Cepiva povečujejo dobiček farmacevtske industrije

četrtek, 27. januar 2022

Cepiva rešujejo človeška življenja in hkrati povečujejo dobiček farmacevtske industrije. Uradnih ocen za poslovno leto 2021 še ni, vendar bo po podatkih Statiste 5 farmacevtskih družb, ki proizvajajo najuspešnejša cepiva proti covidu, lansko leto zaključilo s 45 mlrd EUR dobička.

Pfizer, Biontech in Moderna zahvaljujoč cepivom vsako sekundo ustvarijo približno 1.000 EUR dobička oziroma 65.000 EUR vsako minuto (po izračunih mednarodne organizacije Oxfam). »Njihov poslovni model, ki je sestavljen iz prejemanja mlrd javnih naložb, zaračunavanja previsokih cen za esencialna zdravila in plačevanja nizkih davkov, je zlato za vlagatelje in vodstvene delavce, a uničujoč za javno zdravje,« je potožil Robbie Silverman, eden od direktorjev Oxfame.

V letu 2021 so farmacevtska podjetja skupno proizvedla 11,2 mlrd odmerkov cepiv pri covidu. Letos bi se številka odmerkov cepiv lahko še podvojila, s tem pa bi se skupni dobiček povečal na 90 mlrd EUR.

Donos naložb v raziskave in razvoj v farmacevtskem sektorju je po izračunih družbe Deloitte v letu 2021 dosegel 7 %.

Na borzi so te farmacevtske družbe v letu 2021 beležile rekordne rezultate. Tržna kapitalizacija družbe Pfizer zdaj že presega 260 mlrd EUR. Delnice družbe Moderna so bile pred pandemijo vredne 20 USD, zdaj pa je njihova cena 174 USD. Delnice družbe AstraZeneca so se v primerjavi z vrednostjo pred 5 leti podražile za 100 %, medtem ko se je vrednost podjetja Biontech od začetka pandemije povečala za skoraj 1.000 %.

Pred pandemijo covid je bila velikost globalnega trga cepiv nekaj manj kot 5 mlrd odmerkov na leto. Po najbolj konservativnih ocenah je bilo v letu 2021 na voljo več kot 11 mlrd odmerkov cepiv samo proti corona virusu. Do konca letošnjega leta bi obseg lahko dosegel 20 mlrd ali več, pri tem da je v Evropi odobrenih trenutno le 5 cepiv proti covidu od skupno 299 različnih preskušanj in razvoja po vsem svetu.

Glede na raziskavo Imperial Collegea so povprečni stroški množične proizvodnje cepiv Pfizer in Moderna zelo nizki in se gibljejo od 1,18 USD do 2,85 USD na odmerek, medtem ko je njihova maloprodajna cena tudi do desetkrat višja.

Družba Pfizer je v absolutnem znesku s cepivom proti covidu zaslužila največ denarja, saj je njeno cepivo najbolje prodajano. V letu 2021 je družba zabeležila 150 % povečanje dobička na 17 mlrd EUR.
 
Proizvajalec Janssen (cepivo Johnson & Johnson) je med podjetji, ki se ukvarjajo s covidom, tisti z najvišjo tržno kapitalizacijo in tisti, ki je prejel največ javne pomoči.
 
Družba AstraZeneca se je odločila, da bo svoje cepivo, ki ga je razvila skupaj z univerzo v Oxfordu in je zaradi stranskih učinkov sprožilo polemike, začela tržiti po najnižji ceni od vseh, to je okoli 5 EUR na odmerek.
 
Moderna je uspela ustvariti dobiček zahvaljujoč cepivu proti covidu, ki zagotavlja največjo imunizacijo.
 
Biontech je z ekonomskega vidika uspel zaradi skupnega sodelovanja z družbo Pfizer.
 
Nedavno poročilo svetovalnega podjetja Deloitte o merjenju donosnosti farmacevtskih inovacij 2021 zagotavlja spodbudne številke za farmacevtska podjetja. Večja je dobičkonosnost, hitrejši je čas obdelave in nižji so stroški. Donosnost naložb v raziskave in razvoj se je leta 2021 povečala z 2,7 % na 7 %, kar je najvišje letno povečanje po letu 2010. Povprečni stroški razvoja novega zdravila so se zmanjšali s povprečnih 2,2 mlrd EUR na 1,7 mlrd EUR. In prvič po letu 2016 se je povprečni čas cikla, ko je zdravilo ugledalo luč sveta, zmanjšal na 6,9 let v primerjavi s 7,14 let v letu 2020.Viri: Factiva, CE Noticias Financieras

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije