Združeno kraljestvo

Prodaja v Združenem kraljestvu

Gospodarska politika vlade

Načrti vladne politike vključujejo višjo državno porabo za zdravje, stanovanja in podporo delavcem z nizkimi plačami.
Vlada si še naprej prizadeva za dekarbonizacijo in doseganje neto nič emisij do leta 2050.
Zaradi ruske invazije na Ukrajino in njenih učinkov na svetovne cene energentov, bo vlada zagotovila tudi podporo gospodinjstvom, ki se soočajo z visokimi stroški energije.

Vir: EIU; Factiva, junij 2022.


Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Združeno kraljestvo je množična potrošniška družba, čeprav narašča ekološka in odgovorna potrošnja. Glavni dejavniki, ki vplivajo na nakup, so cena, kakovost, design, blagovna znamka, okoljske koristi in poprodajna storitev. Na nakupno odločitev vse bolj vplivajo tudi družbena omrežja.
 
Potrošnike vedno bolj zanimajo etične prakse podjetij, od katerih kupujejo izdelke. Večina potrošnikov v Združenem kraljestvu je pripravljena plačati več za blagovno znamko, ki podpira etično poslovanje in je okolju prijazna.
 

Tržne poti, distribucija

Združeno kraljestvo ima dobro razvite prodajne in distribucijske poti, od podružnic tujih proizvajalcev v popolni lasti do neodvisnih trgovskih družb, ki kupujejo in prodajajo za svoj račun. Med tema dvema skrajnostma so neodvisni preprodajalci, prodajni agenti in distributerji zalog, ki imajo pogodbene odnose s svojimi dobavitelji.

Segment supermarketov je v letu 2021 v Združenem kraljestvu beležil 2 % rast in dosegel vrednost 37,6 mlrd GBP ali približno 43,74 mlrd EUR. Analitiki napovedujejo, da bo segment supermarketov v prihodnjih 5 letih rasel po 1 % povprečni letni stopnji, oziroma bo ob predpostavki nespremenjenih cen celo upadel za -1 % ter v letu 2026 dosegel vrednost 39,3 mlrd GBP ali 45,71 mlrd EUR. Največji konkurent v segmentu supermarketov je družba Tesco Plc, ki je imela v letu 2021 20 % tržni delež glede na vrednost prodaje.

Segment hipermarketov je v letu 2021 beležil 1 % rast prodaje in dosegel vrednost 66,6 mlrd GBP ali približno 77,47 mlrd EUR. V prihodnjih 5 letih naj bi vrednost prodaje v hipermarketih, ob predpostavki nespremenjenih cen, celo upadla in sicer za -1 %. Tesco PLC je tudi v segmentu hipermarketov največji ponudnik, s 37 % tržnim deležem v letu 2021.

Diskontni trgovci so v Združenem kraljestvu v letu 2021 beležili 5 % rast prodaje, katere vrednost je dosegla 20,9 mlrd GBP ali približno 24,31 mlrd EUR. Po napovedih analitikov bo vrednost prodaje v hipermarketih v prihodnjih 5 letih rasla po 6 % povprečni letni stopnji (oziroma 4 % ob predpostavki nespremenjenih cen) in v letu 2026 dosegla 27,6 mlrd GBP ali približno 32,10 mlrd EUR. Največji konkurent v segmentu diskontnih trgovin je Aldi Stores, ki je imel v letu 2021 66 % tržni delež.


Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Tesco Plc 76.572,97
Lidl U.K. Gmbh 70.318,40
Amazon Eu Sarl Uk Branch 48.243,12
J Sainsbury Plc 37.316,59
Asda Group Limited 28.161,33
Wm Morrison Supermarkets Ltd. 22.900,26
Aldi Stores Limited 16.742,18

 
Spletna prodaja v Združenem kraljestvu
Spletna maloprodaja se je v Združenem Kraljestvu v letu 2021 povečala za 9 % in dosegla vrednost 113 mlrd GBP ali približno 131,45 mlrd EUR.

Trgovci, ki svoje izdelke prodajajo na spletnih tržnicah, imajo največji tržni delež. Ta je v letu 2021 znašal 25 %.

Britanci so v letu 2021 zaradi omejitvenih ukrepov pogosteje uporabljali spletni prodajni kanal. Povpraševanje po spletnih nakupih je bilo v vseh kategorijah izdelkov bistveno višje od ravni pred pandemijo.
Številna maloprodajna podjetja, predvsem tista na področju oblačil in mode, so bila leta 2021 zaradi pandemije močno prizadeta. Nekatera med njimi, na primer Arcadia Group in Debenhams sta svoje trgovine dokončno zaprla. Intelektualno lastnino in inventar njunih blagovnih znamk so si pridobili spletni modni trgovci. Topshop, Topman in Miss Selfridge so zdaj uradno v lasti ASOS Plc, Burton's, Dorothy Perkins in Wallis pa sedaj pripadajo Boohoo.com Plc.
Medtem so znane modne znamke, ki so se preusmerile na spletni prodajni kanal, v letu 2021 beležile impresivno rast. Po napovedih bo segment oblačil in obutve v prihodnje eden glavnih gonilnikov rasti spletnega prodajnega kanala.

Analitiki napovedujejo, da bo spletna maloprodaja v Združenem kraljestvu v prihodnjih 5 letih rasla po 8 % povprečni letni stopnji (oziroma 6 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2026 dosegla vrednost 164 mlrd GBP ali približno 190,78 mlrd EUR.

Spletni ponudniki v Združenem kraljestvu:
  • Amazon.com Inc           
  • Currys (Dixons Carphone Plc)
  • J Sainsbury Plc         
  • John Lewis Partnership Plc     
  • Next Plc              
  • Tesco Plc            
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo,  si lahko preberete na tej povezavi.

Javna naročila

 

Sejmi

 

Brexit

Združeno kraljestvo je 1. februarja 2020 izstopilo iz Evropske unije.

Evropska unija in Združeno kraljestvo sta 24. decembra 2020 dosegli politični dogovor o Sporazumu o trgovini in sodelovanju.
Sporazum se je začel uporabljati 1. januarja 2021. Spremembe pomembno vplivajo na poslovanje s to državo.

Več informacij.
 

Plačevanje

Plačilni pogoji se določijo v medsebojnem dogovoru med poslovnima partnerjema. Dokler se ne vzpostavi medsebojno zaupanje, se lahko uporabi akreditiv, v uporabi pa so tudi odprt račun, avans, dokumentarni inkaso, plačevanje s kreditnimi karticami za manjše zneske ali plačilo preko BACS. To je elektronski sistem za plačevanje neposredno z enega bančnega računa na drugega. Uporablja se predvsem za neposredne bremenitve in neposredne kredite organizacijam.

BACS je najpreprostejši način, da podjetja dobijo plačilo za redna ali občasna plačila od svojih strank iz Združenega kraljestva, tako poslovnih kot potrošniških. Običajni plačilni rok je 30 dni. 
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Združeno kraljestvo ima dobro opremljena pristanišča za prevoz blaga. Med največja pristanišča po količini pretovorjene tonaže sodijo Grimsby & Immingham, London, Milford Haven in Liverpool.
 
Cestno omrežje v Združenem kraljestvu je gosto in učinkovito. Segment cestnega tovornega prometa se je v zadnjih letih močno povečal.
 
V Združenem kraljestvu potekajo različni projekti za izboljšanje železniške infrastrukture, kot je na primer posodobitev tirov v West Midlandsu, hitra povezava med jugom in severom ter projekt povezovanja vzhoda in zahoda. Uporaba železnice se povečuje hitreje kot kateri koli drug način prevoza.
 
Najpomembnejši letališči sta:
 
Heathrow International Airport
Air Freight at Gatwick


Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno junij 2022.

_