Delegacija slovenskih podjetij in institucij pod okriljem SPIRIT Slovenija odhaja v Vladimirsko regijo

sreda, 25. maj 2016
Jutri pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija v Vladimirsko regijo v Ruski federaciji odhaja delegacija 16 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki se bo 27. in 28. maja 2016 udeležila 4. mednarodnega in medregionalnega gospodarskega foruma omenjene regije, ki velja za eno gospodarsko najbolj razvitih regij centralne Ruske federacije.

Organizatorji gospodarskega foruma v mestu Vladimir letos pričakujejo več kot 2000 udeležencev iz Ruske federacije in ostalega sveta, od tega preko 200 podjetij. Dogodek, ki bo potekal na sedežu administracije Vladimirske regije, bo organiziran na ravni guvernerke regije Vladimir, Svetlane Jurjevne Orlove, s katero se bodo člani slovenske delegacije tudi osebno srečali.

SPIRIT Slovenija podporne aktivnosti za slovenska podjetja, ki jih zanima poslovanje z ruskimi podjetji izvaja na podlagi memoranduma o gospodarskem sodelovanju med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Vlado regije Vladimir, ki je bil podpisan decembra leta 2013 v Ljubljani.

Tako je agencija prejšnji teden gostila obisk visokih predstavnikov iz te regije - Aleksandra Borisoviča Lobakova, namestnika guvernerja regije ter vodjo predstavništva administracije regije pri Vladi Ruske federacije in Sergeya Genadjeviča Borodina, generalnega direktorja Korporacije za razvoj in investicije regije Vladimir. V času dvodnevnega obiska sta si ogledala nekaj podjetij po Sloveniji ter 19. maja 2016 na seminarju »Kako poslovati z regijo Vladimir v Ruski federaciji,« ki se ga je udeležilo 30 predstavnikov podjetij in institucij, predstavila poslovno in investicijsko okolje regije.

Mitja Bervar, predsednik državnega sveta RS je poudaril, da imaSlovenija z Rusko federacijo dobre odnose, saj so se v zadnjih 20. letih med državama vzpostavile tesne vezi na različnih področjih, po izbruhu krize pa se politični dialog začel zmanjševati. »Veseli me, da se bo na povabilo guvernerke regije Vladimir Svetlane Orlove gospodarskega foruma v regiji Vladimir udeležila tudi gospodarska delegacija iz Slovenije z namenom okrepitve gospodarskega sodelovanja na regionalni ravni.«

»Odnosi med državama se krepijo na vseh področjih, med državama je vzpostavljena tudi dobra pravna podlaga za sodelovanje. Od leta 2009 do 2014 se je obseg blagovne menjave med državama podvojil,« je izpostavil Nj. Eks. dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji. Regija Vladimir je po njegovih besedah najbolj stabilna in dinamična ruska regija z bogato zgodovino in mnogimi kulturnimi spomeniki, in je tudi v investicijskem smislu izjemno privlačno področje, še več, investicije v to regijo bodo pomenile realne dobičke, je zaključil.

V nadaljevanju je Aleksandr Borisovič Lobakov, namestnik guvernerke regije Vladimir, vodja predstavništva administracije regije pri Vladi Ruske federacije predstavil poslovne in investicijske priložnosti regije. Regija z ugodnim geografskim položajem v evropskem delu Rusije z 1,4 milijona prebivalci ima izjemen gospodarski in kadrovski potencial. Je na tranzitni poti iz Moskve v Ural in Sibirijo, odlikuje jo dobro razvita mreža cest in železnic ter dobra povezava z ostalimi ruskimi regijami. »Dobro je razvita industrija, prednjačita proizvodnja strojev in opreme, obseg BDP v regiji je skoraj 5 milijard dolarjev, med ruskimi regijami ima najnižji državni dolg, njena konkurenčna prednost je tudi najnižja kreditna izpostavljenost. Regija je vodilna v državi na področju proizvodnje več vrst izdelkov, tako se denimo v njej proizvede celotna količina ruskega stekla in mineralne volne, polovica onkoloških zdravil, več kot 40 % kretnic za železnice, polovica blazin za postelje, …«

Tanja Drobnič, vodja projekta na SPIRIT Slovenija je poudarila, da je regija Vladimirza Slovenijo pomembna, saj je primerljiva z našim gospodarstvom, poleg tega je v bližini Moskve, kar slovenskim podjetjem omogoča, da preko nje vstopajo na velik trg Ruske federacije. »Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in guvernerka regije Vladimir Svetlana Orlova sta leta 2013 podpisala tudi Memorandum o gospodarskem sodelovanju, kar predstavlja podporni formalni okvir za poglobitev gospodarskega sodelovanja.«

Najbolj perspektivne investicijske priložnosti v regiji Vladimir je predstavil Sergej Genadjevič Borodjin, generalni direktor Korporacije za razvoj in investicije regije Vladimir. »Naša korporacija je bila ustanovljena decembra 2013 kot pomoč podjetjem, ki želijo vzpostaviti proizvodnjo v regiji.  Investitorjem brezplačno nudimo pomoč pri iskanju lokacije in pridobivanju dovoljenj. Na voljo imamo preko 200 investicijskih projektov, ki so ali na federalni trasi, na meji z moskovsko regijo ali pa v velikih mestih, kjer je velik trg delovne sile.«Med investicijskimi projekti je izpostavil industrijske parke in logistične centre Kaneshkovo, Paracels, Oka, Strunino, Aleksandrova Sloboda, Stimvol, Boldino, Tehnopark Dega, Ago-industrijski park Slavrovo … Po njegovih besedah v regiji v zadnjih dveh letih beležijo več kot milijardo evrov investicij, vzpostavilo pa se je tudi 43 novih proizvodnih obratov in več kot 5000 novih delovnih mest, poudaril je, da so tuji investitorji deležni tudi finančnih spodbud.

Regija Vladimir je umeščena v centralni evropski del Ruske federacije, ima približno 1,4 mio prebivalcev in se razprostira na okoli 29 tisoč kvadratnih kilometrih ter meji na sosednje regije Jaroslavelj, Moskvo, Rjazansko, Nižegorodsko in Ivanovsko. S svojo bogato zgodovinsko, kulturno in gospodarsko umestitvijo v tako imenovani Zlati obroč s svojim glavnim mestom Vladimir, ki je bil nekoč politični center Rusije, predstavlja odlično priložnost za poslovne povezave z ruskimi podjetji. Regija s svojimi devetimi večjimi industrijskimi obrati, ki proizvajajo več kot 30.000 proizvodov, ki jih izvažajo v več kot 70 držav, sodi med 20 najbolj razvitih regij Ruske federacije.

SPIRIT Slovenija, javna agencija