Cena polnjenja električnih avtomobilov v Latviji znaša 0,15 EUR na minuto

sreda, 10. oktober 2018

Vlada v Latviji je septembra 2018 določila ceno za polnjenje električnih vozil na hitrih polnilnih postajah. Ta bo znašala 0,15 EUR na minuto.

Cena za uporabo hitrih polnilnih postaj je določena v skladu s spremembami vladnih predpisov, ki jih je pripravilo latvijsko Ministrstvo za promet.
Ministrstvo za promet je v izjavi za javnost sporočilo, da je bilo vzdrževanje in obratovanje omrežja električnih polnilnih postaj preneseno na Direktorat za varnost cestnega prometa (CSDD), v skladu s sporazumom, ki sta ga sklenila Ministrstvo za promet in CSDD februarja 2016. Sporazum dovoljuje CSDD zaračunavanje uporabe omrežja električnih polnilnih postaj, za kritje stroškov, povezanih z prenesenimi funkcijami.

Ministrstvo za promet je prav tako najavilo, da nameravajo namestiti še 150 postaj za hitro polnjenje električnih vozil po vsej Latviji do leta 2022. Uvedba nacionalne infrastrukture za polnjenje električnih avtomobilov je posledica direktive EU o uvajanju infrastrukture za alternativna goriva.

EU direktiva države članice EU zavezuje, da do 31. decembra 2020 zagotovijo potrebno število javnih polnilnih postaj, da bi lahko električni avtomobili krožili vsaj v mestnih in primestnih območjih in, kjer je to primerno, v omrežjih, ki jih določijo države članice. Direktiva tudi zavezuje države članice, da zagotovijo, da so cene, ki jih upravljavci zaračunavajo za uporabo omrežja, razumne, dostopne javnosti, lahko in jasno primerljive, pregledne in nediskriminatorne.

Vir: Latvian News Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije