Slovaška

Prodaja na Slovaško


Kako prodajati na Slovaško?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja na Slovaškem
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave
 
 

Gospodarska politika vlade

Slovaška vladna politika se osredotoča na obvladovanje posledic vojne v Ukrajini, zmanjšanje korupcije in krepitev poslovnega okolja.

Vlada poskuša zmanjšati razkorak v razvoju med regijami ter povečati infrastrukturo in izdatke za raziskave in razvoj, da bi podprla dolgoročno rast.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Glavni dejavnik nakupne odločitve slovaških potrošnikov je cena, čeprav vedno bolj povprašujejo tudi po kakovostnih izdelkih. Velik pomen imajo poprodajne storitve in garancije.

Slovaškim potrošnikom se življenjski standard izboljšuje, a je še vedno pod evropskim povprečjem.

Slovaki vse bolj posegajo po izdelkih, ki so namenjeni zdravemu načinu življenja in so okolju prijazni. Pri sprejemanju novih izdelkov so precej previdni. Pri nakupu dajejo prednost lokalnim izdelkom.
 

Tržne poti, distribucija

Bratislava je na Slovaškem najpomembnejši maloprodajni trg, ki ima tudi najbolj razvite distribucijske mreže. Drugi pomembnejši maloprodajni trgi so še Košice, Trnava, Trencin, Žilina, Poprad in Nitra, ki so hkrati tudi glavna proizvodna območja v državi.
 
Slovaški maloprodajni sektor je sestavljen iz zasebnih mrež maloprodajnih in veleprodajnih podjetij.
 
Na trend zahodnjaške maloprodaje, ki ponuja široko paleto izdelkov, je močno vplivalo poslovanje tujih podjetij.
 
Prodajno najbolj uspešen je diskontni trgovec Lidl, ki po vsej državi upravlja s približno 151 trgovin z več kot 5.550 zaposlenimi. V letu 2022 je Lidl na Slovaškem ustvaril 1,83 mlrd EUR prihodkov.
 
Na 2. mestu po prihodkih je Tesco (1,67 mlrd EUR prihodkov v letu 2022), ki ima na Slovaškem 154 poslovalnic in zaposluje približno 9.000 ljudi.
 
Kaufland, tretja največja trgovska veriga, na Slovaškem upravlja 70 trgovin in zaposluje skoraj 7.000 ljudi. Leta 2022 je prodaja Kauflanda dosegla 1,5 mlrd EUR.
 
Prihodki 4. največjega trgovca Billa, ki je del nemške trgovske verige Rewe, so v letu 2022 dosegli 796 mio EUR. S 158 trgovinami in več kot 4.000 zaposlenimi, je Billa pomemben delodajalec na Slovaškem. Billa upravlja manjše supermarkete in hipermarkete v nakupovalnih središčih in mestnih središčih.
 
Druge mednarodne trgovske verige na Slovaškem vključujejo Metro Cash & Carry Hornbach, OBI, Bauhaus, Drogerie Markt (DM), IKEA, XXXLutz in številne druge.
 
Večji slovaški trgovci na drobno so COOP Jednota, Terno in Kraj.
 

Največji trgovci na drobno po prihodkih

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Lidl Slovenská Republika V.O.S. 1.831,64
Tesco Stores Sr A.S. 1.671,73
Kaufland Slovenská Republika V.O.S. 1.528,05
Billa S.R.O. 796,96
Merkury Shop S.R.O.  223,30
Terno Real Estate S.R.O. 210,34
Coop Jednota Krupina Spotrebné Druzstvo 146,76
 
 

Spletna prodaja na Slovaškem

Spletni trgovci na drobno so na Slovaškem leta 2022 zabeležili dvig skupnega prometa na več kot 1 mlrd EUR. Spletnih transakcij je bilo na Slovaškem leta 2022 več kot 39,3 mio, kar je 20 % več na medletni ravni.
 
Po napovedih ecommerceDB, naj bi spletna prodaja na Slovaškem v prihodnjih 5 letih rasla po 9,3 % povprečni letni stopnji, ter leta 2027 dosegla približno 3 mlrd EUR.
 
Elektronika in mediji so največji segment in predstavljajo 32,9 % prihodkov slovaške e-trgovine. Sledi moda z 21,8 %, hrana in osebna nega z 21,2 %, pohištvo in aparati s 13,3 % ter igrače in DIY izdelki s preostalimi 10,8 %.  
 

Največje spletne trgovine na Slovaškem po prihodkih 

  • Alza.sk 
  • Mall.sk   
  • Nay.sk
  • Zalando.sk 
  • Elektrosped as   
  • Itesco.sk

Več o spletni prodaji v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi

 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Običajni načini plačila so podobni kot v drugih državah EU, ter vključujejo plačila na odprt račun, avansna plačila, Swift transakcije, akreditive in bančne garancije. Vse je odvisno od medsebojnega dogovora in stopnje zaupanja. Plačilna disciplina je dobra. 

 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Slovaška ima strateško geografsko lego države. Zaradi številnih avtocest, ki prečkajo to območje, Slovaška ponuja neposreden dostop do madžarskih avtocest za potovanje na jug in jugovzhod Evrope, pa tudi na nemški, švicarski in italijanski trg prek Avstrije.

Tako kot v večini evropskih držav tudi v slovaškem transportnem sektorju prevladuje cestni transport. Po cestah na leto prepeljejo več kot 200 mio ton blaga. Slovaška ima 43.414 km cest. Za posodobitev omrežja se v zvezi z vseevropskim omrežjem izvaja veliko število naložb v projekte prometnega omrežja.

Železniško omrežje je staro, a vendar predstavlja skoraj 20 % slovaškega transporta, kar je več od evropskega povprečja. Približno 48 mio ton blaga vsako leto prepeljejo po železnici.
 
Promet po celinskih plovnih poteh je zanemarljiv, saj letno prepeljejo po teh poteh le okoli 1,5 mio ton blaga.


Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:

 

Viri: Factiva, EIU, ecommerceDB


Posodobljeno avgust 2023.Poglejte si tudi: