39 slovenskih podjetij pod okriljem SPIRIT Slovenije v Bosni in Hercegovini

četrtek, 03. oktober 2013

Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na 20. Mednarodnem sejmu ZEPS, ki se je 1. oktobra 2013 pričel v Zenici, BIH. Na 274 m2 skupnega razstavnega prostora v hali A bo svoje izdelke in storitve predstavljalo 12 slovenskih razstavljavcev. Obenem pa SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji 2. in 3. oktobra 2013 organizira tudi delegacijo 27 slovenskih podjetij v BIH, ki poteka v času uradnega obiska predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Janka Vebra v tej državi.
 

Sejem ZEPS poteka med 1. in 5. oktobrom 2013 in je namenjen predstavitvi podjetij, ki delujejo na področju kovinske industrije, strojegradnje, gradbeništva, obnovljivih virov energije, rudarstva, lesne industrije, informatike, farmacije, medicinske opreme, grafične in tiskarske industrije, tekstila, usnja, obutve ter športa in rekreacije. Gre za največji poslovno sejemski dogodek v Bosni in Hercegovini, na katerem se je lani predstavilo več kot 400 podjetij iz 27 držav, obiskalo pa ga je nekaj več kot 40.000 obiskovalcev.
 

SPIRIT Slovenija je marca letos objavil javno povabilo podjetjem za nastop na omenjenem sejmu. Na 274 m2 skupnega razstavnega prostora v hali A pod okriljem SPIRIT Slovenija in OZS svoje izdelke in storitve predstavlja 12 razstavljavcev, in sicer Gorenje d. d., Gorenje Keramika d. o. o., Herz d. d., Lotrič d. o. o., Modri val d. o. o., Simon Jeram s. p., POS Plastika d. o. o., PSM d. o. o., Trevis d. o. o., SES Group d. o. o., AS Domžale Moto Center d. o. o. in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenija.
 

Prednost skupnega nastopa je po mnenju Gregorja Primca, strokovnega sodelavca za mednarodno sodelovanje na OZS v »večji izpostavljenosti in prepoznavnosti sodelujočih podjetij ter v neprimerno nižjih stroških kot v primeru samostojnega nastopa. Poleg tega večino priprav, povezanih z razstavnim prostorom na sejmu, opravijo organizatorji sejemskega nastopa, v tem primeru javna agencija SPIRIT Slovenija in OZS, tako da podjetja prihranijo tudi čas. Smisel tovrstnih nastopov je slovenskim podjetjem omogočiti promocijo njihovih storitev in izdelkov ter vzpostavitev novih poslovnih stikov s tujimi poslovnimi partnerji. To naj bi tudi vodilo do sklenitve novih poslov in posledično do razvojne rasti podjetij ter večjega izvoza Slovenije na tuje trge.«
 

»Ugled slovenskih podjetij na področju nekdanje skupne države in s tem tudi v Bosni in Hercegovini je še vedno na zavidljivi ravni, zato je nastop več podjetij na skupnem razstavnem prostoru na sejmu ZEPS pomemben, saj nam kljub relativni majhnosti države omogoča predstavitev v bolj dominantni luči,« meni Metod Škerjanec, vodja prodaje v podjetju Gorenje SOLAR. Takšnega načina predstavitve podjetij na različnih svetovnih sejmih niso nič posebnega in se ga pogosto poslužujejo vse države, je prepričan. »Ne nazadnje so podjetja, ki vstopajo na tuje trge tudi obraz države iz katere prihajajo. Poreklo je bilo in bo pomembno za večino odgovornih kupcev,« še dodaja. »Letos se v Gorenju iz področja energetike in ekologije sejma udeležujemo prvič, saj je področje obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije v Bosni in Hercegovini na začetku razvoja. Menimo, da BIH s svojimi naravnimi danostmi na eni strani ter s potrebo po nujnih vlaganjih v infrastrukturo na drugi v prihodnosti omogoča velik potencial. Tu predvsem želimo podati dobronamerni apel državi, naj ne čaka preveč s sprejetjem ustreznih zakonov, saj sektor energije in ekologije omogočata veliko rast in zaposlovanje, predvsem pa bodo pritegnili tuj kapital, ki je gorivo razvoja vsake države. Prepričani smo, da se bomo tega sejma v prihodnosti še udeleževali,« je zaključil.

Sicer pa Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije 2. in 3. oktobra 2013 organizira gospodarsko delegacijo v Bosno in Hercegovino, ki se je udeležuje 27 slovenskih podjetij. Ta poteka v času uradnega obiska predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Janka Vebra v BIH. V okviru gospodarske delegacije je organiziran obisk sejma ZEPS, poslovna konferenca in srečanja med slovenskimi in bosansko-hercegovskimi podjetji (B2B), člani delegacije pa se v Sarajevu srečajo tudi s predstavniki tamkajšnjega slovenskega poslovnega kluba.