Baker Hughes in Snam preizkušata turbino za mešanje vodika in plina

četrtek, 23. julij 2020

Inženirsko podjetje Baker Hughes je testiralo svojo prvo vodikovo-plinsko turbino pri italijanskem infrastrukturnem operaterju Snam. Turbina istočasno stisne vodik in ga zmeša z zemeljskim plinom in se pri tem napaja z istim dovajanjem vodika. Lahko izgoreva mešanico, ki vsebuje od 5 % do 100 % vodika, Baker Hughes pa si želi prizadevati za uporabo 100 % vodika.

NovaLT12 turbina je bila ena prvih turbin, ki jo je podjetje zasnovalo za delovanje na osnovi vodika in drugih goriv. Podjetje trdi, da lahko turbina deluje z emisijami ogljika, ki so nižje od 10 delcev na milijon delcev.

Mešanje vodika z domačimi zalogami zemeljskega plina zmanjšuje emisije ogljika končnih uporabnikov. Načini pridobivanja vodika so različni, nekateri lahko povsem izničijo emisije. Baker Hughes pravi, da bi za uporabo 10-odstotne mešanice vodika v omrežju Snam vsako leto potrebovali sedem milijard kubičnih metrov vodika, kar pa bi zmanjšalo emisije CO2 za pet milijonov ton.

Snam je izvedel testiranje v svojem obratu v Firencah v Italiji. Leta 2021 bo podjetje namestilo turbino v kompresorsko postajo v Istrani, v Italiji.

"Prva turbina na svetu na osnovi mešanice vodika", pravi Baker Hughes. Podjetje upravlja s 41.000 km plinovoda, od tega lahko 70 % plinovodov prevaža vodik. Testirali so tudi uporabo vodika v svojem visokotlačnem plinskem omrežju v koncentraciji 5 % in 10 %.

Direktor podjetja Snam, Marco Alverà, je dejal: "Infrastruktura bo omogočila razvoj čistega vodika. To bo poleg obnovljive električne energije predstavljalo steber za boj proti podnebnim spremembam in bo do leta 2050 lahko doseglo 20–25 % svetovne energetske mešanice",
"Italija bo zaradi svojih tehnologij, energetskega sistema in geografskega položaja pri tem okoljskem izzivu igrala vodilno vlogo, hkrati pa bo ustvarjala tudi priložnosti za lokalni razvoj in zaposlovanje".

Predsednik podjetja Baker Hughes in izvršni direktor Lorenzo Simonelli je dejal: "Tehnologija bo predstavljala ključni element za uspešen energetski prehod. Podjetje Baker Hughes, ki gradi na trdnih temeljih industrijskega strokovnega znanja, je ponosno, da lahko s svojimi partnerji, vključno s podjetjem Snam, ponudi inovativne tehnologije, sposobne zgorevanja do 100 % vodika z nizkimi do ničelnimi emisijami".

Vir: MarketLine News

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike in obnovljivih virov energije