Združeni arabski emirati

Poslovni obisk Združenih arabskih emiratov

Državni prazniki in dela prosti dnevi

 
v letu 2022  
1. januar novo leto
2. januar novo leto (dela prost dan)
3. maj Eid-al-Fitr
4., 5. maj Eid-al-Fitr  (dela prosta dneva)
8. julij dan Arafata (Hadž)
9. julij Eid-al-Adha, praznik žrtvovanja
10., 11. julij Eid-al-Adha (dela prosta dneva)
30. julij al-Hijra (islamsko novo leto)
8. oktober obletnica rojstva preroka Mohameda
1. december dan spomina
2. december dan državnosti

V ZAE je uradni vikend petek in sobota. Datumi islamskih praznikov, ki so vezani na gibanje Lune, niso fiksno določeni in se lahko zamaknejo za en dan.

Vir:

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Poslovni običaji

ZAE so od vseh držav Zaliva najbolj odprti v smislu sprejemanja zahodnih kulturnih vzorcev, kljub vsemu pa skrbno negujejo svoje tradicije, kar velja v največji meri spoštovati. Nastopati je potrebno umirjeno in vedno dajati vtis, da imate situacijo pod kontrolo.

Osrednjega pomena za poslovanje v arabskem svetu so intenzivni osebni stiki. V ZAE poslovneži najraje sklepajo posle osebno. Tako je osnova vsakega uspešnega poslovnega odnosa tudi dober osebni odnos in zaupanje, ki se lahko zgradita le na osebnih sestankih. Zato je pomembno, da si vzamemo dovolj časa, da spoznamo svojega poslovnega partnerja, in da zagotovimo, da sledijo še drugi sestanki, na katerih bomo gojili dobre odnose. V komunikaciji je pogosto medsebojno hvaljenje in izražanje spoštovanja.

Za vstop na ZAE trg je najbolje poiskati povezave z osebami, ki že imajo svoje mreže poznanstev ter preko tretje stranke vzpostaviti prvi stik s potencialnim poslovnim partnerjem. Ker v ZAE poslovneži raje sklepajo posle z ljudmi, ki jih poznajo, bo takšna začetna predstavitev zelo dragocena.

Družina in prijatelji so na prvem mestu, kar pomeni, da emiratski poslovneži lahko prestavijo ali odpovejo sestanek, če imajo družinske oziroma prijateljske obveznosti. Zato si je potrebno vzeti čas, da se vzpostavi zelo prijateljski odnos, kar prinaša boljšo pozicijo za nadaljnje poslovanje. Na sestanke je potrebno priti točno, ker se to od nas pričakuje. Po drugi strani je možno, da bo emiratski poslovni partner zamujal, kar je potrebno razumeti. V ZAE vlada močna vertikalna hierarhija znotraj podjetij. Večina podjetij je v lastništvu in upravljanju ene same osebe, ki sprejema tudi vse odločitve. S to osebo je potrebno ravnati drugače kot z ostalimi zaposlenimi in z vsem spoštovanjem.

Status posameznika določajo starost, finančno stanje, družinske povezave. Kdo si in kdo je tvoj poslovni partner je večkrat bolj pomembno kot to, kakšni so bili njegovi dosežki. Zelo pogosto je, da znotraj enega podjetja dela več članov družine.

Razmerje med državljani ZAE in tujci-rezidenti je približno 1:7. Praviloma najvišje pozicije v organizacijah zasedajo državljani ZAE, ki se od tujcev ločijo že po stilu oblačenja (so tradicionalno oblečeni).

Ker je status zelo pomemben, ga je potrebno prepoznati in pravilno naslavljati osebo. Če nismo prepričani, kakšen je status osebe, s katero se bomo srečali, se prej sami pozanimamo ali pa vprašajmo osebo, ki nas bo predstavila.

Kadar srečujemo skupino ljudi, je pomembno, da s stiskom roke pozdravimo najprej starejše osebe. Ponavadi ima najstarejša oseba tudi najvišji status, ni pa nujno, zato se moramo vedno poučiti o položaju oseb, ki jih bomo srečali, da lahko pokažemo pravo mero spoštovanja.

Običajen pozdrav je “As-salam alaikum” (mir z vami), kateremu odgovorimo “Wa alaikum as-salam”. Pozdravimo vsako osebo posebej s stiskom rok, le pri ženskah moramo paziti, da damo roko le, če nam jo sama najprej ponudi.

Začetni sestanki so namenjeni spoznavanju. Potekajo ob počasnem tempu in sproščenem vzdušju, kavi ali čaju. Za take sestanke si je potrebno vzeti čas.

Prebivalci ZAE so konservativni v oblačenju, zato je potrebno paziti na stil oblačenja. Ženske imajo oblačila, ki pokrivajo telo. Turistke v ZAE morajo spoštovati pravila oblačenja in se tako odpovedati kratkim hlačam in zelo kratkim majicam, razen na plažah ali pa doma. Moški se oblačijo glede na priložnost. Če ima sestanek, je potrebno imeti poslovno obleko, enako velja tudi za poslovno žensko. Pomembni so modni dodatki, ki naj bodo vrhunski.

Prepovedano je pitje alkohola v javnosti.

Ženske je prepovedano slikati, moške pa pred tem vedno vprašamo za dovoljenje.

V splošnem se v Zalivskih državah velik pomen pripisuje islamski religiji, dostojanstvu, ponosu, družbenemu stanu, časti in slovesu. Lojalnost družini je najvišja vrednota in družinski interesi imajo prednost pred individualnimi.

 

Jezik

Uradni jezik je arabščina, vendar se najpogosteje uporablja angleščina.
 

Osnovni slovarček  
Marhaba pozdravljeni
As-salam àlaykum mir z vami (običajni islamski pozdrav)
Wa àlaykum as-salam in z vami mir (odgovor na običajni pozdrav)
Shukran hvala
Àfwan prosim (kot odgovor na zahvalo)
Na'am da
La'a de
Ma'assalama na svidenje