Audi uporablja drone za iskanje vozil na lokaciji Neckarsulm

sreda, 29. julij 2020

Audi uporablja posebej razvit sistem dronov za iskanje vozil, pripravljenih za odpremo na lokaciji Neckarsulm.
  • Dron avtonomno leti nad parkiranimi vozili
  • Natančno lociranje vozila s pomočjo drona, GPS in RFID tehnologije
  • Vodja projekta Steffen Conrad: »Hitro iskanje vozil ustvarja še višjo kakovost procesa in je nadaljnja odskočna deska na poti do digitalne proizvodnje«.
 
Foto: Audi

Leteča naprava avtonomno leti nad območjem za odpremo vozil Audi v Neckarsulmu. Dron uporablja GPS in RFID tehnologijo za prepoznavanje in pomnjenje natančnega položaja vseh vozil, ki jih je preletel, s čimer zaposlenim v Audiju pomaga načrtovati potrebne korake od dokončanja vozil do odpreme strankam.

Na proizvodni liniji v Neckarsulmu vsak dan izdelajo več različnih Audijevih modelov, med njimi Audi A4 Sedan, A5 Cabriolet, Audi A6, Audi A7 in Audi A8 ter tudi Audi R8 iz industrijskega parka Böllinger Höfe. Po končani proizvodnji zaposleni vozila parkirajo na določenih območjih na obratu. Da bi vsak Audi od tam našel pot do svojega novega lastnika, je potrebno natančno načrtovanje od proizvodnje do odpreme. Od nedavnega pri tem Audijevi zaposleni v Neckarsulmu uporabljajo »pomoč od zgoraj«, brezpilotni dron, ki omogoča enostavnejše in učinkovitejše iskanje vozil na območju.

Tovarna v Neckarsulmu predstavlja eno najbolj zapletenih lokacij v koncernu Volkswagen ravno zaradi toliko različnih modelov, ki se v njej sestavljajo. Natančno načrtovanje naročil je tako še posebej zahtevno. »Hitro iskanje vozil ustvarja še višjo kakovost procesa in je nadaljnja odskočna deska na poti do digitalne proizvodnje. Dron nudi podporo s povsem nove perspektive. Svoje izkušnje nameravamo deliti z drugimi Audijevimi tovarnami in znotraj skupine VW, "je pojasnil Steffen Conrad, vodja projektov na področju upravljanja inovacij v Neckarsulmu.

Osnova je tehnologija, ki jo Audi uporablja že kar nekaj časa: RFID (radiofrekvenčna identifikacija) čip s pripadajočo identifikacijsko številko vozila, ki ga vsak Audi že prejme s karoserijo. Posebno razvit heksakopter, brezpilotni letalec s šestimi propelerji, leti prek območja odpreme vozil po vnaprej določenih poteh na višini približno deset metrov in določa natančen položaj parkiranih avtomobilov. Dron uporablja bralnik RFID, s katerim prebere vsako vozilo, medtem ko leti neposredno nad območjem za odpremo, in shrani prepoznani položaj GPS. Takoj ko leteča naprava pristane, so podatki preko Wi-Fi-ja samodejno poslani v bazo podatkov. Po končanem preletu se rezultat prikaže na digitalnem zemljevidu za zaposlene.  

Dron vzleti, leti in pristane na popolnoma avtonomen način. Audijevi strokovnjaki zaženejo dron in spremljajo let preko prenosnika ali tablice. V nujnem primeru lahko z daljinskim upravljalnikom posegajo v sicer popolnoma samodejno delovanje. Za uporabo industrijskih dronov so že usposobljeni štirje zaposleni, ki so pridobili tudi t.i. »licenco za drone«.

Pred vsakim poletom brezpilotnik avtomatsko posodobi podatke o vremenskih razmerah na območju tovarne v Neckarsulmu. Če je veter premočan ali sunkovit ali če je preveč dežja, dron ne vzleti. Prav tako programska oprema pred vsakim poletom preverja nivo in temperaturo baterije brezpilotnika. V primeru neustreznih določenih varnostnih parametrov, ostane na tleh.

Pilotni projekt se trenutno testira na stalnih serijah, v okviru katerega bodo strokovnjaki na lokaciji Neckarsulm pridobili dodatne izkušnje. V prihodnje nameravajo drone uporabljati za iskanje vozil tudi v drugih Audijevih tovarnah.
 
Vir: MarketLine News