Francija

Svatovalec v Franciji

Kontakt

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije Pariz
Ekonomska svetovalka: Jana Bajec Povše

 

Prestavitev


Pozdravljeni.

Dobrodošli na francoskem trgu.

Francija je šesta največja svetovna gospodarska velesila. S Slovenijo ima vzpostavljeno strateško partnerstvo, v gospodarskem pogledu pa se že tradicionalno uvršča med pet ključnih  zunanjetrgovinskih in investicijskih partneric Slovenije. Značilnost blagovne menjave med državama so dolgoročni posli, velika osredotočenost na segment avtomobilske industrije ter relativno ozek nabor izvoznih in uvoznih proizvodov.

Čeprav je francoski trg poznan kot zrel in zasičen in je vstop nanj sorazmerno zahteven, ostaja zanimiv zaradi bližine, velikosti trga in njegove raznolikosti. Po izkušnjah veleposlaništva in prisotnih slovenskih podjetij, ki v glavnem delujejo preko lokalnega poslovnega partnerja, sta za sklenitev posla potrebna vztrajnost in osebni pristop. Pomembno je tudi znanje francoskega jezika.

Na veleposlaništvu beležimo precejšen interes malih in srednje velikih slovenskih podjetij za francoski trg. Največji izziv jim je najti prava podjetja in njihove kontakte, ki večinoma niso dostopni na spletnih straneh podjetja.

Eden najpomembnejših načinov pridobivanja kontaktov potencialnih klientov je udeležba na specializiranem salonu, kjer se tudi pridobi informacije,  ali je izdelek zanimiv za francoski trg in se spozna s francosko konkurenco.

Prav v organizaciji salonov se kaže huda bitka za dominacijo z nemško sosedo, ki tudi velja za evropsko sejemsko središče. Tako kot v  Nemčiji velja, da brez sejma ni posla, v Franciji velja, da če nisi prisoten na sejmu, te ni. V obeh državah pa velja pravilo, da se rezultat pokaže  po vsaj treh nastopih zapored.

Ena od pomembnejših nalog veleposlaništva je povečati prepoznavnost Slovenije tudi skozi najboljše, kar nudi slovensko gospodarstvo. Slovenskim podjetjem, ki se na nas obračajo, pa svetujemo pri iskanju kontaktov, izbiri sejmov in posredujemo informacije o poslovnem okolju. V sodelovanju s posameznimi podjetji ali skupino ter slovenskimi ustanovami tudi organiziramo promocijsko poslovne dogodke za vabljene francoske partnerje. Vabimo vas, da nas kontaktirate s konkretnimi vprašanji.

Veselimo se sodelovanja z vami.

Jana Bajec Povše

 

Lokacija in kontaktni podatki

Veleposlaništvo Republike Slovenije Pariz
Ekonomska svetovalka: Jana Bajec Povše

28, rue Bois le Vent, 75016 Pariz, Francija

T: 00 33 1 44 96 50 71
F: 00 33 1 45 24 67 05
E: jana.bajec-povse@gov.si