Francija

Gospodarske panoge Francije


Preučite predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje

Gospodarstvo ter možnost vstopa na francoski trg

Vpogled v trg

Francosko gospodarstvo je 2. največje v EU (za Nemčijo) in 7. največje na svetu. Je visoko razvito in storitveno usmerjeno, z prednostmi v aeronavtiki in luksuznem blagu. Država ima tudi precejšnje kmetijske vire in močan proizvodni sektor.

Država je znana po visoko razviti infrastrukturi, ki vključuje hitre železnice, pomorska pristanišča, obsežno omrežje cest, gosto omrežje javnega prevoza in učinkovite inter-modalne povezave.

Rast BDP je v letu 2023 dosegla 0,8 %, na istem nivoju bo po napovedih EIU ostala tudi v letu 2024. Visoke obrestne mere in umirjeno zunanje povpraševanje bo negativno vplivalo na gospodarsko aktivnost v prvi polovici leta 2024, vendar bo nižja inflacija podpirala ravni razpoložljivega dohodka. Gospodarska rast se bo okrepila v drugi polovici leta 2024, ko se bo zunanje povpraševanje okrepilo in obrestne mere znižale.
 
Francija je bila v letu 2023 8. največja trgovinska partnerica Slovenije.

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor predstavlja 19 % BDP in zaposluje približno 1/5 aktivne delovne sile.
 
Francija je industrijska velesila in proizvodnja ostaja eden največjih gospodarskih sektorjev v državi. Medtem ko se je proizvodnja v % BDP zmanjšala, so številne francoske industrijske panoge, kot sta vesoljska in farmacevtska, še vedno vodilne v svetu.
 
Država je dom vodilnih proizvajalcev avtomobilov (Peugeot in Renault) in vodilnega svetovnega proizvajalca letal (Airbus).
 
Z večjim poudarkom na tehnologiji, inovacijah, ter močni podjetniški kulturi v državi, francoska vlada še naprej podpira proizvodni sektor, da bi povečala njegovo konkurenčnost.

Ključni industrijske panoge v Franciji so telekomunikacije, elektronika, ter avtomobilska, vesoljska in vojaška industrija.

V letu 2023 je industrijska proizvodnja zrasla za skromnih 0,6 %. Za leto 2024 analitiki EIU napovedujejo rast industrijske proizvodnje v višini 1 %, nato pa v letih 2025 in 2026 rast industrijske proizvodnje v višini 1,7 %.
 


Tržni izzivi

  • Ključna izziva tudi v letu 2024 ostajata vpliv vojne v Ukrajini ter motnje v dobavni verigi, ki vplivajo na makroekonomsko okolje tako v Franciji, kot tudi po vsej Evropi.
  • Poseben izziv predstavljajo tudi visoko koncentrirane maloprodajne distribucijske mreže. Številni francoski svetovni proizvajalci in dobavitelji izvajajo močan nadzor nad temi maloprodajnimi mrežami z dobro organiziranimi nabavnimi uradi, ki so uvedli zelo stroge izbirne postopke za nove dobavitelje, izdelke in storitve. 


Priložnosti na trgu


Francija ima stabilno poslovno klimo, ki privablja vlagatelje z vsega sveta.

Država ima veliko, raznoliko in prefinjeno potrošniško bazo. Razmeroma premožno prebivalstvo je glavni potrošnik storitev, zlasti v digitalnem, izobraževalnem in potovalnem sektorju.

Na francoskem trgu obstajajo poslovne priložnosti za izvoznike z inovativnimi izdelki v različnih sektorjih, vključno z živilskimi in farmacevtskimi izdelki, tehnologijami obnovljivih virov energije, mikroelektroniko, logistiko in zdravstveno opremo.

Drugi sektorji z velikim potencialom so biotehnologija, IKT, e-trgovina, e-mobilnost, napredna proizvodnja, pametna mesta in okolje.

Francoski trg živilskih izdelkov je zrel, prefinjen in dobro oskrbovan z dobavitelji po vsem svetu. Mlajši okoljsko ozaveščeni potrošniki in spremenjen življenjski slog prispevajo k uvoznemu povpraševanju Francije po novih in inovativnih potrošniških in živilskih izdelkih.
 

Vstop na trg 

  • Francoski kupci so dovzetni za nove in inovativne izdelke, a radi ostanejo pri znanih lokalnih dobaviteljih. 
  • Konkurenca na francoskem trgu je močna v večini sektorjev, zato morajo tuja podjetja vložiti veliko sredstev v marketing in lansiranje novih blagovnih znamk ali izdelkov. 


Gospodarske panoge Francije - Avtomobilska industrija 

 
Vpogled v francosko avtomobilsko industrijo

Francija je 3. največja proizvajalka vozil v EU, ter 12. največja na svetu. Avtomobilska industrija predstavlja približno 7 % vseh delovnih mest v državi.

Leta 2020 je pandemija povzročila -39 % padec avtomobilske proizvodnje na le 1,3 mio vozil.

Po koncu pandemije so na povpraševanje po vozilih negativno vplivale motnje v dobavni verigi, vključno s svetovnim pomanjkanjem čipov. Obseg proizvodnje se je v letih 2021 in 2022 povečal le za 2,7 %, oziroma 2 %, kar je daleč od ravni pred pandemijo.

Na povpraševanje in proizvodnjo vplivata tudi vojna v Ukrajini, ki je zvišala cene energije in surovin in zmanjšala zaupanje podjetij, ter napadi v Rdečem morju, ki ovirajo izvoz avtomobilskih komponent in sestavljenih vozil iz Azije v Evropo.
 

Največji proizvajalci vozil v Franciji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2023)
Stellantis Auto Sas 63.903,39
Renault SA 56.745,81
Automobiles Peugeot 14.212,12
Automobiles Citroen 9.228,56
Renault Trucks 6.017,09
Toyota Motor Manufacturing France 4.759,35
Trigano SA 3.704,29

 
Dolgoročno se v francoski avtomobilski industriji, še posebej v Renaultu, pričakujeta racionalizacija proizvodnih zmogljivosti in ukinjanje delovnih mest.

Renault načrtuje zmanjšanje proizvodnje in povišanje stopenj dobička. Globalno proizvodnjo namerava zmanjšati s 4 mio vozil na 3,1 mio do leta 2025.

Tudi drugi francoski proizvajalci avtomobilov načrtujejo odpuščanja. Po združitvi skupine Groupe PSA z italijansko-ameriškim podjetjem Fiat Chrysler Automobiles v Stellantis, bi lahko po mnenju sindikatov do konca leta 2025 ukinili 10.000 delovnih mest. Stellantis ima 5 velikih obratov v Franciji, v Sochauxu, Mulhouseu, Rennesu, Poissyju in Hordainu.

Peugeot namerava do leta 2030 proizvajati le še električna vozila, enak cilj ima DS Automobiles do leta 2026.

Avgusta 2023 je Evropska komisija odobrila francoske načrte za zagotovitev državne pomoči v višini 1,5 mlrd EUR za tajvansko podjetje ProLogium za izvajanje raziskav in razvoja nove generacije polprevodniških baterij za EV. Proizvajalec vlaga 5,2 mlrd EUR v izgradnjo 48-GWh tovarne v Dunkirku. Začetek gradnje je predviden v drugi polovici leta 2024, proizvodnja pa naj bi se začela konec leta 2026.

To je del načrta predsednika Emmanuela Macrona za povečanje domače proizvodnje EV in zaščito dobavne verige pred zunanjimi pretresi, kot so naraščajoče napetosti med ZDA in Kitajsko.
 

Francoski trg motornih vozil 

Leta 2022 je prodaja motornih vozil (ki obsega nove avtomobile in gospodarska vozila) v Franciji upadla za -7,8 %. V letu 2023 se je prodaja močno okrepila in se povečala za 16 %.

EIU napoveduje, da se bo prodaja novih motornih vozil v obdobju 2024-2028 povečevala po 3,8 % povprečni letni stopnji in leta 2028 dosegla 2,1 mio enot, kar je približno -10 % pod 2,2 mio enot v letu 2019.

Prodaja EV je leta 2023 poskočila za 47 % in po tržnem deležu prehitela dizelske avtomobile. Leta 2023 so v Franciji prodali 461.000 EV, kar predstavlja približno eno četrtino celotne prodaje avtomobilov v letu 2023.

EIU ocenjuje, da bo letna prodaja EV v Franciji do leta 2028 dosegla 1 mio enot ali skoraj 53 % celotne trga novih osebnih avtomobilov.

Penetracija osebnih avtomobilov v Franciji je z ocenjenimi 600 enotami na 1.000 prebivalcev leta 2023, ena najvišjih na svetu. Vendar bodo visoka stopnja urbanizacije, dobro organiziran javni prevoz in okoljski vidiki, v prihodnje omejili povečevanje lastništva avtomobilov. EIU ocenjuje, da bo leta 2028 penetracija osebnih avtomobilov v Franciji dosegla 614 enot na 1.000 prebivalcev.


Tržni deleži v prodaji

Francija je zrel avtomobilski trg, ki si ga večinoma delijo 3 glavne domače znamke: Peugeot in Citroën (obe sta zdaj del nizozemskega Stellantisa) ter Renault.

Leta 2023 je Stellantis s svojimi 8 znamkami zasedel 28 % trga novih avtomobilov. Na 2. mestu je bil Renault s 25 % tržnim deležem (s svojimi znamkami Renault, Dacia in Alpin), na 3. mestu pa nemški Volkswagen s 14 % tržnim deležem.


Tržni deleži v prodaji avtomobilskih znamk v Franciji v letu 2023

Električna vozila (EV)

Francoska vlada načrtuje popolno opustitev avtomobilov in kombijev na fosilna goriva na trgu novih avtomobilov do leta 2040, vendar se bo ta cilj po glasovanju v Evropskem parlamentu morda znižal na leto 2035.

Francoska vlada je objavila načrte za nov program socialnega lizinga, ki družinam z nizkimi dohodki omogoča najem EV za 100 EUR na mesec. Po uspešnih vladnih pogajanjih s proizvajalci so se prednaročila za poceni lizing začela že decembra 2023, s prvimi dobavami v začetku leta 2024. Program velja le za EV izdelana v EU.

Ekološki bonus (bonus écologique) do 5.000 EUR za električni avtomobil in 6.000 EUR za električni kombi je na voljo kupcem EV, ki stanejo manj kot 47.000 EUR in tehtajo manj kot 2,4 tone. Za kupce z nizkimi dohodki je na voljo dodatnih 2.000 EUR.
 

Največje trgovinske partnerice Francije v avtomobilski industriji

Največ je francoska avtomobilska industrija v letu 2023 izvozila v Nemčijo, Belgijo, Španijo, Združeno kraljestvo ter v Italijo. Slovenija je v izvozu zasedla 21. mesto.
 
Največ izdelkov avtomobilske industrije je Francija v letu 2023 uvozila iz Nemčije, Španije, Italije, Kitajske ter Turčije. Pri uvozu je bila Slovenija na 20. mestu.
 
Slovenija je v letu 2023 v Francijo izvozila za 596,47 mio EUR izdelkov avtomobilske industrije, kar predstavlja 33 % vsega slovenskega izvoza v Francijo.

Uvoz izdelkov avtomobilske industrije v Francijo je v letu 2023 dosegel 449,96 mio EUR ali 35 % celotnega slovenskega uvoza iz Francije.

 

Vrednost blagovne menjave na področju avtomobilske industrije (Slovenija-Francija; v 1.000 EUR)

(Kombinirana nomenklatura: 87 - Vozila, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovi deli in pribor)
 

 Ostale perspektivne panoge na trgu 

 
Živilski izdelki

 
Francoska živilska industrija ponuja številne tržne priložnosti tujim podjetjem, zaradi vse večjega zanimanja francoskih potrošnikov za inovativne kulinarične izdelke.
 
Francoska poraba hrane in pijače letno znaša okoli 180 mlrd EUR in predstavlja pomemben del potrošniške porabe. Standardi kakovosti so visoki, a zaradi raznolikega etničnega porekla ljudi, ki živijo v Franciji, obstaja trg za skoraj vse živilske izdelke.
 
Francija uvozi približno 20 % hrane. Kupci so odprti za tuje dobavitelje, če ti ponudijo inovativne izdelke in bolj konkurenčne cene v primerjavi s francoskimi dobavitelji.
 
Na francoskem trgu obstajajo znatne tržne priložnosti za živilske izdelke, kot so sadni sokovi, aromatizirane izvirske vode, sveže sadje in zelenjava, zamrznjena hrana, pripravljene jedi, inovativni prigrizki, inovativni dietetični in zdravstveni izdelki, ekološki izdelki, ter hrana za hišne ljubljenčke.

Na trgu obstajajo tudi nišni trgi za bonbone, čokoladne ploščice in halal hrano.


Aditivna proizvodnja ali 3D tiskanje

Francija se uvršča na 4. mesto v sektorju proizvodnje aditivov, za Nemčijo, Italijo in Združenim kraljestvom.
 
Sektor proizvodnje aditivov v Franciji predstavlja približno 3 % svetovnega trga proizvodnje aditivov. Povprečna pričakovana letna rast trga je v Franciji v prihodnjih 5 letih ocenjena na 7 %.
 
Kljub majhnosti svojega ekosistema aditivne proizvodnje, je Francija 3. najbolj inovativna evropska država glede vložitve patentov na področju aditivne proizvodnje.
 
Medtem ko sta vesoljska in avtomobilska industrija prvi uporabili aditivno proizvodnjo, se ta širi še v medicino, gradbeni sektor, sektor luksuznih dobrin, optiko, elektroniko ter v sektor nafte in plina.
 
Tudi spremembe v avtomobilski industriji in povpraševanje po EV lahko v prihodnje pospeši povpraševanje po izdelkih aditivne proizvodnje.
 
Francoska podjetja povprašujejo po 3D tiskalnikih in skenerjih. Zelo priljubljena je SLS tehnologija (selektivno lasersko sintranje), brizganje veziva in ekstruzija.
 
Vodilne na trgu AM materialov in potrošnega materiala so francoske družbe, kot so Arkema, Exceltec, Kimya/Armor, Eramet-Aubert & Duval ali Erasteel. Velika mednarodna podjetja pa so na trgu prisotna prek distributerjev, kot so Stratasys, 3D Systems, General Electric, ExOne, Materialise, Evonik Industries, Hoganas in Royal DSM.


Zdravstvo

Francija je glede na delež BDP za zdravstveno varstvo, z 12,3 % BDP, na 2. mestu v EU, takoj za Nemčijo.

Zaradi velikosti francoskega zdravstvenega sektorja, ki je po oceni vreden okoli 90 mlrd EUR, univerzalnega zdravstvenega sistema in ogromnih državnih naložb, je država privlačna za tuja medicinska in farmacevtska podjetja.Viri:
  • Factiva
  • EIU
  • Statistični urad RS 
  • The International Trade Centre (ITC) 
 
 
Posodobljeno: april 2024
 
 
Preberite tudi: