Iran

Prodaja v Iran

Gospodarska politika vlade

Kratkoročno se bo gospodarska politika osredotočila na maksimiranje možnih olajšav sankcij in na čim hitrejše povečanje proizvodnje nafte in plina ter pridobivanje kupcev v Evropi in zlasti Aziji. Morebitna razbremenitev sankcij bo iransko gospodarstvo odprla za tuje naložbe. Ker bo sprostitev verjetno trajala le začasno , bo vlada izkoristila to obdobje za krepitev odpornosti gospodarstva na prihodnje omejitve. To bo storila s podporo krepitvi industrijske proizvodnje in osredotočanjem na zagotavljanje prenosa tehnologije in znanja iz tujih podjetij, za pomoč pri dolgoročni rasti proizvodnje v sektorjih, kot sta energetika in letalstvo.

Vir: EIU; Factiva, maj 2022.

 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Povpraševanje iranskih potrošnikov po trajnih potrošnih dobrinah je zelo veliko. Tudi večina avtomobilov je v slabem stanju in jih je treba popolnoma obnoviti. Iranci raje kupujejo trajno potrošno blago, proizvedeno v tujini, ker menijo, da je boljše kakovosti. Iskanje najboljše kakovosti je ena od značilnosti iranskih potrošnikov. 

50 % iranske populacije je mlajše od 25 let in je v fazi modernizacije. Zato je veliko povpraševanje po izdelkih, ki simbolizirajo potrošniško družbo.
 

Tržne poti, distribucija

Sektor maloprodaje je v Iranu zelo razdrobljen. Maloprodajne posle, povezane z živilskimi izdelki, izvajajo predvsem tradicionalne oblike prodaje, kot so bazarji, stojnice in manjše tržnice. Sadje in zelenjava ter pekovski izdelki so najbolj razširjeni v tovrstni tradicionalni dejavnosti. V celotni državi deluje skoraj 1,8 mio prodajnih mest, kar predstavlja eno prodajno mesto na vsakih 44 Irancev.
 
Veleprodaja in maloprodaja sta v Iranu dokaj razviti. Vendar so maloprodajni posli in množična distribucija vedno bolj povezani s skupinami, ki zagotavljajo logistiko med iranskimi in tujimi podjetji ter distribucijskimi verigami.
 
Glavni konkurent v iranskem maloprodajnem sektorju je Etka Organization Industries Co.

 
Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Etka Organization Industries Co. 215,74
Mashhad Hali 155,81
Shahed Commercial Company 128,80
Azad Teb Darman 7,75
Sacmi Moulds And Dies Pars 1,35
Amiran Hatam Isfahan 1,25
Iran Mall Commercial 1,09

   

Spletna prodaja v Iranu


Spletno nakupovanje v Iranu, še zlasti med mladimi, hitro raste. Vrednost spletne prodaje se je v prvih 6 mesecih tekočega iranskega koledarskega leta (21. marec 2021 -22. september 2021) povečala za 17 % in presegla 5,6 mlrd IRR, kar je približno 18 mio EUR.
 
Številni Iranci so spremenili način nakupovanja in se preusmerili na spletno nakupovanje. Prav tako pa tudi števila podjetja s tradicionalnim načinom prodaje poskušajo v svoje poslovanje uvesti nov prodajni kanal.
 
Digikala je vodilni spletni ponudnik na trgu s približno 75 % tržnim deležem. Digikala je pionir elektronskega poslovanja v državi, ki je odprla pot tudi drugim podjetnikom. Ta ponudnik je začel s prodajo elektronike in računalniških izdelkov, nato pa je svojo ponudbo izdelkov razširil še na različna druga področja. Na Digikali je moč kupiti različne izdelke, med drugim knjige, glasbila, obutev, gospodinjsko opremo in kozmetiko.
 
Spletni ponudniki v Iranu: 
 
  • Digikala
  • Snapp.Market
  • Banimode
  • Technolife
  • Timtech
  • Kalatik
  
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Poslovanje z iranskimi podjetji je kljub povpraševanju zelo težko, predvsem zaradi pomanjkanja tujih valut. Mnoga podjetja zahtevajo prilagodljive plačilne pogoje, ki jim omogočajo, da izkoristijo svoje nove naložbe, preden plačajo.
 
Za podjetja, ki želijo poslovati v Iranu, je pomembno sodelovati z uglednim lokalnim partnerjem, ki je seznanjen z mednarodnimi plačili in ki lahko oceni tudi kreditno tveganje in zamude pri plačilu.

 
Več: Plačilni promet – izvozno okno 
 

Transport in logistika

Iran v prihodnjih 10 letih potrebuje več mlrd EUR investicij v infrastrukturo, da bo lahko izpolnil ambiciozne načrte, ki si jih je zastavila iranska vlada.

Največ transporta v Iranu poteka po cestah, saj je kakovost cestnega omrežja dobra. Okoli 12 % transporta v Iranu poteka preko železnice.

Glede na omejitve tranzita, ki so posledica sankcij proti Rusiji, so se pošiljke začele preusmerjati prek mednarodnega transportnega koridorja sever-jug (INSTC), ki prečka iransko ozemlje in doseže Indijski ocean. Iran je tako postal ključna vez med Evropo in Azijo. Ta trend je marca 2022 povzročil 52 % porast iranskega transporta blaga.

Iranska letališča so v fazi posodabljanja. Država je s kitajskimi in ruskimi izvajalci podpisala pogodbe o obnovi in razvoju 116 iranskih letališč, ki jih nameravajo posodobiti po fazah v naslednjih dveh desetletjih.
 
Več:

 
Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:


Posodobljeno maj 2022.

_