Francija

Prodaja v Francijo

Gospodarska politika vlade

Trenutno so glavni politični izzivi zagotoviti čim večjo precepljenost prebivalstva proti korona virusu, ter odpraviti neskladja med ponudbo in povpraševanjem, ki trenutno ovirajo gospodarsko okrevanje. Sem spadajo cene energije, trg dela in globalne dobavne verige. Zaradi pandemije je napredek pri drugih strukturnih vprašanjih, kot sta zmanjševanje brezposelnosti in izboljšanje javnih financ, postal veliko težji.

Po letu 2017 je predsednik Emmanuel Macron zaradi trdne parlamentarne večine svoje stranke sprejel reforme trga dela, davčnega sistema in socialnega varstva, ki so naletele na odpor javnosti in sindikatov. 


Vir: EIU; Factiva, april 2022. 
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Francoski potrošniki imajo raznolik, prefinjen okus. Nakupovanje jim največkrat predstavlja zabavo in užitek. Radi preizkušajo nove inovativne izdelke, zanimajo pa jih tudi digitalne, kulturne in potovalne storitve. Med potrošniki hitro narašča zanimanje za trajnostni razvoj in odgovorno proizvodnjo.

Kakovost je med najpomembnejšimi faktorji nakupne odločitve, zato so francoski potrošniki naklonjeni izdelkom s certifikatom kakovosti. Pri nakupu živil dajejo prednost kakovostnim lokalnim izdelkom, vse večje pa je povpraševanje tudi po ekoloških prehrambnih izdelkih.

Zvestoba blagovni znamki je odvisna od vrste izdelkov. Francozi so zvesti blagovnim znamkam s področja kozmetike, oblačil in TV aparatov, manj pa blagovnim znamkam v segmentu gospodinjskih aparatov in opreme za dom.

Velik vpliv za nakupne odločitve imajo socialni mediji, predvsem na področju kulinarike, kozmetičnih izdelkov in mode. Veliko dajo na oglase, mnenja in komentarje uporabnikov in vplivnežev. Vsak tretji uporabnik interneta v Franciji sledi influencerju, 75 % sledilcev pa je že opravilo nakup po nasvetu influencerja.

 

Tržne poti, distribucija

Francoski maloprodajni trg je dinamičen, visoko razvit in konkurenčen. Mala in srednje velika trgovska podjetja v družinski lasti hitro propadajo, saj ne morejo konkurirati velikim trgovskim verigam. 
 
Hipermarketi so v letu 2021 beležili le 0,3 % rast prodaje, ki je dosegla 90,2 mlrd EUR. Galec - Centre Distributeur Edouard Leclerc je največji ponudnik v segmentu hipermarketov in je imel v letu 2021 33 % tržni delež.  Analitiki napovedujejo, da bo prodaja v hipermarketih tudi v obdobju 2022-2026 ostala na približno enakem nivoju kot leta 2021.

Supermarketi so v letu 2021 beležili 1 % rast prodaje, ki je dosegla 66,9 mlrd EUR. ITM Entreprises SA je največji konkurent tega segmenta, z 31 % tržnim deležem v letu 2021. Po napovedih se bo prodaja v supermarketih v prihodnjih 5 letih povečevala po 2 % povprečni letni stopnji, oziroma 0,2 % ob predpostavki nespremenjenih cen.

Diskontni trgovci so v letu 2021 beležili 2 % rast prodaje, ki je dosegla 18,6 mlrd EUR. Lidl SNC je največji diskontni trgovec v Franciji in je imel v letu 2021 61 % tržni delež. Prodaja v diskontnih trgovinah bo po napovedih v prihodnjih 5 letih predvidoma rasla po 3 % povprečni letni stopnji, oziroma 2 % ob predpostavki nespremenjenih cen.

Največji trgovci na drobno po prihodkih:

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Carrefour SA 76.346,89
Elo SA 58.443,88
Rallye SA 31.402,68
Casino, Guichard-Perrachon SA 31.396,51
Kering SA 18.134,72
Cooperative U Enseigne 13.642,59
Leroy Merlin France 7.294,43

 

Spletna prodaja v Franciji

Francoska B2C spletna trgovina je eden največjih trgov na svetu (leta 2020 je bil na 2. mestu v Evropi in na 5. mestu na svetu glede na spletno porabo).
Vrednost spletne maloprodaje se je v Franciji v letu 2021 medletno povečala za 18 % in dosegla 55,6 mlrd EUR.
Analitiki napovedujejo, da bo vrednost spletne maloprodaje v obdobju 2022-2026 rasla po 8 % povprečni letni stopnji (oziroma 6 % ob predpostavki nespremenjenih cen), ter v letu 2026 dosegla 80,7 mlrd EUR.

Pandemija in omejitveni ukrepi so dejavniki, ki so sprožili izrazite spremembe v potrošniških navadah. Kupci so bolj ekološko usmerjeni in vse več kupujejo preko spleta. Pomemben trend je navdušenje nad rabljenimi ali obnovljenimi predmeti. Specializirana spletna mesta, kot so Le Bon Coin, Vinted ali Back Market, so v preteklem letu beležila visoko rast. Hkrati pa je bil močno prizadet sektor e-turizma in običajno uspešna spletna mesta, kot sta Booking ali AirBnB.

V Franciji približno 35 % podjetij prodaja svoje izdelke preko spletnih prodajnih platform, le 23 % podjetij pa jih ima svojo spletno trgovino.

Največji spletni ponudniki

  • Amazon
  • Fnac
  • Cdiscount
  • Le Bon Coin
  • Veepee
  • Vinted
  • Ali Express
  • Leroy Merlin

 
Več o spletni prodaji v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi

 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Običajen način plačevanja je plačevanje na odprt račun, manj se uporabljajo akreditivi, menice in dokumentarni inkaso. Francija je kot članica EU del medbančnega sistema SEPA.
 
Zamude pri plačilu so v Franciji pogostejše kot v drugih zahodnoevropskih državah. 


 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

V Franciji v nacionalnem in mednarodnem prevozu blaga prevladuje cestni transport. Po francoskih cestah vsako leto prepeljejo več kot 2 mlrd ton blaga. Cestni prevoz je najmočnejši segment francoskega transportnega sektorja, predvsem zaradi geografske lege države, ki leži v sredini Evrope, pa tudi zato, ker ima država veliko predelovalno industrijo.
 
V mednarodnem blagovnem prevozu je pomemben tudi pomorski prevoz. Francija je zaradi svoje obsežne morske obale lahko dostopna. 5 od 15 največjih evropskih pristanišč je v Franciji. Pristanišča so med seboj povezana in imajo razvejano mrežo ladijskih linij.

Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave: 

 

Druge koristne povezave:


Posodobljeno april 2022.

_