Združeni arabski emirati

Predstavitev gospodarstva Zduženih arabskih emiratov


Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah / Združeni arabski emirati

AE / ARE

Abu Dhabi

83.600

5,8 (ocena 2015)

Arabski

Muslimani 96%, kristjani, hinduisti in ostali 4%

36.405 EUR (2015)

Dirham (AED)

GMT +4 ( 3 ure pred Slovenijo)

+971

 

 

Večja mesta

Dubai

Abu Dhabi

Sharjah

Ostali emirati

 

% prebivalcev 

39

29

18

14

 

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Federacija sedmih emiratov: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain in Fujairah

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1971

Zakonodajna oblast:

Enodomni Zvezni državni svet šteje 20 imenovanih članov in 20 izvoljenih članov, ki zastopajo posamezne emirate. Zvezni državni svet ima le posvetovalno vlogo. 

Vodstvo države:

Vrhovni svet, ki ga sestavlja sedem emirjev, izmed svojih članov izvoli predsednika. Po smrti očeta novembra 2004, je šejk Khalifa bin Zayed al Nahyan postal vladar Abu Dhabija in bil izvoljen za predsednika ZAE.

Izvršilna oblast:

Svet ministrov (kabinet), ki ga vodi predsednik vlade, imenuje Vrhovni svet vladarjev. Vsako državo zastopa vsaj po en minister skupaj z višjimi  uradniki v večjih emiratih. Svet ministrov predlaga zakonodajo, ki jo ratificira Vrhovni svet vladarjev, ki tudi oblikuje politiko in se formalno sestaja približno enkrat letno. Zadnja rekonstrukcija vlade je bila februarja 2016.

Predsednik: Khalifa bin Zayed al-Nahyan

Premier in podpredsednik: Mohammed bin Rashid al-Maktoum

 

ZAE so član WTO (World Trade Organization), IMF (International Monetary Found), IBRD (The International Bank for Reconstruction and Development ) in podpisnik GAFTA (Greater Arab Free Trade Area).


Vir: EIU; Factiva, junij 2016.

 

Gospodarska politika vlade

Dubai se bo osredotočil na odplačevanje dolga, ki so ga nakopičile z vlado povezana podjetja, medtem ko bo širil nepremičninski sektor, turizem, logistiko in poslovne storitve. Tudi Abu Dhabi si bo prizadeval za diverzifikacijo gospodarstva stran od nafte. ZAE bodo še naprej močno odvisni od tujega dela, vendar bodo še naprej spodbujali različne nacionalnosti, da vstopijo v zasebni sektor. Na regionalni ravni bodo ZAE še naprej aktivni pri podpiranju političnih zaveznikov in se spopadali z izzivi zaznanih groženj islamistov in iz Irana.

Dolgotrajno padanje cen nafte vodi k radikalnemu premisleku o fiskalni politiki, kot tudi glede upravljanja naftnega sektorja v Abu Dhabiju, glavnega proizvajalca nafte. Oblasti ZAE bodo spodbujale diverzifikacijo, čeprav bodo večje fiskalne omejitve, zlasti v 2016-17, pomenile, da bodo nekateri projekti, vključno s prometom, okrnjeni.

Dubaj bo še naprej spodbujal turizem in tudi porabil okoli 6,7 mlrd EUR za infrastrukturo povezano z World Expo 2020, ki ga gosti, toda drugi projekti bodo verjetno zamaknjeni. Dubaj se bo osredotočil na izboljšanje svoje finančne regulacije in na nadzor okolja, da bi povečal njegovo privlačnost za tuje investitorje.

Abu Dhabi bo še naprej razvijal nekaj velikih infrastrukturnih projektov. Stalna rast porabe električne energije bo povečala pritisk na oskrbo s plinom, ki pa ga bodo olajšali štirje 1,4-GW jedrski reaktorji, ki bodo pričeli z obratovanjem v letih 2017-20, krepi pa se tudi usmeritev na obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije. Za nekaj najav novih javnih in zasebnih projektov je pričakovati strožjo dostopnost financiranja in nižje povpraševanje, ki sta posledica nizkih cen nafte v začetku obdobja napovedi.
 
Stopnja inflacije je v letu 2015 dosegla 4,1 %. EIU za leto 2016 napoveduje 3,4 % stopnjo inflacije, za leto 2017 4,2 %, za leto 2018 pa 4,9 % stopnjo inflacije.

ZAE imajo eno najmanjših stopenj brezposelnosti na Bližnjem vzhodu, v letu 2012 je znašala 4,2 %.

Povprečna letna plača v ZAE znaša 22.100 EUR. Minimalna plača ni zakonsko predpisana.Vir: EIU; Factiva, junij 2016 (posodobljeno september 2016).

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge