Združeno kraljestvo

Predstavitev gospodarstva Združenega kraljestva

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland / Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske

GB / GBR

London

244.100

67,9

Angleški

Kristjani 59,5 %, muslimani 4,4 %, hindujci 1,3 %, ostali 2 %, ateisti in neopredeljeni 32,8 %

37.433 EUR (2019)

Britanski funt (GBP)

Slovenija -1

+ 44Večja mesta 

Večja mesta Število prebivalcev
London 8.825.000
Birmingham 1.137.000
Leeds 785.000
Glasgow 621.000
Sheffield 578.000

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Parlamentarna monarhija

Pravni sistem:

Temelji na statutu in običajnem pravu; ni napisane ustave; Škotska ima svoj sistem

Zakonodajna oblast:

Dvodomni parlament; House of Commons ima 650 članov, ki so izvoljeni neposredno; zgornji dom, House of Lords (približno 825 članov), je bil reformiran v letu 1999, ko je večina članov, ki so dedovali naslov, izgubilo svoje sedeže; 90 jih je obdržalo svoja mesta do nadaljnjih reform.

Volitve:

Zadnje predčasne parlamentarne volitve so potekale 12. decembra 2019, kjer so britanski konzervativci na čelu s sedanjim premierjem Borisom Johnsonom dobili absolutno večino in si priborili 361 poslanskih mandatov. Laburisti so tako doživeli hud poraz. 

Vodstvo države:

Kraljica Elizabeta II, ki je prevzela prestol leta 1952.

Izvršilna oblast:

Kabinet predsednika vlade, ki ga imenuje monarh na podlagi sposobnosti za oblikovanje vlade s podporo House of Commons. 

Premier: Boris Johnson 

 

Združeno kraljestvo je postalo članica Evropske unije leta 1973, na referendumu junija 2016 pa se je večina volivcev odločila za izstop iz EU. Združeno kraljestvo je iz EU uradno izstopilo 31. januarja 2020. Združeno kraljestvo je včlanjeno tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).


Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Vladni načrt, o katerem so se dogovorile tri koalicijske stranke, vključuje trdne zaveze k večji državni porabi za zdravje, stanovanja in podporo delavcem z nizkimi plačami, tudi po koncu pandemije korona virusa. Zelena stranka vztraja pri večjih prizadevanjih za razogljičenje, večji podpori javnemu prevozu in kolesarjenju ter zakonsko določenemu cilju za doseganje ničelnih emisij do leta 2050. Te prednostne naloge bodo predvidoma vključene v prvi vladni proračun, ki je predviden za oktober 2020.

Zajezitev izbruh korona virusa je osrednja tema v britanski politiki že od marca 2020. Vlada je s finančno pomočjo podprla delavce in podjetja, ki jih je prizadela pandemija, Centralna banka (Bank of England) pa je obrestne mere znižala na rekordno nizko raven, kar se bo verjetno nadaljevalo tudi v letu 2021.

Tudi Brexit bo še vedno na dnevnem redu vladne politike. EIU napoveduje, da se bo vlada osredotočila na pogajanja o pogojih za izstop iz EU in na zmanjšanje škodljivega vpliva na gospodarstvo zaradi negotovosti, ki sta jo povzročila pandemija in spremenjeni trgovinski odnosi Združenega kraljestva. Vlada se bo morala za ohranjanje konkurenčnosti v tem okolju lotiti tudi reševanja strukturnih pomanjkljivosti, kot je nizka produktivnost.


Vir: EIU; Factiva, oktober 2020.Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge