Avtomobilska industrija

 

Avtomobilska industrija po državah

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Na področju proizvodnje avtomobilov delujejo predvsem velika podjetja, s Volkswagnom na čelu, ki ima najmočnejši položaj na trgu. Podjetja na velikih, a zrelih trgih so si prizadevala povečati svoj tržni delež s prevzemi zaradi omejenih možnosti organske rasti. Volkswagen je odličen primer, saj ima v lasti blagovne znamke, kot SEAT, Škoda in kontrolni delež pri proizvajalcu premijskih avtomobilov Audi.
 
Svetovna gospodarska kriza je negativno vplivala na prodajo avtomobilov, saj so se kupci težko odločali za drage nakupe, kot je na primer nakup novega avtomobila. Finančna pomoč velikim proizvajalcem, vključno z General Motorsom in Chryslerjem (sedaj Fiat Chrysler Automobiles) je sicer v mnogih državah obdržala to industrijo na nogah, vendar je pokazala na precejšnje stroške, ki bi jih moral prevzeti katerikoli novi ponudnik v času krize. Hkrati je rast proizvodnje na nastajajočih trgih omogočila igralcem brez mednarodnega ugleda, da se uveljavijo na nekaterih trgih, kot npr. Dongfeng Motor Group na Kitajskem in Mahindra & Mahindra v Indiji.
 
Pojav tehnologije električnih avtomobilov in pospešen napredek v smeri avtonomnosti vozil je v zadnjem času privedel do možnosti nekaterih večjih novih udeležencev. Proizvajalec električnih vozil Tesla Motors je že nekaj let oglaševalsko uspešen s svojimi premijskimi avtomobili, načrtuje pa tudi znatno povečanje tržnega deleža s svojim cenejšim modelom 3, za katerega je v letu 2016 uspešno sprostil možnost prednaročil. Tehnologija avtonomne vožnje bi tudi morala privesti do nekaj novih udeležencev na trgu, Google je v letu 2016 že javno objavil svojo namero v smislu svojih sistemov in začetek sodelovanja s Fiat Chrysler Automobiles. Tudi za Apple se širijo govorice, da se podaja v projekt proizvodnje avtomobilov, vendar je to lahko tudi samo v povezavi z infotainment sistemom.
 
Položaj se razlikuje od države do države, toda drugi dejavniki, kot npr. moč uveljavljenih proizvajalcev, bodo verjetno onemogočili širši vstop novih igralcev na trg. Relativno enostavna proizvodnja električnih vozil v primerjavi s strokovnim znanjem potrebnim za proizvodnjo motorjev z notranjim izgorevanjem lahko poveča število novih udeležencev na trgu. Gledano v celoti, pa so kapitalske zahteve še vedno ogromne, zato je možnost vstopa novih konkurentov na avtomobilski trg ocenjena kot šibka.
 
Rabljeni avtomobili predstavljajo glavni nadomestek za panogo avtomobilske proizvodnje. Poleg tega bi morali biti proizvajalci avtomobilov pozorni na možnost prodajalcev, ki lahko prodajajo avtomobile konkurenčnih proizvajalcev. Kljub temu trgovci z avtomobili relativno težko preklopijo med proizvajalci, ne samo zaradi pogodbenih dogovorov, ampak tudi zaradi stroškov prehoda, ki vključujejo celotno prenovo razstavnih prostorov in fizično odstranitvijo obstoječih zalog ter nabavo novih. V resnici, pa so v državah kot so ZDA, prodajalci novih avtomobilov na splošno franšizno povezani samo z enim proizvajalcem, kar do neke mere zmanjšuje nevarnost zamenjave. Poleg tega lahko proizvajalci v pogodbah s trgovci določijo, da lahko le-ti prodajajo samo nove avtomobile, kar odpravlja nevarnost rabljenih avtomobilov. Na splošno je nevarnost substitutov šibka.
 
Moč blagovne znamke, dobro ime in ugled so pomembni dejavniki v avtomobilski industriji, zato je novim konkurentom relativno težko neposredno vstopiti na posamezni trg. Tisti, ki so uspeli, pogosto to storijo z uvedbo uspešnih domačih in tujih blagovnih znamk. Zaradi visokih fiksnih stroškov oblikovanja in proizvodnje, pa tudi zaradi ekonomije obsega, so nova start-up podjetja relativno redka. Kapitalske zahteve za proizvodni obrat ustrezne kapacitete so enostavno previsoke.
 
Rivalstvo med proizvajalci avtomobilov se je nekoliko zmanjšalo zaradi večje stopnje diferenciacije z več različnimi segmenti kot npr. luksuzna in nizkoproračunska vozila. Nekatera podjetja pokrivajo različne segmente vozil, kot npr. Daimler, ki proizvaja majhna, cenejša vozila pod blagovno znamko Smart, poleg svoje osnovne luksuzne ponudbe Mercedes-Benz. Podjetja se poslužujejo visokih ravni oblikovanja in oglaševanja za promocijo svojih izdelkov. Avtomobilska industrija je bila ena izmed tistih, ki jih je svetovna gospodarska kriza najbolj prizadela, uspešnost avtomobilske industrije pa se med državami zelo razlikuje. Na splošno je stopnja rivalstva ocenjena kot močna.

 

 

Proizvodnja avtomobilov se je v zadnjih letih v svetu zmerno povečala. Uspešnost avtomobilske industrije se razlikuje od regije do regije, trenutno je rast obsega proizvodnje najvišja v azijsko-pacifiškem območju ter severni Ameriki. Zmerna rast je napovedana tudi v obdobju do leta 2020. Kitajska je bila več let gonilo svetovne proizvodnje. Hyundai, Volkswagen, General Motors in Volvo, so samo nekateri proizvajalci, ki načrtujejo širitev proizvodnje na Kitajskem. Vendar naj bi se prodaja avtomobilov na Kitajskem v prihodnjih letih upočasnila zaradi ohlajanja gospodarstva. Začetna močna rast v letu 2016 se bo zato začela umirjati, ko bodo dosežene presežne proizvodne zmogljivosti za domači trg.

Svetovna avtomobilska proizvodnja je v letu 2015 dosegla skupne prihodke v višini 717,9 mlrd EUR, skupna letna stopnja rasti (CAGR) v obdobju 2011–2015 pa je znašala 3,9 %. Za primerjavo, v tem obdobju sta azijsko-pacifiška regija in ZDA dosegli 5,7 % in 12,2 % skupno letno stopnjo rasti (CAGR) ter dosegli vrednost 352,3 in 85,5 mlrd EUR v letu 2015. Količinsko je svetovna proizvodnja avtomobilov v obdobju 2011-2015 rasla s skupno letno stopnjo rasti (CAGR) 3,5% in dosegla skupno 65,7 mio avtomobilov v letu 2015.
 
Za leto 2020 napovedujejo, da bo svetovna proizvodnja avtomobilov dosegla vrednost 793,9 mlrd EUR, kar je 14,6 % več kot leta 2015. Za obdobje 2015–2020 je napovedana skupna letna stopnja rasti (CAGR) 2,8 %.
 
V letu 2020 naj bi v svetu proizvedli 72,7 mio avtomobilov, kar je 10,6 % več kot leta 2015. Za obdobje 2015–2020 je napovedana skupna letna stopnja rasti (CAGR) 2 %.
 


Tržna segmentacija v svetu za leto 2015 po vrednosti (v odstotkih)

Azijsko-pacif. področje  49,1 %
Evropa  31,9 %
ZDA 11,9 %
Bližnji vzhod  0,01 %
Ostali svet 7,1 %
 

Tržni deleži glede na količino po proizvajalcih za leto 2015 (v odstotkih)
 
Volkswagen Group 14,3 %
Toyota Motor Corporation 12,3 %
Hyundai Motor Company 11,0 %
General Motors Company 6,9 %
Ostali 55,4 %
 

Koristni naslovi in povezave

Panožna združenja/portali

 
Strokovne publikacije/portali

  • Automotive Design & Production

- Opis: Revija zajema vprašanja povezana s proizvodnjo avtomobilov.
- Država porekla: ZDA
- Pogostost Izhajanja: mesečno
- Spletni naslov: http://www.adandp.media/

  •  Automotive News

- Opis: Publikacija pokriva avtomobilsko industrijo.
- Država porekla: ZDA
- Pogostost Izhajanja: tedensko
- Spletni naslov: http://www.autonews.com/

  • The Truth About Cars

- Opis: Portal z novicami, komentarji in uvodniki, ki zajemajo avtomobilsko industrijo.
- Država porekla: ZDA
- Spletni naslov: http://www.thetruthaboutcars.com/

  • Automobil Industrie

- Opis: Strokovna revija za avtomobilske proizvajalce, dobavitelje sestavnih delov, dobavitelje proizvodne opreme in ponudnike storitev.
- Država porekla: Nemčija
- Pogostost Izhajanja: 10 x letno
- Spletni naslov: http://www.automobil-industrie.vogel.de/

  • Gasgoo Automotive News

- Opis: Gasgoo Automotive News je medijski kanal o avtomobilski industriji na Kitajskem in je specializiran za zagotavljanje tržnih informacij o kitajski avtomobilski industriji.
- Država porekla: Kitajska
- Pogostost Izhajanja: dnevno
- Spletni naslov: http://www.gasgoo.com/

  •  Auto Business News

- Opis: Auto Business News je zagotavlja pravočasne, jedrnate novice o globalni avtomobilski industriji, ki vključujejo informacije o proizvajalcih, dobaviteljih sestavnih delov in novih tehnologijah.
- Država porekla: Velika Britanija
- Pogostost Izhajanja: dnevno
- Spletni naslov: http://www.enpublishing.co.uk/ABN.htm

  •  Autodata Weekly

- Opis: Izbor člankov objavljenih v Agencia Autodata novicah in prevedenih v angleščino. Poudarek je na mednarodnih naložbah, širitvah, novih izdelkih, uvozu in izvozu, vodstvenih delavcih in drugih pomembnejših vprašanjih.
- Država porekla: Brazilija
- Pogostost Izhajanja: tedensko
- Spletni naslov: http://www.autodata.com.br/

 
 
 
Vir: Factiva, september 2016.