Hitrorastoči FinTech trg ZAE privablja investitorje z vsega sveta

torek, 30. april 2024
 

Naložbe v FinTech sektor ZAE so se lani povečale za 92 %

Globalni FinTech sektor je leta 2023 doživel več težav, pri čemer so se skupne naložbe zmanjšale za polovico. Po podatkih Innovate Finance, so se naložbe v FinTech lani zmanjšale za -51,2 mlrd USD, kar je -48 % manj kot leta 2022, ko so skupne naložbe v sektor znašale 99 mlrd USD. Število poslov za zbiranje sredstev na področju FinTech se je lani zmanjšalo za -61 %.

A ZAE so bili izjema. Leta 2023 so skupne naložbe v FinTech sektor v ZAE narasle za 92 %, predvsem zaradi vladnih pobud ter razširjenega sprejemanja digitalnega bančništva in drugih orodij v regiji.

Lani so se ZAE prvič uvrstili na seznam 10 najbolj financiranih FinTech središč. Med prvih 10 je bilo več azijskih in bližnjevzhodnih držav kot evropskih držav, saj so nekatera velika evropska gospodarstva zdrsnila navzdol po lestvici, kot na primer Francija in Nemčija
 

Globalni in MENA FinTech sektor 

Globalni sektor FinTech hitro raste in naj bi po ocenah Mordor Intelligence do leta 2029 dosegel 608 mlrd USD.
 
Tudi v regiji MENA je FinTech sektor v razcvetu, z več kot 800 FinTech zagonskimi podjetji v vrednosti 15,5 mlrd USD. Trg bo v regiji MENA bo napovedih v obdobju 2024-2028 beležil več kot 8 % povprečno letno rast.
 

FinTech trg v ZAE 

Vpogled v trg

ZAE so postali središče FinTech inovacij. Zaradi močne digitalne infrastrukture in razvite tehnološke skupnosti se je razvil obsežen ekosistem za razvoj FinTech aplikacij.

Skoraj 60 % vseh FinTech podjetij v Zalivski regiji ima trenutno sedež v Dubaju.

V skladu z gospodarskim načrtom Dubaja, Agendo D33, naj bi se Dubaj do leta 2033 uvrstil med 4. največja globalna finančna središča.

Velikost FinTech trga ZAE, v smislu vrednosti sredstev v upravljanju, naj bi po napovedih Mordor Intelligence narasla s 3,16 mlrd USD leta 2024 na 5,71 mlrd USD do leta 2029. Povprečna letna rast bo v tem obdobju znašala 12,56 %.
 

Dejavniki rasti trga

V ZAE sektor FinTech doživlja hitro rast iz različnih razlogov.
 
 • Rast spletnega nakupovanja in digitalnih plačil je povečala potrebo po varnih in priročnih plačilnih rešitvah, zaradi česar so FinTech podjetja ponudila inovativne rešitve, kot so mobilne denarnice in brezstično plačevanje. Poleg plačilnih storitev, posojilnih storitev, zavarovanj in naložb ponujajo FinTech zagonska podjetja tudi druge digitalne rešitve, kot je na primer dubajska platforma za nakup stanovanj Huspy.
 • Vladne pobude, kot so grozdi FinTech in programi financiranja, prav tako pomagajo spodbujati sodelovanje in podjetništvo v industriji.
 • Inovacije blockchain tehnologije in odprto bančništvo bodo oblikovale prihodnost finančnih storitev. V ospredju te evolucije so neobanke, ki so prisotne le na spletu in nimajo fizičnih podružnic. Ker nimajo visokih provizij in zapletene cenovne strukture tradicionalnih bank, si s poenostavljenimi digitalnimi storitvami gradijo zaupanje svojih strank. V zadnjih letih je v ZAE prišlo do rasti neobank in rasti digitalne ponudbe tradicionalnih bank. Neobanke si prizadevajo privabiti tradicionalne bančne stranke s ponudbo izdelkov in storitev, ki so običajno na voljo po nižji ceni. Regulativno okolje FinTech v ZAE ima prav tako pomembno vlogo pri rasti neobank.
 • Rast e-trgovine povečuje potrebo po spletnih in digitalnih plačilih. Razvijalci FinTech aplikacij v ZAE izkoriščajo vse večjo odvisnost od mobilnih naprav. Ustvarjajo aplikacije, bogate s funkcijami, ki se osredotočajo na mobilne naprave in služijo vse večjemu številu uporabnikov pametnih telefonov. FinTech aplikacije omogočajo strankam, da upravljajo svoj denar, medtem ko so na poti, tako da zagotavljajo brezhibno mobilno bančništvo in plačilne storitve. Izjemno popularne so v ZAE tudi digitalne denarnice.
 

Konkurenti na trgu

FinTech trg v ZAE je zelo razdrobljen. Podjetja z vsega sveta so v ta tržni segment vložila veliko finančnih sredstev in se potegujejo za čim večji tržni delež na trgu.

Nekateri glavni konkurenti, ki prevladujejo na FinTech trgu ZAE, so:
 
 • Tabby
 • YallaCompare
 • Beehive
 • Sarwa
 • Shuaa Capital.
 

Priložnosti na FinTech trgu ZAE

ZAE imajo močno digitalno infrastrukturo, inkubatorje, ki jih podpira vlada, mlado in tehnološko podkovano prebivalstvo ter veliko število čezmejnih plačil. Posledično ponuja trg številne priložnosti za tuja FinTech podjetja.
 
 • Vzpon trajnostnih financ je ključnega pomena za FinTech podjetja.
 • Zeleni finančni sektor ima velik potencial, ki ga lahko FinTech in inovativna podjetja izkoristijo s proaktivnim sprejemanjem pobud, povezanih z okoljskimi, socialnimi in upravnimi dejavniki.
 • Čeprav na trg čezmejnih plačil vstopa že veliko novih konkurentov, bo povpraševanje po FinTech storitvah, povezanih s čezmejnimi plačili, tudi v prihodnjih letih ostalo močno glede na pomemben svetovni trg nakazil ZAE in nadaljnjo privlačnost Dubaja kot mednarodnega trgovskega središča.
 • Pospeševalniki in inkubatorji prejemajo močno podporo oblasti ZAE, zaradi česar je trg ZAE privlačna lokacija za novoustanovljena FinTech podjetja, ki lahko izkoristijo sodobno infrastrukturo, poslovne storitve in podporni ekosistem.  

Dubai FinTech Summit - 6. in 7. maja 2024 

6. in 7. maja 2024 bo Dubaj gostil 2. Dubai FinTech Summit, ki bo združil novoustanovljena podjetja, vlagatelje in vodilne v industriji, da se povežejo in izkoristijo rastoči trg FinTech v regiji in zunaj nje.

Na dogodku pričakujejo preko 8.000 udeležencev, 300 govorcev, več kot 200 razstavljavcev ter impresivno zasedbo uglednih lokalnih in mednarodnih govorcev, med njimi tudi 20 guvernerjev finančnih institucij.
Viri: Factiva, TradeArabia, Khaleej Times, Mordor Intelligence, CNBC

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

ARAB HEALTH 2026 - vabilo za posredovanje interesa za skupinsko predstavitev na sejmu

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg ZAEZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: