Francija

Gospodarske panoge Francije


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

 
Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na francoski trg
Gospodarske panoge Francije - Avtomobilska industrija
Ostale perspektivne panoge na trgu 
 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na francoski trg

Vpogled v trg

Francosko gospodarstvo je za Nemčijo 3. največje v EU in 7. največje na svetu. Je visoko razvito in storitveno usmerjeno, država pa ima tudi precejšnje kmetijske vire in močan proizvodni sektor.

Dinamični storitveni sektor predstavlja vedno večji delež gospodarske dejavnosti in ustvarja večino delovnih mest v zadnjih letih.

Država je znana po visoko razviti infrastrukturi, ki vključuje hitre železnice, pomorska pristanišča, obsežno omrežje cest, gosto omrežje javnega prevoza in učinkovite inter-modalne povezave.

Francija je bila v letu 2022 8. največja trgovinska partnerica Slovenije.

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor predstavlja 19 % BDP in zaposluje približno 1/5 aktivne delovne sile.

Francoska predelovalna industrija je zelo raznolika. Država je trenutno v procesu de-industrializacije, kar je povzročilo zunanje izvajanje številnih dejavnosti. 

Ključni industrijske panoge v Franciji so telekomunikacije, elektronika, ter avtomobilska, vesoljska in vojaška industrija.

V letu 2022 je industrijska proizvodnja upadla za -0,1 %. Za leto 2023 analitiki EIU napovedujejo rast industrijske proizvodnje v višini 0,7 %, nato pa v letih 2024 in 2025 rast industrijske proizvodnje v višini 1,8 %, oziroma 1,5 %.
 


Tržni izzivi

 • Po napovedih EIU se bo gospodarska aktivnost v Franciji leta 2023 močno upočasnila. Gospodarsko rast bodo zavirale še vedno visoke cene energije in inflacija, ki bo bremenila kupno moč potrošnikov.
 • Ključna izziva v letu 2023 sta vpliv vojne v Ukrajini ter motnje v dobavni verigi, ki vplivajo na makroekonomsko okolje tako v Franciji, kot tudi po vsej Evropi.
 • Poseben izziv predstavljajo tudi visoko koncentrirane maloprodajne distribucijske mreže. Številni francoski svetovni proizvajalci in dobavitelji izvajajo močan nadzor nad temi maloprodajnimi mrežami z dobro organiziranimi nabavnimi uradi, ki so uvedli zelo stroge izbirne postopke za nove dobavitelje, izdelke in storitve. 


Priložnosti na trgu

 • Francija ima stabilno poslovno klimo, ki privablja vlagatelje z vsega sveta. Ima sodobno poslovno kulturo, prefinjene finančne trge, močan režim pravic intelektualne lastnine in inovativne poslovne voditelje.
 • Francija je gospodarsko razvita država z veliko, raznoliko in prefinjeno bazo potrošnikov.
 • Na francoskem trgu obstajajo poslovne priložnosti za izvoznike z inovativnimi izdelki v različnih sektorjih, vključno s prehrambnimi in farmacevtskimi izdelki, tehnologijami obnovljivih virov energije, mikroelektroniko, logistiko in zdravstveno opremo.
 • Drugi sektorji z velikim potencialom so biotehnologija, IKT, e-trgovina, e-mobilnost, napredna proizvodnja, pametna mesta in okolje.
 • Stroškovna zavest je v Franciji pomemben potrošniški trend.
 

Vstop na trg 

 • Francoski kupci so dovzetni za nove in inovativne izdelke, a radi ostanejo pri znanih lokalnih dobaviteljih. 
 • Konkurenca na francoskem trgu je močna v večini sektorjev, zato morajo tuja podjetja vložiti veliko sredstev v marketing in lansiranje novih blagovnih znamk ali izdelkov. 


Gospodarske panoge Francije - Avtomobilska industrija

 

Vpogled v trg

V tej analizi avtomobilska industrija obsega proizvodnjo tovornjakov, osebnih avtomobilov in motornih koles. Vrednost proizvodne avtomobilske industrije je izračunana glede na prodajno ceno proizvajalca in ne vključuje vseh davkov in dajatev.

Francoska avtomobilska industrija je v obdobju 2017-2022 beležila negativno, -3 % povprečno letno stopnjo rasti ter leta 2022 ustvarila skupne prihodke v višini 31,71 mlrd EUR.

Obseg industrijske proizvodnje se je v preteklih 5 letih zmanjšal po -5,8 % povprečni letni stopnji ter leta 2022 dosegel skupno 1,6 mio enot.

Francija je leta 2008 vzpostavila sistem bonus-malus, ki ponuja spodbudo za nakup avtomobilov z nizkimi emisijami in kazen (malus) za nakup avtomobilov z visokimi emisijami, ki se postopoma povečuje. Ta sistem je pospešil prehod na električna vozila.

Segmentacija trga 

Proizvodnja avtomobilov ima največji obseg v francoski avtomobilski industriji. Leta 2022 so v Franciji proizvedli skupno 1,1 mio avtomobilov, kar ustreza 71 % celotnega obsega industrije vozil. Proizvodnja tovornjakov je imela leta 2022 obseg 0,4 mio enot, kar predstavlja 27,7 % celotne industrije. 


Francija predstavlja 10,3 % evropske avtomobilske proizvodnje glede na obseg. 

Tržna segmentacija v regiji za leto 2022 glede na vrednost (v odstotkih)


 

Napovedi trga 

Analitiki MarketLine napovedujejo, da se bo obseg francoske avtomobilske proizvodnje v obdobju 2023-2027 povečeval po 5 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegel 2 mio enot.

Vrednost avtomobilske proizvodnje naj bi po napovedih v prihodnjih 5 letih rasla po 8,2 % povprečni letni stopnji, ter v letu 2027 dosegla 47,1 mlrd EUR.


Francoska avtomobilska industrija bo v prihodnjih letih dosegla močno rast, zaradi izboljšanja makroekonomskega okolja in povečanega domačega povpraševanja.

Motnje v dobavni verigi se bodo predvidoma nadaljevale, kar bo vplivalo na proizvodnjo in napihovalo cene vsaj do konca leta 2023.

Dolgoročno se pričakuje, da bo prehod proizvajalcev na električna vozila spodbudil ponudbo in povpraševanje, zlasti ker se večina držav zavezuje, da bo do leta 2050 dosegla neto ničelne emisije. 
 

Največje trgovinske partnerice Francije v avtomobilski industriji  

Največ je francoska avtomobilska industrija v letu 2022 izvozila v Nemčijo, Belgijo, Španijo, Združeno kraljestvo ter v Italijo. Slovenija v izvozu zaseda 20. mesto.
 
Največ izdelkov avtomobilske industrije je Francija v letu 2022 uvozila iz Nemčije, Španije, Italije, Češke ter Slovaške. Pri uvozu je Slovenija prav tako na 20. mestu.
 
Slovenija je v letu 2022 v Francijo izvozila za 582,79 mio EUR izdelkov avtomobilske industrije, uvozila pa jih je za 494,35 mio EUR.
 

Vrednost blagovne menjave na področju avtomobilske industrije (Slovenija-Francija; v 1.000 EUR)

(Kombinirana nomenklatura: 87 - Vozila, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovi deli in pribor)
 


 

Konkurenca na trgu

Stellantis, Toyota Motor Corporation, Daimler AG in Renault SA so vodilni konkurenti v francoski avtomobilski industriji. Samo Stellantis ustvari 51,7 % delež v obsegu industrije.


Največji proizvajalci vozil v Franciji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Psa Automobiles Sa 61.957,09
Renault SA 48.731,50
Automobiles Peugeot 14.161,14
Automobiles Citroen 9.524,67
Renault Trucks 5.185,28
Toyota Motor Manufacturing France 3.320,56
Trigano SA 3.135,41


Ostale perspektivne panoge na trgu 

 
Živilski izdelki

Na francoskem trgu obstajajo znatne tržne priložnosti za živilske izdelke, kot so sadni sokovi, aromatizirane izvirske vode, sveže sadje in zelenjava, zamrznjena hrana, pripravljene jedi, inovativni prigrizki, inovativni dietetični in zdravstveni izdelki, ekološki izdelki, ter hrana za hišne ljubljenčke.

Na trgu obstajajo tudi nišni trgi za bonbone, čokoladne ploščice in halal hrano.


Aditivna proizvodnja ali 3D tiskanje

Francija je v Evropi na področju 3D tiska na 4. mestu v Evropi, za Nemčijo, Združenim kraljestvom in Italijo.

Glavni sektorji industrije v Franciji, ki se že ukvarjajo z aditivno proizvodnjo, so letalska industrija, medicinska in zobozdravstvena industrija, avtomobilska industrija, železniška industrija, luksuzno blago, gradbeništvo, prehrambna industrija in energetika.

Francoska podjetja povprašujejo po 3D tiskalnikih in skenerjih. Zelo priljubljena je SLS tehnologija (selektivno lasersko sintranje), brizganje veziva in ekstruzija. Vodilne na trgu AM materialov in potrošnega materiala so francoske družbe, kot so Arkema, Exceltec, Kimya/Armor, Eramet-Aubert & Duval ali Erasteel. Velika mednarodna podjetja pa so na trgu prisotna prek distributerjev, kot so Stratasys, 3D Systems, General Electric, ExOne, Materialise, Evonik Industries, Hoganas in Royal DSM.
 

IKT

Rast francoskega IKT trga je v prihodnjih letih napovedana na področju digitalizacije dokumentov in procesov, digitalnih uporabniških storitev, upravljanja in obdelave podatkov, izmenjave informacijskega sistema in računalništva v oblaku.

Vse bolj razširjen hitri dostop do interneta (5G) in brezžična povezljivost bosta spodbujala povpraševanje po sistemski integraciji in pospešila razvoj rešitev na področju interneta stvari in umetne inteligence. Medtem ko se letna rast potrošniške programske opreme in storitev giblje okoli 4 %, trg računalništva v oblaku raste po 28 % povprečni letni stopnji. Storitve v oblaku v javnem sektorju so eden najhitreje rastočih segmentov ter privlačna komercialna in naložbena priložnost.
 
Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.


Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • MarketLine Industry Profiles
 • Statistični urad RS 
 • The International Trade Centre (ITC) 
 
 
Posodobljeno: april 2023
 
 
Preberite tudi: