Brezposelnost v ZDA v juliju 2020

ponedeljek, 17. avgust 2020


V mesecu juliju 2020 je 1,8 milijona Američanov zaprosilo za pomoč glede brezposelnosti, kar je v primerjavi z junijem 2020 (4,8 milijona) upad in kazalec možne pozitivne smeri pri zaposlovalni situaciji v ZDA. Tako je stopnja brezposelnosti v ZDA iz junijskih 11,1 % padla na 10,2 %.
V času koronavirusa in posledične gospodarske krize si je gospodarstvo v ZDA povrnilo okoli 13 milijonov delovnih mest, ki so bila izgubljena zaradi pandemije, ki se je pričela v februarju letošnjega leta.

Ameriški trg dela se je julija upočasnil in junija je dodal 1,8 milijona delovnih mest po 4,8 milijona, saj so številne države ustavile ali povrnile zaustavitev poslovanja zaradi vrtoglavih primerov koronavirusa. Povišanje je kljub temu spodbudilo stopnjo brezposelnosti na 10,2 % z 11,1 % junija, je sporočilo ministrstvo za delo.

Slovenian American Business Association v Clevelandu (SABA) zaradi rednega informiranja slovenskih podjetij redno spremlja gospodarsko gibanje v ZDA, povezano s koronavirusom.

Več informacij o stanju brezposelnosti v ZDA na spletni strani www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-07/employment-in-u-s-increased-by-more-than-forecast-in-july.

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com