Brazilska trgovinska bilanca beleži rekordni presežek

četrtek, 07. september 2023
 

Brazilija je v prvi polovici letošnjega leta zabeležila presežek v višini 53,6 milijarde USD


Brazilska trgovinska bilanca je od januarja do julija letos zabeležila rekordni presežek, ki ga je spodbudil izvoz kmetijskih surovin in surove nafte. Vendar pa bo druga polovica leta manj ugodna zaradi vse hujše krize v Argentini in že pričakovane upočasnitve rasti na Kitajskem, navaja poročilo zunanjetrgovinskega kazalnika (Icomex). 

"Morebitni negativni učinki pretresov v Argentini bi lahko vplivali na izvoz v letošnjem letu. V primeru Kitajske se je upočasnitev izvoza pričakovala že v drugi polovici leta," so poudarili v Icomexu.

Od januarja do julija 2023 je Brazilija zabeležila presežek v višini 53,6 milijarde USD, kar je največ v tem obdobju od leta 1998.  Obseg brazilskega izvoza se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 9,0 %, medtem ko se je obseg uvoza zmanjšal za 1,2 %. Vrednostno se je izvoz povečal za 0,1 %, uvoz pa se je zmanjšal za 8,8 %. Na to je vplival padec cen, ki so se od januarja do julija znižale za 7,7 % pri izvozu in za 8,8 % pri uvozu.

"Do konca leta ni pričakovati večjih nihanj cen, možen je trend rasti cen nafte," ocenjujejo v Fundação Getúlio Vargas (FGV).

Od januarja do julija 2023 na lestvici brazilskega izvoza vodi Kitajska s 30,3-odstotnim deležem, sledijo Združene države Amerike (10,5 %) in Argentina (5,7 %).

"Slika kitajskega gospodarstva je zaskrbljujoča, saj so napovedi rasti v državi usmerjene navzdol, na kar vplivajo zmanjšanje naložb v gradbeništvu, upad izvoza in deflacija, kar kaže na šibko domače povpraševanje. Vendar je treba opozoriti, da so bile ocene o približno 5-odstotni rasti BDP že uradna ocena kitajske vlade. Analize se relativno strinjajo glede možnih vplivov na brazilski izvoz. Kmetijski izvoz bi sledil pričakovanemu sezonskemu obnašanju z upočasnitvijo rasti v drugi polovici leta," so pojasnili na FGV.

"Drugi vir zaskrbljenosti je Argentina. Kljub gospodarski recesiji se je izvoz v državo povečal. Do julija je izvoz avtomobilov in delov še naprej rasel in je predstavljal 19 % brazilskega izvoza v Argentino. Zaradi suše v tej državi se je uveljavil nov izdelek: soja v zrnju, ki je do julija predstavljala 16 % celotnega izvoza. Leta 2022 je izvoz soje znašal 181 milijonov ameriških dolarjev, leta 2023, do julija, pa 1,7 milijarde ameriških dolarjev."

Icomex navaja, da sta bila upočasnitev prodaje v avtomobilskem sektorju in postopno ponovno uvajanje sajenja soje že predvidena, vendar so "pretresi, povezani z volilnim obdobjem, povzročili poslabšanje gospodarskega scenarija z ukrepi za zaščito menjalnega tečaja".

"Prispevek Argentine k povečanju obsega izvoza v prihodnjih mesecih naj ne bi bil trajen. Kar zadeva špekulacije o morebitni zmagi kandidata, ki programira dolarizacijo argentinskega gospodarstva, to ne bi bil glavni problem, saj večina trgovine poteka v dolarjih in/ali gre za transakcije znotraj podjetja. Največji vpliv bi lahko imela obljuba Argentine, da bo izstopila iz Mercosurja, kar bi pomenilo izgubo preferencialnega dostopa na trg, ter ustvarjanje scenarija nestabilnosti in negotovosti glede morebitnih sporazumov, sklenjenih z drugimi državami, kot je sporazum med Mercosurjem in Evropsko unijo," napoveduje FGV.

Kar zadeva pošiljke brazilskih izdelkov v Združene države, bi pričakovano zmanjšanje povpraševanja zaradi dviga obrestnih mer prav tako povzročilo manj ugoden scenarij za brazilski izvoz.

Do konca leta je pričakovati nižjo rast izvoza, so povzeli v FGV.Te podatke je fundacija Getulio Vargas objavila v torek, 22. septembra 2023

Vir: exame.com


Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini