Slovaška

Gospodarske panoge Slovaške

Priložnosti na trgu


Slovaška stabilna makroekonomska politika, strateška lega in izobražena delovna sila so dejavniki, ki na slovaški trg privabljajo številne tuje izvoznike in vlagatelje. Na slovaškem trgu prevladujejo avtomobilska, elektronska, inženirska, turistična in storitvena industrija.
 
Najbolj perspektivni sektorji za izvoznike so:


Prehrambni in kmetijski izdelki: Slovaška je zaradi svoje velikosti in podnebja odvisna od uvoza številnih svežih živilskih izdelkov. Več kot 75 % vsega kmetijskega uvoza prihaja iz držav EU, zlasti iz sosednje Češke in Poljske. Živilsko-predelovalni sektor je eden največjih industrijskih sektorjev na Slovaškem, saj predstavlja 15 % celotne industrijske proizvodnje. Največje možnosti za izvoz predstavljajo destilirane žgane pijače, vino, brezalkoholne pijače, pa tudi izdelki za pripravo hrane za živilsko-predelovalno industrijo.
 
IKT: Na Slovaškem obstaja veliko povpraševanje po izdelkih in storitvah IKT, zaradi naraščajočih naložb centralne vlade, občin, bank, zasebnih podjetij, institucij za finančne storitve in javnega sektorja. Na trgu je povpraševanje po uvedbi novih celičnih in internetnih omrežjih, shranjevanju v oblaku, rešitvah kibernetske varnosti ter vzdrževanju obstoječe omrežne strojne in programske opreme. Proizvajalci avtomobilov, inženirska podjetja ter podjetja za proizvodnjo in distribucijo energije, z uvajanjem naprednih proizvodnih tehnologij, največ prispevajo k rasti sektorja IKT.  

Stroji in oprema: Na Slovaškem obstajajo priložnosti za prodajo strojev, orodij in proizvodnih tehnologij številnim panogam, vključno z gradbeno, živilsko in avtomobilsko industrijo.


Gospodarstvo

Slovaško gospodarstvo je v prvih letih po ločitvi od Češke leta 1993 le počasi napredovalo, zaradi avtoritarnega vodenja države in visoke stopnje korupcije. Gospodarske reforme, izvedene po letu 1998, pa so Slovaški omogočile močno gospodarsko rast. Slovaška ima majhno, odprto gospodarstvo, ki temelji predvsem na izvozu avtomobilov in elektronike.

Slovaška je že več let na prvem mestu v regiji, kar zadeva neposredne tuje naložbe. Privlačna je zaradi razmeroma poceni in kvalificirane delovne sile ter ugodne geografske lege v središču Srednje Evrope.

Med najbolj perečimi domačimi vprašanji, ki bi lahko omejili privlačnost slovaškega trga, pa so korupcija, neustrezno sodstvo ter počasen prehod na inovacijsko gospodarstvo. Zlasti za energetski sektor so značilni regulatorni nadzor in visoki stroški, kar je posledica vladnega vmešavanja v regulirane tarife.

 

Struktura BDP

Slovaški kmetijski sektor je slabo razvit. Predstavlja 3 % BDP in zaposluje 2 % delovne sile. Približno 2/5 zemljišč je obdelovalnih. Glavni kmetijski pridelki v državi so žita, krompir, sladkorna pesa in grozdje. Gorsko območje Slovaške ima obsežne gozdove in pašnike, ki jih uporabljajo za intenzivno pašo ovac.

Slovaška je bogata tudi z mineralnimi viri, vključno z železom, bakrom, svincem in cinkom.

 
Storitveni sektor prispeva 68 % BDP in zaposluje 62 % delovne sile. V storitvenem sektorju prevladujeta segmenta trgovine in nepremičnin. Razvoj turizma bo v prihodnjih letih lahko postal pomemben tudi za slovaško gospodarstvo, saj je bil pred izbruhom pandemije COVID-19 eden najbolj dinamičnih sektorjev v državi. Močan je tudi bančni sektor države. Sestavlja ga 27 finančnih institucij, ki so v večinski lasti tujih skupin, večinoma iz Avstrije, Italije in Belgije, medtem ko so le 4 v lasti Slovakov.

 
Vir: EIU; Factiva, april 2021.

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor predstavlja 29 % BDP in zaposluje 36 % delovne sile. Segmenti težke industrije, kot sta kovinska in jeklarska industrija, so še vedno v fazi prestrukturiranja. Industrijske panoge z visoko dodano vrednostjo, kot so elektronika, inženiring in petro-kemikalije, so nameščene v zahodnem delu države. Avtomobilska industrija in proizvodnja potrošnih izdelkov, ponujata privlačne možnosti za tuje vlagatelje.


V letu 2020 je industrijska proizvodnja upadla za -9,1 %. Za leto 2021 je napovedana 10,3 % rast industrijske proizvodnje, za leti 2022 in 2023 pa 4,5 %, oziroma 3,8 % rast.


Predstavljamo dve gospodarski panogi na slovaškem trgu:
 

 

Avtomobilska industrija

Avtomobilska industrija je ena najpomembnejših panog na Slovaškem. Neposredno zaposluje več kot 177.000 ljudi, posredno in neposredno pa ustvarja skupno 275.000 delovnih mest. Avtomobilska industrija na Slovaškem ustvari 50 % celotne industrijske proizvodnje na Slovaškem in prispeva 13 % k slovaškemu BDP.

V letu 2019 so avtomobilski proizvajalci na Slovaškem izdelali več kot 1,1 mio vozil in tako za 7.000 enot presegli dosedanji rekord proizvodnje. Za leto 2020 pa Slovaško združenje avtomobilske industrije (ZAP) napoveduje, da bodo na Slovaškem izdelali 1,5 mio vozil.

Izbruh COVID-19 je slovaško avtomobilsko industrijo postavil pred več izzivov. 80 % podjetjem v avtomobilski industriji in z njo povezanim podjetjem bo pandemija povzročila negativne posledice in zmanjšala njihove prihodke v letu 2020. Analitiki napovedujejo, da se bo avtomobilska industrija, tako na globalnem nivoju kot tudi na Slovaškem, ponovno okrepila v tretjem četrtletju 2020.

Vsi štirje proizvajalci avtomobilov na Slovaškem so bili zaradi pandemije prisiljeni zaustaviti svoje poslovanje, zato je morala tudi večina dobaviteljev na Slovaškem znatno zmanjšati obseg proizvodnje. Slovaški avtomobilski dobavitelji in proizvajalci originalnih avtomobilskih delov, ki delujejo na Slovaškem, so odvisni od dobaviteljev iz drugih držav, zlasti iz sosednjih. Številni dobavitelji so se zaradi izbruha pandemije soočili tudi s pomanjkanjem delovne sile in oskrbe z materiali iz drugih držav. Ključni izziv slovaških proizvajalcev avtomobilov je sedaj zagotavljanje stabilnosti in zanesljivosti, tako za zaposlene, kot za dobavitelje. Nekateri proizvajalci avtomobilskih delov pa že načrtujejo preusmeritev proizvodnje na električno različico avtomobilov.

Volkswagen AG namerava do leta 2025 na Slovaško investirati 500 mio EUR. Memorandum o investiciji so julija 2020 podpisali predstavniki Volkswagen Slovaške, slovaški premier Igor Matović in finančni minister Eduard Heger. Volkswagen se s približno 12.000 zaposlenimi uvršča med največje delodajalce na Slovaškem. Novi projekt bo ustvaril približno 2.000 novih delovnih mest.

Poleg Volkswagna imajo na Slovaškem svoje proizvodne obrate tudi Jaguar Land Rover, Kia Motors in PSA.

Največja podjetja na področju proizvodnje avtomobilov na Slovaškem (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Kia Motors Slovakia S.R.O. 5.260,19
PCA Slovakia SRO 2.298,25
Jaguar Land Rover Slovakia S.R.O. 186,80
Grupo Antolin Bratislava S.R.O. 118,93
Webasto Zilina S. R. O. 62,17
Garrett Motion Slovakia S. R. O. 40,71
Kerex S.R.O. 31,99


Največja podjetja na področju proizvodnje avtomobilskih delov na Slovaškem (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Mobis Slovakia S.R.O. 1.502,91
Sas Automotive S.R.O. 938,80
Faurecia Slovakia SRO 589,58
Zf Slovakia A.S. 497,96
Continental Automotive Systems Slovakia S.R.O. 348,08
Adient Slovakia S.R.O. 341,93
Lear Corporation Seating Slovakia S.R.O. 338,36


Vir: Factiva, julij 2020.

 

Ekološka živila - pakirani izdelki 

Vrednost maloprodaje ekoloških pakiranih živil se je na Slovaškem v letu 2019 povečala za 10 % in dosegla 40,5 mio EUR. 
Največjo rast prodaje je v letu 2019 dosegel segment ekoloških slaščic, saj se mu je prodaja v tem letu povečala za 53 %.

Vse več potrošnikov kupuje ekološke pakirane izdelke preko spletnih trgovin, saj so tudi cene v njih veliko nižje kot v klasičnih trgovinah.

Analitiki napovedujejo, da se bo prodaja ekoloških pakiranih živil na Slovaškem v prihodnjih petih letih povečevala po 8 % povprečni letni stopnji in bo v letu 2024 dosegla vrednost 59,1 mio EUR.

Podjetje Tatranska Mliekaren je največji konkurent na slovaškem trgu ekoloških pakiranih živilskih izdelkov in je imelo v letu 2019 14 % tržni delež glede na vrednost maloprodaje.

Trgovske blagovne znamke neprestano širijo svoj nabor ekoloških pakiranih izdelkov. Večje trgovske verige na Slovaškem, vključno z Lidlom in Kauflandom, so v letu 2019 namenile več prodajnega prostora za ekološke izdelke, kar potrošnikom omogoča hiter in enostaven dostop do njih. Ekološke izdelke pa na Slovaškem ponuja tudi nekaj manjših regionalnih konkurentov. Na primer, Fresh Potraviny ponuja bio piškote blagovne znamke Fresh Bio, pa tudi ekološke muslije in kokosovo olje. Trgovska veriga Dm-drogerie markt je v letu 2019 predstavila več novih ekoloških živil, kot so ekološke žitne ploščice, musliji in pripravljena otroška hrana. Tesco pa je predstavil novo linijo ekoloških živil in v svojo ponudbo dodal ekološki paradižnikov kečap.

Tržni deleži konkurentov glede na vrednost maloprodaje v letu 2019 (v odstotkih)

Glavni konkurenti na trgu so:

 • Billa sro                             
 • BIOMILA spol sro                      
 • Bonduelle spol sro                    
 • Country Life sro                      
 • Createc msc sro                       
 • dm-Drogerie Markt
 • EcoFinia GmbH                         
 • EgeSun GmbH                           
 • Ekotrend Myjava spol sro              
 • Health Link sro                       
 • Hero Group GmbH                        
 • Hipp Czech sro                        
 • Kendal Nutricare Ltd                  
 • Lidl Slovenská Republika vos          
 • McLLOYD'S sro                         
 • Natures Care CZ sro                   
 • Naturiq sro                           
 • Nutricia sro                          
 • Orkla Foods Cesko & Slovensko sro     
 • Polabske Mlekarny as                  
 • Spak Foods sro                         
 • Tatranska Mliekaren
 • Tesco Stores SR as         

  
Največja podjetja na področju živilske industrije na Slovaškem (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Tate & Lyle Slovakia S.R.O. 331,20
Labas S.R.O. 263,82
Heineken Slovensko Distribúcia Spol. S R.O. 192,44
Rajo A.S. 178,75
Nestlé Slovensko S.R.O. 175,60
Mecom Group S.R.O. 135,39
I.D.C. Holding A.S. 116,09


Največja podjetja na področju maloprodaje živil na Slovaškem (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Lidl Slovenská Republika V.O.S. 1.242,85
Billa S.R.O. 619,09
Potraviny Kacka A.S. 153,05
Terno Real Estate S.R.O. 142,80
Milk-Agro Spol. S R.O. 116,79
Domäsko S.R.O. 111,96
Coop Jednota Nové Zámky Spotrebné Druzstvo 107,82


Vir: Factiva, julij 2020.

 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje