8. Svetovni forum o vodah, Brasilia, 18. - 23. marec 2018

petek, 16. februar 2018

V času od 18. do 23. marca 2018 bo v Brasilii potekal 8. Svetovni forum o vodah v organizaciji Svetovnega sveta za vode in v sodelovanju z vlado države gostiteljice, državno agencijo za vode ter vlado federalnega okrožja Brasilie. Udeležbo je potrdilo že 120 držav. Pričakuje pa se tudi okoli 150 domačih in tujih podjetij, skupaj s 45.000 obiskovalci. Namreč novost letošnjega foruma je, da bo deloma odprt tudi za javnost.

Dogodek bo potekal v dveh različnih prostorih:
  • Expo, ki bo namenjen samo registriranim obiskovalcem in strokovni javnosti;
  • Sejem, ki bo brezplačno dostopen vsem zainteresiranim brez akreditacij.

Organizatorji bodo na 10.000 kvadratnih metrih pripravili številne dodatne aktivnosti. Med drugim filmski festival o vodah, na katerem bodo prikazali 48 kratkih filmov. Posebna arena bo namenjena pogovorom z državljani, ki jim bo na voljo tudi razstavni prostor s stojnicami – expo/sejem ter t.i. državljanska vas. Slednji prostor bo namenjen tudi za promocijo kulturnega progama, zabavo in mreženje. Tema foruma je "delimo vodo". Oba razstavna prostora s stojnicami se bosta nahajala v t.i. "The Citizen Village", ki bo zgrajena ob robu nogometnega stadiona Mané Garrincha.

Foruma se bosta udeležila tudi ministrica za okolje in prostor ga. Irena Majcen ter bivši predsednik RS dr. Danilo Türk in sicer v zvezi s priporočili Visokega Globalnega Panela za Vodo in Mir, ki mu je predsedoval. Strokovno javnost bodo poleg ministrov za okolje, ki bodo sodelovali na šestih okroglih mizah (na temo podnebja, ekosistemov, financ itd.), zastopali še poslanci, sodniki, predstavniki regionalnih vlad, lokalne skupnosti, akademiki itd.

Podjetja s področja voda oz. okoljevarstvenih tehnologij so vabljena, da se sejma udeležijo. Namreč dogodek predstavlja edinstveno priložnost za podjetja, da aktivno komunicirajo z javnostjo, da svetu pokažejo, kako skrbno ravnati z vodo, ki je postala aktualen predmet in nepogrešljiva tema družbenih razprav. Namreč serija kriz s pomanjkanjem vode, s katerimi se sooča Brazilija, kot tudi drugi deli sveta, je v zadnjem času pripeljala do večje ozaveščenosti o tej temi – tako med oblastmi, ki morajo vključevati ljudi v ustrezno uporabo vode, kot potrošniki, vključno s podjetji.

Obiskovalci se lahko registrirajo, preverijo novice, vsebine in program na spletni povezavi www.worldwaterforum8.org.

Uradna turistična agencija foruma (hoteli, najem avtomobilov itd.): eventos@levitatur.com.br

Pripravila
Katarina Kužnik    
Ministrstvo za zunanje zadeve        
Direktorat za gospodarsko in javno diplomacijo
Sektor za bilateralno gospodarsko sodelovanje I
E: Katarina.Kuznik@gov.si