Iran

Poslovni obisk Irana

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
9. februar Mučeništvo Fatime
11. februar Dan islamske revolucije
20. marec Obletnica rojstva imama Alija
3. april Prerokov vnebohod
21. april Obletnica rojstva imama Mahdija
26. maj Mučeništvo imama Alija
5. junij Eid-e-Fetr (Konec Ramadana)
6. junij Eid-e-Fetr (dela prost dan)
29. junij Obletnica smrti imama Jafarja Sadeqa
12. avgust Eid-e-Ghorban (Praznik žrtvovanja)
20. avgust Eid-al-Ghadir (Imenovanje Alija za prvega šiitskega imama)
9. september Tassoua (deveti dan meseca Moharama)
10. september Ashura (dan mučeništva Imama Hoseina)
20. oktober Arbaeen
28. oktober Obletnica smrti preroka Mohameda in mučeništvo imama Hassana
29. oktober Mučeništvo imama Reze
6. november Mučeništvo imama Hasana al-Askarija
15 november Obletnica rojstva preroka Muhammada in imama Sadeqa

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Električna napetost

220 voltov, 50Hz

Iran se že od davnaj srečuje s pomanjkanjem električne energije. Ker so redukcije že skoraj del vakdana, so vsi prostori tako v privatni kot družbeni lastnini, opremljeni s plinskimi svetilkami, ki jih aktivirajo v času redukcij. V poletnem času je bilo v letu 2008 skoraj vsak dan zaslediti dve urno izključitev elektrike.

Po drugi strani pa človek kar ne more verjeti, kje vse je osvetljeno, kako močno je kaj osvetljeno in kako se zs to energijo ne varčuje. V kratkem se načrtuje večja podražitev elektrike, ki bo predvidoma ob vseh ostalih ovirah počasi prisilila iransko ljudstvo k varčevanju.

 

Poslovni običaji

Poslovni običaji Islamske republike Iran so v celoti drugačni od naših poslovnih navad. Ne moremo jih primerjati niti s poslovnimi navadami arabskega sveta. Izredno je pomembno kako se obnašati in kako postopati v poslovnem odnosu, še posebej ob prvem srečanju. Veljajo pravila oblačenja tako za moške, kot za ženske. Za moške se pričakuje urejenost , obleka in tudi kravata, ki pa ni obvezna. Zelo poslovno je imeti dolge rokave, ne glede na vročino, ki je v poletnih mesecih prisotna. Ženske morajo imeti naglavne rute, na sestankih naj jim ne gleda preveč las izpod rute, plašč je lahko iz katerega koli materiala in barve, le priporoča se, da je pokritost nog čez kolena. Iranci včasih iz vljudnosti do tujcev poslovni ženski izpovejo možnost, da ruto sname a je treba upoštevati, da so to le fraze, ki bi v primeru realizacije lahko pomenile neugodno situacijo napram vsem prisotnim na sestanku. Velja upoštevati pravilo, da se držimo islamskih zakonov oblačenja za čas obiska, ne glede na to, da je veliko domačinov, ki se tega ne držijo več a je tveganje njih in nas popolnoma drugačno. Poslovnost izkažemo tudi tako, da izrazimo spoštovanje do njihovih internih zakonov. Alkohol in svinjina sta strogo prepovedana. Predlaga se vsem poslovnežem in ostalim potnikom, ki potujejo v to državo, da se tega držijo in upoštevajo prepoved, kljub temu, da se na sivem trgu, da kupiti prav vse a je tveganje preveliko.

Poslovanje z Iranom je zelo težavno, zapleteno in časovno raztegnjeno. Posla ni mogoče skleniti čez noč. Stroške skušajte čim dlje obdržati na začetnem nivoju. Ne verjemite nikomur, ki bo trdil, da lahko on dokončno uredi posel (kljub temu, da je treba igrati tudi za kulisami). Izkušenj, ki jih imate na drugih svetovnih trgih (tudi v sosednjih državah Irana) ne morete prenašati na iranski trg, saj je le ta specifičen.

Ena od temeljev nacionalne ekonomije je podpora metodi buy-back in ima podporo vlade in njenih institucij. Buy-back metoda je poslovna poteza, s katero dobavitelj delno ali v celoti oskrbi potrebe iranske firme po blagu, servisu, dvigu kakovosti ali kapacitet, rekonstrukcije, napredovanja po tehnološkem smislu itd., nato pa proizvode ali output te opreme in tehnologije uvozi nazaj v svojo državo v celoti ali delno. Metodo so prvotno uporabili na področju nafte in plina, širi pa se na vse nivoje proizvodnje.

 

Jezik

V Iranu govorijo »Farsi«, ki se precej razlikuje od arabščine. Njihova pisava je evropskemu človeku precej tuja. Obstaja sicer ključ za spreminjanje, vendar ne priporočam njegove uporabe, čeprav prav pride pri razvozlavanju imen krajev, odgovornih oseb in podobno. Glede na to, da je iranski jezik zelo zapleten je dobro, da si tujci zapomnijo glavne oziroma pomembnejše izraze.

Zaradi velikega odstotka mladih in izobraženih ljudi v Iranu, je vse več oseb, ki obvladajo angleški jezik. Velika večina mladih vam vsaj v osnovi lahko pomaga v stiski ali vam svetuje. V poslovnem svetu pa skoraj ni podjetja, v kateri ne bi imeli veliko ljudi, ki tekoče obladajo angleški jezik. Možen jezik za sporazumevanje je tudi ruščina. Ostali jeziki (francoščina, nemščina ali španščina) ne pridejo v poštev.
 

Osnovni slovarček Izgovorjava v farsiju
da baleh
ne nah
prosim loftan
oprostite be bakh shid
hvala mamnun am
hvala lepa khayli mammun
dobrodošli ghabel na-dareh
žal mi je mota assef am
ne vem memi-danam
Kaj je to? In chi-ye?
Kaj je tisto? On chi-ye?
Koliko? Che ghadr?
Pozdrav. Salam.
Pozdravljen g. Jamshidi. Salam Agha-ye Jamshidi.
Kako ste kaj gospod…? Hal-e shoma che towreh…?
Lahko noč. Shab be khayr.
Nasvidenje. Hkoda Hafez.
Ste vi g. Jamshidi? Shoma Agha-ye Jamshidi hastid?
Govorite angleško? Inglissi mi-danid?
Da, malo. Baleh, kami.
Prosim, govorite počasi. Loftan yavash harf be-zanid.
Ponovite prosim. Loftan tekrar konid.
Vstopite prosim. Be-farma it too.
Kje je: Daroo-khaneh:
lekarna kojast
banka bank
letališče frood-gah
policijska postaja kalan-tari
železniška postaja ist-gah-e rah ahan
Pokažite mi prosim Loftan heshan bedid
Kje je hotel? Hotel kojast?
ena, dva, tri, štiri, pet, šest, sedem, osem, devet, deset yek, do, seh, chahar, panj, shesh, haft, hast, noh, dah
sto; tisoč sad; hezar