Združeni arabski emirati

Gospodarske panoge Združenih arabskih emiratov

Priložnosti na trgu

Trg Združenih arabskih emiratov je majhen in raznolik ter ponuja priložnosti za izvoznike v številnih panogah.

Najbolj perspektivni sektorji so:

Arhitektura, inženiring in gradbeništvo: Gradbeni trg je ključni dejavnik gospodarstva ZAE in največji trg regijskih projektov. Povpraševanje v tem sektorju je po strokovnjakih s področja arhitekture, gradbene metodologije, rušilnih tehnologij, sistemskih podizvajalcev, upravljalcev objektov in podobno. Priložnosti imajo mednarodna podjetja, ki lahko ponudijo najboljši koncept in shemo v svojem razredu za projekte mešane uporabe (stanovanjske in maloprodajne) in majhne trgovske komplekse.

Medicinska oprema: ZAE je na področju medicinske opreme uvozno usmerjen trg, ki hitro raste, da bi bil v koraku z rastočo zdravstveno infrastrukturo v državi. Vlada in zasebni zdravstveni sektor veliko vlagata v to, da bi prebivalcem, izseljencem in zdravstvenim turistom zagotovila zdravstvene rešitve po vsej državi. Rast prebivalstva, spreminjajoča se epidemiologija, rastoča industrija zdravstvenega turizma, razvoj zdravstvene infrastrukture, vse večje zdravstveno zavarovanje, digitalna transformacija in nove tehnologije, bodo v prihodnje ključni dejavniki na trgu.

IKT: ZAE hitro raste na tehnološkem področju. Akterji v zasebnem in javnem sektorju si prizadevajo za posodobitev s sprejetjem najsodobnejših rešitev, digitalne preobrazbe in tehnološkega napredka. Vrednost trga IT se je v ZAE v letu 2019 povečala za 8,7 % in dosegla 5,8 mlrd EUR. Povpraševanje po programski opremi in storitvah bo srednjeročno spodbudilo rast izdatkov za IT, zlasti povpraševanje velikih industrij po rešitvah računalništva v oblaku, analitike podatkov, kibernetske varnosti in interneta stvari.

Gospodarstvo

ZAE imajo odprto gospodarstvo z visokim BDP na prebivalca in znatnim trgovinskim presežkom. Prizadevanja za diverzifikacijo gospodarstva so bila uspešna in so znižala delež BDP od nafte in plina na 30 %. Od odkritja nafte v ZAE pred skoraj 60 leti se je država preoblikovala iz obubožane regije v sodobno državo z visokim življenjskim standardom. Vlada je povečala izdatke za ustvarjanje delovnih mest in širitev infrastrukture za večje vključevanje zasebnega sektorja v gospodarstvo. Prosto trgovinske cone v državi, ki omogočajo 100 % tuje lastništvo in nič davkov, pomagajo privabljati tuje vlagatelje. Kljub vsemu so nekateri trgi še vedno zaprti, na primer bančni in zavarovalniški.

 

Struktura BDP


Kmetijski sektor prispeva 1 % BDP in zaposluje približno 1 % delovne sile. Med glavne kmetijske dejavnosti spadata ribištvo in gojenje dateljnov.

Storitveni sektor prispeva 45 % BDP in zaposluje 64 % delovne sile. Pomembne storitvene dejavnosti so zračni promet, turizem in finančne storitve.


Vir: EIU; Factiva, april 2021.
 

Industrijski sektor

Industrijski sektor ZAE je v zadnjih 5 letih zabeležil izjemno rast, zlasti v kovinski, pohištveni in živilski industriji, v proizvodnji aluminija, gradbenih materialov, gnojil in steklenih vlaken, ter v petrokemični industriji.
V letu 2020 je ustvaril 54 % BDP in zaposloval 34 % delovne sile. Delež BDP iz naftnega in plinskega sektorja se zaradi uspešne politike diverzifikacije gospodarstva postopoma zmanjšuje. ZAE so 8. največji svetovni proizvajalec nafte z znatnimi rezervami, ki po ocenah zadostujejo za približno 100 let glede na trenutno stopnjo porabe.

V letu 2020 so v ZAE zabeležili upad industrijskega sektorja v višini -4,4 %. Za leto 2021 analitiki napovedujejo skromno rast v višini 0,2 %, v letih 2022 in 2023 pa naj bi se industrijski sektor povečal za 2,6, oziroma 3,2 %.


Predstavljamo dve gospodarski panogi na trgu ZAE:

 

Stroji in naprave – ogrevalna oprema

Združeni arabski emirati so ena izmed najbolj priljubljenih počitniških destinacij na svetu, v kateri so številni sodobni nebotičniki, luksuzni hoteli, tematski parki in nakupovalna središča. Zaradi napovedanega mednarodnega dogodka Dubai Expo, ki bo potekal v letu 2021, je tudi gostinski sektor v velikemu razcvetu. Zaradi številnih novih gradenj, predvsem v turističnem segmentu, hitro raste tudi trg ogrevalne opreme.

Prihodki od prodaje ogrevalne opreme so v ZAE v letu 2019 znašali 80 mio EUR. Po napovedih analitikov naj bi trg ogrevalne opreme v ZAE v prihodnjih desetih letih rasel po 2,9 % povprečni letni stopnji in v letu 2030 dosegel 108,4 mio EUR.

Največji segment na trgu ogrevalne opreme v ZAE je segment toplotnih črpalk. Takšen trend naj bi se po napovedih nadaljeval vse do leta 2030. Ključni dejavnik prodaje teh sistemov so nižji stroški v primerjavi s kotli in pečmi ter dejstvo, da je njihov mehanizem za upravljanje z energijo boljši od drugih vrst opreme.

V zadnjih petih letih so največji prihodek na trgu ogrevalne opreme prispevali komercialni končni uporabniki. V ZAE in še zlasti v Dubaju je bilo zgrajenih veliko novih gradbenih objektov, tudi v sklopu priprav na Dubai Expo v letu 2021. Po zaključku gradnje hotelov, pisarniških kompleksov, nakupovalnih središč in tranzitnih postajah pa so povsod namestili še ogrevalno opremo, kar je močno spodbudilo rast trga.

V prihodnjih desetih letih naj bi najhitrejšo rast na trgu ogrevalne opreme dosegla regija Abu Dabi &Al Ain, kjer naj bi trg v obdobju 2020-2030 rasel po 3,5 % povprečni letni stopnji. Vlada Abu Dabija si namreč zelo prizadeva okrepiti svoj turistični sektor, da bi postala manj odvisna od surove nafte. Poleg tega namerava vlada do leta 2030 zgraditi še dodatnih 7,5 mio m2 pisarniških prostorov in 4 mio m2v prodajnih površin.

V zadnjih nekaj letih si konkurenti na trgu ogrevalne opreme v ZAE prizadevajo za širitev na nove trge, da bi si pridobili večje tržne deleže. Na primer, proizvajalec Daikin Industries LTD je v sodelovanju z Al Daman Electrical Equipments, konec leta 2018 odprl razstavni salon v emiratu Ras Al Khaimah. Preko tega prodajnega salona želi Daikin povečati prodajo HVAC sistemov še v druge emirate.

 
Med glavne ponudnike na trgu ogrevalne opreme v ZAE spadajo: 

 • Johnson Controls International plc
 • Ingersoll-Rand plc, LG Electronics Inc.
 • Danfoss A/S
 • Gree Electric Appliances Inc. of Zhuhai
 • Mitsubishi Electric Corporation
 • United Technologies Corporation
 • Thermax Ltd.
 • Midea Group Co. Ltd.
 • S.K.M Cooling LLC
 • Zamil Air Conditioners
 • Daikin Industries Ltd.Največja podjetja na področju HVAC opreme v ZAE (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR
Johnson Controls International (L.L.C) 16.153,22
Arista Networks Inc. 4.103,00
Group Infinity 4.103,00
Nsb Engineering Services 4.103,00
Vertiv Middle East Dmcc 3.330,68
Khansaheb Industries Owned By Khansaheb Investment One Person Co Llc 985,14
Systemair Trading (L.L.C) 840,74
Vir: Factiva, november 2020.


Turizem - hotelirski sektor

Padec števila potnikov zaradi proti-koronskih omejitev je v letu 2020 privedel do močnega upada povpraševanja po nastanitvah, kar je negativno vplivalo na cene in prihodke.

Prihodki od nastanitev se bodo po ocenah v ZAE v letu 2020 medletno znižali za 60 % na 15,7 mlrd AED ali 3,6 mlrd EUR.

Analitiki napovedujejo, da se bo vrednost hotelirskega sektorja v ZAE v obdobju 2020-2025 povečevala po 24 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegla 45,7 mlrd AED ali 10,5 mmlrd EUR. V prihodnjih petih letih naj bi hotelirski sektor spodbujali predvsem domači turizem, hoteli srednjega cenovnega razreda in potovanja za prosti čas.

Pandemija COVID-19 negativno vpliva na vse kategorije nastanitev v ZAE, saj je število potovanj strmo upadlo. Največji upad beležijo luksuzni, pa tudi nizkocenovni hoteli. Hoteli srednjega cenovnega razreda so se v času pandemije izkazali za nekoliko bolj odporne. Presežek nastanitvenih zmogljivosti nad povpraševanjem je v letu 2020 pri vseh ponudnikih negativno vplival na ključne kazalce, kot so povprečna dnevna stopnja in prihodek na razpoložljivo sobo. Zaradi upada prihodkov v drugem četrtletju 2020, se je veliko hotelov odločilo za začasno zaprtje. To je bilo najbolj očitno med tistimi ponudniki, ki so močno odvisni od dohodnih turistov s ključnih trgov, kot sta Kitajska in Združeno kraljestvo. Številni drugi hoteli so ostali delno odprti, oblasti v Dubaju pa so po 15. juniju 2020 znižale občinski davek za hotele s 7 % na 3,5 %. V hotelih je običajno delalo le del osebja, od katerih so mnogi delali za nižja plačila.

Vlada ZAE je izdala smernice COVID-19 za hotele, da bi zmanjšala tveganje okužb. Za tiste, ki ne izpolnjujejo zahtev, veljajo visoke kazni in morebitne zapore. Novi ukrepi vključujejo testiranje osebja na virus pred ponovnim odprtjem nastanitvenih kapacitet (temu sledi testiranje vsakih 15 dni), zaposlenim pogosto merijo telesno temperaturo, temeljiteje morajo čistiti skupne prostore in dvigala ter namestiti pregrade iz pleksi stekla za zaščito osebja, zagotoviti pa morajo tudi 24-urno praznjenje prostorov pred prihodom naslednjih gostov.
Hotelski gostje so morali sprva naročiti hrano na recepciji, brez postrežbe v sobo. Številne hotelske restavracije so marca 2020 prvič uvedle zunanjo dostavo, da bi ohranile poslovanje, saj je bilo veliko gostov v samo-izolaciji. Potem ko so bile restavracije zaprte za najmanj dva tedna, je dostava prek zunanjih platform, kot je Zomato, za nekatere postala edini vir prihodka.
 

Največji ponudniki v hotelirskem sektorju v ZAE:

 • Accor Hotels LLC                        
 • Airbnb Inc                               
 • Dusit Hotels & Resorts LLC              
 • Four Seasons                             
 • Kempinski (Kempinski AG)
 • Hampton by Hilton
 • Hyatt
 • InterContinental LLC                    
 • Jumeirah International LLC              
 • Millennium & Copthorne Hotels MEA       
 • Ritz-Carlton Hotel Co LLC, The          
 • Hotels Management Corp PJSC      
 • Shangri-La Hotels LLC                   
 • Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc Največja podjetja na področju hotelirskega sektorja v ZAE (2019)

Podjetje Prihodki v mio EUR 
Novotel Gate Hotel 14.490,01
Hyatt Place Hotel Baniyas Square Dubai Llc 2.328,75
Movenpick Hotels And Resorts 828,00
Jumeirah Group / Jumeirah Hotels & Resorts 776,25
Hilton Dubai Jumeirah 652,05
Atlantis The Palm Hotel & Resort 258,75
Emirates Palace Hotel 258,75Vir: Factiva, november 2020.

 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje