Brezposelnost v Srbiji na najnižji ravni 7,3 %

sreda, 02. september 2020

Brezposelnost v Srbiji je po besedah finančnega ministra Siniše Malija doslej najnižja - 7,3 %, izvedeni gospodarski ukrepi pa so prispevali k ohranjanju delovnih mest in srbskega gospodarstva, kljub težkim razmeram, ki jih povzroča pandemija koronavirusa.

Minister je še posebej ponosen na program Moja prva plača, ki je po njegovem mnenju spodbuda za dodatno zaposlovanje. "To je odlična priložnost za mlade, ki nimajo delovnih izkušenj in so pravkar končali srednjo šolo ali fakulteto. Zanje namenjamo dve milijardi dinarjev, za plačano devetmesečno prakso. Za to zaposlitev in prve delovne izkušnje bodo mesečno prejemali 20.000 ali 24.000 dinarjev," je dejal Mali.

Srbija je za ublažitev posledic koronavirusa namenila približno 12,5 % BDP, torej približno 5,8 milijarde EUR pomoči. "Veseli nas dejstvo, da smo v prvih šestih mesecih zabeležili le 0,9 % upad gospodarstva, kar je odličen rezultat, saj so razvita svetovna gospodarstva zabeležila dvomestni upad," je dejal Siniša Mali.

Poudaril je, da znižanja plač in pokojnin ne bo. Oktobra bodo z Mednarodnim denarnim skladom med drugim potekale razprave o izpopolnitvi švicarske formule za pokojnine. Ne glede na težave pri delovanju svetovnega gospodarstva, bodo leta 2021 minimalne plače in pokojnine višje.

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs