Amazon z nakupom spletne lekarne PillPack vstopa v farmacevtski sektor ZDA

sreda, 11. julij 2018

Amazon.com Inc. kupuje spletno lekarno PillPack Inc., da bo lahko pošiljal zdravila na recept strankam v ZDA. To predstavlja resno konkurenco distribucijskim podjetjem na farmacevtskem trgu ZDA, ki je vreden preko 336 mlrd EUR. Amazon bo za spletno lekarno PillPack plačal približno 840 mio EUR.
 
PillPack je spletna lekarna, ki že pet let pripravlja in dostavlja zdravila v domove strank po ZDA, razen na Havaje. Amazon je pri tem poslu premagal podjetje Walmart Inc., ki se je tudi potegovalo za nakup te spletne lekarne. Amazonov nakup lahko resno ogrozi poslovanje trgovcev na drobno in distributerjev zdravil v ZDA, kot so na primer CVS Health Corp. in Walmart, ki imajo na trgu velike tržne deleže. Zaradi načrtovanega prevzema so cene delnic CVS, Walgreens Boots Alliance Inc in Rite Aid Corp takoj po objavi močno padle in s tem so tri družbe skupno izgubile skoraj 10 mlrd EUR tržne vrednosti.
 
Zdravstveno-farmacevtski trg je lahko velik izziv za Amazon, saj je trg zelo reguliran in je odvisen od kompleksnih spletnih pogodb, medsebojno povezanih podatkovnih sistemov in od povezav z različnimi akterji na trgu, s katerimi se bo moral Amazon povezati, če bo hotel uspeti na trgu. Predsednik uprave ameriške verige lekarn Walgreens, Stefano Pessina, ni preveč zaskrbljen glede vstopa Amazona na trg. Po njegovem mnenju bodo imele klasične lekarne še vedno zelo pomembno vlogo v prihodnosti, saj je vloga lekarn veliko bolj kompleksna in ni omejena le pakiranje in pošiljanje zdravil strankam.
 
Bostonska spletna lekarna PillPack je bila ustanovljena leta 2013. Ustanovitelji so zbrali 89 mio EUR ustanovitvenega kapitala od različnih investitorjev, vključno z Atlas Venture, Accel Partners in CRV. Soustanovitelj in izvršni direktor TJ Parker je konec leta 2017 povedal, da imajo že več 10.000 tisoč strank in so na pravi poti, da dosežejo 100 mio EUR letnih prihodkov. Nakup te spletne lekarne s strani Amazona naj bi bil uradno končan v drugi polovici leta 2018.
 
Vir: The Wall Street Journal
 
Več informacij o globalnih trendih na področju kemije, farmacije in biotehnologije