Francija

Gospodarske panoge Francije

Priložnosti na trgu

Francija ima stabilno poslovno klimo, ki privablja vlagatelje z vsega sveta. Ima sodobno poslovno kulturo, prefinjene finančne trge, močan režim pravic intelektualne lastnine in inovativne poslovne voditelje. Poleg tega je Francija gospodarsko razvita država z veliko, raznoliko in prefinjeno bazo potrošnikov.

Priložnosti za izvoznike z inovativnimi izdelki so v številnih sektorjih, kot so prehrambni izdelki, farmacevtskimi izdelki, mikroelektronika, logistika in zdravstvena oprema. Sektorji z velikim potencialom so tudi klicni centri, biotehnologija, telekomunikacije, IKT sektor, e-trgovina, e-mobilnost, napredna proizvodnja, pametna mesta in okolje. 

Živilski izdelki: Tržne priložnosti vključujejo sadne sokove in brezalkoholne pijače, aromatizirane izvirske vode, sveže sadje in zelenjavo, zamrznjeno hrano, prigrizke, inovativne dietetične in zdravstvene izdelke, ekološka živila, juhe, žitarice za zajtrk in hrano za hišne živali.
Na trgu obstajajo nišni trgi za bonbone, čokoladne ploščice, divji riž in halal hrano.

Aditivna proizvodnja ali 3D tiskanje: Francija je v Evropi na področju 3D tiska na 4. mestu v Evropi, za Nemčijo, Združenim kraljestvom in Italijo. Glavni sektorji industrije v Franciji, ki se že ukvarjajo z aditivno proizvodnjo, so letalska industrija, medicinska in zobozdravstvena industrija, avtomobilska industrija, železniška industrija, luksuzno blago, gradbeništvo, prehrambna industrija in energetika. Francoska podjetja povprašujejo po 3D tiskalnikih in skenerjih. Zelo priljubljena je SLS tehnologija (selektivno lasersko sintranje), brizganje veziva in ekstruzija. Vodilne na trgu AM materialov in potrošnega materiala so francoske družbe, kot so Arkema, Exceltec, Kimya/Armor, Eramet-Aubert & Duval ali Erasteel. Velika mednarodna podjetja pa so na trgu prisotna prek distributerjev, kot so Stratasys, 3D Systems, General Electric, ExOne, Materialise, Evonik Industries, Hoganas in Royal DSM.

IKT: Rast trga je v prihodnjih letih napovedana na področju digitalizacije dokumentov in procesov, digitalnih uporabniških storitev, upravljanja in obdelave podatkov, izmenjave informacijskega sistema in računalništva v oblaku. Vse bolj razširjen hitri dostop do interneta (5G) in brezžična povezljivost bosta spodbujala povpraševanje po sistemski integraciji in pospešila razvoj rešitev na področju interneta stvari in umetne inteligence. Medtem ko se letna rast potrošniške programske opreme in storitev giblje okoli 4 %, trg računalništva v oblaku raste po 28 % povprečni letni stopnji. Storitve v oblaku v javnem sektorju so eden najhitreje rastočih segmentov ter privlačna komercialna in naložbena priložnost.


Gospodarstvo

Francosko gospodarstvo je raznoliko v vseh sektorjih. Vlada je delno ali v celoti privatizirala številna velika podjetja, med njimi Air France, France Telecom, Renault in Thales. Vendar pa vlada ohranja močno prisotnost v nekaterih sektorjih, zlasti v energetiki, javnem prometu in obrambni industriji.

Francoski voditelji ostajajo zavezani kapitalizmu, v katerem ohranjajo socialno pravičnost z zakoni, davčno politiko in socialnimi izdatki, ki blažijo gospodarsko neenakost.

 

Struktura BDP

Francija je največja kmetijska sila v Evropski uniji in predstavlja četrtino njene celotne kmetijske proizvodnje. Kljub temu kmetijski sektor predstavlja le 2 % BDP države in zaposluje 2 % prebivalstva. Francoski kmetijski sektor prejema znatne subvencije iz Evropske unije. Glavni kmetijski izdelki so pšenica, koruza, meso in vino.

Storitveni sektor predstavlja 79 % BDP in zaposluje 78 % delovne sile. Najpomembnejši segment storitvenega sektorja je turizem. 

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor predstavlja 18 % BDP in zaposluje petino aktivne delovne sile. Francoska predelovalna industrija je zelo raznolika. Država je trenutno v procesu de-industrializacije, kar je povzročilo zunanje izvajanje številnih dejavnosti. Ključni industrijske panoge v Franciji so telekomunikacije, elektronika ter avtomobilska, vesoljska in vojaška industrija.

V letu 2021 je industrijska proizvodnja zrasla za 5,7 %. Za leto 2022 analitiki EIU napovedujejo rast industrijske proizvodnje v višini 3,2 %, nato pa v letih 2023 in 2024 1,6 %, oziroma 1,5 % rast industrijske proizvodnje.


Vir: EIU; Factiva, april 2022.


Predstavljamo dve gospodarski panogi na francoskem trgu:

 

Kemična industrija

Analiza zajema specialne kemikalije, osnovne kemikalije, kemikalije za kmetijstvo ter druge kemikalije, ki vključujejo izdelke, kot so farmacevtske kemikalije. Tržne vrednosti so izračunane po prodajnih cenah proizvajalcev.

Francoski trg kemikalij sestavlja približno 3.500 podjetij, ki proizvajajo široko paleto kemikalij. Leta 2021 je predstavljal 10,4 % skupne vrednosti evropskega trga kemikalij. Kljub močnemu položaju v evropski regiji je imel trg zadnja leta težave, deloma zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ki je znižala cene na svetovnem trgu kemikalij.
 
Francoski trg kemikalij je leta 2021 ustvaril skupne prihodke v višini 87,3 mlrd EUR, kar predstavlja 3,9 % povprečno letno stopnjo rasti v obdobju 2017 - 2021.
 
Francoski trg kemikalij je leta 2020 upadel za -8,9 %, kar je deloma povzročila pandemija Covid-19, ki je zmanjšala gospodarsko dejavnost. Precej se je zmanjšalo povpraševanje po kemičnih izdelkih, povezanih z avtomobilsko in gradbeno industrijo. Po navedbah francoske trgovske verige France Chimie, je prodaja kemikalij v Franciji padla delno tudi zaradi tega, ker je bil zaradi omejitev mobilnosti prizadet tudi francoski kozmetični sektor. Vendar pa je pandemija ustvarila nove priložnosti v segmentih biocidnih barv in premazov, kar je nekoliko izravnalo upad.
 
Segment osnovnih kemikalij je leta 2021 predstavljal največji delež na francoskem trgu kemikalij, s skupnimi prihodki v višini 35,5 mlrd EUR, kar ustreza 40,7 % skupne vrednosti trga. Segment specialnih kemikalij je leta 2021 prispeval prihodke v višini 30,1 mlrd EUR ali 34,4 % skupne vrednosti trga.
 
Na francoskem trgu prevladujejo osnovne kemikalije, vendar podobno kot drugod po Evropi, tudi v Franciji specialne kemikalije predstavljajo pomemben delež tržne vrednosti. Francoski trg je dobro razvit in je bil v preteklih letih deležen obsežnih naložb. Povečana inovativnost in posledična nadpovprečna kakovost delovne sile bosta verjetno prispevala k temu, da bodo specialne kemikalije v prihodnjih letih prevzele največji tržni delež, ko se bo zrel francoski trg preusmeril k specializaciji.
Francija je vodilna evropska proizvajalka gnojil. Segment kemikalij za kmetijstvo je imel v letu 2021 9,7 % tržni delež glede na vrednost. Francija ima največje kmetijske površine v EU (16 % vseh kmetijskih površin v EU) in upravlja zelo raznolik sektor, ki spodbuja razvoj in proizvodnjo kemikalij v tem segmentu.
 
Analitiki napovedujejo, da bo francoski trg kemikalij v obdobju 2022-2026 rasel po 5 % povprečni letni stopnji in v letu 2026 dosegel vrednost 111,4 mlrd EUR.
Po okrevanju leta 2021 bo rast trga pospeševalo povečano povpraševanje, zlasti po kemikalijah, ki se uporabljajo v farmacevtskih izdelkih, aditivih za živila in razkužilih. Nekateri ključni trendi, za katere se pričakuje, da bodo vplivali na trg v prihodnjih letih, so trajnost, digitalizacija ter osredotočenost na zdravje in varnost. Vse večja mednarodna konkurenca pa bi lahko zavirala močno rast in zmanjšala povpraševanje na francoskem trgu kemikalij.
 

Glavni konkurenti na trgu:

  • BASF SE
  • TotalEnergies S.E.
  • Arkema SA
  • Evonik Industries AG
  • LyondellBasell Industries N.V.

 
Vrednost trga po letih (v mio EUR)  

Leto EUR Povprečna letna
stopnja rasti
2017 77.280 7,4 %
2018 79.563 2,9 %
2019 79.140 -0,5 %
2020 72.123 -8,9 %
2021 87.342 21,1 %
 

Leta 2026 naj bi francoski trg kemikalij dosegel vrednost 111,4 mlrd EUR, kar je 27,6 % povečanje od leta 2021. Povprečna letna stopnja rasti trga bo v obdobju 2022–2026 znašala 5 %. 

Napovedi vrednosti trga po letih

Leto EUR Povprečna letna
stopnja rasti
2022 92.415 5,9 %
2023 97.235 5,2 %
2024 102.223 5,2 %
2025 106.874 4,6 %
2026 111.439 4,2 %


Osnovne kemikalije so največji segment trga kemikalij v Franciji, saj predstavljajo 40,7 % celotne vrednosti trga. Segment specialnih kemikalij predstavlja nadaljnjih 34,4 % trga.

Tržna segmentacija po segmentih (za leto 2021, v odstotkih)


Francija predstavlja 10,4 % vrednosti evropskega trga kemikalij. 

Tržna segmentacija v regiji ( za leto 2021, v odstotkih) 

  
 

Največja proizvodnja podjetja na področju kemične industrije v Franciji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Arkema SA 10.626,19
Holding Soprema 3.568,32
Saipol 2.762,03
Roquette Freres 2.559,08
Exxonmobil Chemical France 2.054,02
Sanofi Chimie 1.684,68
Basf France Sas 1.587,85


Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2021


Vir: Factiva, avgust 2022.

 

IT storitve 

V analizo IT storitev so zajete BPO storitve (Business process outsourcing), aplikacijske storitve in storitve informacijske infrastrukture.

Francoski trg IT-storitev je leta 2021 ustvaril skupne prihodke v višini 43 mlrd EUR, kar predstavlja 11,1 % povprečno letno stopnjo rasti v obdobju 2017 - 2021.
Rast trga je posledica vse večje uporabe digitalnih storitev, razširjene IT infrastrukture v Evropi, ter povečane spletne prodaje.

Segment infrastrukturnih storitev je bil leta 2021 najdonosnejši na francoskem trgu IT storitev, saj je ustvaril skupne prihodke v višini 24,8 mlrd EUR, kar predstavlja 57,5 ??% skupne vrednosti trga. Segment storitev BPO je leta 2021 ustvaril prihodke v višini 10,1 mlrd EUR ali 23,4 % skupne vrednosti trga.

Analitiki napovedujejo, da bo francoski trg IT storitev v obdobju 2022-2026 rasel po 6,1 % povprečni letni stopnji ter v letu 2026 dosegel vrednost 57,9 mlrd EUR.
Rast bo pospeševala vse večja digitalizacija ter povečano povpraševanje potrošnikov po digitalnih storitvah. Poleg tega bo nov trend dela na daljavo dodatno spodbudil povpraševanje na trgu, kar bo povečalo naložbe v digitalne storitve in infrastrukturo. Nekoliko nižjo rast trga je mogoče v veliki meri pripisati oslabljenim makroekonomskim obetom, ki bodo povzročili nižje ravni naložb in oslabljeno zaupanje podjetij.

Največji konkurenti na trgu IT storitev v Franciji so:

  • International Business Machines Corporation
  • Hewlett Packard Enterprise Company
  • Capgemini SE
  • Atos SE

Francoski trg IT storitev je leta 2021 zrasel za 7 % in dosegel vrednost 43 mlrd EUR. Povprečna letna stopnja rasti je v obdobju 2017–2021 znašala 11,1 %. 

Vrednost trga po letih (v mio EUR)  

Leto EUR Povprečna letna
stopnja rasti
2017 28.240  
2018 33.144 17,5 %
2019 38.048 14,6 %
2020 40.162 5,7 %
2021 43.037 6,7 %


Analitiki napovedujejo, da bo leta 2026 francoski trg IT storitev dosegel vrednost 57,9 mlrd EUR, kar je 34,6 % več kot leta 2021. Napovedana povprečna letna stopnja rasti za obdobje 2022–2026 je 6,1 %. 

Napoved vrednosti trga po letih (v mio EUR)  

Leto EUR Povprečna letna
stopnja rasti
2022 45.658 6,2 %
2023 48.448 6,1 %
2024 51.323 5,9 %
2025 54.536 6,3 %
2026 57.918 6,2 %


Francija predstavlja 13,5 % vrednosti evropskega trga IT storitev.
 

Tržna segmentacija v regiji za leto 2021 (v odstotkih) 

Največja podjetja na področju IT storitev v Franciji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
ATOS SE 12.099,72
Sopra Steria Group SA 5.227,47
Euro-Information Europeenne De Traitement De Linformation 1.639,91
Credit Agricole-Group Infrastructure Platform 1.245,56
SII SA 900,31
Inetum 851,77
Thales Global Services Sas 725,06


Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2021


Vir: Factiva, avgust 2022.
 
 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje