Kanada

Prodaja v Kanado


Kako prodajati v Kanado?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Kanadi
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave


Gospodarska politika vlade

Politika zvezne vlade se osredotoča na podporo gospodinjstvom in malim podjetjem, ki čutijo breme še vedno visoke inflacije. Proračun liberalne vlade za proračunsko leto 2023/2024 je družinam z nizkimi dohodki zagotovil davčno olajšavo za kritje stroškov nakupa živil, tistim, ki prvič kupujejo stanovanje, pa imajo možnost, da odprejo neobdavčene varčevalne račune. 
 
Prednostne naloge politike vključujejo tudi zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, znižanje stanovanjskih stroškov ter povečanje zdravstvenega varstva in zaščite delavcev.
 
Najnovejši zvezni proračun krepi spodbude za naložbe v čisto energijo in podnebje, da bi se zoperstavil nedavno sprejetim davčnim subvencijam ZDA za energijo in infrastrukturo.
 
Izziv vlade je tudi omejitev gospodarskih posledic globalnih geopolitičnih napetosti.

 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kanadski potrošniki so pozorni na kakovost, izvor, sestavo in ceno izdelkov. Zelo so dovzetni za oglaševanje in naklonjeni nakupu trendovskih izdelkov. Kanadski kupci zahtevajo visoko kakovostne prodajne in poprodajne storitve. Vzpostavitev brezplačne telefonske številke ali spletne storitve za podporo strankam je lahko zelo koristna pri ohranjanju stika s strankami. 

Življenjski standard v Kanadi je eden najvišjih na svetu. Kanadčani skrbijo za svoje zdravje in radi kupujejo ekološke prehrambne izdelke. Prav tako so naklonjeni nakupu izdelkov in storitev, povezanih z dobrim počutjem in osebnim udobjem.
 
 

Tržne poti, distribucija

Večina prodaje kanadskim podjetjem poteka prek razmeroma kratkih tržnih poti, največkrat neposredno od proizvajalca do končnega uporabnika. To še posebej velja za industrijske izdelke. 90 % ali več potencialnih kupcev za industrijske izdelke je v dveh ali treh večjih mestih ali blizu njih. Kanadski trg potrošniških proizvodov pa je bolj razpršen od industrijskega trga.

Prodaja v hipermarketih se je v Kanadi v letu 2022 povečala za 4 % in dosegla vrednost 34,9 mlrd CAD ali približno 25,5 mlrd EUR.
Wal-Mart Canada Inc je največji konkurent v segmentu, z 72 % tržnim deležem v letu 2022. 

Po napovedih bo segment hipermarketov v Kanadi v prihodnjih 5 letih beležil 3 % povprečno letno rast (oziroma 1 % ob predpostavki nespremenjenih cen, ter v letu 2027 dosegel vrednost 41 mlrd CAD ali 29,9 mlrd EUR.

Supermarketom se je v letu 2022 prodaja povečala za 5 % na 48 mlrd CAD ali približno 35 mlrd EUR.
Sobeys Inc je vodilni konkurent v tem segmentu, z 52 % tržnim deležem v letu 2022. 

V prihodnjih 5 letih naj bi ta segment beležil 3 % povprečno letno rast prodaje (oziroma 0,1 % ob predpostavki nespremenjenih cen), ter v letu 2027 dosegel vrednost 54,5 mlrd CAD ali približno 39,8 mlrd EUR.

Diskontni trgovci so v letu 2022 dosegli 3 % rast prodaje, ki je znašala 25 mlrd CAD ali približno 18,2 mlrd EUR.
Največji konkurent med diskontnimi trgovci je Loblaw Cos Ltd, ki je imel v letu 2022 41 % tržni delež. 

Diskontni trgovci bodo po napovedih v prihodnjih 5 letih beležili 3 % povprečno letno rast prodaje, ki bo v letu 2027 dosegla vrednost 28,3 mlrd CAD ali 20,7 mlrd EUR.
 

Največji trgovci na drobno po prihodkih

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Loblaws Inc 95.674,69
Alimentation Couche-Tard, Inc. 69.230,96
George Weston Ltd.  41.312,74
Sobeys, Inc. 22.082,89
Wal-Mart Canada Corp 13.437,10
Metro, Inc. 13.403,95
Costco Wholesale Canada Ltd 9.895,81
 


Spletna prodaja v Kanadi


Spletna maloprodaja se je v Kanadi v letu 2022 povečala za 6 % in ustvarila prihodke v višini 67,8 mlrd CAD, kar je približno 49,5 mlrd EUR.
 
Po dinamični rasti v letih 2020 in 2021 je e-trgovina v Kanadi leta 2022 zabeležila stabilnejšo rast. Številni kupci so se po odpravi omejitvenih ukrepov zaradi pandemije, ponovno vrnili k nakupovanju v fizičnih trgovinah. To še posebej velja za izdelke, ki jih potrošniki raje preizkusijo in testirajo, kot so oblačila in obutev ter naprave in elektronika. 

V tekmi za tržne deleže so nekateri trgovci na drobno začeli ponujati brezplačne dostave in vračila, a ker so se trgovine znova odprle in je obisk nakupovalnih centrov narasel, so nekatere velike blagovne znamke leta 2022 utrpele izgube. Celo Amazon je ne trgu beležil počasnejšo rast. Kljub temu so nekateri segmenti spletne prodaje še vedno dosegli visoko rast, predvsem segmenti hrane in kozmetike.
 
Družba Instacart zagotavlja storitve dostave večini največjih kanadskih trgovcev z živili, vključno z Loblaw, Walmart , Costco Wholesale, Sobeys in Metro.
Instacart ponuja storitve hitre dostave še isti dan od naročila, včasih celo v eni uri. Družba je sklenila tudi partnerstva z drugimi trgovci na drobno, kot sta Giant Tiger in Dollarama (trgovine z različnimi izdelki), Menagerie Pet Shop, Nature's Emporium, ter široko paleto malih in srednje velikih trgovcev na drobno. 
 
Po napovedih analitikov, se bo spletna prodaja v Kanadi v prihodnjih 5 letih povečevala po 7 % povprečni letni stopnji (oziroma 4 % ob predpostavki nespremenjenih cen), ter v letu 2027 dosegla vrednost 94,8 mlrd CAD ali približno 69,2 mlrd EUR.
 
Amazon.com Inc je vodilni spletni ponudnik na kanadskem trgu, njegov tržni delež pa je v letu 2022 znašal 42 % glede na maloprodajno vrednost. 
 

Največji spletni ponudniki v Kanadi glede na prihodke 

  • Amazon.com Inc   
  • Wal-Mart Canada Inc  
  • Loblaw Cos Ltd
  • eBay Canada Ltd
  • Canadian Tire Corp 
  • Apple Canada Inc    
  • Best Buy Canada Ltd    
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi.   

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Načini plačila v Kanadi so podobni tistim v razvitih državah in so odvisni od pogodbe med partnerjema in stopnje zaupanja.  
 
Izvozniki v Kanado običajno pošiljajo na odprt račun in ne zahtevajo akreditivov. Običajni plačilni roki so 30 do 90 dni z manjšim popustom za predčasno plačilo (v roku 10 dni). Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Največ tovora se v Kanadi prepelje po cestah, sledita pa pomorski in železniški transport. Cestni transport ustvari približno 53 % celotnih prihodkov kanadskega transportnega sektorja, pomorski transport 24 %, železniški pa 20 %.

Kanada je med vsemi državami G7 na prvem mestu po cestnem prometu.
 
Kanadski železniški sistem je s 73.000 km 3. največji med državami OECD.
 
Kanada ima najdaljšo celinsko plovno pot na svetu, odprto za čezoceanski ladijski promet.
 
Sodobni kontejnerski objekti v večjih pristaniščih se povezujejo s celinskimi kontejnerskimi vlaki, da se zagotovi hiter pretok blaga po vsej Severni Ameriki.
 
Kanadski sistem zračnega prometa vključuje 10 večjih mednarodnih letališč in več kot 300 manjših. Letališče Pearson v Torontu je najbolj obremenjeno letališče v državi, saj opravi skoraj eno tretjino vsega prometa. 
 

Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, Euromonitor International, MarketLine Industry Profiles


Posodobljeno avgust 2023.

 
Poglejte si tudi: