Iran

Poslovni obisk Irana

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Iranu


Mnogi prazniki v Iranu so verski in temeljijo na islamskem letu. Izjeme so praznovanja novega leta (Nowruz) (21.–24. marec)
 
v letu 2024  
25. januar rojstni dan Imama Alija
8. februar Prerokov vnebohod
25. februar rojstni dan Imama Mahdija
19. marec dan nacionalizacije nafte
31. marec dan islamske republike
10., 11. april Eid-e-Fetr
17. junij Aid -al Adha
25. avgust arbaeen
21. september rojstni dan preroka Mohameda


Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

Celotna dnevnica za Iran (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 50 USD, nad 8 do 14 ur pa 37,50 USD (druge države). 

Dnevnice za Iran – druge države (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
USD 50,00  45,00 27,50 10,00 37,50 31,88 16,88 7,50 12,50

 
Vir: racunovodstvo.net 
 

Lokalni čas in delovni čas 

Lokalni čas

Slovenija +2,5.
 

Delovni čas

Iranski prazniki in delovni teden se razlikujejo od zahodnih držav. Petek je, tako kot za mnoge islamske države po svetu, uradni konec tedna v Iranu. Tudi v četrtek so številna podjetja v državi zaprta. Sobote in nedelje pa so v nasprotju z večino držav, v Iranu delovni dnevi.

Delovni teden v Iranu je od sobote do četrtka. Ministrstva so v četrtek zaprta.

Običajni delovni čas vladnih uradov je od 8.00 do 14.00.
Delovni čas bank je od sobote do srede od 7.30 do 13.30. Ob četrtkih je delovni čas od 7.30 do 12.30.
Trgovine in bazarji so odprti od 8.30 do 21.00, razen v petek.

Iranski prazniki so razvrščeni v dve skupini, v državne praznike in verske praznike. Državni prazniki v Iranu se določajo iz dveh koledarskih sistemov, arabskega in perzijskega koledarja, pri čemer je perzijski koledar uradni iranski koledar.
 
Običajno verski prazniki v Iranu temeljijo na arabskem koledarju, medtem ko tradicionalni perzijski prazniki in festivali izvirajo iz iranskega koledarja. Ker arabski ali muslimanski koledar temelji na luninem sistemu, se datumi praznikov vsako leto spreminjajo.
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.
 
 

Valuta

Uradna valuta v Iranu je Iranski rial (IRR). Vrednost IRR glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.
 
V Iranu zaradi ameriških sankcij ni možno plačevati z mednarodnimi kreditnimi ali debetnimi karticami. Večina plačil je možna le v gotovini.
 
Predplačniška debetna kartica, zasnovana za turiste in začasne obiskovalce, je najboljša alternativa za brezgotovinske transakcije med potovanjem. Na kartico se dodajo sredstva v želeni valuti, ki se pretvorijo v riale (IRR) po konkurenčnih menjalnih tečajih v Iranu.  
Kartico sprejemajo v skoraj vseh trgovinah v Iranu, prav tako pa tudi na različnih bankomatih, ki se nahajajo po mestnih središčih in turističnih znamenitostih.
 

Električna napetost in telekomunikacije 

IRMCI in IRANCELL sta dve glavni telekomunikacijski podjetji v Iranu. Iranske kartice SIM je možno kupiti na letališču ali v posebnih trgovinah v vsakem mestu.
 
V Iranu ni težko dostopati do interneta, vendar je hitrost veliko počasnejša kot v razvitih državah. Brezžični internet je na voljo v hotelih, restavracijah in kavarnah po vsem Iranu. Za prenos podatkov je najboljša možnost pridobitev kartice SIM.
 
Irancell med redkimi operaterji mobilnih omrežij v Iranu zagotavlja široko pokritost in razmeroma visoke internetne hitrosti.
 
Iran ima električno napetost 220 V/50Hz, vtikači so tipa C in F.
 

Poslovni običaji

Med iransko in evropsko poslovno kulturo so velike razlike. Čeprav so mnogi Iranci kritični do iranskega političnega sistema, se šteje za nevljudno, če tujec kritizira njihovo politiko in kulturo.

Pri poslovnih sestankih so zamude pogoste. Med pogajanji ni nenavadno, da pride do poskusov podpisa ustnih dogovorov, tudi po podpisu pogodbe. Ta dejavnik je treba upoštevati pri pogajanjih o prodajni ceni storitve z iranskim partnerjem.

Poslovni odnos z iranskimi partnerji temelji predvsem na zaupanju. Ta se gradi s pogostimi obiski in postopnim razvojem poslovnega odnosa.

Na formalni ravni je včasih potrebna strokovna pomoč za pripravo sporazumov in pogodb. Načeloma je mogoče finančne ali pravne spore reševati na civilnem sodišču, vendar je to dolgotrajen in drag postopek. Iranska zakonodaja je zapletena in zato tujemu partnerju ne ponuja veliko možnosti za uresničevanje svojih zakonskih pravic.

Za iransko kulturo je značilna vljudnost, ki je nujna za ustvarjanje dobrega dialoga in izgradnjo zaupanja med partnerjema.

Pri poslovnih srečanjih je rokovanje običajno. Vedno počakamo, da nam sami ponudijo roko. Če je ne, preprosto prikimamo z glavo in se nasmehnemo. Najpogostejši pozdrav v Iranu je "Salam", kar pomeni "mir z vami".

Posel je v Iranu povezan z osebnimi odnosi. Postopek odločanja je počasen.

Tako kot v drugih muslimanskih državah, obstajajo tudi v Iranu določene omejitve glede kodeksa oblačenja in družbenega vedenja, ki jih je treba upoštevati. Poslovni kodeks oblačenja v Iranu je formalen. Moški naj nosijo temne poslovne obleke. Dobra obleka pri Irancih naredi dober vtis. Ženske naj se vedno oblečejo skromno in si pokrijejo lase. 
 

Jezik

Uradni jezik je perzijski, lokalno znan kot farsi.

Mnogi Iranci govorijo angleško in francosko. Mlajši Iranci večinoma govorijo angleško, starejše generacije pa bolj uporabljajo francoščino, ki je bila drugi uradni jezik Irana do petdesetih let prejšnjega stoletja.

Poslovna srečanja in pogovori vse pogosteje potekajo v angleščini, za nekatera pogajanja pa je treba najeti lokalnega tolmača.


 
Posodobljeno: februar 2024.

 

Poglejte si tudi: