Madžarska

Gospodarske panoge Madžarske

Priložnosti na trgu


Madžarska je privlačna država za tuje izvoznike in vlagatelje, saj ima odprto gospodarstvo, kakovostno infrastrukturo in strateško lokacijo. Sredstva EU, namenjena do leta 2020, so spodbudila rast madžarskega gospodarstva, saj so jih uporabili za več kot 60.000 projektov za izboljšanje telekomunikacijske, energetske in avtocestne infrastrukture.

Perspektivna področja so:

Pametna mesta in pametna mobilnost: Inteligentni prometni sistemi so nameščeni v več mestih. Razvoj takšnih rešitev je postal prednostna naloga lokalnih občin in vključuje radarje, kamere in napredno elektroniko za cestni promet.

Pametne zgradbe in gradnja: Javni in zasebni sektor preoblikujeta obstoječe zgradbe v pametne zgradbe, vključno z obnovljivimi viri energije, naprednim nadzorom dostopa in upravljanjem varnosti.

Živilski izdelki: Najbolj perspektivni segmenti so visoko kakovostno goveje meso, pivo, slaščice in prigrizki.

Znanosti o življenju: Madžarska ima enega najbolj razvitih sektorjev farmacije in biotehnologije v Srednji in Vzhodni Evropi, naraščajoče število biotehnoloških podjetij ter hitro razvijajoče se raziskovalne ustanove. Za tuja podjetja obstajajo priložnosti za skupne raziskovalne in razvojne projekte, za naložbe in sodelovanje v oskrbovalni verigi. 80 % izdelkov, potrebnih za vsakodnevno delovanje madžarske zdravstvene službe, je uvoženih in na trgu obstajajo priložnosti za kakovostne in konkurenčne izdelke s področja medicinske opreme.Gospodarstvo

Madžarska se je iz centralno-planskega preusmerila v tržno gospodarstvo. Dohodek na prebivalca znaša približno dve tretjini povprečja držav članic EU. Madžarsko gospodarstvo je v veliki meri odvisno od izvoza, zaradi česar je občutljivo na zunanja tržna nihanja. Madžarska je neke vrste evropsko stičišče; v državi imajo mnoga podjetja svoje centrale, od logističnih storitev do raziskovalno razvojnih oddelkov številnih podjetij. Veliko je tudi tujega lastništva in tujih investicij v madžarska podjetja.

 

Struktura BDP

Kmetijski sektor predstavlja 4 % BDP in zaposluje 4,9 % delovno aktivnega prebivalstva. Glavni kmetijski pridelki so žita, sadje, zelenjava in vino.
 
Storitveni sektor prispeva 65 % BDP in zaposluje 63,9 % delovne sile. Storitveni sektor je v zadnjih letih povečal izvoz in postal bolj konkurenčen.
 
Vir: EIU; Factiva, junij 2020.

 

Industrijski sektor

Industrija predstavlja 31 % BDP zaposluje 31,2 % delovno aktivnega prebivalstva. Madžarska je zelo odprta za tuje naložbe. Najpomembnejša segmenta industrijskega sektorja sta avtomobilska industrija in proizvodnja elektronskih izdelkov, ki skupaj predstavljata 30 % izvoza in 15 % BDP.

V letu 2019 je industrijska proizvodnja zrasla za 5,6 %. Za leto 2020 analitiki napovedujejo upad industrijske proizvodnje za -10 %. V letu 2021 naj bi industrijska proizvodnja zrasla za 6,8 %, v letu 2022 pa za 4,4 %.
Predstavljamo dve gospodarski panogi na madžarskem trgu:

 

Turizem

Čeprav je Madžarska manjša od vodilnih turističnih trgov v zahodni Evropi (vključno s Španijo, Italijo, Nemčijo in Francijo), je njena turistična industrija kljub temu dobro razvita in konkurenčna. Glavno mesto Budimpešta je že dolgo uveljavljeno kot eno najbolj priljubljenih mest v regiji. Ima dobre cestne, železniške in zračne povezave s številnimi državami, zaradi česar je zelo dostopna destinacija. Madžarski turizem je trenutno močno odvisen od sosednjih in bližnjih držav, ki še vedno predstavljajo večino turističnih prihodov.

Na Madžarskem v zadnjih sedmih letih beležijo stalno rast turističnega sektorja. V letu 2018 je ta dosegel nov rekord, saj je ustvaril 10,7 % BDP. Število nočitev tujih turistov je v letu 2018 preseglo 31 mio, kar je 1 mio več kot leta 2017. Vlada si prizadeva, da bi turizem do leta 2030 v državni BDP prispeval 16 %.

V letu 2018 se je število zaposlenih v madžarskem turističnem sektorju zmanjšalo za 4,9 % na 180.000. Povprečne plače zaposlenih v sektorju so se zvišale za 13 % na 651 EUR, kar je kljub povišanju še vedno manj od povprečne plače na Madžarskem.

Medtem ko so se naložbe v turizem v zadnjih letih nekoliko upočasnile, se je zdaj trend ponovno obrnil. Večina načrtovanih naložb je usmerjenih v segment luksuznega turizma. V porastu je tudi kongresni turizem, predvsem v Budimpešti, ki že velja kot regionalno poslovno središče v regiji srednje in vzhodne Evrope. Zunaj prestolnice pa najboljše naložbene priložnosti ponujajo predvsem zdravilišča. Madžarska ima največji trg v segmentu zdraviliškega turizma v regiji, saj letno privabi približno 500.000 obiskovalcev. Še posebej je ta segment zanimiv za ruske turiste.

Eden od ključnih in najbolj perspektivnih segmentov madžarskega turizma je zdravstveni turizem, ki tujim gostom ponuja storitve s področja zobozdravstva, kozmetične kirurgije in zdravljenja neplodnosti. Po napovedih analitikov bo ta segment v prihodnjih petih letih dosegal 10 % povprečno letno rast. Visoka rast tega segmenta je posledica aktivne promocije zdravstvenega turizma s strani madžarskega turističnega ministrstva, pa tudi nizkih cen zdravstvenih storitev v primerjavi z državami, kot so ZDA, Združeno kraljestvo in skandinavske države.

 

Največja podjetja na področju hotelirskega sektorja na Madžarskem (2018)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Danubius Hotel & Spa Plc 181,17
Mansion Danube Hungary Korlátolt Felelösségü Társaság 25,77
Aquaworld Hotel És Élményfürdö Szolgáltató Zártkörü Részvénytársaság 18,85
Kristilla Szolgáltató És Kereskedelmi Korlátolt Felelösségü Társaság 8,23
Thermal Hotel Aquincum Zrt. 7,34
Karosinvest Idegenforgalmi És Szolgáltató Zártkörüen Müködö Részvénytársaság 5,53
Ik Hotels Vendéglátó Korlátolt Felelösségü Társaság 5,34

 

Vir: Factiva, september 2019.

 

Avtomobilska industrija - proizvodnja avtomobilov


Madžarska proizvodnja avtomobilov je v letu 2018 dosegla obseg 461.000, kar jo uvršča na deveto mesto največjih proizvajalk avtomobilov v Evropi (na prvem mestu je Nemčija s 4,9 mio, sledita pa Španija z 2,1 mio in Francija z 1,6 mio). Po končanih vlaganjih v industrijo s strani dveh nemških avtomobilskih proizvajalcev BMW in Daimler, bo madžarska proizvodnja avtomobilov dosegla obseg 760.000 - 770.000, država pa bo lahko napredovala na lestvici največjih ter prehitela Romunijo in Italijo.

Madžarska je postala pomembno središče avtomobilske proizvodnje v srednji Evropi. Je ena redkih evropskih držav, kjer so prisotni vsi trije nemški proizvajalci »premium« avtomobilov. BMW se je lani pridružil Audiju in Mercedesu, saj na vzhodu Madžarske gradi tovarno, vredno 1 mlrd EUR. Temelj nove BMW tovarne je bil postavljen v Debrecenu, kjer bodo od leta 2020 dalje letno proizvedli 150.000 avtomobilov.
Daimler gradi drugo tovarno na osrednjem Madžarskem, ki bo povečala obstoječo proizvodno zmogljivost za 150.000. Proizvodnja naj bi stekla leta 2020. Daimler je v letu 2018 v Kecskemetu proizvedel več kot 190.000 vozil. 

Audi je v letu 2018 beležil rahel upad proizvodnje vozil na Madžarskem, saj se je obseg s 105.000 v letu 2017 znižal na 100.000.

Japonski proizvajalec avtomobilov Suzuki je leta 1991 v Esztergomu postavil svojo prvo proizvodnjo in v 28 letih izdelal več kot 3,3 mio vozil. Lani je obseg proizvodnje dosegel 175.000 avtomobilov, kar je enako kot leta 2017. Model Vitara, ki predstavlja 70 % proizvodnje, je bil v letu 2018 najbolj prodajani avtomobil na Madžarskem. Znamka Suzuki je trenutno vodilna na trgu novih avtomobilov na Madžarskem, saj je imela v letu 2018 15,6 % tržni delež.

V letu 2019 naj bi vrednost proizvodnje madžarskega avtomobilskega sektorja dosegla rekordnih 31,8 mlrd EUR, do leta 2024 pa naj bi se vrednost proizvodnje povečevala po 8 % povprečni letni stopnji.

Avtomobilska industrija je največji dejavnik industrijske rasti na Madžarskem, saj predstavlja približno tretjino celotne madžarske proizvodnje. Več kot 90 % proizvodnje avtomobilov je namenjene izvozu.

 


Največja podjetja na področju proizvodnje avtomobilov na Madžarskem (2018)

 
Podjetje Prihodki v mio EUR
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 1.059,36
Kirchhoff Hungária Autóalkatrész Gyártó Korlátolt Felelösségü Társaság 117,24
Stx Horseboxes Szolgáltató És Kereskedelmi Korlátolt Felelösségü Társaság 37,68
AutoVision Magyarország KFT 4,38
Krismar Hungária Jármügyártó És Kereskedelmi Korlátolt Felelösségü Társaság 3,20
Maxliner Hungary Termelö És Kereskedelmi Korlátolt Felelösségü Társaság 3,04
Szonax-Fém Lakatosipari És Jármüipari Korlátolt Felelösségü Társaság 2,60

 


Največja podjetja na področju proizvodnje avtomobilskih delov na Madžarskem (2018)

 
Podjetje Prihodki v mio EUR
Rába Automotive Group Nyrt. 157.39
Magyar Toyo Seat Autóalkatrész Gyártó És Kereskedelmi Korlátolt Felelösségü Társaság 96.35
Rába Futómű Gyártó és Kereskedelmi Kft. 64.22
Abroncs Kereskedohaz Kft. 63.89
Hi-Lex Hungary Kábelrendszer Gyártó Korlátolt Felelösségü Társaság 43.72
Rába Járműalkatrész Gyártó és Kereskedelmi Kft. 41.41
Busch-Hungária Korlátolt Felelösségü Társaság 40.89
 


Vir: Factiva, september 2019.

 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje