Chindia - kdo je hitrejši, Indija ali Kitajska?

četrtek, 13. januar 2011

Kitajska je po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) lani beležila 10,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), letos pa ji IMF napoveduje 9,6-odstotno rast. Indija je po podatkih IMF lani ustvarila 9,7-odstotno gospodarsko rast, za letos pa ji sklad napoveduje 8,4-odstotno rast.

Gospodarska rast Indije je tudi v minulih letih zaostajala za kitajsko, vendar bi jo lahko po podatkih revije Economist ujela že leta 2015, leta 2016 pa celo prehitela. Čeprav si kitajske oblasti same prizadevajo nekoliko umiriti hitro rast domačega gospodarstva, leži razlog za prednost Indije predvsem v demografiji.

Kljub temu da državi skupaj tvorita velik del svetovnega prebivalstva, Kitajsko na demografskem področju čakajo težave. Zaradi t. i. politike enega otroka, ki so jo uvedli leta 1978, bo namreč hitreje občutila staranje prebivalstva, projekcije pa kažejo, da se bo rast delovne populacije ustavila že leta 2020, nato pa začela celo upadati.

V Indiji bo delovna populacija še naprej naraščala, zato bodo morali ustvariti veliko delovnih mest. To Indiji doslej še ni uspelo, vzrok za to pa tiči v majhnem obsegu tujih neposrednih naložb v proizvodnjo (večje so investicije v informacijsko tehnologijo), ki omogoča delovna mesta nizko kvalificirani delovni sili. Na Kitajskem teh težav nimajo.

Indija si lahko zato na tem področju v prihodnje obeta več investicij, vendar pa bo morala za to izboljšati infrastrukturo, ki zdaj bolj ovira kot spodbuja rast. Izboljšati bo morala ceste, železnice, pristanišča in drugo infrastrukturo. Ceste, železnice in pristanišča so povrh vsega pogosto tudi prenatrpane, zato je učinkovitejši letalski promet.

Na Kitajskem je infrastruktura veliko bolje razvita, vendar pa Kitajska ni nadgradila bančnega sistema, v katerem še vedno prevladujejo velike državne banke. V Indiji je v bančnem sektorju več konkurence. Več je namreč zasebnih bank, zato je indijski bančni sistem robustnejši od kitajskega.

Gre torej za dva azijska giganta, ki zaradi konkurenčnejših stroškov dela širita svoj globalni tržni delež v več industrijskih panogah. Življenjski standard v Indiji in na Kitajskem je kljub temu še vedno precej nizek v primerjavi z zahodnimi državami, gospodarsko rast pa precej bolj občutijo prebivalci v mestih.

V prihodnjih letih lahko pričakujemo, da se bosta razvoj in rast nadaljevala tako v Indiji kot na Kitajskem. Glavne svetovne družbe širijo delovanje v teh dveh državah, predvsem zaradi poceni delovne sile in dolgoročnih obetov v povpraševanju. Kdo bo hitrejši - ali indijski tiger ali kitajski zmaj - pa bo odvisno predvsem od njiju samih.

Več informacij dostopnih na:

- http://www.imf.org/external/country/ind/index.htm
- http://www.imf.org/external/country/chn/index.htm
- analiza nizozemske banke Abn Amro z naslovom CHINDIA: A tale of two giants, dostopna na spletu
- revija The Economist, Svet v 2011, članek z naslovom 'Najhitrejši krog' in članek z naslovom 'Kako hitro lahko gredo?'