Združeni arabski emirati

Predstavitev gospodarstva Združenih arabskih emiratov


Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah / Združeni arabski emirati

AE / ARE

Abu Dhabi

83.600

9,5

Arabski

Muslimani 76 %, kristjani 9 %, ostali 15 %

36.780 EUR (2018)

Dirham (AED)

GMT +4 ( 3 ure pred Slovenijo)

+971


Večja mesta

 
Večja mesta % prebivalcev 
Abu Dhabi 39
Dubai 29
Sharjah 18
Ostali emirati 14

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Federacija sedmih emiratov: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain in Fujairah

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1971

Zakonodajna oblast:

Enodomni Zvezni državni svet šteje 20 imenovanih članov in 20 izvoljenih članov, ki zastopajo posamezne emirate. Zvezni državni svet ima le posvetovalno vlogo. 

Vodstvo države:

Vrhovni svet, ki ga sestavlja sedem emirjev, izmed svojih članov izvoli predsednika. Po smrti očeta novembra 2004, je šejk Khalifa bin Zayed al Nahyan postal vladar Abu Dhabija in bil izvoljen za predsednika ZAE.

Izvršilna oblast:

Svet ministrov (kabinet), ki ga vodi predsednik vlade, imenuje Vrhovni svet vladarjev. Vsako državo zastopa vsaj po en minister skupaj z višjimi  uradniki v večjih emiratih. Svet ministrov predlaga zakonodajo, ki jo ratificira Vrhovni svet vladarjev, ki tudi oblikuje politiko in se formalno sestaja približno enkrat letno. Zadnja rekonstrukcija vlade je bila februarja 2016.

Predsednik: Khalifa bin Zayed al-Nahyan

Premier in podpredsednik: Mohammed bin Rashid al-Maktoum

 

ZAE so član WTO (World Trade Organization), IMF (International Monetary Found), IBRD (The International Bank for Reconstruction and Development ) in podpisnik GAFTA (Greater Arab Free Trade Area).


Vir: EIU; Factiva, september 2019.

 

Gospodarska politika vlade

Ekonomska politika ZAE na zvezni in emiratski ravni bo še naprej usmerjena v zmanjševanje odvisnosti od naftnega sektorja. Vladna gospodarska in fiskalna politika bo v prihodnje deloma odvisna od svetovnih gibanj cen nafte, saj je Abu Dhabi, ki financira velik del zveznih izdatkov, še vedno močno odvisen od prihodkov od nafte. Zaradi pričakovanih znižanj svetovnih cen nafte v letih 2019–2020, se bo rast porabe na ravni zvezne države in ravni emirata upočasnila do leta 2020.
Dubaj se osredotoča na odplačevanje dolgov, hkrati pa se usmerja v širitev turizma, logistike in poslovnih storitev. Abu Dhabi si prizadeva za diverzifikacijo od naftnega sektorja. ZAE bodo še naprej odvisni od izseljenske delovne sile, a bodo še naprej spodbujali državljane za vstop v zasebni sektor. Na regionalni ravni bodo ZAE še naprej aktivni pri podpiranju političnih zaveznikov in se bodo spopadali z izzivi zaznanih groženj islamistov in iz Irana. Diplomatski spor z Katarjem bo vplival na širše regionalne odnose in na energetsko politiko.

Stopnja inflacije je v letu 2018 dosegla 3,1 %. EIU za leto 2019 napoveduje deflacijo v višini -1,2 %, za leto 2020 in 2021 pa je ponovno napovedana inflacija v višini 0,9 % in 2,5 %.

ZAE imajo najmanjšo stopnjo brezposelnosti na Bližnjem vzhodu, ki znaša okoli 1,7 %.

Povprečna mesečna bruto plača v ZAE je v letu 2018 znašala 5.604 EUR. Minimalna plača ni zakonsko predpisana.


Vir: EIU; Factiva, september 2019.


 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge