Združeni arabski emirati

Dajatve v Združenih arabskih emiratih

Carinske dajatve in drugi ukrepi trgovinske politike

EU se v okviru pogajanj za sklenitev sporazuma o prosti trgovini pogaja s šestimi državami Sveta za sodelovanje v Zalivu (Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Saudova Arabija in Združeni arabski emirati). Pogajanja so bila začasno ustavljena v letu 2008, vendar pa so v teku neformalna posvetovanja s ciljem čimprejšnjega zaključka pogajanj. V zunanji trgovini z ZAE veljajo standardne carinske stopnje.
 

Koristne povezave:

 

Obdavčevanje podjetij

Davek na dobiček podjetij

V skladu z zvezno zakonodajo je uvedba davka na dobiček podjetij in višina davčne stopnje v pristojnosti emiratov. Pet od sedmih emiratov (Abu Dabi, Dubaj, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaiwan, Ras Al Khaimah in Fujairah) je sicer sprejelo uredbo o davku na dobiček podjetij, vendar pa nobeden od njih ni uvedel davka na dobiček podjetij. Izjema so (odvisno od emirata) podružnice tujih bank, za katere velja do 20 % bančna stopnja, in družbe v sektorju proizvodnje plina in nafte, za katere velja do 55 % davčna stopnja.

Davek po odbitku
Nobeden od sedmih emiratov nima davka po odbitku.
 
Prometni davek
Davek od prometa blaga in storitev se ne plačuje, pač pa so visoke trošarine na nekatere izdelke, ki so v nasprotju z načeli islama (alkohol, tobačni izdelki in drugi proizvodi).
Plačuje se davek na promet nepremičnin, in sicer v višini, ki jo določa emirat.
Ministrstvo za finance ZAE je najavilo, da bo s 1. 1. 2018 v ZAE uveden davek na dodano vrednost. Standardna stopnja davka naj bi znašala 5 %.

Glavni davčni zakoni: dekreti emiratov

Davčni sporazumi: ZAE imajo sklenjenih prek 70 davčnih sporazumov, med drugim s sporazum s Slovenijo (RS-MP, št. 6/14).
 

Koristne povezave:

Ministrstvo za finance: UAE Ministry of Finance