Slovaška

Gospodarske panoge Slovaške


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na slovaški trg
Gospodarske panoge Slovaške – Avtomobilska industrija
Ostale perspektivne panoge na trgu


Gospodarstvo ter možnost vstopa na slovaški trg

Vpogled v trg

Slovaška ima majhno gospodarstvo, ki je močno odvisno od avtomobilske industrije. Avtomobilski sektor je glavno gonilo gospodarske rasti, njegovo konkurenčnost pa ogrožajo visoki vhodni stroški.

Slovaška je edino višegrajsko gospodarstvo, ki uporablja evro. Zaradi članstva v evrskem območju je država postala privlačna destinacija za tuje naložbe, kar je okrepilo njen prevladujoči avtomobilski sektor. Vendar je to državo izpostavilo tudi večjim trgovinskim tveganjem.

Slovaška je že nekaj let regionalni prvak v neposrednih tujih naložbah. Država je privlačna zaradi razmeroma poceni, a kvalificirane delovne sile in ugodne geografske lege.
 

Industrijski sektor 

Industrijski sektor predstavlja 32 % BDP in zaposluje okoli 1/5 delovne sile.

Segmenti težke industrije, kot sta kovinska in jeklarska industrija, so še vedno v fazi prestrukturiranja. Industrijske panoge z visoko dodano vrednostjo, kot so elektronika, inženiring in petro-kemikalije, so nameščene v zahodnem delu države. 

V letu 2022 je industrijska proizvodnja upadla za -3,6 %. Za leto 2023 je napovedan -1,2 % upad industrijske proizvodnje, v letih 2024 in 2025 pa naj bi industrijska proizvodnja zopet beležila rast in sicer v višini 2,1 % in 2,8 %.

 

Tržni izzivi

 • Korupcija, ki je še posebej razširjena na sodiščih, pri javnih naročilih ter v sistemu zdravstvenega varstva.
 • Pomanjkanje delovne sile v specializiranih in strokovnih poklicih je posledica počasnega odziva izobraževalnega sistema na nove razmere in nezmožnosti prilagajanja zahtevam hitro razvijajočih se panog, kot sta avtomobilski in IKT sektor. Zdravstveni sektor ima starajoče se zdravnike in se sooča s pomanjkanjem medicinskih sester.
  Hkrati je v državi brezposelnost visoka. Glavni razlog za to vrzel je, da šole še naprej ponujajo izobraževalne programe, ki niso več v skladu s potrebami trga, zaradi česar iskalci zaposlitve ostanejo brez posebne izobrazbe in praktičnih znanj, ki jih zahtevajo delodajalci.

 
Priložnosti na trgu

Slovaški trg je omejen z majhnostjo in nizko, čeprav naraščajočo kupno močjo prebivalstva. Slovaška je med najhitreje rastočimi in najbolj dinamičnimi trgi v srednji Evropi, čeprav na splošno predstavlja majhen delež celotne regionalne prodaje. Kupna moč je skoncentrirana okoli prestolnice Bratislava.

Kljub majhnosti trga pa Slovaška ponuja številne poslovne priložnosti.

Ker ima država ima eno najmlajših baz potrošnikov v Evropi, ima dobre obete za prodajo na drobno, predvsem je perspektiven trg spletne prodaje. Ta bo tudi v prihodnjih letih potekala predvsem preko pametnih telefonov, kot odziv na naraščajočo penetracijo mobilnih in širokopasovnih povezav ter rast digitalnih plačilnih možnosti in širitve družbenih medijev.

Številne priložnosti za tuja podjetja so tudi na področju avtomobilske industrije, industrije elektronskih komponent, živilske industrije in IKT.

Poleg tega obstajajo priložnosti za prodajo strojev, orodij in proizvodnih tehnologij številnim industrijam, vključno z gradbeništvom, živilsko in avtomobilsko industrijo.
 

Vstop na trg 

 • Pred vstopom na slovaški trg se je priporočljivo povezati z lokalnimi agenti, zastopniki ali distributerji.
 • Prav tako je priporočljivo opraviti natančno analizo trga, kot podlago za pripravo vstopne strategije.


Gospodarske panoge Slovaške – Avtomobilska industrija

Slovaška je vodilna proizvajalka avtomobilov na prebivalca na svetu. Na 1.000 prebivalcev je bilo na Slovaškem v letu 2021 proizvedenih 184 vozil.

V državi so 4 veliki svetovni proizvajalci avtomobilov odprli svoje proizvodne obrate. Volkswagen je odprl proizvodnjo v Bratislavi leta 1991, PSA Peugeot Citroën v Trnavi leta 2003, Kia Motors v Žilini leta 2004 in Jaguar Land Rover v Nitri leta 2016.
 

SWOT analiza slovaške avtomobilske industrije (Fitch Solutions) 

Prednosti
 • Tujim vlagateljem so na voljo državne spodbude.
 • Slovaška ima kvalificirano in poceni delovna silo.
 • Slovaška je geografsko dobro pozicionirana kot vozlišče za regijo srednje in vzhodne Evrope. Na Slovaškem imajo proizvodne zmogljivosti največji svetovni proizvajalci. 
Slabosti
 • Članstvo v EU je povzročilo omejitev državne pomoči za sektor.
 • Država ima pri naložbenih projektih velikokrat močno konkurenco regionalnih trgov.
 • Pri rasti je preveč odvisna od izvoza in se zaradi prevzema evra sooča z zmanjšano konkurenčnostjo v primerjavi s sosednjimi državami.

Priložnosti
 • Naložbe proizvajalcev avtomobilov bodo v predvidenem obdobju še naprej privabljale naložbe v segmentu avtomobilskih komponent.
 • Segment električnih vozil je zelo perspektiven, saj je vlada uvedla velikodušne subvencije za nakup električnih vozil.
 • Vse večji premik k elektrifikaciji vozil lahko proizvajalcem avtomobilov prinese več naložb v nadgradnjo sedanjih proizvodnih zmogljivosti. 
Nevarnosti
 • Več novih proizvodnih obratov v regiji bi lahko povzročilo presežek ponudbe.
 • Slovaški izvoz je odvisen od uspešnosti nemškega gospodarstva, njenega najpomembnejšega trga.
 • Pomanjkanje visokokvalificirane delovne sile lahko v prihodnje ogrozi proizvodnjo vozil.
 • Negotovost glede prihodnosti trgovinskih odnosov med EU in Združenim kraljestvom po brexitu bi lahko ogrozila izvoz vozil
 

Napovedi za slovaško avtomobilsko industrijo

Po napovedih Fitch Solutions se bo proizvodnja avtomobilov na Slovaškem v letu 2023 medletno povečale za 3,5 %. V dolgoročnem obdobju, do leta 2031 naj bi proizvodnja rasla po 2,9 % povprečni letni stopnji.

Na Slovaškem so v letu 2022 proizvedli 1,05 mio vozil. Po napovedih naj bi se obseg proizvodnje v letu 2023 povečal na 1,09 mio, v letu 2026 na 1,15 mio, v letu 20231 pa na 1,36 mio vozil.

Članstvo v evro-območju in povezovanje z regionalnimi dobavnimi verigami bo v prihodnji letih pospešilo neposredne tuje naložbe v avtomobilski sektor.
 

Proizvodnja električnih vozil (EV) na Slovaškem zaostaja za sosednjimi državami

Večina naložb, povezanih z EV, je izbrala Poljsko in Madžarsko za svoje proizvodne baze. To je delno posledica tega, da slovaške proizvodne linije niso bile posodobljene za podporo elektro-mobilnosti. V primerjavi s Poljsko in Madžarsko, ima slovaška pomanjkanje državne podpore in politike za zagotavljanje naložb v infrastrukturo elektro-mobilnosti.

Slovaška je že prejela naložbene obljube v sektorju proizvodnje baterij, pa tudi proizvajalci avtomobilov so že pred izbruhom Covid-19 vzpostavili sestavljanje EV vozil v državi.
 • Volvo je na primer julija 2022 napovedal, da bo v letu 2023 vložil 3 mlrd EUR v izgradnjo tovarne za proizvodnjo EV. Proizvodnja naj bi stekla leta 2026, tovarna pa bo ustvarila 3.300 novih delovnih mest.
 • Inobat Auto prek partnerstva z Wildcat Discovery Technologies in češkim komunalnim podjetjem CEZ, načrtuje izgradnjo proizvodne linije za 100 Mhw litij-ionske baterije v državi.
 • Leta 2019 je Groupe PSA začela sestavljati svoj model Peugeot e-208 v tovarni proizvajalca avtomobilov v Trnavi, skupaj z naložbami za vzpostavitev operacij sestavljanja baterij v državi.
 • VW prav tako načrtuje razširitev svoje tovarne v Bratislavi, da bi vključil proizvodnjo prihajajočega modela Passat, ki naj bi vključeval elektrificirano različico.
To nakazuje, da želijo proizvajalci avtomobilov preoblikovati nastajajočo slovaško dobavno verigo EV, ki bo podprta s prizadevanji po vsej EU za zmanjšanje emisij avtomobilov, kar bo povečalo povpraševanje po EV.

Slovaška ostaja glavna kandidatka za oskrbo z EV vozili v regiji zaradi osrednje lokacije države v regiji CEE in relativno nizkih stroškov proizvodnje. A EV, proizvedena na Slovaškem, bodo večinoma namenjena izvozu, s čimer bo avtomobilska industrija v državi še naprej odvisna od izvoza.
 

Največje slovaške trgovinske partnerice v avtomobilski industriji 

Največ je slovaška avtomobilska industrija v letu 2022 izvozila v Nemčijo, Francijo, ZDA, na Kitajsko ter v Združeno kraljestvo. Slovenija v izvozu zaseda 35. mesto.
 
Največ izdelkov avtomobilske industrije je Slovaška v letu 2022 uvozila iz Nemčije, Češke, Madžarske, Francije in Poljske. Pri uvozu je Slovenija na 14. mestu.
 

Slovenija je v letu 2022 na Slovaško izvozila za 70,4 mio EUR izdelkov avtomobilske industrije, uvozila pa jih je za 103,2 mio EUR.
 

Vrednost blagovne menjave na področju avtomobilske industrije (Slovenija-Slovaška; v 1.000 EUR)


(Kombinirana nomenklatura: 87 - Vozila, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovi deli in pribor)


Največja podjetja na področju proizvodnje avtomobilov na Slovaškem 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Volkswagen Slovakia A.S. 10.618,48
Kia Slovakia S. R. O. 5.311,22
Jaguar Land Rover Slovakia S.R.O. 324,70
P Automobil Import S.R.O. 118,40
Renault Slovensko Spol. S R.O. 106,06


Ostale perspektivne panoge na trgu

 

Prehrambni in kmetijski izdelki

Živilsko-predelovalna industrija je eden največjih industrijskih sektorjev na Slovaškem, saj predstavlja 15 % celotne industrijske proizvodnje. Največji delež celotne pridelave hrane predstavljajo proizvodnja mleka (18 %), proizvodnja mesa (17 %), proizvodnja piva (8 %), perutninarstvo (8 %) in slaščičarsko-pekovska proizvodnja (7 %).
Slovaška je zaradi svoje velikosti in podnebja odvisna od uvoza številnih svežih živilskih izdelkov. Več kot 75 % vsega kmetijskega uvoza prihaja iz držav EU, zlasti iz sosednje Češke in Poljske.
Največje možnosti za izvoz predstavljajo destilirane žgane pijače, vino, brezalkoholne pijače, pa tudi izdelki za pripravo hrane za živilsko-predelovalno industrijo.

 
IKT

Na Slovaškem obstaja veliko povpraševanje po izdelkih in storitvah IKT, zaradi naraščajočih naložb centralne vlade, občin, bank, zasebnih podjetij, institucij za finančne storitve in javnega sektorja. Na trgu je povpraševanje po uvedbi novih celičnih in internetnih omrežjih, shranjevanju v oblaku, rešitvah kibernetske varnosti ter vzdrževanju obstoječe omrežne strojne in programske opreme. Proizvajalci avtomobilov, inženirska podjetja ter podjetja za proizvodnjo in distribucijo energije, z uvajanjem naprednih proizvodnih tehnologij, največ prispevajo k rasti sektorja IKT.
Zaradi pandemije COVID-19 so največje priložnosti na področju tehnologije poslovnih procesov, aplikacij za avdio-video delo na daljavo, rešitev za kibernetsko varnost, kompleksnih storitev AI za stranke, rešitvah virtualnih klicnih centrov, sistemov za shranjevanje v oblaku in aplikacijske programske opreme, kompleksnih informacijskih sistemov za elektronska plačila, informacijskih sistemov za vodstveno osebje in kompleksnih informacijskih sistemov za zavarovalnice.
 

Stroji in naprave

Na Slovaškem je povpraševanje po strojih, orodjih in proizvodnih tehnologijah s strani številnih panog, kot so na primer gradbeništvo, ter živilska in avtomobilska industrija.
 

Viri:
 • Factiva
 • SURS
 • EIU
 • Trade map
 • Fitch Solutions 
 
Posodobljeno: maj 2023

 
Poglejte si tudi: