Francija

Predstavitev gospodarstva Francije

Predstavitev države


Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:


République Française / Republika Francija

FR / FRA

Paris

543.965

65,3

Francoski

Rimokatiliki 63-66 %, muslimani 7-9 %, ateisti 23-28 %, 1%, neopredeljeni 4%

37.250 EUR (2019)

Evro (EUR)

Enako kot v Sloveniji

+ 33


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Pariz  12.223.000 
Lyon  2.166.000 
Marseille  1.718.000 
Toulouse  1.232.000 
Bordeaux  1.128.000 
Nica  1.001.000 
Nantes 873.000

 

Politična ureditev

Pravni sistem:

Kodificiran rimski pravni sistem; ustava iz leta 1958

Zakonodajna oblast:

Dvodomni parlament: Senat šteje 348 članov, ki jih posredno izvolijo lokalni sveti za obdobje šestih let, polovica jih gre v pokoj vsaka tri leta. Državni zbor šteje 577 neposredno izvoljenih članov iz posameznih volilnih enot s sistemom dveh glasovnic za obdobje petih let. Parlament lahko razpusti predsednik.

Volitve:

Zadnje predsedniške volitve so bile 23. aprila 2017. V prvem krogu je največ glasov dobil neodvisni kandidat Emmanuel Macron, pred skrajno desničarko Marine Le Pen. V drugem krogu volitev, ki so potekale 7. maja 2017, je prepričljivo zmagal Emmanuel Macron.

Zadnje parlamentarne volitve so bile junija 2017. V drugem krogu, ki je potekal 18. 6.2017 je zmagalo sredinsko in proevropsko gibanje novega predsednika Emmanuela Macrona, Neprej, republika. Naslednje parlamentarne volitve bodo junija 2022.

Vodstvo države:

Neodvisni kandidat Emmanual Macron je bil 7. maja 2017 v drugem krogu predsedniških volitev izvoljen za novega predsednika Francije. Kot predsednik je prisegel 14. maja 2017 in nasledil  predsednika François Hollanda, ki je bil neposredno izvoljen za petletni mandat maja 2012.

Izvršilna oblast:

Obstaja jasna ločitev med izvršno in zakonodajno oblastjo. Ustavnopravno ima izvršilno oblast Svet ministrov, ki mu predseduje predsednik. Predsednik vlade, ki ga imenuje predsednik, mora presoditi, ali vlada lahko pridobi potrebno večino v parlamentu. V skladu z ustavo premier izroči odstopno izjavo predsedniku, ampak v praksi so predsedniki vlad razrešeni s strani predsednika. Podobno se imenuje in razrešuje ministre, vendar na predlog predsednika vlade. Za ministre ni potrebno, da so člani parlamenta.
Po odstopu predsednika vlade Edouarda Philippeja v začetku julija 2020, je novi premier postal Jean Castex. 

Premier: Jean Castex (od 3. julija 2020)

 

Francija je članica EU (European Union) in EEA (European Economic Area). Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).


Vir: EIU; Factiva, julij 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Trenutno je glavni politični izziv vlade obvladovanje gospodarske škode, ki jo povzroča pandemija korona virusa in ukrepi za upočasnitev njenega širjenja. Vlada je napovedala izredne fiskalne izdatke, tudi za subvencije plač in državna posojila za podporo podjetjem.

Zdravstvena kriza je precej otežila napredek pri drugih strukturnih vprašanjih, kot sta zmanjšanje brezposelnosti in izboljšanje javnih financ. Od leta 2017 je predsednik Emmanuel Macron sprejel reforme na trgu dela ter v davčnem sistemu in socialnem varstvu, pri čemer je bil največji odpor predvsem s strani javnosti in sindikatov.

Francosko gospodarstvo je eno najproduktivnejših na svetu, merjeno s proizvodnjo na opravljeno uro, a je rast v zadnjem desetletju zaostajala za rastjo drugih držav v regiji. Reforme, ki so jih v Franciji sprejeli po letu 2017, izboljšujejo pogoje za vlagatelje, s tem pa postaja Francije bolj privlačna za tuje naložbe. Vlada precej počasi zmanjšuje povišane ravni javnega dolga in zmanjšuje zajetni javni sektor. Zaradi pandemije bo reševanje teh vprašanj postalo še težja naloga. V skladu s trendi po Evropi se bo v prihodnje tudi v Franciji povečala vloga države v gospodarstvu.
 
 

Vir: EIU; Factiva, september 2020.
 

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge