Brazilija je latinskoameriška država z največjim številom aktivnih fintech podjetij

četrtek, 04. maj 2023
 

Latinska Amerika se še naprej utrjuje kot vodilna regija za storitve B2C - na trgu sodeluje 4370 fintech podjetij, od tega 2030 lokalnih


Brazilija je bila konec leta 2022 vodilna na seznamu držav v regiji z največ aktivnimi fintech podjetji, sledita ji Mehika (844) in Kolumbija (642), glede na poročilo Fintech Global Vision Finnovating. ZDA (5730), Združeno kraljestvo (2439) in Indija (1512) so države z največjim številom finteh podjetij na svetu. Zadnje mesto je zasedla Italija (199) glede na število lokalnih finctech podjetij (s sedežem v državi izvora).

V Latinski Ameriki je pet držav z največjim številom aktivnih fintech podjetij: Brazilija, Mehika, Kolumbija, Argentina in Čile. Med njimi je več kot 3000 fintech podjetij, ki utrjujejo svoj položaj enega izmed centrov z največjo globalno projekcijo, zlasti v storitvah B2C. Tako Brazilija kot Mehika sta med 10 najboljšimi na svetu po številu aktivnih fintech podjetij.

V trenutnih gospodarskih razmerah so fintech podjetja izgubila finančno podlago in se ravnotežje zaenkrat nagiba v prid tradicionalnim bankam, navaja poročilo, ki ga je objavila družba Moody´s. V tem kontekstu bo, tako kot v prejšnjih tržnih ciklih, verjetno izginilo veliko število novih fintech podjetij s šibkejšimi poslovnimi modeli, vendar bo tistih nekaj, ki bodo preživela, resnično inovativnih.

Po mnenju bonitetne agencije bi lahko nekatera preživela fintech podjetja v prihodnosti spremenila finančno krajino. Glede na poročilo, objavljeno februarja, tehnologija ohranja svoj potencial za pridobitev in preoblikovanje financiranja zaradi svoje razširljivosti.
 

Kaj se dogaja s fintechom v svetu?

Študija je pokazala, da so ZDA (5730), Združeno kraljestvo (2439) in Indija (1512) države z največjim številom fintech podjetij na svetu; vendar ti niso vodilni v smislu indeksa zrelosti. Najbolj zreli ekosistemi so v Estoniji, Singapurju in Švici.

Evropa je regija z najaktivnejšimi fintech podjetji, ki jih je skupaj 10.549, kar je tretjina vseh fintech podjetij na svetu. Za njo se uvrščata Severna Amerika in Oceanija s 7992 aktivnimi fintech podjetji v letu 2022, je navedeno v poročilu.
 

Države z največjim številom lokalnih fintech podjetijVir: www.bloomberglinea.com.brPripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini