Avstrija - zaprtje države podaljšano

torek, 19. januar 2021

Zvezna vlada na Dunaju je v nedeljo sporočila, da bodo določeni ukrepi proti širjenju koronavirusa še zaostreni, med drugim bodo v trgovinah in na javnem potniškem prometu od 25. januarja obvezne zaščitne maske FFP2. Lockdown za trgovine, kulturo in »nenujne« storitve je podaljšan do 8. februarja. Gostinci in hotelirji bodo sploh šele odprli marca, obvezna medsebojna razdalja pa bo po novem povečana na dva metra.

Upanje, da bi v Avstriji s 25. januarjem spet dobili nazaj malo več svobode, se je s tem razblínilo. Število novih okužb s koronavirusom se je v zadnjih tednih sicer zmanjšalo, a je še vedno višje od pričakovanj. Po intenzivnih posvetovanjih s strokovnjaki, predstavniki zveznih dežel in socialnimi partnerji je zvezna vlada torej podaljšala ukrepe za zajezítev šírjenja novega koronavirusa za dva tednea

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev („incidenca“) se je v Avstriji v zadnjih dneh ustalilo med 130 in 150. Potrebni so ukrepi, ki bodo to pojavnost izrazito znižali, razlog za previdnost pa je predvsem zaskrbljenost zaradi novega seva virusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih sevov, je odločitev za podaljšanje ukrepov utemeljil zvezni kancler Sebastian Kurz (ÖVP).

Brez omejitev gibanja bi število novih okužb s koronavirusom lahko eksplodiralo, zdravstvena oskrba pa bi naletela na konec zmogljivosti, je odločitev za podaljšanje ukrepov utemeljil zvezni kancler. Odpiranje bi bilo po njegovem mnenju trenutno „lahkomiselnost“, če ne celo „malomarnost“.

Cilj je, da bi 8. februarja ob strogih varnostnih ukrepih odprli vse trgovine, storitve, kjer prihaja do tesnih stikov s strankami, kot so npr. frizerji, in muzeje.

Turistični in gostinski obrati bodo zaprti najmanj do konca februarja in šele sredi prihodnjega meseca bodo odločili, ali jih bo mogoče odpreti marca.

S podaljšanjem lockdowna pa se je zamaknil tudi prezenčni pouk na šolah. Po prvotnih načrtih bi lahko šolarji in šolarke pravzaprav od tega ponedeljka imeli pouk v razredih. Že pretekli teden pa je bilo jasno, da ta termin ne bo držal.

Več informacij

Slovenska gospodarska zveza v Celovcu
E: office@sgz.at