Združeno kraljestvo

Poslovni obisk Združenega kraljestva

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Združenem Kraljestvu

v letu 2024  
1. in 2. januar novo leto
29. marec veliki petek
1. april velikonočni ponedeljek
6. maj majski praznik
27. maj pomladni praznik
26. avgust poletni praznik
30. november - 2. december dan Sv. Andreja
25. – 26. december Božični prazniki


Datumi dela prostih dni se lahko med posameznimi deli Združenega kraljestva razlikujejo, več informacij je dostopnih na spodnjem spletnem naslovu www.gov.uk/bank-holidays


Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

 

Celotna dnevnica za Združeno kraljestvo (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 55 EUR, nad 8 do 14 ur pa 41,25 EUR. 

Dnevnice za Združeno kraljestvo (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
EUR 55,00  49,50 30,25 11,00 41,25 35,06 18,56 8,25 13,75

 

Vir: racunovodstvo.net 
 

Lokalni čas in delovni čas 
 

Lokalni čas

GMT +4 ( Slovenija -1).

 
Delovni čas

Običajni delovni čas v Združenem kraljestvu je od 9.00 do 17.00.

Banke so odprte od ponedeljka do petka od 9.00 ali 9.30 do 15.30 ali 16.00. Številne bančne poslovalnice imajo enkrat na teden podaljšan odpiralni čas, običajno do 17.30 ali 18.00, odprte pa so tudi ob sobotah od 9.00 ali 9.30 do 12.30 ali 15.30. Banke v Angliji in Walesu ostajajo odprte tudi v času kosila, medtem ko so številne banke na Škotskem in Severnem Irskem med časom kosila zaprte za eno uro.

Od ponedeljka do sobote so lahko vse trgovine v Združenem kraljestvu odprte tako dolgo, kot želijo.
Ob nedeljah se lahko velike trgovine (nad 280 m2) odprte za največ 6 ur med 10.00 in 18.00. Obvezno morajo biti zaprte na velikonočno nedeljo in na božični dan.
Majhne zasebne trgovine nimajo omejitev in so lahko odprte 24 ur na dan, vse dni v letu, vključno z velikonočno nedeljo in božičem.


Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.
 

Valuta

Uradna valuta v Združenem kraljestvu je britanski funt (GBP). Vrednost GBP glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.

Tuje valute lahko zamenjamo v menjalnicah, ki se nahajajo v bankah, v potovalnih agencijah ali poštah, pa tudi na londonskih letališčih in večjih železniških postajah.
 
Kreditne in debetne kartice, zlasti Visa in Mastercard, so široko sprejete v restavracijah, barih, kavarnah in trgovinah. Pogosto se uporabljajo brezkontaktne kartice, pa tudi plačila preko aplikacij Google Pay in Apple Pay na telefonih.
 
Po Londonu in v drugih mestih je na voljo veliko bankomatov. Večina jih sprejema mednarodne kartice Visa, Plus, Mastercard, Cirrus ali Maestro. Številni bankomati omogočajo tudi polnjenje mobilnega telefona. 
 
 

Električna napetost in telekomunikacije

Združeno kraljestvo je dobro povezana država. Približno 95 % države ima na voljo super hitro širokopasovno povezavo, s hitrostjo prenosa vsaj 30 Mbps. V Združenem kraljestvu delujejo 4 glavni operaterji mobilnih omrežij. To so EE, O2, Three in Vodafone.

Na javnih mestih po Združenem kraljestvu je več dostopnih točk Wi-Fi, vključno s knjižnicami, nakupovalnimi centri, restavracijami in kavarnami. Večina jih je brezplačnih, nekateri komercialni lokali pa ponujajo brezplačen dostop do interneta le za svoje goste.

Kjerkoli v Združenem kraljestvu lahko najdemo aktivno dostopno točko za pametni telefon, tablični računalnik ali prenosnik.

Standardna električna napetost v Združenem kraljestvu je 230 V, standardna frekvenca pa 50 Hz. Vtiči in vtičnice so tipa G.
 

Poslovni običaji 

Temeljna načela poslovne kulture v Združenem kraljestvu so vljudnost, disciplina in točnost. Britanci so znani po svojem ironičnem humorju, ki ga pogosto uporabljajo tudi pri poslovanju.

Poslovna kultura je manj hierarhična kot v večini drugih evropskih držav.

Osebni odnosi niso tako pomembni kot v sredozemskih državah, predvsem to velja za mlajšo populacijo. Kljub temu Britanci raje sodelujejo s tistimi, s katerimi se poznajo. Zato je priporočljivo, da za začetek poslovnih odnosov uporabimo poslovne povezave. Mreženje je pogosto ključno za dolgoročni poslovni uspeh.

Britanci so navajeni sprva komunicirati po e-pošti in se šele pozneje vključiti v druge oblike bolj neposredne komunikacije, vključno z osebnimi sestanki in konferenčnimi klici.

Točnost in upravljanje časa sta v Združenem kraljestvu izjemno pomembna. Pomembno je, da pridemo na sestanek točno. Sestanki so vnaprej načrtovani, prav tako dnevni red.

Obdarovanje ni del poslovne kulture v Združenem kraljestvu. Kljub temu je uspešen zaključek pogajanj lahko sprejemljiva priložnost za izmenjavo daril. Darilo ne sme biti predrago, sicer ga lahko obravnavajo kot podkupnino. Prav tako ne sme biti prepoceni, ker lahko pomeni žalitev. Ustrezna darila so lahko peresa , knjige ali spominek iz države obiskovalca.

Kodeks oblačenja na poslovnih sestankih v Združenem kraljestvu so formalna poslovna oblačila. Manj formalna oblačila so primerna za poslovna srečanja v manj formalnih sektorjih, kot so IKT ali kreativne industrije.

Poslovne vizitke se običajno izmenjajo na prvem srečanju, brez posebnega protokola. Ko jih prejmemo, z njimi vedno ravnamo spoštljivo.
 
 

Jezik

Uradni jezik v Združenem kraljestvu je angleščina. Več kot 30 % prebivalcev govori vsaj 2 jezika.
V poslovni komunikaciji se uporablja angleščina.


 
Posodobljeno: februar 2024.
 

Poglejte si tudi: