Francija

Svatovalec v Franciji

Kontakt

 

Breda Korošec, ekonomska svetovalka

Veleposlaništvo Republike Slovenije Pariz
Pristojnost: Francija, Maroko, Monako

 

Predstavitev


Francija je šesto največje svetovno gospodarstvo in drugi največji trg v EU. Francija ima močne industrijske sektorje, hkrati je največja kmetijska sila v EU in predstavlja četrtino njene celotne kmetijske proizvodnje.

Francija si je zadala ambiciozen program na področju gospodarstva in reform v smeri liberalizacije, fleksibilnosti in zmanjšanja birokracije, ki ga uspešno izvaja. Po lestvici privlačnosti EY je bila Francija v letu 2019 prva destinacija tujih investicij v Evropi, pred Združenim kraljestvom in Nemčijo.

Sodelovanje med Francijo in Slovenijo gospodarskem področju ter posebej investicijsko sodelovanje, ima dolgo tradicijo. V letu 2019 je bila Francija 6. najpomembnejši  zunanjetrgovinski partner Slovenije in 8. najpomembnejši tuji investitor za slovensko gospodarstvo.

Med Slovenijo in Francijo je vzpostavljeno strateško partnerstvo. V juliju 2019 je bil podpisan Akcijski načrt v okviru strateškega slovensko-francoskega partnerstva za obdobje 2019-2022, ki opredeljuje nekatera prioritetna področja sodelovanja na gospodarskem področju.

V akcijskem načrtu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo "Mednarodni izzivi 2019-2020" je francoski trg označen kot prioritetni ciljni trg, na katerem je potrebno spodbujati internacionalizacijo. Tudi Slovenska turistična organizacija Francijo v Programu 2019/2020 uvršča med prioritetne trge.

V letu 2019 je obseg blagovne menjave med Slovenijo in Francijo presegel 3 mrd EUR, Slovenija je imela presežek v višini 641 mio EUR. Po podatkih Francoske generalne direkcije za carine in davke je blagovna menjava med državama med aprilom 2019 in marcem 2020 znašala 2,95 mrd EUR (slovenski izvoz v Francijo 1,69 mrd EUR, slovenski uvoz iz Francije  1,27 mrd EUR). Več kot polovico menjave je vezano na avtomobilsko industrijo in opremo.

Na Veleposlaništvu RS v Parizu si prizadevamo čim bolj učinkovito pomagati slovenskim podjetjem. Hkrati si prizadevamo tudi za privabljanje francoskih investitorjev v Slovenijo.

Francoski trg je zahteven in velik. Vstop na trg je potrebno načrtovati in izvajati dolgoročno. V poslovanju s francoskimi parterji je pomemben oseben stik ter tudi znanje francoskega jezika. Precej slovenskih podjetij ima svojega zastopnika na francoskem trgu. Svetujemo naj podjetja tudi pozorno spremljajo hitre spremembe zakonodaje.

Eden od pomembnih elementov vstopa na francoski trg so specializirani sejmi. Pri tem je potrebna sistematičnost in vztrajnost za pridobitev zaupanja. Veleposlaništvo RS v Parizu lahko svetuje glede izbora sejmov. Pri tem izpostavljamo tudi vlogo skupinskih sejemskih nastopov, prav tako pa lahko podjetja koristijo druge inštrumente na voljo s strani Agencije SPIRIT in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Glede vstopa na trg predlagamo, da se podjetja osredotočijo tudi na posamezne regije. V Lyonu ima Republika Slovenija tudi častno konzulko.
V sodelovanju s posameznimi podjetji lahko pomagamo iskati poslovne partnerje (tudi preko poslovne baze podatkov) ter nuditi pomoč pri organizaciji poslovnega dogodka ali srečanja s poslovnimi partnerji. 

Kriza Covid-19 je francosko gospodarstvo močno prizadela. Francoska vlada je sprejela številne podporne ukrepe za pomoč gospodarstvu in izvoznim podjetjem ter tudi pakete pomoči za specifična področja in sicer turizem, avtomobilsko industrijo in letalsko industrijo, ki so med ključnimi stebri gospodarstva z namenom čim prejšnjega okrevanja. Hkrati poudarja, da je potrebna večja industrijska suverenost v Franciji in Evropi, kar lahko predstavlja tudi priložnost. Ob krizi Covid-19 so bile vzpostavljene tudi sejemske tehnološke platforme v Franciji, ki jih podjetja lahko uporabljajo.

Odprti smo za predloge in v primeru vprašanj nas prosim kontaktirajte. Želimo vas uspešno poslovanje na  trgu in se veselimo sodelovanja z vami.

 

Lokacija in kontaktni podatki

Veleposlaništvo Republike Slovenije Pariz
Ekonomska svetovalka: Breda Korošec

28, rue Bois le Vent, 75016 Pariz, Francija

T: 00 33 1 44 96 50 73
E: Breda.Korosec1@gov.si

 Posodobljeno 11.6.2020