Avstrija: zaprtje države še ne pomeni, da smo popolnoma nemočni!

sreda, 18. november 2020

V Avstriji od danes naprej veljajo strožji ukrepi za zajezitev virusa Covid-19 oz. popolno zaprtje države. Ker dosedanji ukrepi širjenja virusa niso dovolj zajezili, je bila zaostritev pričakovana.

Do 6. decembra bodo poleg nenujnih trgovin in trgovinskih centrov mirovale tudi storitvene dejavnosti, kar pomeni velik izziv za mikro, mala in srednje velika podjetja ter njihov obstanek in preživetje. Že od začetka pandemije se v SGZ aktivno zavzemamo za to, da meje ostanejo odprte in se ohrani nemoten pretok delovne sile in blaga, saj s tem pomagamo gospodarstvu pri ohranjanju delovnih mest in stabilizaciji gospodarskih dejavnosti. Popolno zaprtje meja bi lahko sprožilo val odpuščanja, v industriji bi prišlo do zaustavitve procesov. Vse to pa bi imelo daljnosežne posledice.

SGZ je v kontaktu s slovenskimi kot tudi avstrijskimi akterji, našimi člani in partnerji, med seboj se obveščamo o finančnih spodbudah in aktualni situaciji na meji. Na naši spletni strani vam je na voljo seznam vseh v tem trenutku aktivnih razpisov.

https://www.sgz.at/news/detail/sl/harter-lockdown-in-oesterreich

V vsakem primeru pa smo vam v pisarni SGZ na voljo preko telefona ali e-pošte, ponujamo tudi on-line sestanke. Naša vloga je posredovalna in jo izvajamo s polno odgovornostjo.

Zagotovo prihaja čas po krizi! Moramo biti optimistični, iznajdljivi, predvsem pa se morate vi, podjetnice in podjetniki, dobro informirati o priložnostih za pomoč. Veliko podjetij išče inovativne rešitve v digitalizaciji ali povezovanju z drugimi. Zaprtje države še ne pomeni, da ni kaj storiti v tem času. Ukrepom in spodbudam je potrebno še bolj natančno slediti, saj je prav to lahko jeziček na tehtnici med likvidnostjo ali nelikvidnostjo, odpuščanjem ali ohranjanjem delovnih mest.Predvsem pa je priložnost, da vaše podjetje uspe nadaljevati poslovanje. V dobavni verigi niste sami! Povežite se z vašimi partnerji pri iskanju rešitev. Tudi mi smo vaš partner.

Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze v Celovcu