Ali Rusija razvija alternativne vire energije?

sreda, 14. oktober 2020

Da. Mitrova (Moskovska šola menedžmenta Skolkovo https://energy.skolkovo.ru/ru/) je povedala, da Rusija postopoma povečuje naložbe v obnovljive energije, poskuša lokalizirati opremo in razvijati potrebne kompetence. Oblasti poskušajo na določenih lokacijah spodbujati pogoje, da bi bili obnovljivi viri ekonomsko konkurenčni.

»To ruska vlada sedaj poskuša narediti z vetrno in sončno energijo. Uredila je posebne tarife in spodbude na škodo drugih virov energije. Poskušajo urediti lokalizirano proizvodnjo opreme v Rusiji in vzpostaviti množično proizvodnjo, kar bo omogočilo prodajo energije po nižjih cenah,« je pojasnila Mitrova.

Pojasnila je tudi: »Ko bo ustvarjen potreben okvir in bodo opravljene začetne naložbe v raziskave in razvoj, ko bodo umaknjene vse sive cone v predpisih in manjše ovire, ki dušijo podjetja za razvoj obnovljivih virov energije, se bo država umaknila in pustila panogi, da se razvija samostojno. Ampak to lahko pričakujemo šele čez 10-15 let, ko bodo lahko novi viri energije enakovredno tekmovali. Potem pa naj stvari naprej ureja trg. V Rusiji je uvajanje novih virov naporno zaradi dediščine državnega planiranja in močne centralizacije v energetiki.«

Ruski holding RusHydro že predstavlja pozitiven primer uspešnega prodora obnovljivih virov energije na trg. Zagnal je 900-kilovatno vetrno elektrarno v arktičnem naselju v Jakutiji na ruskem Daljnem vzhodu. Poleg tega je RusHydro v zadnjih petih letih postavil in zagnal tudi 19 sončnih elektrarn s skupno kapaciteto 1,6 megavata ter štiri vetrne elektrarne na ruskem Daljnem vzhodu s skupno kapaciteto 3,1 MW.

Vir: oilcapital.ru/interview/28-07-2020/tatyana-mitrova-dlya-nashego-neftegazovogo-sektora-i-ekologicheskie-i-klimaticheskie-vyzovy-vstayut-uzhe-v-polnyy-rost

Pripravila:
mag. Anastasia Putkina
direktorica Rusko-slovenskega poslovnega Kluba Togliatti
E: putkina.anastasia@mail.ru