Kanada

Gospodarske panoge Kanade

Preučite predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje


Gospodarstvo ter možnost vstopa na kanadski trg

Vpogled v trg

Kanadsko gospodarstvo je 10. največje na svetu.

Država je močno povezana z ZDA, ki so njena daleč največja trgovinska partnerica.

Gospodarstvo temelji na storitvah, vendar je Kanada tudi med največjimi svetovnimi izvoznicami nafte.

Kanadsko gospodarstvo je močno odvisno od izvoza. 

Kanada je ena največjih izvoznic kmetijskih proizvodov na svetu, še zlasti pšenice, proizvede pa tudi 10 % svetovnih pridelkov GSO. 

Kanada je tudi ena od vodilnih proizvajalk mineralov, zlasti niklja, cinka in urana. Poleg tega je država bogata tudi s plinom in nafto.

Slovenija je imela s Kanado v letu 2023 za 188,7 mio EUR blagovne menjave, od tega 147,6 mio EUR izvoza in 41,1 mio EUR uvoza. S tem se je Kanada lani uvrstila na 40. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi.

Največ, kar 39 % celotnega izvoza Slovenije v Kanado, so lani predstavljali farmacevtski proizvodi. Teh je Slovenija v letu 2023 izvozila za 57,01 mio EUR.


Vrednost blagovne menjave farmacevtskih proizvodov Slovenije in Kanade (v 1.000 EUR)  

          

                                                        

Industrijski sektor

Industrijski sektor prispeva 25 % BDP in zaposluje nekaj manj kot 1/5 delovne sile. Kanada ima 6 močnih industrijskih sektorjev:
 
 • obnovljive vire energije
 • gozdarstvo
 • vodik in gorivne celice
 • rudarstvo (kovine in minerali)
 • ribolov
 • nafta in plin

V letu 2023 je Kanada beležila -1,5 % upad industrijske proizvodnje. Za leto 2024 je prav tako napovedan upad v enakem odstotku, nato pa v letih 2025 in 2026 skromna rast v višini 0,2 % in 0,6 %.

 

Tržni izzivi

 • nedostopnost uvoza v nekaterih sektorjih
 • omejitve tujega lastništva v kanadskem telekomunikacijskem, letalskem, bančnem in kulturnem sektorju
 • različni provincialni predpisi
 • močna konkurenca v posameznih sektorjih

 
Priložnosti na trgu

 • Kanada je bogata država in ponuja številne tržne priložnosti. 
 • EIU napoveduje, da bo BDP na prebivalca do leta 2028 dosegel 76.788 USD (71.014 EUR). Potrošnja gospodinjstev na prebivalca naj bi se v istem letu povzpela na 39.450 USD (36.483 EUR). 
 • Zaradi stabilnega poslovnega okolja je Kanada privlačna destinacija za naložbe, kvalificirane delavce, raziskave, znanost in inovacije. 
 • Močna kanadska infrastruktura in osredotočenost na zaščito okolja ustvarjata donosne priložnosti v sektorju turizma in storitev. 
 • S postopno odpravo lastniških omejitev se bodo sčasoma odprle priložnosti tudi na področjih bančništva, telekomunikacij in medijev. 
 • Številne priložnosti ponujajo kanadska avtomobilska industrija, obrambna industrija in obnovljivi viri energije.
 • Kanada ima tudi zelo močan domači tehnološki sektor. 

 
Vstop na trg 

 • Na kanadskem trgu je vse večja konkurenca v sektorjih, kot so kozmetika, prehranska dopolnila, elektronika in oprema za dom. Zato morajo tuja podjetja ponuditi konkurenčne cene, organizirati inovativne načine trženja in specializirano usposabljanje za zastopnike in distributerje, ter ponuditi prilagodljive pogodbene pogoje.
 • Priporočljivo je tudi sodelovanje s sektorskimi združenji.
 • Za mnoga podjetja, zlasti v proizvodnem in gradbenem sektorju, so pogosti osebni obiski in vzpostavitev lokalne prisotnosti, ključnega pomena za dolgoročni uspeh na trgu.


Gospodarske panoge Kanade – Kemična industrija

Vpogled v trg, velikost trga in napovedi

Trg kemikalij v analizi sestavljajo osnovne kemikalije, specialne kemikalije ter kemikalije za kmetijstvo. Tržne vrednosti predstavlja poraba kemičnih izdelkov v državi po prodajni ceni proizvajalcev.
 
Kanadski trg kemikalij je v obdobju 2018-2023 rasel po 6,1 % povprečni letni stopnji ter leta 2023 ustvaril skupne prihodke v višini 39,11 mlrd EUR.
 
Leta 2023 je kanadski trg kemikalij beležil 9,8 % rast, ki je bila posledica širitve v gradbenem sektorju, avtomobilski industriji in sektorju potrošniškega blaga.
 
Segment osnovnih kemikalij je leta 2023 predstavljal največji delež na trgu, s skupnimi prihodki v višini 14,9 mlrd EUR, kar predstavlja 38,2 % skupne vrednosti trga. Segment specialnih kemikalij je v tem letu prispeval prihodke v višini 5,8 mlrd EUR, ali 15 % skupne vrednosti trga. 
Številna industrijska podjetja in različne panoge, vključno z avtomobilsko, letalsko in kozmetično industrijo, uporabljajo osnovne kemikalije. Poleg tega povpraševanje po osnovnih kemikalijah poganjajo tudi dejavniki, kot sta naraščajoča industrializacija in vse večji BDP.
 
Analitiki MarketLine napovedujejo, da bo kanadski trg kemikalij v obdobju 2024-2028 rasel po 8,7 % povprečni letni stopnji ter v letu 2028 dosegel vrednost 59,2 mlrd EUR.
Vladne pobude in projekti spodbujajo rast kemičnega trga v državi. Da bi dosegli podnebne cilje, javni in zasebni sektor porabita milijarde za tehnologije za razogljičenje kanadske industrijske proizvodnje. Baterije za električna vozila ter različne plastike in polimeri za lopatice vetrnih turbin sta le dva primera številnih tehnologij in blaga brez emisij, ki so močno odvisni od kemičnih izdelkov.
Mednarodna agencija za energijo v svojem scenariju ogljične nevtralnosti, do leta 2050 napoveduje znatno povečanje povpraševanja po kemikalijah.
Kanadska vzhodna obala je interesantna kot lokacija za projekte vodika na vetrni pogon. Trenutno so v vseh 4 atlantskih provincah načrtovani novi vodikovi projekti, vredni več mlrd USD.
 

Konkurenti na trgu 

Kanadski trg kemikalij postaja vse bolj konkurenčen. Kanadska vlada je uvedla pobudo standarda čistega goriva, kar je podvojilo stroške zemeljskega plina in močno povečalo operativne stroške za kanadske proizvajalce kemikalij. Manjše stopnje dobička so povzročile večjo konkurenco na trgu, kjer kemična podjetja tekmujejo za rast dobička.
 
Glavni konkurenti na trgu so:

 
 • BASF (Nemčija)
 • Exxon Mobil (ZDA) 
 • Nutrien (Kanada)


Največja kanadska podjetja v kemični industriji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2023)
Nutrien Ltd. 29.057,78
Chemtrade Logistics Income Fund 1.368,38
Nova Chemicals Corporation 1.178,39
Air Liquide Canada Inc. 1.134,74
Acklands - Grainger Inc 1.057,99
Tarkett Inc 1.047,46
Ppg Canada Inc 960,17

 

Ostale perspektivne panoge na trgu 

Avtomobilske komponente 

Kanada je 2. največji avtomobilski trg v Severni Ameriki. Uvoz predstavlja približno 3/4 trga.
 
Kanadska vlada si prizadeva doseči ogljično nevtralnost do leta 2050 in je namenila velike naložbe v infrastrukturo in zeleno gospodarstvo.
 
V Kanadi je prisotna večina svetovnih proizvajalcev vozil, ki imajo velike dobavne verige, s katerimi lahko pokrijejo najrazličnejše visokotehnološke potrebe za svoje procese. Kanada ima tudi močno nacionalno industrijsko združenje, Združenje proizvajalcev avtomobilskih delov (APMA), ki zastopa proizvajalce OEM delov, opreme, orodij, zalog, napredne tehnologije in storitev.
 
Priložnosti so predvsem v segmentu sestavnih delov, kot so menjalniki, pogonske osi, dušilci in izpušne cevi, sklopke in drugi deli motornih vozil.

 

IKT 

Kanada ima zelo močan domači tehnološki sektor. V kanadskem sektorju IKT je več kot 43.200 podjetij, od tega jih velika večina deluje v segmentu programske opreme in računalniških storitev. Kanadski IKT sektor sestavljajo predvsem majhna podjetja (približno 35.500), ki zaposlujejo manj kot 10 ljudi. Približno 100 je velikih podjetij, ki zaposlujejo več kot 500 delavcev, vključno s podružnicami tujih globalnih korporacij.
 
Najbolj perspektivna področja:
 
Kibernetska varnost: naraščajoča globalna grožnja kibernetskih napadov povečuje potrebo po kibernetski varnosti. Kibernetska varnost je v letu 2023 predstavljala skoraj polovico IT proračunov v kanadskih podjetjih.
 
Storitve v oblaku: računalništvo v oblaku je nov standard v Kanadi. Trenutni trendi vključujejo vzpon brezstrežniškega oblaka z umetno inteligenco, hibridnega oblaka, avtomatizacije platforme IoT, storitvenega roba varnega dostopa (SASE), robnega računalništva in mreže kibernetske varnosti.
 
Umetna inteligenca (AI): AI bo v Kanadi še naprej pomembno področje naložb v tehnologijo.
 
Robotika: Zaradi pandemije Covid-19 je v mnogih panogah prišlo do velikega premika v smeri avtomatizacije. To vključuje avtomatizacijo robotskih procesov (RPA), robotiko kot storitev (RaaS), avtonomne mobilne robote (AMR) ter večnamenske robote.
 
Virtualna in razširjena resničnost - AR/VR: tehnologija AR/VR preoblikuje skoraj vse sektorje, zlasti poslovnega, ustvarja izboljšane nakupovalne izkušnje, izboljšuje orodja za izobraževanje in usposabljanje ter ponuja rešitve oddaljenim delavcem.Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2023.
 
Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • MarketLine Industry Profiles
 • Statistični urad RS   
 
Posodobljeno: maj 2024


 
Poglejte si tudi: