Amazon in okužbe zaposlenih s covid-19

torek, 06. oktober 2020

Podjetje Amazon, ki je v času pandemije in epidemije, ki ju je povzročil koronavirus, ustvarilo največji dobiček, gospodarsko rast in stopnjo zaposlovanja, je objavilo podatek o pozitivnih rezultatih na covid-19 med njihovimi zaposlenimi.

Podatke so objavili v povezavi s pritiski različnih delovnih organizacij (sindikatov), politike, medicinskih institucij. Njihovi pritiski pa so povezani z delovnimi pogoji poslovanja pri Amazonu kot tudi z velikim številom zaposlenih in nikoli prekinjenega delovnega procesa – prodaje.

Amazon je tako objavil podatek, da je 19.816 njihovih delavcev v šestih mesecih (od 1,37 milijona zaposlenih v Amazon in Whole Foods) pozitivnih ali domnevno pozitivnih na koronavirus. Številka je enaka približno 1,44 % delavcev, kar je pod pričakovanji podjetja, medtem ko je ta podatek za celotno prebivalstvo ZDA 2,18 %. Podatki povzeti po poročanju The Wall Street Journal in ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni.

Podrobno razkritje številk s strani Amazon, ki je prvo za eno od večjih ameriških podjetij (velikan e-trgovine) pa je spodbudil druga podjetja, da objavijo podobne podatke, in Amazon je tudi predlagal, da bi pomagal pri merjenju napredka “boja” proti koronavirusu in izmenjavi najboljših praks.

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com