Združeno kraljestvo

Poslovni obisk Združenega kraljestva

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Združenem Kraljestvu

 
v letu 2022  
1. januar novo leto
3. januar novo leto (dela prost dan)
15. april veliki petek
18. april velikonočni ponedeljek
2. maj majski praznik
2. junij pomladni praznik
3. junij platinasti jubilej kraljice
29. avgust poletni praznik
25. december božič
26. december dan obdarovanja
27. december božič (dela prost dan)


Datumi dela prostih dni se lahko med posameznimi deli Združenega kraljestva razlikujejo, več informacij je dostopnih na spodnjem spletnem naslovu.

Vir:

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 49 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

Dvosmerni 220V - 240V in 50Hz z možnim nihanjem napetosti med 190V in 250V, predvsem v ruralnem območju, zato je priporočljiv napetostni vmesnik za varovanje aparatov. Originalni britanski vtikači imajo vgrajeno varovalko. Za vse naprave je potreben tri palčni adapter za vtičnice (BS1363). Mnogi hoteli ga nudijo brez plačila, mogoče ga je kupiti tudi v vseh večjih trgovinah z elektrotehniko in na letališčih.

 

Poslovni običaji

Britanski poslovni običaji temeljijo na točno definiranih lastninskih pravicah in hierarhiji. Pri komuniciranju prevladuje mirnost. Nevljudno je biti zgoden, kakor tudi pozen. Pričakuje se, da se poznost zaradi prometa ali zamude pojasni vsaj pol ure pred napovedanim obiskom. Nikoli se ne boste zmotili, če pridete na poslovni razgovor v enodelni obleki s kravato ali v kostimu.

Britansko otočje ima kulturne in zakonske razlike na Škotskem, Angliji, Walesu in na Severnem Irskem. Kjer na primer ponujena cena za nepremičnino na Škotskem vzpostavi pogodbeni odnos, je le ta vzpostavljen v Angliji in Walesom šele z izmenjavo lastniških dokumentov. Zaradi tega je potrebno vse razgovore dokumentirati in na koncu razgovora obnoviti sklepe in jih kar se da hitro zapečatiti s pogodbo, da ne pride do nesporazumov.

Združeno kraljestvo je razredna družba in pomembno je definirati kraj kosila, večerje, ali izven poslovnih aktivnosti. Prepustite te odločitve gostitelju, da ga ne povabite v kakšen kraj, kjer se raje ne vidi. Povabilo v klub bo obsegalo tudi navodila glede oblačenja, obnašanja in protokola. Slednje velja predvsem, če je med povabljenimi član kraljevske družine. Strogo upoštevajte pravila oblačenja in razlikujte med “black tie”, “business” ali “jacket” in “business casual”.

Predvsem v Londonu (City) mnogokrat delajo preko uradnih ur, tako da zaposleni v velikih multinacionalnih podjetjih nimajo stalnih urnikov. Običajno začnejo delati ob 9. uri, med 12. in 14. uro je čas za enourno malico. To predvsem velja za London, v manjših mestih so delovni časi bolj konstantni. V Združenem kraljestvu imajo tudi navado, da hodijo ob četrtkih oz. petkih zvečer po delu na pijačo, tako da so mestna središča in lokali polni.

Na delovnem mestu so pravila obnašanja in oblačenja stroga. Nujna je skrajna vljudnost. Pri oblačenju so tako za moške kot ženske predpisane obleke in kostimi. Da bi se zaposleni na delovnem mestu počutili bolj sproščeno so začeli uvajati t.i. dress down day (ponavadi petek), ko naj bi se zaposleni lahko oblekli manj strogo, vendar tudi pri tem velja, da so jeans hlače, telovadni copati, majice in podobno, nezaželeni.

Glede poslovnih daril imajo podjetja svoja pravila, kjer so zapisane višine le teh oz. pri nekaterih prepoved prejemanja. Če se prejme darilo večje vrednosti, je treba to prijaviti kadrovskemu »Human resource« oddelku v podjetju. Za poslovne partnerje se v večjih podjetjih organizirajo srečanja izven podjetja, v luksuznih hotelih, kjer se sklepajo pomembni posli.

Britanski poslovneži pričakujejo večjo formalnost v poslovnih odnosih, nekoliko bolj zadržan osebni stik in pravočasno najavo obiskov.

Na sestanku se je potrebno rokovati z vsemi prisotnimi, pri tem pa vzpostaviti očesni stik. Potrebno je paziti, da ta stik ne traja predolgo, ker Britanci lahko to razumejo kot nevljudnost. Poslovne vizitke se izmenjajo na prvem srečanju z gostiteljem. Dajanje poslovnih daril ni del poslovne kulture. Vendar, če se odločite za to, naj bo darilo všečno in majhno. Dobra darila so npr. pisarniški pripomočki ali pa knjiga o vašem domačem kraju/državi. Tudi povabilo na kosilo/večerjo je lahko neke vrste darilo.

Samo zdravniki in duhovniki uporabljajo svoje poklicne ali akademske nazive v poslovnih razgovorih.

Navadno se sogovornika pozdravi z gospod (Mr), gospa (Mrs) ali gospodična (Miss ali Ms, ko se ne ve za zakonski status) in priimkom. Šele kasneje (obvezno počakati na predlog z nasprotne strani) je možno nagovarjanje z imeni. Ljudje pod 35 letom starosti to naredijo prej kot starejši ljudje.

Potrebno je spoštovati osebni prostor sogovornika. Izogibajte se postavljanju osebnih vprašanj v zvezi s politično pripadnostjo, poklicem ali prihodki. Ne podcenjujte pomena humorja v vseh vidikih poslovanja v Združenem kraljestvu. Ne pozabite, da so navodila za delo pogosto prikrita kot vljudna prošnja.

Dodatne informacije glede poslovnih običajev v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske: E-Diplomat

 

Jezik

Populacija Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske je etnično bogata dežela, zato veliko državljanov govori več svetovnih jezikov.

Po ocenah preko 95 % prebivalcev Združenega kraljestva uporablja kot prvi jezik angleščino. Najbolj pogosti drugi jeziki poleg angleškega so naslednji: južnoazijski jeziki (bengalščina, pundžabi, hindijščina in gudžarati), kantonščina, italijanščina, poljščina, grščina in turščina.