2. lockdown v Avstriji

ponedeljek, 02. november 2020

V Avstriji bodo od torka, dne 3. novembra 2020 v veljavi strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V nedeljo zvečer so vladne stranke sklenile zaostritev ukrepov. S tem bodo ob polnoči v veljavi med drugim policijska ura, zapirajo se kulturne ustanove in gastronomski obrati, prepovedan je tudi amaterski moštveni šport.

Med drugim tudi omejitev zasebnih druženj
Od torka bo prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma. V skladu z avstrijsko zakonodajo mora omejitev gibanja vsakih deset dni potrditi parlament na Dunaju.

Kulturne ustanove vsaj štiri tedne spet zaprte
V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu. Na drugi strani bodo svoja vrata zaprli fitnesi. Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališče in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Ukrepi bodo veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen.

Zvezni kancler Sebastian Kurz (ÖVP) je v soboto na novinarski konferenci poudaril, da so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege. „Naš cilj je, da decembra začnemo s postopnim odpiranjem in polovični vrnitvi v običajno življenje,“ je dejal Kurz.

Nova pravila za delo na skrajšan čas
Tako imenovani „lockdown“ določa v Avstriji tudi nova pravila za delo na skrajšan čas. Podjetja, ki morajo zaradi nove odredbe svoje delo ukiniti, lahko delovni čas svojih sodelavcev znižajo na nič, delojemalci pa dobivajo kljub temu do 90-odstotno plačo.

Za podjetja, ki jih direktno prizadenejo novi uradni ukrepi, je zvezna vlada obljubila tudi nadomestitev do 80 % prometa - osnova za to je promet v primerjalnem obdobju leta 2019.

Več informacij: https://www.sgz.at/news/detail/sl/2.-lockdown-v-avstriji

Dodatne informacije:
Slovenska gospodarska zveza
E: office@sgz.at