Združeni arabski emirati

Gospodarske panoge Združenih arabskih emiratov


Preučite predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenih arabskih emiratov

Vpogled v trg

Zaradi visokih cen nafte in diverzifikacije gospodarstva, so ZAE postali 2. največje gospodarstvo Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, za Savdsko Arabijo.

Glavni gospodarski sektorji so naftna industrija, turizem in logistika.

ZAE imajo odprto gospodarstvo z visokim BDP na prebivalca in znatnim trgovinskim presežkom. 

Prosto trgovinske cone v državi, ki omogočajo 100 % tuje lastništvo in nič davkov, pomagajo privabljati tuje vlagatelje. Kljub vsemu so nekateri trgi še vedno zaprti, na primer bančni in zavarovalniški.

Dinamično gospodarstvo ZAE se želi v naslednjem desetletju preoblikovati v gospodarstvo znanja, zato je odprto za mednarodno poslovanje in ponuja številne priložnosti za tuja podjetja.

Slovenija je imela v letu 2022 z ZAE 160 mio EUR blagovne menjave, s čimer so se ZAE lani uvrstili na 42. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi.

Glavne izvozne skupine Slovenije v ZAE so farmacevtski proizvodi (21 % celotnega izvoza) ter električni stroji in oprema (19 % celotnega izvoza).
 

Industrijski sektor

Industrijski sektor ZAE je v zadnjih letih zabeležil izjemno rast in v letu 2022 ustvaril 50 % BDP. Delež BDP iz naftnega in plinskega sektorja se zaradi uspešne politike diverzifikacije gospodarstva postopoma zmanjšuje. 
 
V letu 2022 so v ZAE zabeležili rast industrijskega sektorja v višini 8,5 %. Za leto 2023 analitiki napovedujejo rast v višini 4,2 %, v letih 2024 in 2025 pa naj bi se industrijski sektor povečal za 1,7 %, oziroma 4,1 %.

 

Tržni izzivi

ZAE so glavno poslovno središče in odprt trg na Bližnjem vzhodu. Izvozniki in tuja podjetja, ki poslujejo v ZAE, se soočajo z več izzivi, kot so:
 
 • zamude pri plačilu, zlasti v javnem sektorju
 • ne-transparentni razpisni postopki
 • ni enotne spletne platforme za javne razpise
 • problematična pravila o odpovedi pogodbe trgovskim zastopnikom
 • dolgotrajni in zapleteni postopki reševanja sporov 


Priložnosti na trgu 

 • ZAE so ena najbogatejših držav v regiji. 
 • Tržne priložnosti se še naprej širijo in so podprte z močno rastjo prebivalstva in realnega BDP. 
 • ZAE postajajo pomemben trg za poslovanje podjetij na Bližnjem vzhodu.
 • Privlačnost trga podpira tudi stabilno zakonodajno okolje za mednarodna podjetja. 
 • ZAE imajo visoko gostoto posameznikov z neto premoženjem nad 1 mio USD. 
 • Prebivalstvo s srednjimi dohodki (zlasti izseljenci z daljšim stažem) bo zaradi zadržanega povpraševanja po omejitvah pandemije, v prihodnje veliko trošilo za dolgoročne trajne dobrine, kot so avtomobili, pohištvo, elektronski aparati in luksuzni izdelki. 
 • Spremembe naložbene, civilne in državljanske zakonodaje bodo v prihodnjih letih pritegnile večje število premožnih tujcev, ki bodo prebivali in vlagali v ZAE. 
 • ZAE so prefinjen in raznolik trg, ki ponuja številne poslovne priložnosti.  


Vstop na trg 

Združeni arabski emirati imajo odprto tržno gospodarstvo in izvoznikom je na voljo več možnosti vstopa na trg.
 
 • Globalni poslovni dogodki
ZAE je regionalno komercialno središče in gosti trgovinske razstave in konference svetovnega razreda, kjer se lahko tuja podjetja srečajo s kupci iz ZAE, Bližnjega vzhoda, Afrike, Južne Azije in vsega sveta.
 
 • Distributerji in zastopniki
Sodelovanje z distributerjem ali agentom je ena od možnosti za vstop na trg ZAE. Iskanje pravega lokalnega zastopnika ali distributerja je lahko ključni prvi korak za uspeh.
 
 • Cone proste trgovine (FTZ)
Prostotrgovinske cone omogočajo 100 % tuje lastništvo, hitro registracijo in napredno logistično podporo. Pogosto so organizirane po posameznih sektorjih.
 
 • Konkurenčno pozicioniranje 
Kot regionalno trgovsko središče, ki podpira pomembno mednarodno poslovno dejavnost, so ZAE trg, kjer lahko tuja podjetja pričakujejo, da se bodo soočila z močno globalno konkurenco. Zato je pomembno poudariti prednosti novih izdelkov/storitev, kot so tehnološke prednosti, personalizirane storitve za stranke, poprodajne storitve in nižje cene.
 

Gospodarske panoge Združenih arabskih emiratov – Potovalna in turistična industrija

Vpogled v trg, vrednost trga in napovedi

Potovalno in turistično industrijo sestavljajo prihodki, ki jih ustvarijo potniški letalski prevozniki, potniški železniški promet, gostinske storitve, hoteli in moteli, potovalni posredniki ter igralnice in trg iger na srečo.
 
Potovalna in turistična industrija ZAE je zabeležila precej stabilno rast pred pandemijo Covid-19, ko je panoga močno upadla zaradi vladnih omejitev. Vendar si je industrija v letih 2021 in 2022 močno opomogla, po napovedih pa bo močno rasla tudi v prihodnjih letih.
 
Potovalna in turistična industrija ZAE je leta 2022 ustvarila skupne prihodke v višini 68,6 mlrd USD (65,14 mlrd EUR).
 
Dubaj je ključna mednarodna destinacija za poslovanje in turizem, ki privablja vse več mednarodnih turistov. Država gosti tudi različne dogodke, s katerimi spodbuja vhodni turizem in privablja številne mednarodne goste. Na primer, Expo 2020 Dubaj, ki je potekal od oktobra 2021 do marca 2022, je beležil 30,3 % obiskovalcev iz tujine, kar je spodbudilo rast potovalne in turistične industrije. Dogodek je vplival tudi na več naložb v razvoj infrastrukture, s čimer je ponudil prihodnje priložnosti za turistične industrije.
 
Tudi Abu Dhabi beleži eno najhitrejših rasti v segmentu poslovnih srečanj in sejmov, zaradi razvite infrastrukture za gostovanje poslovnih dogodkov in vladnih politik, ki prispevajo k rasti potovalne in turistične industrije po vsej državi.
 
Po napovedih MarketLine, bo potovalna in turistična industrija v ZAE v obdobju 2023-2027 rasla po 11 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegla vrednost 115,7 mlrd USD (109,9 mlrd EUR).
 
Novembra 2022 so v Dubaju sprejeli nacionalno turistično strategijo, katere cilj je privabiti 40 mio hotelskih gostov do leta 2031 in 27,23 mlrd USD (100 mlrd AED ali 25,85 mlrd EUR) naložb v turizem. 
Strategija vključuje 25 politik in pobud, ki se osredotočajo na krepitev turističnega sektorja. 
 
Poleg tega je država decembra 2022 začela z zimsko kampanjo »Dubai Destinations«, da bi državo promovirala kot ključno turistično destinacijo v hladnejših mesecih. Kampanja promovira kulinariko, pustolovščine, kulturo, umetnost, zabavo in šport.

ZAE postajajo tudi globalno središče športne diplomacije. Več si lahko preberete v tem prispevku.

Takšne pobude in kampanje bodo v prihodnjih letih podpirale rast potovalne in turistične industrije v državi.
 

Segmentacija trga

Hotelirski sektor je bil leta 2022 največji segment industrije, s skupnimi prihodki v višini 35,6 mlrd USD (33,8 mlrd EUR), kar predstavlja 51,8 % celotne vrednosti industrije. 
 
Število hotelov v ZAE hitro raste, saj različne domače in mednarodne hotelske verige širijo svoj srednji in luksuzni sektor. 
 
Septembra 2022 je Marriott International objavil svoje načrte za razširitev svoje prisotnosti na Bližnjem vzhodu, kjer namerava odpreti več kot 20 hotelov v naslednjih 15 mesecih, v zalivskih državah, kot so ZAE, Savdska Arabija, Katar in druge. 
 
Združeni arabski emirati predstavljajo 41 % vrednosti potovalne in turistične industrije na Bližnjem vzhodu, Savdska Arabija pa nadaljnjih 32,3 %.

Regijska segmentacija industrije potovanj in turizma v ZAE (v %, glede na vrednost v letu 2022)

 
 

Konkurenti na trgu

Vodilni konkurenti v prehrambni industriji
 
 • McDonald's
 • Subway
 • Pizza Hut 
 • Burger King 
 
Vodilni konkurenti v hotelirskem sektorju 
 
 • Marriott International
 • AccorHotels 
 • Rotana Hotel Management Corp.
 • Hilton Worldwide 
 

Ostale perspektivne panoge na trgu  

Arhitektura, inženiring in gradbeništvo

Val projektov v zasebnem sektorju, skupaj z visoko ravnjo državne porabe in naložbenimi načrti, prinaša na trg ponoven optimizem. 
Lokalna podjetja vse bolj iščejo učinkovitost in digitalno integrirane procese pri načrtovanju projektov, zaposlovanju, spremljanju in izvajanju.
 
Trendi kažejo na naraščajoče povpraševanje po tehnologijah, kot so:

Informacijsko modeliranje zgradb (BIM)
razširjena resničnost (A/R)
Podatkovne aplikacije IoT
Droni, opremljeni z radiofrekvenčno identifikacijo (RFID)
Tehnologija 3D skeniranja
3D tiskanje
 

Farmacevtski izdelki

Farmacevtski trg ZAE hitro raste. ZAE trenutno uvažajo večino zdravil, a nekatere mednarodne farmacevtske družbe so se že povezale s podjetji v ZAE za lokalno proizvodnjo izdelkov.
 
Največ farmacevtskih proizvodov so ZAE v letu 2022 uvozili iz Kitajske, ZDA, Nemčije, Italije in Francije. 
 
V letu 2022 je Slovenija v ZAE izvozila za 24,58 mio EUR farmacevtskih proizvodov, s čimer se je pri uvozu ZAE uvrstila na 29. mesto.

Vrednost izvoza farmacevtskih proizvodov Slovenije v ZAE (v 1.000 EUR)

IKT

ZAE se želijo pozicionirati kot gospodarstvo, temelječe na znanju, zato je vlada namenila velik del proračuna za doseganje ambicioznih vizij in načrtov.

Povpraševanje po programski opremi in storitvah bo srednjeročno spodbudilo rast izdatkov za IT, zlasti povpraševanje velikih industrij po rešitvah v zvezi z računalništvom v oblaku, podatkovno analitiko, kibernetsko varnostjo in internetom stvari. Segment strojne opreme bo prav tako beležil zdravo rast, zaradi velikega povpraševanja po delovnih postajah v podjetniškem in komercialnem sektorju.
 

Informacijska tehnologija v zdravstvu 

Po napovedih analitikov bo trg zdravstvenih informacijskih tehnologij v ZAE v prihodnjih letih hitro rasel. Pandemija je ustvarila priložnosti za širitev sektorja tele-medicine prek tehnoloških platform.


Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.
 
 
Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • MarketLine Industry Profiles
 • Statistični urad RS 
 • Trade map 
 
Posodobljeno: junij 2023

 
Poglejte si tudi: