Združeni arabski emirati

Poslovni obisk Združenih arabskih emiratov

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Združenih arabskih emiratih

Vsi islamski prazniki se upoštevajo po luninem koledarju, zato so naslednji datumi za leto 2024 okvirni: Eid al-Fitr (konec ramazana, 10.-12. april); dan Arafata (16. junij); Eid al-Adha (praznik daritve, 16.-18. junij); islamsko novo leto (8. julij); Rojstni dan preroka Mohameda (16. september).

Med stalnimi posvetnimi prazniki so 1. januar (novo leto); 30. november (spominjanje); 2. in 3. december (državni dan ZAE)
 
v letu 2024  
1. januar novo leto
10- do 12. april Eid al-Fitr
16. junij dan Arafata
16. – 18. junij Eid al-Adha (praznik daritve)
8. julij islamsko novo leto
16. september obletnica rojstva preroka Mohameda
30. november dan spomina
2. in 3. december dan državnosti ZAE


Vir: EIU
 

Priporočena dnevnica

 

Celotna dnevnica za Združene arabske emirate (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 50 USD, nad 8 do 14 ur pa 37,50 USD (druge države). 

Dnevnice za Združene arabske emirate – druge države (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
USD 50,00  45,00 27,50 10,00 37,50 31,88 16,88 7,50 12,50


Vir: racunovodstvo.net 
 

Lokalni čas in delovni čas 
 

Lokalni čas

GMT +4 ( 3 ure pred Slovenijo).
 

Delovni čas

Delovni teden v ZAE je od ponedeljka do petka. Vlada ZAE je s 1. januarjem 2022 sprejela štiridnevni in pol delovni teden od ponedeljka do petka, pri čemer sta sobota in nedelja prosta dneva.

Delovni čas vladnih služb je od 7.30 do 15.30 od ponedeljka do četrtka in v petek od 7.30 do 12.00.

Številna lokalna podjetja delajo od 8.00 do 18.00. d ponedeljka do četrtka in v petek od 8.00 do 12.00.

Banke so odprte od 8.00 do 16.00 od nedelje do četrtka in do 13.00 ure ob sobotah. Nekatere banke imajo manjše podružnice v nakupovalnih središčih, ki so odprte tudi izven tega delovnega časa.
 
Poslovna srečanja se odvijajo le med delovnim tednom, saj so vikendi rezervirani za preživljanje časa v okviru družine.

Islamski prazniki temeljijo na luninem koledarju, čeprav lahko ZAE praznike prestavijo na prvi ali zadnji dan delovnega tedna. Uradni praznik je običajno potrjen pred dejanskim praznikom.


Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Valuta

Uradna valuta v ZAE je dirham (AED). Vrednost AED glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.

Kreditne in debetne kartice so splošno sprejete. Gotovinska plačila so edina plačilna možnost le na tržnicah in v nekaterih manjših trgovinah.
 
Tuje valute lahko zamenjamo v pooblaščenih menjalnicah, bankah in hotelih. Pri menjavi moramo predložiti veljavni potni list. Menjalnice pogosto ponujajo višje tečaje kot banke in so na voljo v večjih nakupovalnih središčih in priljubljenih nakupovalnih okrožjih. Odprte so od sobote do četrtka od 10.00 do 22.00 in ob petkih zvečer.
 
Bankomati sprejemajo različne kartice. Večina bankomatov, čeprav je povezana z določeno banko, je del centralnega omrežja. Skupni sistemi, sprejeti v ZAE, vključujejo omrežja MasterCard, VISA, American Express, Cirrus in Plus. Bankomate lahko najdemo v nakupovalnih središčih in večjih supermarketih ter na bencinskih črpalkah in na letališču.
 
 

Električna napetost in telekomunikacije 

V ZAE obstajata 2 telekomunikacijska ponudnika: Etisalat (Emirates Telecommunications Corporation) in Du (Emirates Integrated Telecommunications Company).

Širokopasovne in brezžične povezave so široko dostopne v večini hotelov, nakupovalnih središč in letališč.

Vlada ZAE omejuje dostop do vsebin, ki se štejejo za neprimerne ali žaljive za verske, kulturne, politične in moralne vrednote ZAE. Sem spadajo dostop do vsebin za odrasle, nekatera verska in politična spletna mesta, določena medijska spletna mesta, spletna mesta, povezana z igrami na srečo, pa tudi vsebine, ki predstavljajo tveganje zaradi kibernetskih napadov. Uporaba navideznih zasebnih omrežij (VPN) za dostop do blokiranih spletnih mest je nezakonita v skladu z Zakonom o kibernetski kriminaliteti ZAE št. 5. Uporaba VPN za te namene lahko povzroči stroge zaporne in denarne kazni.

ZAE imajo obsežno omrežje mobilne telefonije. Povsod lahko kupimo tudi plačljive (pay as you go) kartice, kjer plačamo storitve glede na porabo.

Večina hotelov gostom ponuja dostop do interneta, dostopne točke Wi-Fi pa so na voljo v skoraj vseh kavarnah in nakupovalnih središčih.

Standardna električna napetost v ZAE je 220 V, standardna frekvenca pa 50 Hz. Vtiči in vtičnice so tipa C, D in G.

 

Poslovni običaji

ZAE so strpna večkulturna družba. Izseljenci iz več kot 150 držav predstavljajo več kot 80 % prebivalstva. Čeprav je muslimanska kultura v ZAE konservativna, sprejema tujce. Tako moški kot ženske zasedajo visoke odgovorne položaje v državnih organih in zasebnih podjetjih.

Državljani ZAE nosijo tradicionalno narodno obleko, ženske pa so običajno oblečene konservativno in skromno. Za poslovne sestanke so primerna konservativna, pa tudi bolj trendovska poslovna oblačila.

Kot v mnogih državah Bližnjega vzhoda, so zamude pri sestankih običajne tudi v ZAE, projekti pa se pogosto odložijo in podaljšajo. Kljub temu se od poslovnih gostov pričakuje točnost, pa tudi hitra odzivnost na e-pošto in druga sporočila.

Na sestanku nam gostitelji ob prihodu običajno ponudijo čaj ali kavo, kar je nevljudno zavrniti.

Uradni pozdrav lahko traja dalj časa. Nevljudno je začeti s poslovnimi temami, ne da bi si predhodno vzeli nekaj minut za pogovor.

V ZAE je vljudnost zelo pomembna. Pozorni moramo biti tudi na naslavljanje po nazivih sogovornikov.

Na sestankih je običaj tudi izmenjava poslovnih vizitk, ki jih prav tako kot darila, vedno ponudimo z desno in nikoli z levo roko. 

 
Jezik

Uradni jezik v ZAE je arabščina, pogosto pa se uporablja tudi angleščina. Vse oznake na cestah, v trgovinah in restavracijah so v obeh jezikih. Arabščina je za Zahodnjake lahko težaven jezik. Kljub temu pa z nekaj arabskimi besedami vedno naredimo dober vtis.


 
Posodobljeno: februar 2024.


Poglejte si tudi: