je šiitskih muslimanov, 9 % sunitskih muslimanov, ostala 2 % pa je judov, kristjanov in pripadnikov vere Baha'i. 68 % prebivalcev živi v mestih. Približno 18 % prebivalcev živi pod mejo revščine.

Glavno mesto je Teheran. Uradni jezik je perzijski (iranski), veliko pa se govori tudi turkmensko in kurdsko. Uporablja se metrični sistem z dodanimi nekaterimi domačimi tradicionalnimi merami (npr. rey=11,88 kg in artaba=0,66 hl). Valuta je rial, vendar pa se več uporablja toman, kar je 10 rialov.

Iran je član OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) in OEC (Organisation for Economic Cooperation), ter ima status opazovalca v združenju OCS (Shanghai Cooperation Organisation).

Vir: EIU; Factiva, maj 2013.

 

Politični sistem

Iran je v ustavi definiran kot islamska republika. Predsednika se voli vsaka 4 leta z direktnimi volitvami, vendar morajo prej vse kandidate odobriti člani Verskega sveta varuhov. Nad omenjeno ustavno republiško strukturo so posamezne unikatne islamske strukture; vali-e-fagih (verski vodja) ima pomemben moč nad vlado in konservativni Verski svet varuhov mora odobriti vse spremembe zakonodaje, da s tem zagotovi skladnost z islamskimi verskimi zakoni.

Zakonodajno vejo oblasti predstavlja Islamski posvetovalni zbor (Majles), kjer deluje 290 poslancev. Člane zbora se voli direktno za štiriletno obdobje.

15. junija 2013 je na predsedniških volitvah že v prvem krogu zmagal Hassan Rohani, ki je uradno prisegel 3. avgusta 2013. Nasledil je Mahmuda Ahmadinedžada, ki je bil predsednik zadnjih 8 let.

Vir: EIU; Factiva, oktober 2013.

 

Gospodarstvo

Najpomembnejši dejavnik iranskega gospodarstva je nafta in domača gospodarska gibanja so v zadnjega pol stoletja odvisna od njene cene na svetovnih trgih. Od sedemdesetih let pa do danes se je delež naftnega sektorja v BDP s 30-40 % znižal na 10 %, prihodki od izvoza nafte pa še vedno predstavljajo več kot 80 % izvoznih prihodkov in 40-50 % proračunskih prihodkov.

Kmetijstvo prispeva skoraj 11 % BDP in zaposluje eno četrtino aktivnega prebivalstva. Le 10 % zemljišč je obdelanih, na njih pa se še vedno uporabljajo zastarele metode kmetovanja. Glavni kmetijski pridelki so pistacije (Iran je največji svetovni proizvajalec pistacij), pšenica, riž, pomaranče, čaj in bombaž. Precej je tudi nezakonitega gojenja vrtnega maka.

Iran je bogat z mineralnimi viri, predvsem z nafto in plinom. Je 4. največji proizvajalec nafte na svetu ter na drugem mestu glede na rezerve plina. Veliko ima tudi bakra, svinca in cinka. Proizvodnja nafte predstavlja 10 % BDP. Industrijski in rudarski sektor prispevata skoraj 40 % BDP. Poleg naftne industrije je najpomembnejša industrijska panoga tekstilna industrija. Druge pomembne dejavnosti so še rafiniranje sladkorja, živilsko-predelovalna industrija, petro-kemična industrija, proizvodnja cementa in gradbeništvo. Za gospodarstvo so zelo pomembne tudi tradicionalne obrti, kot so tkanje preprog, izdelava keramike, svile in nakita.

Storitveni sektor prispeva polovico BDP.

Vir: EIU; Factiva, maj 2013.