Združeni arabski emirati

Predstavitev gospodarstva Združenih arabskih emiratov


Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah / Združeni arabski emirati

AE / ARE

Abu Dhabi

83.600

6,1 (ocena 2017)

Arabski

Muslimani 96%, kristjani, hinduisti in ostali 4%

33.901 EUR (2016)

Dirham (AED)

GMT +4 ( 3 ure pred Slovenijo)

+971

 

 

Večja mesta

Dubai

Abu Dhabi

Sharjah

Ostali emirati

 

% prebivalcev 

39

29

18

14

 

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Federacija sedmih emiratov: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain in Fujairah

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1971

Zakonodajna oblast:

Enodomni Zvezni državni svet šteje 20 imenovanih članov in 20 izvoljenih članov, ki zastopajo posamezne emirate. Zvezni državni svet ima le posvetovalno vlogo. 

Vodstvo države:

Vrhovni svet, ki ga sestavlja sedem emirjev, izmed svojih članov izvoli predsednika. Po smrti očeta novembra 2004, je šejk Khalifa bin Zayed al Nahyan postal vladar Abu Dhabija in bil izvoljen za predsednika ZAE.

Izvršilna oblast:

Svet ministrov (kabinet), ki ga vodi predsednik vlade, imenuje Vrhovni svet vladarjev. Vsako državo zastopa vsaj po en minister skupaj z višjimi  uradniki v večjih emiratih. Svet ministrov predlaga zakonodajo, ki jo ratificira Vrhovni svet vladarjev, ki tudi oblikuje politiko in se formalno sestaja približno enkrat letno. Zadnja rekonstrukcija vlade je bila februarja 2016.

Predsednik: Khalifa bin Zayed al-Nahyan

Premier in podpredsednik: Mohammed bin Rashid al-Maktoum

 

ZAE so član WTO (World Trade Organization), IMF (International Monetary Found), IBRD (The International Bank for Reconstruction and Development ) in podpisnik GAFTA (Greater Arab Free Trade Area).


Vir: EIU; Factiva, september 2017.

 

Gospodarska politika vlade

V ZAE je predvidena politična stabilnost vse do leta 2021. Zaradi slabega zdravstvenega stanja vladarja lahko pride do prenosa oblasti v Abu Dhabiju. Analitiki napovedujejo okrepljeno rast BDP od leta 2017 dalje, kar je posledica umirjanja cen nafte in s tem tudi zmanjševanje javno finančnega primanjkljaja.
Oblasti v Abu Dhabiju si bodo prednostno prizadevale za diverzifikacijo gospodarstva in s tem zmanjšanje odvisnosti gospodarstva od naftnega sektorja.
Dubai pa se osredotoča na odplačevanje dolga, ki predstavlja veliko breme, čeprav je na tem področju dosegel že velik napredek. Glavni cilji so predvsem širjenje turizma, logistike in poslovnih storitev.
ZAE so odvisni od tuje delovne sile, zato spodbujajo državljane za vstop v zasebni sektor.
Na regionalni ravni bodo ZAE še naprej aktivni pri podpiranju političnih zaveznikov in se bodo spopadali z izzivi zaznanih groženj islamistov in iz Irana.

Stopnja inflacije je v letu 2016 dosegla 1,8 %. EIU za leto 2017 napoveduje 3,4 % stopnjo inflacije, za leto 2018 4,8 %, za leto 2019 pa 3,3 % stopnjo inflacije.

ZAE imajo eno najmanjših stopenj brezposelnosti na Bližnjem vzhodu, ki znaša približno 4 %.

Povprečna mesečna bruto plača v ZAE je januarja 2017 znašala 4.592 EUR. Minimalna plača ni zakonsko predpisana.Vir: EIU; Factiva, september 2017.

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge