Kanada

Gospodarske panoge Kanade


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na kanadski trg
Gospodarske panoge Kanade – IT storitve
Ostale perspektivne panoge na trgu 
 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na kanadski trg

Vpogled v trg

Kanadsko gospodarstvo je 10. največje na svetu.

Država je močno povezana z ZDA, ki so njena daleč največja trgovinska partnerica.

Gospodarstvo temelji na storitvah, vendar je Kanada tudi 4. največja izvoznica nafte na svetu.

Kanadsko gospodarstvo je močno odvisno od izvoza. 

Kanada je ena največjih izvoznic kmetijskih proizvodov na svetu, še zlasti pšenice, proizvede pa tudi 10 % svetovnih pridelkov GSO. 

Kanada je tudi ena od vodilnih proizvajalk mineralov, zlasti niklja, cinka in urana. Poleg tega je država bogata tudi s plinom in nafto.

V kanadskem gospodarstvu prevladuje storitveni sektor, ki je v letu 2022 predstavljal 71 % BDP države in zaposloval skoraj 80 % aktivnega prebivalstva. Največji delodajalec storitvenega sektorja je segment trgovine na drobno, ki zaposluje približno 12 % delovne sile v državi.

Slovenija je imela s Kanado v letu 2022 za 235 mio EUR blagovne menjave, od tega 154 mio EUR izvoza in 81 mio EUR uvoza. S tem se je Kanada lani uvrstila na 40. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi.

Največ, kar ¼ celotnega izvoza Slovenije v Kanado, predstavljajo farmacevtski proizvodi. Teh je Slovenija v letu 2022 izvozila za 38,38 mio EUR.


Vrednost blagovne menjave farmacevtskih proizvodov Slovenije in Kanade (v 1.000 EUR)  

          

                                                        

Industrijski sektor

Industrijski sektor prispeva 27 % BDP in zaposluje nekaj manj kot 1/5 delovne sile. Kanada ima 6 močnih industrijskih sektorjev:
 
 • obnovljive vire energije
 • gozdarstvo
 • vodik in gorivne celice
 • rudarstvo (kovine in minerali)
 • ribolov
 • nafta in plin

V letu 2022 je Kanada beležila 3,8 % rast industrijske proizvodnje. Za leto 2023 je napovedana rast industrijske proizvodnje v višini 1,3 %. V letu 2024 naj bi industrijska proizvodnja upadla za -0,7 %, v letu 2025 pa naj bi ponovno dosegla pozitivno rast v višini 0,8 %.
 

Tržni izzivi

 • nedostopnost uvoza v nekaterih sektorjih
 • omejitve tujega lastništva v kanadskem telekomunikacijskem, letalskem, bančnem in kulturnem sektorju
 • različni provincialni predpisi
 • močna konkurenca v posameznih sektorjih

 
Priložnosti na trgu

 • Kanada je bogata država in ponuja številne tržne priložnosti. 
 • EIU napoveduje, da bo BDP na prebivalca do leta 2027 dosegel 68.252 USD, merjeno po tečaju paritete kupne moči (PPP). Potrošnja gospodinjstev na prebivalca naj bi se v istem letu povzpela na 37.230 USD. 
 • Zaradi stabilnega poslovnega okolja je Kanada privlačna destinacija za naložbe, kvalificirane delavce, raziskave, znanost in inovacije. 
 • Močna kanadska infrastruktura in osredotočenost na zaščito okolja ustvarjata donosne priložnosti v sektorju turizma in storitev. 
 • S postopno odpravo lastniških omejitev se bodo sčasoma odprle priložnosti tudi na področjih bančništva, telekomunikacij in medijev. 
 • Številne priložnosti ponujajo kanadska avtomobilska industrija, obrambna industrija in obnovljivi viri energije.
 • Kanada ima tudi zelo močan domači tehnološki sektor. 

 
Vstop na trg 

 • Na kanadskem trgu je vse večja konkurenca v sektorjih, kot so kozmetika, prehranska dopolnila, elektronika in oprema za dom. Zato morajo tuja podjetja ponuditi konkurenčne cene, organizirati inovativne načine trženja in specializirano usposabljanje za zastopnike in distributerje, ter ponuditi prilagodljive pogodbene pogoje.
 • Priporočljivo je tudi sodelovanje s sektorskimi združenji.
 • Za mnoga podjetja, zlasti v proizvodnem in gradbenem sektorju, so pogosti osebni obiski in vzpostavitev lokalne prisotnosti, ključnega pomena za dolgoročni uspeh na trgu.


Gospodarske panoge Kanade – IT storitve

Vpogled v trg, velikost trga in napovedi

V analizo IT storitev so zajete BPO storitve (Business process outsourcing), aplikacijske storitve in storitve informacijske infrastrukture.
 
Kanadski trg IT storitev je v obdobju 2017-2022 rasel po 10 % povprečni letni stopnji ter v letu 2022 zabeležil skupne prihodke v višini 38,7 mlrd USD (36,75 mlrd EUR).
 
Rast trga je spodbudilo močno povpraševanje po obsežnem tehničnem strokovnem znanju za pospešitev digitalne transformacije. Poleg tega pospešeno sprejemanje tehnologije oblaka, odpira nove poti za inovacije izdelkov in poslovnih modelov. Podjetja iščejo tehnološko usmerjene rešitve, ki bi jim pomagale pri doseganju novih trajnostnih ciljev. 
Ponudniki IT storitev veliko vlagajo v raziskave in razvoj, da bi strankam pomagali pri njihovih nenehno spreminjajočih se poslovnih modelih in ciljih digitalne preobrazbe.
 
Analitiki MarketLine napovedujejo, da bo kanadski trg IT storitev v obdobju 2023-2027 rasel po 9,1 % povprečni letni stopnji ter leta 2027 dosegel vrednost 59,7 mlrd USD (56,7 mlrd EUR).
 

Zaradi naraščajočih makroekonomskih skrbi in izzivov se bo rast trga v prihodnjih 5 letih nekoliko upočasnila. Podjetja zaradi inflacijskih pritiskov iščejo prihranke pri stroških na različnih področjih, tudi na področju IT storitev.

Po drugi strani pa številna podjetja iščejo inovativne digitalne načine za ohranitev močnega konkurenčnega položaja v prihodnosti, kar naj bi v prihodnjih letih spodbudilo povpraševanje po IT storitvah.


Segmentacija trga 

Infrastrukturne storitve so največji segment trga IT storitev v Kanadi, saj predstavljajo 56,8 % celotne vrednosti trga. Segment aplikacijskih storitev predstavlja nadaljnjih 21,8 %.
 
Segment infrastrukturnih storitev je v letu 2022 ustvaril prihodke v višini 22 mlrd USD ali približno 20,9 mlrd EUR.

V zadnjih letih se je povpraševanje po infrastrukturnih storitvah močno povečalo. Zaradi pandemije COVID-19 so podjetja spremenila svoje modele dela, ki sedaj vključujejo delo od doma in hibridne modele. Posledica tega je povečana uporaba tehnologij v oblaku za e-pošto, virtualna srečanja, rešitve VoIP ter lastno razvite in upravljane aplikacije. Novi delovni modeli podjetij so povečali povpraševanje po infrastrukturnih storitvah za upravljanje, zaščito in učinkovito delovanje v oddaljenem delovnem okolju. Vsi ti dejavniki so leta 2022 povzročili prevlado segmenta infrastrukturnih storitev. 

Segmentacija kanadskega trga IT storitev glede na kategorijo (v % vrednosti za leto 2022)

Konkurenti na trgu

 
Na kanadskem trgu IT storitev delujejo 4 glavni konkurenti:
 
 • Accenture
 • IBM
 • Hewlett Packard Enterprise (HPE)
 • Capgemini

 Največja kanadska podjetja na področju IT storitev

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Groupe Technologies Desjardins Inc 10.262,56
CGI, Inc. 9.130,83
TELUS International (CDA), Inc. 2.326,76
Converge Technology Solutions Corp. 1.567,58
Symcor Inc. 1.020,26
Softchoice Corp. 875,09
Tata Consultancy Services Canada Inc. 837,51

Priložnosti na kanadskem trgu IKT 

Kanadski IKT sektor je glavno gonilo gospodarstva in je močno odvisen od uvoza. Sektor beleži močno rast, predvsem v segmentih programske opreme, računalniških storitev in veleprodaje IKT.
 
Perspektivna področja so:
 
 • Internet stvari (IoT)
 • računalništvo v oblaku
 • umetna inteligenca
 • analiza podatkov
 • kibernetska varnost

Ostale perspektivne panoge na trgu 

Avtomobilske komponente 

Kanada je 2. največji avtomobilski trg v Severni Ameriki. Uvoz predstavlja približno 3/4 trga. V Kanadi je prisotna večina svetovnih proizvajalcev vozil, ki imajo velike dobavne verige, s katerimi lahko pokrijejo najrazličnejše visokotehnološke potrebe za svoje procese. Priložnosti so predvsem v segmentu sestavnih delov, kot so menjalniki, pogonske osi, dušilci in izpušne cevi, sklopke in drugi deli motornih vozil.
Kanada ima tudi močno nacionalno industrijsko združenje, Združenje proizvajalcev avtomobilskih delov (APMA), ki zastopa proizvajalce OEM delov, opreme, orodij, zalog, napredne tehnologije in storitev.
 
 

E-zdravstvo 

Med pandemijo Covid-19 so se morale zdravstvena oskrba in storitve prilagoditi spreminjajočim se javnozdravstvenim ukrepom. Virtualna oskrba je postala nov način dostopa do zdravstvenih delavcev ob spoštovanju smernic javnega zdravja.
 
Kanadski trg tele-medicine se je začel hitro razvijati v času pandemije Covid-19 in trenutno dosega 35 % povprečno letno rast, predvsem zaradi potrebe po ponujanju zdravstvenih storitev podeželskim skupnostim.
 
Z razvojem napredne tehnologije in umetne inteligence, je postala digitalna medicina podsektor zdravstvene industrije, ki beleži visoko rast. Digitalna medicina vključuje proizvodnjo medicinskih naprav, ki združujejo strojno in programsko opremo za merjenje, posredovanje in diagnosticiranje zdravstvenih bolezni.


Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.
 
Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • MarketLine Industry Profiles
 • Statistični urad RS 
 • Trade map
 
 
Posodobljeno: junij 2023


 
Poglejte si tudi: