Francija

Prodaja v Francijo


Kako prodajati v Francijo?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Franciji
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave


Gospodarska politika vlade

Prednostna naloga vladne politike je nadaljevanje prizadevanj za spopadanje z naraščajočimi cenami energije in hrane, z omejitvijo rasti cen energije in zagotavljanjem finančne podpore potrošnikom, podjetjem in kmetom. 
 
Vlada prav tako izvaja 100 mlrd EUR vreden načrt za oživitev, da bi proizvodnjo osnovnega industrijskega blaga preusmerila nazaj v Francijo, kar bo spodbudilo naložbe.
 
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Francoski potrošniki imajo raznolik, prefinjen okus. Nakupovanje jim največkrat predstavlja zabavo in užitek. Radi preizkušajo nove inovativne izdelke, zanimajo pa jih tudi digitalne, kulturne in potovalne storitve. Med potrošniki hitro narašča zanimanje za trajnostni razvoj in odgovorno proizvodnjo.

Kakovost je med najpomembnejšimi faktorji nakupne odločitve, zato so francoski potrošniki naklonjeni izdelkom s certifikatom kakovosti. Pri nakupu živil dajejo prednost kakovostnim lokalnim izdelkom, vse večje pa je povpraševanje tudi po ekoloških prehrambnih izdelkih. 

Zvestoba blagovni znamki je odvisna od vrste izdelkov. Francozi so zvesti blagovnim znamkam s področja kozmetike, oblačil in TV aparatov, manj pa blagovnim znamkam v segmentu gospodinjskih aparatov in opreme za dom.

Velik vpliv za nakupne odločitve imajo socialni mediji, predvsem na področju kulinarike, kozmetičnih izdelkov in mode. Veliko dajo na oglase, mnenja in komentarje uporabnikov in vplivnežev. Vsak tretji uporabnik interneta v Franciji sledi influencerju, 75 % sledilcev pa je že opravilo nakup po nasvetu influencerja.

 

Tržne poti, distribucija

Francoski maloprodajni trg je dinamičen, visoko razvit in konkurenčen. Mala in srednje velika trgovska podjetja v družinski lasti hitro propadajo, saj ne morejo konkurirati velikim trgovskim verigam. 
 
Hipermarketi so v letu 2022 beležili skromno 0,4 % rast prodaje, ki je dosegla 89,2 mlrd EUR. Galec - Centre Distributeur Edouard Leclerc je največji ponudnik v segmentu hipermarketov in je imel v letu 2022 34 % tržni delež. 
Analitiki napovedujejo, da bo prodaja v hipermarketih tudi v obdobju 2023-2027 rasla po 1 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegla vrednost 91,7 mlrd EUR.
 
Supermarketi so v letu 2022 beležili 1 % rast prodaje, ki je dosegla 65,5 mlrd EUR.
ITM Entreprises SA je največji konkurent tega segmenta, s 30 % tržnim deležem v letu 2022.
 
Po napovedih se bo prodaja v hipermarketih v prihodnjih 5 letih povečevala po 2 % povprečni letni stopnji in leta 2027 dosegla vrednost 71,6 mlrd EUR.
 
Diskontni trgovci so v letu 2022 beležili 2 % rast prodaje, ki je dosegla 18 mlrd EUR.
Lidl SNC je največji diskontni trgovec v Franciji in je imel v letu 2022 64 % tržni delež. 

Prodaja v diskontnih trgovinah bo po napovedih v prihodnjih 5 letih predvidoma rasla po 3 % povprečni letni stopnji, ter v letu 2027 dosegla vrednost 21,2 mlrd EUR.

Največji trgovci na drobno po prihodkih  

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Carrefour SA 87.280,97
Elo SA 63.480,56
Rallye SA 35.310,93
Kering SA 21.377,74
Cooperative U Enseigne 14.425,02
Fnac Darty SA 8.350,46
Leroy Merlin France 8.342,41

 

Spletna prodaja v Franciji

Francoska B2C spletna trgovina je eden največjih trgov na svetu.

Delež francoske e-trgovine v prodaji izdelkov je ocenjen na 12,5 % celotne trgovine na drobno. 

Po podatkih francoskega združenja za e-trgovino, Fevad, se je vrednost francoske e-trgovine (prodaja izdelkov in storitev) v letu 2022 povečala za 13,8 % na 146,9 mlrd EUR. 
Predvsem se je povečala spletna prodaja storitev, medtem ko je spletna prodaja potrošniškega blaga v letu 2022 medletno upadla za -7 %.

V letu 2022 se je število aktivnih maloprodajnih spletnih mest v Franciji povečalo za več kot 10.000, kar predstavlja 5 % povečanje v enem letu.

Francozi na spletu največ kupujejo v segmentu lepote in zdravja, povečuje pa se tudi spletna prodaja pohištva, ki je v letu 2022 beležila 19 % rast glede na leto 2019.

Čeprav se je prodaja vseh kategorij izdelkov zmanjšala v primerjavi z letom 2021, je še vedno presegla ravni iz leta 2019.
 

Največji spletni ponudniki 

  • Amazon
  • Fnac
  • Cdiscount
  • Le Bon Coin
  • Veepee
  • Vinted
  • Ali Express
  • Leroy Merlin


Več o spletni prodaji v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje 

Običajen način plačevanja je plačevanje na odprt račun, manj se uporabljajo akreditivi, menice in dokumentarni inkaso. Francija je kot članica EU del medbančnega sistema SEPA. 
 
 
Zamude pri plačilu so v Franciji pogostejše kot v drugih zahodnoevropskih državah. Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

V Franciji v nacionalnem in mednarodnem prevozu blaga prevladuje cestni transport. Po francoskih cestah vsako leto prepeljejo več kot 2 mlrd ton blaga. Cestni prevoz je najmočnejši segment francoskega transportnega sektorja, predvsem zaradi geografske lege države, ki leži v sredini Evrope, pa tudi zato, ker ima država veliko predelovalno industrijo.
 
V mednarodnem blagovnem prevozu je pomemben tudi pomorski prevoz. Francija je zaradi svoje obsežne morske obale lahko dostopna. 5 od 15 največjih evropskih pristanišč je v Franciji. Pristanišča so med seboj povezana in imajo razvejano mrežo ladijskih linij. 

Analitiki napovedujejo, da bo francoski tovorni in logistični trg v prihodnjih 5 letih rasel po 4,5 % povprečni letni stopnji. Trg poganjajo predvsem velike naložbe v ta sektor.
Sektor transporta in logistike je po številu NTI na 4. mestu med 10 največjimi sektorji v državi. Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave: 

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, CEP Research, Euromonitor International
 
Posodobljeno julij 2023.

 
Preberite tudi: