Lesna industrija

Lesna industrija po državah

Globalni trendi na področju lesne industije

Lesno industrijo predstavljamo v segmentu trga pohištva in talnih oblog, kjer so glavni igralci prodajalci na drobno s pohištvom in talnimi oblogami, ključni kupci so individualni potrošniki, proizvajalci pohištva in talnih oblog pa so ključni dobavitelji.
 
Rivalstvo na trgu pohištva in talnih oblog je ocenjeno kot zmerno. Na trgu prevladuje veliko število različnih akterjev različnih velikosti, od malih neodvisnih trgovcev na drobno do velikih verig trgovin, kot sta IKEA, Ashley Furniture, Beijing Easyhome in Kingfisher. Takšni veliki trgovci imajo koristi od ekonomije obsega, ki jim omogočajo boljše pogodbe z dobavitelji, to pa ima za posledico bolj intenzivne pritiske na cene. To je še toliko bolj izrazito v primeru IKEA, ki je v letu 2015 nabavila 12 % svojih zalog iz lastne proizvodnje in to služi le krepitvi rivalstva na tem cenovno občutljivem trgu.
 
Pogajalska moč kupcev je oslabljena zaradi velikega števila posameznih potrošnikov, ki niso finančno močni. Njihovo veliko število pomeni, da je prodaja trgovcev na drobno z izgubo vsakega posameznega potrošnika redko prizadeta. Kljub temu pa zanemarljivi stroški prehoda in visoka stopnja cenovne občutljivosti krepi njihovo moč. Vendar gre pri nakupih pohištva in talnih oblog pogosto za dolgotrajno uporabo in so zato redki. Ker gre za drage izdelke je bolj verjetno, da se bodo kupci pri iskanju osredotočili na najboljšo ponudbo s poudarkom na ceni ter kakovosti in ne toliko na zvestobo blagovni znamki. Obstajajo tudi izjeme, predvsem pri visoko cenovnih blagovnih znamkah kot npr. Clive Christian, vendar so te izjeme redke in dostopne le super bogatim. Na splošno je moč kupcev ocenjena kot zmerna.
 
Proizvajalci pohištva in talnih oblog so običajno majhna in srednje velika podjetja. Mnogi so specializirani za izdelavo ene vrste izdelka, kot so preproge, talne obloge, ali postelje. Zaradi strokovne zahtevnosti, vertikalna integracija trgovcev na drobno nazaj v proizvodnjo ni pogosta. Vendar pa je IKEA, eden največjih igralcev na svetovnem trgu vertikalno integrirana po celotni vrednostni verigi. Sodeluje na vseh področjih proizvodnje; od gozdarstva, preko žag, do izdelave lesnih plošč. V letu 2015 je ta poslovni model predstavljal 12 % Ikeine svetovne proizvodnje, kar slabi moč dobaviteljev. Nekateri drugi proizvajalci so integrirani naprej in prodajajo svoje izdelke prek svojih lastnih tovarniških prodajaln ali na spletu, vendar je večina odvisna od trgovcev na trgu, ki prodajajo njihove izdelke, kar omejuje moč dobaviteljev.
 
Blagovna znamka je po navadi relativno nepomembna za končnega potrošnika, ki ga na splošno bolj zanima kakovost, cena in dizajn proizvoda. To pomanjkanje moči blagovne znamke omejuje sposobnost proizvajalcev za prevlado na trgu. Kljub temu imajo dobavitelji sposobnost diverzificirati svoje izdelke glede na dizajn in kakovost, kar nekoliko blaži njihov položaj na trgu. Na splošno je moč dobaviteljev ocenjena kot zmerna.
 
Splošno pomanjkanje moči blagovne znamke za veliko trgovcev na drobno in proizvajalcev pomeni, da imajo novi igralci priložnost za vstop na trg. To še posebej velja za uveljavljene trgovce raznovrstnega blaga na drobno, kot so supermarketi in veleblagovnice, kjer prodajo na drobno poganjajo splošne blagovne znamke in obstoječi kupci, kot tudi sposobnost izkoriščanja ekonomije obsega in s tem cenovne konkurenčnosti. Obstajajo tudi izjeme. IKEA je prevladujoči globalni igralec in njena blagovna znamka uživa velik ugled in odlično prepoznavnost. Poleg tega so nekateri igralci vzpostavili ugled za odličnost / strokovnost na določenem področju, kot npr. blagovna znamka postelj Bensons for beds družbe Steinhoff v Veliki Britaniji in Bed Bath & Beyond v ZDA.
 
Trgovci na drobno lahko obstajajo na trgu tudi v majhnem obsegu, bodisi z enim ali več prodajnimi mesti, za katere so fiksni stroški in ovire vstopa na trg dokaj nizke. Prisotnost na trgu le preko e-poslovanja je tudi mogoča. Na ta način se lahko ponudijo cenejše poti do trga, ker so režijski stroški povezani s poslovanjem trgovin (najemnine, davki, itd) nižji. V svetovnem merilu je na tem področju na splošno malo državne regulative, ki pa se nanaša predvsem na področje zdravja in varnosti v zvezi z materiali in dizajnom. Na splošno je nevarnost vstopa novih udeležencev na trg ocenjena kot močna.
 
Nekateri izdelki, npr. mize, se lahko izdelajo doma, vendar pa to predstavlja majhno nevarnost substitucije, saj je izdelava lahko zamudna in nima vsakdo potrebnih sposobnosti za izdelavo pohištva potrebne kakovosti. Eden od možnih substitutov za nakup od trgovcev na drobno je nakup neposredno pri proizvajalcu, kjer so mogoči prihranki, kar privablja kupce. To možnost sta olajšala internet in e-poslovanje, saj lahko proizvajalci preprosto pošiljajo izdelke neposredno iz svojih tovarn.
 
Drugo možnost predstavljajo rabljeni izdelki, ki so bolj verjetno na zalogi pri različnih trgovcih na drobno ali pa jih prodajajo posamezniki na platformah kot je eBay. Omrežja kot je The Freecycle Network z 9,1 milijona članov po vsem svetu, so tudi alternativa nakupu v tradicionalnih maloprodajnih trgovinah. Ti omogočajo članom, da se brezplačno znebijo svojega starega pohištva, namesto da bi ga odvrgli na odlagališčih. Nudijo tudi možnost za oglaševanje želenega pohištva. Nižji ali zanemarljivi stroški teh alternativ, skupaj z nizkimi stroški prehoda za kupce, na splošno pomenijo, da je nevarnost substitutov ocenjena kot zmerna.
 
 

 

Svetovni trg pohištva in talnih oblog je v zadnjih letih beležil zmerne stopnje rasti po zaslugi hitro rastočih azijskih trgov. Rast v svetu se bo po napovedih pospešila, ker se nadaljuje rast v Aziji, prav tako rastejo tudi bolj razvite države kot so ZDA. Svetovni trg pohištva in talnih oblog je v letu 2015 dosegel skupne prihodke v višini 460,5 mlrd EUR, skupna letna stopnja rasti (CAGR) v obdobju 2011–2015 pa je znašala 4,2 %. Za primerjavo, v tem obdobju sta azijsko-pacifiški trg ter trg pohištva in talnih oblog ZDA dosegla 8,8 % in 1,9 % skupno letno stopnjo rasti (CAGR) ter dosegla vrednost 179,7 in 103,7 mlrd EUR v letu 2015.
 
ZDA predstavljajo 22,5 % svetovne vrednosti trga in ostajajo narod kupcev domov s stopnjo domačega lastništva približno 65 %. To dejstvo krepi rast trga, saj je bolj verjetno, da bodo ljudje tudi vlagali v izboljšanje in opremo nepremičnin v njihovi lasti. Kitajski trg pohištva in talnih oblog je v zadnjih letih beležil dinamične rasti, gospodarstvo je doživelo razcvet, močno se je povečal srednji razred. Kljub upočasnitvi gospodarstva na Kitajskem, se bo ta trend zaradi naraščanja lastništva stanovanjskih nepremičnin po napovedih nadaljeval. Pohištvo je bilo najbolj donosen segment v letu 2015, s skupnimi prihodki 339,9 mlrd EUR, kar ustreza 73,8 % celotne vrednosti trga pohištva in talnih oblog. Evropski trg je do leta 2013 upadal, počasna gospodarstva, visoke stopnje brezposelnosti v nekaterih državah ter zaostreni kreditni pogoji pa so zatrli prodajo dražjih izdelkov. Gospodarstva držav kot so Italija, Portugalska in Španija so se nato izboljšala, kar je pripomoglo k ustvarjanju rasti.
 
Analitiki napovedujejo, da bo vrednost svetovnega trga pohištva in talnih oblog v letu 2020 dosegla 600,3 mlrd EUR, kar je 35,1 % več kot leta 2015. Napovedana skupna letna stopnja rasti (CAGR) za obdobje 2015–2020 znaša 6,2 %.
 

Tržna segmentacija po kategorijah za leto 2015 po vrednosti (v odstotkih)

Pohištvo 73,8 %
Talne obloge 26,2 %
 
 
Tržna segmentacija v svetu za leto 2015 po vrednosti (v odstotkih)
 
Azijsko-pacifiško področje  39,0 %
Evropa  29,0 %
ZDA 22,5 %
Bližnji vzhod  1,5 %
Ostali svet  8,0 %
 
 
Tržna segmentacija v svetu glede na maloprodajne distribucijske poti za leto 2015 (v odstotkih)
 
Prodajalne s pohištvom in izdelki za dom  73,1 %
Hipermarketi, supermarketi in diskonti  8,1 %
Veleblagovnice 5,8 %
Spletni trgovci na drobno  5,8 %
Ostalo  7,2 %
 
 
 
Koristni naslovi in povezave

Panožna združenja/portali
 

 
 Strokovne publikacije/portali
 

  •  Timber Processing
- Opis: Portal pokriva globalne novice na trgu mehkega in trdega gradbenega lesa.
- Država porekla: ZDA
- Spletni naslov: http://www.timberprocessing.com/
 
  • Logging & Sawmilling Journal
- Opis: Spletna revija se osredotoča predvsem na sektor sečnje in žag, hkrati pa ponuja široko pokrivanje novic kanadskega gozdarstva.
- Država porekla: Kanada
- Spletni naslov: http://forestnet.com/lsj.php
 
  • American Forests
- Opis: Revijo izdaja Ameriška gozdarska zbornica; namenjena je gozdarjem, lastnikom gozdov, pridelovalcem lesa in ljubiteljem narave.
- Država porekla: ZDA
- Pogostost Izhajanja: 4 x letno
- Spletni naslov: http://www.americanforests.org/
 
  • Furniture World Magazine
- Opis: Spletna publikacija z novicami o pohištvu.
- Država porekla: ZDA
- Spletni naslov: http://www.furninfo.com/
 
  • Floor Covering News
- Opis: Mesečni časopis, ki pokriva za globalni trg industrije preprog in trdih talnih oblog.
- Država porekla: ZDA
- Pogostost Izhajanja: mesečno
- Spletni naslov: http://www.fcnews.net/
 
  • M+T möbel
- Opis: Spletna različica revije, ki zajema vse vidike proizvodnega procesa pohištva.
- Država porekla: Nemčija
- Spletni naslov: http://www.material-technik.de/ 
 
  • Furniture News

- Opis: Revija ponuja članke o pohištvu, oblazinjenem pohištvu in dekorativnih dodatkih.
- Država porekla: Velika Britanija
- Pogostost Izhajanja: mesečno
- Spletni naslov: http://www.furniturenews.net/ 

 
 
Vir: Factiva, november 2016.