Slovaška

Gospodarske panoge Slovaške


Preučite predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje

Gospodarstvo ter možnost vstopa na slovaški trg

Vpogled v trg

Slovaška je majhno gospodarstvo EU, raven dohodka pa je enaka drugim v srednji in vzhodni Evropi.
 
Slovaško gospodarstvo je odvisno od avtomobilske industrije, ki jo ogrožajo visoki vhodni stroški, zaostrovanje predpisov in prehod na električna vozila (EV).
 
Slovaška je edino višegrajsko gospodarstvo, ki uporablja evro.

Zaradi članstva v evrskem območju je država postala privlačna destinacija za tuje naložbe, kar je okrepilo njen prevladujoči avtomobilski sektor, hkrati pa je državo izpostavilo tudi večjim trgovinskim tveganjem.
 
V letu 2023 je slovaški BDP zrasel za 1,2 %, za leto 2024 pa EIU napoveduje 2,2 % rast.

Slovaška je bila v letu 2023 16. največja trgovinska partnerica Slovenije.
 
Največ Slovenija na Slovaško izvozi farmacevtskih izdelkov (19 % celotnega izvoza na Slovaško), največ pa uvaža električne stroje in opreme (24 % celotnega uvoza in Slovaške). 

 

Industrijski sektor 

Industrijski sektor predstavlja 32 % BDP in zaposluje okoli 1/5 delovne sile.

Segmenti težke industrije, kot sta kovinska in jeklarska industrija, so še vedno v fazi prestrukturiranja. Industrijske panoge z visoko dodano vrednostjo, kot so elektronika, inženiring in petro-kemikalije, so nameščene v zahodnem delu države. 

V letu 2023 je slovaška industrijska proizvodnja upadla za -2,2 %. Za leto 2024 je napovedana 2,1 % rast industrijske proizvodnje, v letih 2025 in 2026 pa naj bi industrijska proizvodnja beležila rast v višini 2,8 % in 3,5 %.
 

Tržni izzivi

 • Korupcija, ki je še posebej razširjena na sodiščih, pri javnih naročilih ter v sistemu zdravstvenega varstva.
 • Pomanjkanje delovne sile v specializiranih in strokovnih poklicih je posledica počasnega odziva izobraževalnega sistema na nove razmere in nezmožnosti prilagajanja zahtevam hitro razvijajočih se panog, kot sta avtomobilski in IKT sektor. Zdravstveni sektor ima starajoče se zdravnike in se sooča s pomanjkanjem medicinskih sester.
  Hkrati je v državi brezposelnost visoka. Glavni razlog za to vrzel je, da šole še naprej ponujajo izobraževalne programe, ki niso več v skladu s potrebami trga, zaradi česar iskalci zaposlitve ostanejo brez posebne izobrazbe in praktičnih znanj, ki jih zahtevajo delodajalci.

 
Priložnosti na trgu

Slovaški trg je omejen z majhnostjo in nizko, čeprav naraščajočo kupno močjo prebivalstva. Slovaška je med najhitreje rastočimi in najbolj dinamičnimi trgi v srednji Evropi, čeprav na splošno predstavlja majhen delež celotne regionalne prodaje.
 
Kupna moč je skoncentrirana okoli prestolnice Bratislava, dohodek na prebivalca pa ostaja pod zahodnoevropskimi ravnmi.
EIU napoveduje, da bo povprečni dohodek slovaških gospodinjstev do leta 2028 močno narasel, za približno 54 %.
 
Kljub temu, da je slovaški trg razmeroma majhen, ponuja številne poslovne priložnosti za tuja podjetja.
 
Slovaška ima eno najmlajših baz potrošnikov v Evropi, kar je dobra napoved za prodajo na drobno. Po napovedih EIU naj bi se osebni razpoložljivi dohodek na prebivalca leta 2027 povečal na 17.900 USD (16.554 EUR) z 12.590 USD (11.643 EUR) leta 2023, kar je več kot na Madžarskem in Poljskem, a še vedno bistveno nižje od ravni v zahodni Evropi.
 
Spreminjajoči se vzorci potrošnje v smeri e-trgovine, ki jih je sprožila pandemija, se bodo ohranili, zlasti v sektorju hrane in osnovnih potrebščin. Trgovci na drobno z živili še naprej razvijajo svojo spletno prisotnost, potrošniki pa povprašujejo po večji vrednosti, personalizaciji in priročnosti. Spletna prodaja bo v prihodnje potekala predvsem preko pametnih telefonov (m-commerce), kot odziv na naraščajočo penetracijo mobilnih in širokopasovnih povezav, rasti digitalnih plačilnih možnosti ter kanalov družbenih medijev.
 
Številne priložnosti za tuja podjetja so tudi na področju avtomobilske industrije, industrije elektronskih komponent, živilske industrije in IKT.
 

Vstop na trg 

 • Pred vstopom na slovaški trg se je priporočljivo povezati z lokalnimi agenti, zastopniki ali distributerji.
 • Prav tako je priporočljivo opraviti natančno analizo trga, kot podlago za pripravo vstopne strategije.


Gospodarske panoge Slovaške – Avtomobilska industrija 

Proizvodnja avtomobilov je največja industrija na Slovaškem, saj predstavlja 13 % BDP (za primerjavo, nemška avtomobilska industrija predstavlja 5 % njenega BDP), ter 54 % industrijske proizvodnje (v primerjavi s 33 % v sosednji Madžarski in 31 % na Češkem).
 
Številni globalni avtomobilski proizvajalci so napovedali velike naložbe na Slovaškem, vključno z več kot 1,2 mlrd EUR vredno naložbo Volva za tretjo proizvodno tovarno v državi, ki bo specializirana za proizvodnjo EV, ter več kot 1 mlrd EUR vredno naložbo Porscheja za proizvodnjo baterijskih modulov za EV.
 
V skladu z načrti EU za postopno opustitev nove prodaje avtomobilov na fosilna goriva do leta 2035, namerava tudi Volkswagen Bratislava izdelti popolnoma električni Porsche Cayenne.
 
Večina motorjev, proizvedenih na Slovaškem, je še vedno tradicionalnih motorjev z notranjim zgorevanjem. Ker je elektromotorje, ki se uporabljajo v EV enostavneje izdelati in zahtevajo manj delov in manj dela za sestavljanje, bo v prihodnje na Slovaškem potrebnih manj delavcev za ohranitev enake stopnje proizvodnje avtomobilov. Sektor se bo moral spopasti tudi z dolgoročnimi ozkimi grli pri čipih.

 
Električna vozila 

Leto 2023 je bilo še eno leto močne rasti prodaje baterijskih električnih vozil (BEV) na Slovaškem. Glede na podatke Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA), se je lani prodaja BEV medletno povečala za 68,8 % na 2.346 enot. Prodanih je bilo tudi 1.044 priključnih hibridnih električnih vozil, kar pomeni 73,4 % medletno rast.
 
Na slovaškem trgu je veliko povpraševanje potrošnikov po EV, čeprav Slovaška trenutno ne ponuja nobenih subvencij za njihov nakup. Vendar država kupcem EV ponuja nižji cestni davek ter prednostno parkiranje za EV.
 
Fitch Solutions napoveduje, da se bo prodaja osebnih EV na Slovaškem do leta 2033 povečevala po 23,5 % povprečni letni stopnji.
 
Prodaja osebnih EV naj bi se na Slovaškem leta 2024 povečala za približno 25 % in dosegla več kot 6.860 prodanih enot, stopnja prodora (% celotne prodaje domačih vozil) pa naj bi dosegla 7,3 %.
 
Prihod cenovno dostopnejših EV iz Kitajske in skladi EU za pomoč pri dekarbonizaciji, bodo še naprej zagotavljali kratkoročno podporo lokalnemu in regionalnemu segmentu EV.
 
Leta 2022 je slovaška vlada napovedala sklad v višini 46 mio EUR za postavitev polnilne infrastrukture po vsej državi. Novi proračun vključuje 100 % nepovratna sredstva za visoko zmogljive polnilnice in financiranje počasnejših polnilnih postaj v občinah in na delovnih mestih. To vključuje 30 mio EUR za namestitev ultra hitrega polnilnega omrežja ob avtocestah. Razvoj polnilne infrastrukture je dobra napoved za trajno rast uporabe EV v srednjeročnem obdobju.
 

Največje slovaške trgovinske partnerice v avtomobilski industriji 

Največ je slovaška avtomobilska industrija v letu 2023 izvozila v Nemčijo, ZDA, Francijo,  Združeno kraljestvo in na Kitajsko. Slovenija je v izvozu zasedla 38. mesto.
 
Največ izdelkov avtomobilske industrije je Slovaška v letu 2023 uvozila iz Nemčije, Češke, Madžarske, Poljske in Francije. Pri uvozu je bila Slovenija na 11. mestu.
 

Slovenija je v letu 2023 na Slovaško izvozila za 89,6 mio EUR izdelkov avtomobilske industrije, uvozila pa jih je za 112,3 mio EUR.
 
 

Vrednost blagovne menjave na področju avtomobilske industrije (Slovenija-Slovaška; v 1.000 EUR)

(Kombinirana nomenklatura: 87 - Vozila, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovi deli in pribor)Največja podjetja na področju proizvodnje avtomobilov na Slovaškem 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2023)
Volkswagen Slovakia A.S. 9.953,27
Kia Slovakia S. R. O. 6.890,10
Jaguar Land Rover Slovakia S.R.O. 364,99
Renault Slovensko Spol. S R.O. 120,13


Ostale perspektivne panoge na trgu

 

Prehrambni in kmetijski izdelki

Živilsko-predelovalna industrija je eden največjih industrijskih sektorjev na Slovaškem, saj predstavlja 15 % celotne industrijske proizvodnje. Največji delež celotne pridelave hrane predstavljajo proizvodnja mleka (18 %), proizvodnja mesa (17 %), proizvodnja piva (8 %), perutninarstvo (8 %) in slaščičarsko-pekovska proizvodnja (7 %).

Slovaška je zaradi svoje velikosti in podnebja odvisna od uvoza številnih svežih živilskih izdelkov. Več kot 75 % vsega kmetijskega uvoza prihaja iz držav EU, zlasti iz sosednje Češke in Poljske.

Največje možnosti za izvoz predstavljajo destilirane žgane pijače, vino, brezalkoholne pijače, pa tudi izdelki za pripravo hrane za živilsko-predelovalno industrijo.

 
IKT

Na Slovaškem obstaja veliko povpraševanje po izdelkih in storitvah IKT, zaradi nenehnih naložb vlade, občin, bank, zasebnih podjetij in ustanov za finančne storitve.

Na trgu obstaja povpraševanje po vse večji pokritosti mobilne telefonije 5G in internetnih omrežjih, shranjevanju v oblaku, rešitvah za kibernetsko varnost ter vzdrževanju obstoječe omrežne strojne in programske opreme. 

Svetovanje v zvezi z IKT, rešitve za virtualne spletne konference, storitve virtualnega izobraževanja in virtualnega usposabljanja, ter avdiovizualna oprema za telekonference, so perspektivne storitve z dodano vrednostjo, saj številna MSP in velika podjetja uvajajo rešitve virtualnih telekonferenc za delo na daljavo in virtualno komunikacijo s svojimi strankami.

 

Viri:
 • Factiva
 • SURS
 • EIU
 • Trade map
 • Fitch Solutions 
 
Posodobljeno: april 2024

 
Poglejte si tudi: